Ogólne > Rodzina ...
mlode mamusie w Danii
Anna_:
Witam,
Mam pytanie: czy w Danii (Hvidovre Hospital) wykonuje się test na obciążenie glukozą w ciąży? Czy jest to w standardzie a jak nie czy można poprosić dodatkowo? I czy to badanie jest ważne jeżeli do tej pory nie było problemów z 'cukrem' i ciąża przebiega prawidłowo ( 20 tc) ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Anna
Jomir:
Jezeli w wywiadzie nie ma cukrzycy w rodzinie i wczesniej nie bylo problemow, wyniki krwi sa ok. to sie nie wykonuje.
Mozna poprosic dodatkowo i jezeli jest ku temu uzasadnienie, to na pewno wykonaja.
Jezeli nie bedzie podstaw, to lekarz na pewno wytlumaczy Ci, dlaczego nie ma sensu wykonwanie tego badania.
farvela:
Wykonuje sie takze ten test jesli ma sie nadwagę (ocenia sie to za pomocą BMI). W Danii to badanie wykonuje sie czesto dwa razy - pierwszy to wlasnie kolo 20 tygodnia ciąży.
renata11211:
hej niestety nie jest to obowiazkowe badanie.ja bylam w ciazy zrobilam je w pl wyszlo ze mam cukrzyce...idac tu z ta informacja pani doktor byla przekonana ze owej cukrzycy niemam bo niewygladam ,,,bo wyniki krwi dobre...jednak pani doktor widzac moje watpliwosci wyslala na badanie...potwierdzilo sie to co w pl ze cukrzyca jest...pani doktor pozniej przepraszała...dlatego radze zrobic badanie...upierac sie by zostało wykonane...to nasze prawo i naszego dzidziusia...pozd
renata11211:
Jezeli masz jeszcze jakies pytania odnosnie ciazy,barselu,chorobowego,porodu, opieki nad dzieckiem i jak to wszystko tu wyglada zapraszamy na fac...do grupy Kacik dla mam w Danii...duzo przydatnych informacji....zapraszamy:)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej