Lilio, kazdy ma swoje, inne doswiadczenia
Ja stosunki z sasiadami mam dobre. Jest tylko jedna baba, z ktora sie nawzajem nie lubimy. A z reszta mamy normalne dunskie stosunki, a wiec zwyczajnie sie do siebie odzywamy, pomagamy sobie nawzajem. Wole to niz wscibstwo moich bylych polskich sasiadow, ktorzy wpychali nosy w moje sprawy. I to mi pasuje.
Odnosze wrazenie, ze zwykle dobre wychowanie odbierasz jak falsz. Czlowiek dobrze wychowany usmiecha sie, jest mily i stara sie sprawiac wrazenie, ze cie lubi. Tak jak napisalam, to jest normalna grzecznosc.
Sklepy
Wybor towarow w sklepie mnie zadowala. Nie cierpie wielkich marketow, w ktorych jest 538 roznych past do zebow. A godziny otwarcia marketow w Polsce to gwalt na pracownikach.
Praca
Podoba mi sie to, ze pracodawca traktuje mnie jak partnera, a nie jak podwladnego. Ma do mnie zaufanie, wierzy w moje umiejetnosci i moj profesjonalizm, ufa mi.
Prostytucja
Domyslam sie, ze dunskie burdele sa beeee, a tysiace prostytutek stojacych wzdluz polskim drog to wyzsza kultura i cywilizacja.
Szkolnictwo
Piszesz o analfabetyzmie Dunczykow. Poczytaj sobie rozne polskie fora, wiekszosc postow jest napisanych fatalna polszczyzna, bledy ortograficzne to normalka. Na naszym forum znaczna czesc postow i ogloszen jest napisana lamana polszczyzna- czy to nie jest analfabetyzm? W dzisiejszy czasach Polak piszacy poprawnie po polsku, a na dodatek czytajacy ksiazki to prawdziwy rarytas.
Regularnie natykam sie na alarmujace artykuly w polskiej prasie na temat fatalnego szkolnictwa w Polsce. Wielokrotnie czytalam wypowiedzi pracodawcow przerazonych mlodymi ludzmi z dyplomami, ktorzy nic nie potrafia. Polski student jest znany z tego, ze wkuwa, ale nie umie myslec i podejmowac samodzielnie decyzji.
Twoje zdanie o Polakach, ktorymi kieruje chec ksztalcenia to szczyt idealizmu i naiwnosci. Mlody Polak wie, ze trzeba miec papier, bo z dobrym papierem moze dostac lepsza prace i kase. A kasa to dal nas, Polakow, sprawa w zyciu priorytetowa.
Skoro tak swietnie znasz dunskie spoleczenstwo, nie zainteresowalo Cie to, dlaczego tak wielu doroslych ludzi wciaz sie uczy? Dunczycy ciegle chodza na jakies kursy, ucza sie jezykow. Wielu z nich po kilku latach pracy decyduje sie na kontynuacje nauki, bo maja potrzeba doksztalcania sie. Znam mnostwo takich Dunczykow. Znam osoby, ktore w wieku lat ok. 50-ciu postanawiaja isc do szkoly, bo chca zdobyc nowy zawod i rozpoczac cos nowego w zyciu.
Domyslam sie na podstawie Twoich wpisow, ze spedzilas w Danii mnostwo lat, masz olbrzymie doswiadczenie i mnostwo obserwacji. Mimo tych lat rozwazylabym na Twoim miejscu powrot do bogatej, czystej i zamieszkalej przez wyksztalconych i inteligentnych ludzi Polski.