Ogólne > Rodzina ...
Przeprowadzka krok po kroku
Mirabelka:
I nie ma znaczenia czy jest się z związku z osobą, która ma obywatelstwo duńskie czy nie, trzeba płacić. Ja tez płace mimo ze mój mąż jest Duńczykiem. Ja dostałam teraz rachunek za szkołe z którego wynika ze płace raz na rok 500 kr.
Edytam:
3 letni kurs?! Myślałam, że po pół roku już ma się jakąś podstawową umiejętność komunikacji... Co do pogodzenia pracy z nauką, wiem coś o tym, studiowałam zaocznie na Uniwerku i pracowałam... To prawda, jest trudno, ale jak się na co dzień słyszy język, którego się uczy, to chyba jakoś idzie...
Czyli płacę 500 koron co ok. miesiąc, i, jeśli dobrze rozumiem, te 3 moduły robię w ok. 3 miesiące. Ale z tą minimalną odpłatnością mam kurs z pozwoleniem na pracę, czyli mogę mieć pozwolenie, ale zacząć najpierw kurs, a dopabuse np. po tych 3 miesiącach pracę? Myślałam, że pozwolenie dostaje się na podstawie konkretnej umowy o pracę, choćby wstępnej.
Tula:
Na kurs mozna isc dopabuse po dostaniu cpr, a ten mozna dostac na dwa sposoby -- malzenstwo/narzeczenstwo z obywatelem Danii plus kaucja lub przy pozwoleniu na prace w minimalnym wymiarze 30 godzin tygodniowo. Rozumiem, ze Pani musi pracowac, wiec w Pani wypadku kolejnosc dzialania jest taka:
-- znajduje Pani jakakolwiek prace, prosi urzad imigracyjny o pozwolenie na pobyt i prace (trwa to roznie, od kilku tygodni do kilku miesiecy, kolega na przyklad czeka od sierpnia). Jesli pracodawca ma pozwolenie na zatrudnianie "od reki", pracuje Pani, ale nie moze chodzic do szkoly
-- po dostaniu pozwolenia rejestruje sie Pani w biurze ewidencji ludnosci (tylko prosze sie upewnic, ze sie mozecie zameldowac w wynajmowanym mieszkaniu, tu sa rygorystyczne przepisy dotyczacy ilosci osob na metr kwadratowy) i dostaje pare dni pozniej karte ubezpieczeniowa twarda -- taki zolty kartonik. Z tym kartonikiem chodzi Pani do lekarza i z tymze udaje sie w celu zapisania do szkoly. Wiec moze sie tak zdarzyc, ze pojdzie Pani do niej dopabuse po paru miesiacach pracy.
-- kurs nie trwa trzy lata, ale komuna placi maksymalnie przez trzy lata; rozne szkoly oferuja rozne tempa w zaleznosci od intensywnosci kursu
-- podstawowa umiejetnosc komunikacji zyskuje sie blisko modulu trzeciego, jak sadze. W moim wypadku zajelo mi to szesc miesiecy (z przerwami i powtarzaniem jednego poziomu nauki)
-- placi sie 500 koron za MODUL, nie miesiac -- Mirabelka na przyklad placi 500 koron za rok, ja za 12 tygodni, Mirra za 8 tygodni; jak mowilam wczesniej, zalezy to od szkoly
-- nauka jest do pogodzenia z praca, caly czas tak jade :)
Moge zapytac, dlaczego Dania? Z lektury Pani postow wynika, ze przyjezdzacie tu niemal w ciemno z malutkim dzieckiem. Nie boicie sie Panstwo?
malyszk:
Witam
Jestem w Danii od lipca 2007. Tydzień temu poszedłem do Jobcenter z zapytaniem o kurs duńskiego,pani odpowiedziała ze jesze nie widnieje w ich ewidencji mój duński adres zameldowania tylko polski, dodała także,że muszę być zarejstrowany na policji(cpr posiadam), na której byłem już wczesniej, ale tam mi kazano czekać. Zapytałem więc czy mogę uczęszczać do szkoły bez pomocy z komuny i płacić całą sumę, niestety okazała się zbyt duża 20000dkk za jeden poziom, przy 500dkk płaconych majac szkołę załatwiona przez komunę.Kazała czekać do momentu wezwania mnie przez policję, może to trwać nawet rok czasu.A te 500dkk zapłacone za kurs podobno może zwrócić firma w której się pracuje.
ryba:
z tych calych przywilejow to smiac mi sie chce taka mala dygresja.Jak samemu sobie tu nie pomozesz to napewno panstwo dunskie ci reki nie poda umieja tym biednym arabom pomagac i afrykanom pokrzywdzonym przez los a oni im odplacaja paleniem solarium itp.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej