poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mlode mamusie w Danii  (Przeczytany 302115 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

do anha :)

• Gość
Odp: mlode mamusie w Danii
« Odpowiedź #225 dnia: 02 Lut 2009, 20:48:21 »
:) fajnie,że jest coś takiego jak dni,w których "zwiedzić" można wybrany szpital :)
Wydaje mi się to być rzeczą bardzo dobrą....
Ty jesteś w pierwszej ciąży tutaj prawda??Czy masz już jakieś doświadczenie
w rodzeniu za granicą itd??Wydaje mi się nie do uwierzenia to co piszą czasami
dziewczyny..że wypisują po dobrze zakończonym porodzie już po kilku godzinkach
do domu....czy wiesz może coś na ten temat ?? Pozdrawiam wszystkie ciężarne piękności :***

anielkaaa

• Gość
« Odpowiedź #226 dnia: 03 Lut 2009, 10:31:44 »
To prawda, ze mozliwy jest wypis po kilku godzinach po porodzie, oczywiście jeżeli poród przebiegał bez komplikacji i dziecko jest zdrowe. Sama tego doświadczyłam. Rodziłam w szpitalu w Glostrup i po niecałych 3 godzinach juz mnie wypisali.

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #227 dnia: 03 Lut 2009, 10:50:12 »
Ja tez o tym slyszalam i nie byly to plotki tylko mowily mi to osoby ktore bezposrednio rodzily, jedna kobieta- dunka, powiedziala ze nie trzeba sie na to zgadzac, wtedy sila Cie nie wyrzuca.

Offline paczusowa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #228 dnia: 03 Lut 2009, 11:12:31 »
 :) Witam was drogie panie ;) cieszę się,żę tyle nas czyta to forum i piszemy tu coś od siebie :)
Czy moglabym dostać nr gg od Pani która rodziła w Danii i została wypisana po 3 godzinach??chcialabym pogadać :)zadać sporo pytań:)

[Posted on: 03 Luty  2009, 11:10:56]

prosiłabym o nr gg Pani Anielki ;)

magi

• Gość
« Odpowiedź #229 dnia: 03 Lut 2009, 11:26:09 »
Ja będę rodziła w Hvidovre Hospital, termin mam w zasadzie na już :) Na ostatniej wizycie pytałam położną o długość pobytu w szpitalu. Powiedziała, że jeżeli poród przebiega bez komplikacji i mama i dziecko czują się dobrze to standardowo zostaje się w szpitalu 48godz. Ale jeżeli mama ma ochotę wyjść do domu po np. kilku godzinach to oni nie protestują (oczywiście jeżeli nie ma żadnych przeciwskazań).

Offline paczusowa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #230 dnia: 03 Lut 2009, 11:40:00 »
achaaaa........fajnie,że można wyjść wcześniej..tzn w sumie bardzo wcześnie...Ale pytanie jak my się będziemy czuły po 5 godzinach od porodu??nie sądzę byśmy były w rewelacyjnej formie ;/ i czy myślisz,że to bezpieczne tak zrobić??Wyjść mozliwie szybko do domku??Chciałabym pryjechać szybko do domciu z maleństwem ,ale czy to bezpieczne......??!I jak tu wyglada z wizytami położnej w domku ??Kiedy i jak często przychodzi do niemowlęcia ??wiesz może ?
buziaki i pozdrawiam megi :)

[Posted on: 03 Luty  2009, 11:38:03]

;) Magi podałabyś swój nr gg??pogadamy wygodniej na gg:) pozdrowionka dla Was :)

magi

• Gość
« Odpowiedź #231 dnia: 03 Lut 2009, 11:51:58 »
Ja nie będę wyrywać się za wcześnie do domu, jakoś nie wydaje mi się, żeby kilka godzin po porodzie można być w tak świetnej formie, żeby iść do domu. Zresztą wcześniej nie rodziłam więc nie wiem jak to jest. W moim szpitalu jest tak, że na 48godz. dostajemy pokój dla całej rodzinki, tzn. maleństwo, mama i tata. Może dlatego nie będzie mi się spieszyło do domu, bo będziemy w szpitalu wszyscy razem.
Co do wizyt pielęgniarki w domu po porodzie to nie wiem jak to jest. Na pewno pierwsza wizyta odbędzie się w kilka dni po wyjściu do domu, o resztę nie pytałam. Narazie skupiałam się tylko na porodzie i pobycie w szpitalu.
Numeru GG niestety nie posiadam, ale pisz na maila light.blue@wp.pl.
Pozdrawiam.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #231 dnia: 03 Lut 2009, 11:51:58 »

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #232 dnia: 03 Lut 2009, 13:19:58 »
Cytuj (zaznaczone)
Ty jesteś w pierwszej ciąży tutaj prawda??Czy masz już jakieś doświadczenie
w rodzeniu za granicą itd??
Tak,w pierwszej.Doświadczenia nie mam ale mam kilka koleżanek,które rodziły więc co nie co wiem.

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #233 dnia: 03 Lut 2009, 13:27:44 »
Magi napisalas ze bedziesz rodzila w Hvidovre Hospital, ja tez mam tam rodzic, napisz mi prosze co kazali ci wziasc do szpitala dla siebie i dla dziecka bo mnie jeszcze nikt o tym nie poinformowal i mam jeszcze jedno pytanie czy jestes pewna ze dostaje sie samodzielny pokoj? znajoma rodzila tam 5 dzieci ostatnie 1,5 roku temu i na 5 porodow miala tylko przy 2 sam. pokoj, mowila ze aby go dostac trzeba sie upomniec, ale to juz jakis czas temu bylo wiec moze cos sie zmienilo w tej kwesti.
Co do samopoczucia to z doswadczenia poprzedniego porodu ale w Pl po 5 godzinach to ja nie bylam w stanie do toalety pojsc, wiec nie zamierzam wychodzic jak najszybciej.

Offline ania85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #234 dnia: 03 Lut 2009, 14:07:31 »
Hvidovre Hospital????Ja tez zastanawiam sie nad wyborem tego szpitala.Chociaz termin mam na 2 czerwca to bardzo chetnie dowiem sie,jesli oczywiscie ktoras z pan zechce to opisac,jak wyglada opieka w tym szpitalu.Magi moze Ty po swoim porodzie zechcesz udostepnic nam scislejsze informacje:))?

magi

• Gość
« Odpowiedź #235 dnia: 03 Lut 2009, 15:10:09 »
Dziewczyny, na pewno napiszę wam czy jestem zadowolona z pobytu w szpitalu i wogóle jak było. Mam nadzieję, że moja dzidzia lada dzień pojawi się na świecie.
A co do rzeczy, które powinnam zabrać do szpitala to położona powiedziała, żebym zapakowała się jak na krótkie wakacje i w walizkę wzięła to, co lubię :) Jedyne, co będzie mi potrzebne to kapcie i jakieś kosmetyki osobiste, np. szampon do włosów czy szczoteczka do zębów, a dla maluszka ciuszki na wyjście. Cała reszta jest dostępna w szpitalu. Położna mówiła też, żeby mój mąż zabrał ze sobą piżamę, jakieś klapki i rzeczy osobiste, bo dla tatusiów mają przewidziane tylko łóżko  :) Wyraźnie zaznaczyła, że na 48godz. dostaniemy osobny pokój dla trójki.
Podpowiedziała też, żebym na czas porodu zabrała ze sobą ulubiony napój (np. cola), bo w szpitalu, podczas porodu dostanę wodę albo herbatę, jakiś balsam nawilżający do ust i jakieś owoce do jedzenia, np. winogron. Chociaż ciężko mi sobie wyobrazić, żebym rodząc mogła coś przełknąć  ;) No i oczywiście kanapki dla męża.

Offline paczusowa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #236 dnia: 03 Lut 2009, 17:12:25 »
 :) Jakie wy macie dziewczyny wiadomości na temat szpitali duńskich??A konkretnie na temat szpitala w Esbjerg??Prawdopodobnie tam właśnie będę rodzić za niecałe 8 miesięcy,,,dobrze,że mam jeszcze mnóstwo czasu do porodu ;) Czy rzeczyście w Danii jest tak,że mąż może spać z nami w jedym pokoju od zaraz po porodzie za darmo i w ogóle?? Buziaki ...dziekuję z góry za jakiekolwiek informacje na ten temat.... :) 

magi

• Gość
« Odpowiedź #237 dnia: 03 Lut 2009, 19:17:37 »
Dziewczyny a ja mam jeszcze do was takie pytanie, a może raczej do tatusiów  :). Jak to jest z tym 14-dniowym urlopem po porodzie. Tzn. chodzi mi o to czy w te wolne 2 tygodnie wliczają się też dni wolne od pracy? Jeżeli mój mąż ma jeden dzien w tygodniu wolny plus np. wolny weekend to wlicza się to w urlop?

Offline Effika

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #238 dnia: 03 Lut 2009, 20:27:11 »
paczusowa - niestety na temat szpitala w Esbjerg nic nie wiem, ale z tego co się dowiadywałam to ogólnie w DK wszędzie porody wyglądają podobnie. Jeśli ma się ubezpieczenie, to wszystko jest za darmo. W Randers np. każda rodząca ma swój osobny pokój, który przedzielony jest na pół - w jednej części jest łóżko, kanapa, krzesełka, stoliczek i tam się czeka aż dziecko zacznie wychodzić na świat ;) Później przenoszą Cię na drugą połowę pokoju i zaczyna się odbiór malucha. Obecność męża jest tu tak powszechna, że nikomu nie trzeba nic wcześniej komunikować ani pytać o zdanie, nawet przy cesarkach mąż może być obecny. No i normalką jest, że zostaje on później na noc...znieczulenie jest bezpłatne i sami je nawet zalecją, nie tak jak u nas...gdzie musisz się nabłagać i nacierpieć wiele godzin nim Ci coś podadzą. U nas (nie wiem czy wszędzie tak jest), chyba właśnie po tych 48 h od porodu można zostać jeszcze w hoteliku przyszpitalnym gdzie pielęgniarki uczą młode matki jak obchodzić się  z dzieckiem - kąpanie, przebieranie, itd. więc chyba warto skorzystać, wtedy gdy jesteśmy najbardziej obolałe, mamy pomoc.
Rozmawiałam z kikoma matkami z DK i każda jest zadowolona, wręcz mówią, że by mieć taką opiekę jak tutaj musiałyby w Polsce być w prywatnych klinikach.
Więc główka do góry !!! Ja się pocieszyłam, bo jeszcze do zeszłego tygodnia sama nie wiedziałam jak to tutaj wygląda i byłam cholernie przerażona.

[Posted on: 03 Luty  2009, 20:24:53]

Acha, no i nie trzeba mieć żadnej wyprawki dla dziecka, wystarczą ciuszki na wyjście ze szpitala, a dla nas jakieś klapki pod prysznic i szczoteczka do zębów, pasta czy mydło, reszta począwszy od podkladów, podpasek, pieluch, skończywszy na ciuszkach dla malucha jest na miejscu.
Pozdrowionka

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
« Odpowiedź #239 dnia: 03 Lut 2009, 22:23:31 »
paczusowa - z wizytą do niemowlaka przychodzi pielęgniarka środowiskowa a nie położna. Pierwszy raz przychodzi jak dzidziuś ma tydzień potem:
-jak ma 3 tygodnie
- 2 miesiace
- 4 miesiące
- 8 miesiecy i
- 1 rok.
Tak to mniej więcej wygląda. Poza tym pielęgniarka zawsze umawia się na kolejną wizyte, więc będziesz dokładnie wiedziała kiedy przyjdzie. Postępy w rozwoju dzidziusia i swoje uwagi zapisuje w książeczce zdrowia dziecka, którą dostaniesz od niej na pierwszej wizycie. Mam nadzieję że pomogłam. Jakbyś miała więcej pytań chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #239 dnia: 03 Lut 2009, 22:23:31 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 317837
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 18803
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 40850
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 47914
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 43873
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand