poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mlode mamusie w Danii  (Przeczytany 299328 razy)

Offline naestved

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: mlode mamusie w Danii
« Odpowiedź #615 dnia: 02 Lip 2013, 15:09:43 »
Witam,
czy są tutaj obecne jakieś młode mamusie, albo kobiety w ciąży z Næstved lub okolic ? Ja jestem w Danii od stycznia 2013, termin porodu mam na koniec października 2013 :) z chęcią porozmawiam, wymienię się doświadczeniami, a także dowiem się rzeczy, o których jeszcze nie wiem :)

Offline anciol7

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #616 dnia: 06 Lip 2013, 21:04:46 »
Witam
Co prawda mieszkam w okolicach Kolding a mój szkrab ma już 8 miesięcy ale gdybyś chciała o coś zapytać lub po prostu pogadać  to możesz pisać na priv. Jeszcze pamiętam jak sama wypytywałam wszystkie znajome jak to tu wygląda z porodem :)

Offline majowo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
« Odpowiedź #617 dnia: 29 Lip 2013, 13:53:17 »
Dzień dobry:) Jestem mamą 10 miesięcznej dziewczynki, mieszkamy od niedawna w Vejle. Jeżeli macie ochotę na pogaduchy o dzieciach i nie tylko - zapraszam:)

Offline maja1409

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #618 dnia: 29 Lip 2013, 15:21:41 »
Witam Naestved :)
Jestem obecnie w ciąży termin ma na października,pochodzę z okolic Kolding ,szkoda ze mieszkasz tak daleko fajnie było by się spotykać bo przechodzimy wszystko w podobnym czasie. Pozdrawiam dużo zdrowia życzę

Offline electra_89

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 11
« Odpowiedź #619 dnia: 10 Sie 2013, 16:29:57 »
Witam, chciałam zapytać jak od 2013r. wygląda poród w Danii dla kobiety niepracującej i niezamężnej? Chłopak ma pozwolenie na pobyt i pracę, czeka teraz na meldunek i żółtą kartę, pracował ponad miesiąc w kwietniu i teraz od początku lipca rozpoczął pracę. Poród mam za miesiąc, czy będzie przysługiwało mi jakieś ubezpieczenie i zasiłek, czy lepiej zostać w Polsce? Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Offline waruiny

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 189
  • -Otrzymane: 124
« Odpowiedź #620 dnia: 10 Sie 2013, 16:36:17 »
Witam, chciałam zapytać jak od 2013r. wygląda poród w Danii dla kobiety niepracującej i niezamężnej? Chłopak ma pozwolenie na pobyt i pracę, czeka teraz na meldunek i żółtą kartę, pracował ponad miesiąc w kwietniu i teraz od początku lipca rozpoczął pracę. Poród mam za miesiąc, czy będzie przysługiwało mi jakieś ubezpieczenie i zasiłek, czy lepiej zostać w Polsce? Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Nie zdążysz dostać ubezpieczenia duńskiego. Za poród i wizyty będzie trzeba zapłacić. Chyba że jesteś bogata, bogatemu wszystko wolno.

Offline electra_89

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 11
« Odpowiedź #621 dnia: 10 Sie 2013, 18:43:19 »
no to nieciekawie, bo wolałabym być razem z chłopakiem... a jeśli urodzę w Polsce i będę chciała z dzieckiem wyjechać tam to jest opcja pobierania zasiłku lub jakiegoś dodatku za opiekę nad dzieckiem w domu?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #621 dnia: 10 Sie 2013, 18:43:19 »

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #622 dnia: 10 Sie 2013, 18:59:56 »
Zawsze możesz pobierać zasiłek alimentacyjny  :)

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #623 dnia: 10 Sie 2013, 21:42:33 »
no to nieciekawie, bo wolałabym być razem z chłopakiem... a jeśli urodzę w Polsce i będę chciała z dzieckiem wyjechać tam to jest opcja pobierania zasiłku lub jakiegoś dodatku za opiekę nad dzieckiem w domu?
barsel Ci się należał nie będzie bo przecież nie pracowałaś, børnepenge jak wszyscy co kwartał.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #624 dnia: 11 Sie 2013, 06:53:02 »
Odpowiem ci tak trochę "praktycznie"  ;)
Przede wszystkim zadajcie sobie oboje z chłopakiem pytanie, czy on ma warunki , by ciebie i dziecko tu sprowadzić i utrzymać. Tzn. samodzielne mieszkanie, nie jakiś wynajęty pokoik "przy rodzinie", bo przeciez nie każdy musi sobie życzyć płaczącego po nocach noworodka za ścianą  ;).
Jeśli ma mieszkanie, to druga sprawa, czy Ty i dziecko możecie przyjechać i dostać pozwolenie na pobyt na podstawie jego (chłopaka ) dochodów, w sensie, że w Statsforvaltning on "bierze Was na utrzymanie". Mi kiedys tam pani powiedziała, że minimum na osobę to jakies niecałe 5600 DKK .
Jeśli oba te warunki możecie spełnić, bez problemu możesz po urodzeniu dziecka przyjechac i mieszkac z chłopakiem. Wówczas dostaniesz "ophold" , Ty i dziecko , na tej zasadzie, a więc i ubezpieczenie.
Co do "bornepenge" , czyli "rodzinnego " na dziecko, niedawno była mowa o zmianie przepisów, tzn . ma już nie obowiązywac sześciomiesięczny okres pracy rodzica i po tym wypłata 25% , ale czy weszło to w życie, czy nie- nie wiem. Póki co, na dzień dzisiejszy, sytuacja jest chyba taka, jak napisałam- czyli po pół roku pracy chłopaka możecie dostać 25% "rodzinnego".
Generalnie , oczywiście w zalezności od np wysokości opłat i rachunków za mieskanie itd., z jedenej pensji spokojnie można wyżyć. A gdy dziecko podrośnie, bez problemu dostaniesz dla niego miejsce np w dagpleje (taki mini- żłobek) czy żłobku, a sama będziesz mogła iść do pracy.
Nawet, gdy dziecko jeszcze jest malutkie, to gdy godziny pracy chłopaka na to pozwalają, by mógł w tym czasie zaopiekować się dzieckiem, radze jak najszybciej zapisać się do szkoły językowej- znajomość języka znacznie polepszy Twoją sytuację na rynku pracy.

Co do "pieniędzy za opieke nad dzieckiem w domu" - owszem, istnieje taka opcja, ale nie wiem, jakie są warunki do spełnienia. Szczerze mówiąc, nigdy się tym nie interesowałam, bo nie chciałam dla paru groszy robić dziecku krzywdy i trzymac je w domu, wyalienowane z duńskiego społeczeństwa, w którym potem będzie musiało życ, kontaktować się z rówieśnikami, iść do szkoły- nie znając języka. Na pewno nie polecam wyboru tego przez imigrantów, bo przez to tylko sami "zamykaja się w getcie".
Mogę powiedziec na swoim przykładzie, ze taki sposób postępowania przyniósł efekty. Gdy tylko dopełniliśmy formalności związanych z rejestracją naszego pobytu tu , od razu złożyłam prośbę o miejsce w dagpleje dla córeczki. Troszkę trzeba było poczekać, ale gdy pojawiła się możliwość pracy dla mnie, byłam już dyspozycyjna, a dziecko zdążyło się już zaaklimatyzowac w dagpleje i polubić swoją nianię. Ty, oczywiście, będziesz musiała troszkę zaczekać, bo Wasze dziecko będzie jeszcze za małe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by o to miejsce w dagpleje ubiegać się jak najwcześniej, podając tylko datę, od której chciałabyś, by zaczęło.
" Polak gorszego sortu"

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #625 dnia: 11 Sie 2013, 09:08:28 »

O co Ci chodzi, bo ja rozumiem, ze pytasz czy ktos Ci bedzie dokladal jakies pieniadze, ze siedzisz w domu i opiekujesz sie wlasnym dzieckiem?
Jedyna opcja to kasa od chlopaka hahahaha i rodzinne jakie dostanie chlopak na dziecko o czym juz pisano.
Inna opcja, to napisal wordi, zasilek alimentacyjny, ale to tez tylko od ojca dziecka.

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #626 dnia: 11 Sie 2013, 09:24:40 »
Ja tylko wtrące, że nie jest tak że musi być "5600" na osobę w rodzinie. U nas w momencie rejestracji ta kwota była ok. 4 tys kr, a do tego mąż był na vikarze wredy tylko, i nikt się nie czepiał, nie przeliczał, może takie info się przyda. A co do reszty to już inni napisali. Miesiąc to może być mało żeby dopełnić wszystkiego przed porodem.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #627 dnia: 11 Sie 2013, 09:29:08 »
Przepraszam, ale musze  >:(
Chlopak ledwie przyjechal, Ty jeszcze nie wyjechalas, a juz pytasz ile sie da wyciagnac z panstwowej kasy???

No i jak ta dojna dunska krowa ma nie zdechnac???
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #628 dnia: 11 Sie 2013, 10:12:53 »
Ja tylko wtrące, że nie jest tak że musi być "5600" na osobę w rodzinie. U nas w momencie rejestracji ta kwota była ok. 4 tys kr, a do tego mąż był na vikarze wredy tylko, i nikt się nie czepiał, nie przeliczał, może takie info się przyda. A co do reszty to już inni napisali. Miesiąc to może być mało żeby dopełnić wszystkiego przed porodem.
Pamietam, ze ponad 2 lata temu w podobnej sytuacji otrzymalam prawie wszystkie dokumenty: ophold na Dunczyka, zolta karte, cpr do reki, lub w ciagu tygodnia poczta. I zaden z urzednikow nie czepial sie kwoty na jego lønach, nawet o tym nie wspominano. A musialo wystarczyc na 4 osoby .Ponad rok temu, gdy zmienialam te wszystkie dokumenty na siebie, bylo juz o wiele trudniej, kwoty na moich lønach byly szczegolowo sprawdzane i o wiele dluzej czekalam.
Ale otrzymalam rowniez bez problemu :).
« Ostatnia zmiana: 11 Sie 2013, 11:01:04 wysłana przez aisak »
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #629 dnia: 11 Sie 2013, 10:15:00 »
Przepraszam, ale musze  >:(
Chlopak ledwie przyjechal, Ty jeszcze nie wyjechalas, a juz pytasz ile sie da wyciagnac z panstwowej kasy???

No i jak ta dojna dunska krowa ma nie zdechnac???
Lub nie wypisac sie z EU?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #629 dnia: 11 Sie 2013, 10:15:00 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309148
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16836
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39590
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45804
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42603
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand