poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Artykuly o Danii w prasie polskiej  (Przeczytany 385933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
Odp: Artykuly o Danii w prasie polskiej
« Odpowiedź #120 dnia: 26 Maj 2009, 13:09:05 »
A moze faktycznie odciac i zrobic temat PROSTYTUCJA...
Wtedy to program Moment Prawdy będzie wysiadał. ;D

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #121 dnia: 26 Maj 2009, 13:16:14 »
PROSZĘ :

Mieszkając tu już trochę czasu, interesując się ludzmi, widzę różne rzeczy jak w soczewce.

Widzę ich lęk i niechęć do obcych, podszyte szerokim uśmiechem.
Widzę fałsz, który przy większej ilości spotkań wypływa ( sztandarowym przykładem była eks dyrektorka naszego przedszkola- na początku starała się być miła,choć dość chłodna, ale kiedy wiadomo było,że odchodzi, cała fasada runęła.  Raz wzięła mnie na bok na pogawędkę,pod tytułem, że" moje dziecko to czy to, ale  "U NAS, W DANII, to my to i to...". Przy czym "U NAS, W DANII..". Było powtarzane wielokrotnei.  Szkoda,że nie dałam jej w dziób ;)

A potem to już byliśmy tylko jak powietrze.
...
    Fałsz zawsze da się wyczuć, tak samo jak da się wyczuć, czy ktoś nas rzeczywiście lubi.
Podobnym przykładem jest sąsiadka, która widząc nas- nie wysiada z auta, żeby odczekać, aż pójdziemy. Bo nie mówi do nas "hej" ani nic podobnego.
  Przykłady można mnożyć. Polak jest potrzebny tylko do określonego zadania. Jak skonczy swoje zadania- kopniak w tyłek.
 ...
  Widzę kulejący system edukacyjny, a już pójscie 6-latków do zerówki w maju, bez wakacji, uważam za kompletnie poroniony pomysł. Do  tego brak wyżywienia- a to młody, rozwijający się organizm powienien mieć ciepłe posiłki, niż tylko ćkać się chlebem. Zbuntowałam się- daję codziennie dziecku w miseczce  obiad do przedszkola- niech grzeją w mikrofali.

Tym samym nie dziwi mnie analfabetyzm u młodych Duńczyków- w gazetach co i rusz pojawiają się ogłoszenia o możliwości kontynuacji szkoły w 10.klasie...  10 klasa...to jak gimnazjum obecnie w  Polsce i, jak rozumiem, sporo Dunczyków konczy swoją przygodę z edukacją na tym poziomie...
  A z ciekawości- jaki procent Duńczyków ma wyższe wykształcenie..?
 ...

Widzę prymitywizm i pospólstwo. Widzę pijących Duńczyków, kupujących co weekend skrzynki piwa i grillujących pod domem. Nieraz widziałam piejane mamuśki w sklepie z około 8-10letnimi dziecmi, które przyszły kupić jeszcze drinka albo parę piw.

Widzę śmieci na ulicy, zaniedbane rupieciarnie i pustostany.

Widzę obojętność i przymykanie oczu na mnóstwo spraw.

Widzę nędzę sklepów- jak wchodzę do Remy, to myślę sobie,że w PRL-u z wyborem produktów było tylko trochę gorzej...Może przejaskrawiam, ale będac niedawno w Polsce i wchodząc do jakiegokolwiek marketu... ach,człowiek dostaje oczopląsy kolorów, czystości i asortymentu.

W największej Bilce nie ma tyle różnego jedzenia, ile w zwykłym, małomiasteczkowym Kauflandzie.

...

Widzę ich bezmyślność,a to jest dobra anegdota: Raz toczyła się rozmowa o tym, że Bilka przed świętami była dłużej czynna, ach ,chyba nawet do 23. Duńczycy byli zszokowani, na co ja odpowiedziałam,że w Polsce wszystkie markety mamy otwarte do poznego wieczora (Tesco we Wwiu-całą dobę), i normalnie w niedzielę. Też do wieczora.

Dunka chwilę pomyślała i stwierdziła pełna  uznania: " Aaaa, to Polacy bardzo LUBIĄ pracować  w sklepie.."
To było powiedziane bez cienia nawet ironii czy powątpiewania...
...

Gosc

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 26 Maj 2009, 13:25:50 »
Moze Dunka siedzi w aucie bo sie boi dostac od Ciebie w dziob. :-\

W Danii prawo reguluje godziny otwarcia sklepow by chronic pracownikow.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #123 dnia: 26 Maj 2009, 13:30:08 »
PROSZĘ :

Mieszkając tu już trochę czasu, interesując się ludzmi, widzę różne rzeczy jak w soczewce.

............

Ladnie to ujelas :) (cala wypowiedz mam na mysli)
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #124 dnia: 26 Maj 2009, 13:51:27 »
Dziekuję  :D

Rollo

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 26 Maj 2009, 13:54:26 »
No tak, ale problem ze soba ma osoba, ktora "siedzi w aucie, zeby nie powiedziec czesc", czy osoba, ktorej osoba siedzaca w aucie, czesc nie chce powiedziec?

Ludzie sa rozni ... rozne sprawy uksztaltowaly ich psychike. To nie jest tak, ze ona nie mowi Tobie czesc, bo tak chce. Zazwyczaj jest tak, ze ona nie mowi Tobie czesc, bo tak ma. A tak ma, mimo, ze moze sama tego nie chciec, bo jej psychika tak zostala uksztaltowana na przestrzeni lat - glowna role odgrywaja lata mlodziencze.

Ja bym takiej osobie wspolczul, bo pewnie niezbyt wielkimi uczuciami darzy siebie ... co takze pewnie nie jest jej wina. Tak dziala czlowiek, przewaznie jako zakladnik swojego dziecinstwa.

Rollo

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 26 Maj 2009, 13:58:59 »
P.S. akceptuje vere :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #126 dnia: 26 Maj 2009, 13:58:59 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #127 dnia: 26 Maj 2009, 14:17:38 »
PROSZĘ :

Widzę ich lęk i niechęć do obcych, podszyte szerokim uśmiechem.
Widzę fałsz, który przy większej ilości spotkań wypływa ( sztandarowym przykładem była eks dyrektorka naszego przedszkola- na początku starała się być miła,choć dość chłodna, ale kiedy wiadomo było,że odchodzi, cała fasada runęła.  Raz wzięła mnie na bok na pogawędkę,pod tytułem, że" moje dziecko to czy to, ale  "U NAS, W DANII, to my to i to...". Przy czym "U NAS, W DANII..". Było powtarzane wielokrotnei.  Szkoda,że nie dałam jej w dziób ;)

MYSLE ZE NIE MOWILA ONA HOS OS I DANMARK, BO TAK SIE PO DUNSKU NIE MOWI. PEWNIE MOWILA W DANII.
NIE SADZE, BY BYLA TO ZLOSLIWOSC UKIERUNKOWANA NA CIEBIE, A PO PROSTU CHEC WSKAZANIA CI TYCH ROZNIC. NA PEWNO NIE BYLAS JEDYNYM OBCOKRAJOWCEM, Z KTORYM ONA MIALA DO CZYNIENIA. NIEKTORZY PRZYJEZDZAJA TU Z NAPRAWDE ROZNYCH KULTUR, WIEC PEWNIE PANI NAWYKLA DO TLUMACZENIA TEMATU "JAK KROWIE NA ROWIE".

Cytuj (zaznaczone)
A potem to już byliśmy tylko jak powietrze.
...
    Fałsz zawsze da się wyczuć, tak samo jak da się wyczuć, czy ktoś nas rzeczywiście lubi.
Podobnym przykładem jest sąsiadka, która widząc nas- nie wysiada z auta, żeby odczekać, aż pójdziemy. Bo nie mówi do nas "hej" ani nic podobnego.
  Przykłady można mnożyć. Polak jest potrzebny tylko do określonego zadania. Jak skonczy swoje zadania- kopniak w tyłek.
 ...
  Widzę kulejący system edukacyjny, a już pójscie 6-latków do zerówki w maju, bez wakacji, uważam za kompletnie poroniony pomysł. Do  tego brak wyżywienia- a to młody, rozwijający się organizm powienien mieć ciepłe posiłki, niż tylko ćkać się chlebem. Zbuntowałam się- daję codziennie dziecku w miseczce  obiad do przedszkola- niech grzeją w mikrofali.

TEN PRZYKLAD Z OBIADKIEM TYLKO POPIERA MOJA TEZE NAPISANA POWYZEJ. NIKT W DANII W GODZINACH WCZESNOPOLUDNIOWYCH NIE JE CIEPLCH POSILKOW. O TEJ PORZE JE SIE LUNCH, OBIAD CIEPLY, DWUDANIOWY JE SIE OKOLO GODZ. 18. I TO WCALE NIE DLATEGO, ZE DUNCZYCY SA GLUPI. TAKIE TU PANUJA ZWYCZAJE. WBREW TEMU CZY CI SIE TO PODOBA CZY NIE.
MOJ MAZ TEZ DZIWNIE PATRZYL NA OBIAD O 14.30. ALE GDY JESTESMY W POLSCE JADA I NIE MOWI ZE JESTESMY GLUPI, TYLKO PRZYJMUJE TO PO PROSTU ZE SPOKOJEM JAKO ROZNNICE W KULTURZE SPOZYWANIA POSILKOW.

Cytuj (zaznaczone)
   Tym samym nie dziwi mnie analfabetyzm u młodych Duńczyków- w gazetach co i rusz pojawiają się ogłoszenia o możliwości kontynuacji szkoły w 10.klasie...  10 klasa...to jak gimnazjum obecnie w  Polsce i, jak rozumiem, sporo Dunczyków konczy swoją przygodę z edukacją na tym poziomie...
  A z ciekawości- jaki procent Duńczyków ma wyższe wykształcenie..?

WIDZIALAS DANE O ANALFABETYZIE DUNCZYKOW? WIDZIALAS KTO W GRUPIE ANALFABETOW SIE ZNAJDUJE???
A 10 KLASA TO POPROSTU KLASA MATURALNA.
CO DO PROCENTU WYZSZEGO WYKSZTALCENIA, OWSZEM MILIONY POLAKOW MA WYZSZE WYKSZTALCENIE. TYLE JAKZE LATWO JE ZDOBYC W POLSCE NA PSEUDOUCZELNIACH. NO I NAJWAZNIEJSZE, JAKA WARTOSC MA ZWYKLE WYZSZE WYKSZTALCENIE W POLSCE??? TU JAK MASZ WYZSZE WYKSZTALCENIE, ZNACZY TO BARDZO DUZO. W POLSCE, JEST ONO NIEWIELE ZNACZACYM  STANDARDEM I WIEKSZOSC PRACOWNIKOW SUPERMAREKTOW MA TAKIE.
  ...

Cytuj (zaznaczone)
Widzę prymitywizm i pospólstwo. Widzę pijących Duńczyków, kupujących co weekend skrzynki piwa i grillujących pod domem. Nieraz widziałam piejane mamuśki w sklepie z około 8-10letnimi dziecmi, które przyszły kupić jeszcze drinka albo parę piw.

Widzę śmieci na ulicy, zaniedbane rupieciarnie i pustostany.

Widzę obojętność i przymykanie oczu na mnóstwo spraw.

W POLSCE OCZYWISCIE NIE MA PIJANSTWA, MELIN I PATOLOGII. NIE MA SMIECI. A POLACY SA OTWARCI I TYLKO CZEKAJA NA OKAZJE POMOCY BLIZNIEMY W BIEDZIE...
Cytuj (zaznaczone)
Widzę nędzę sklepów- jak wchodzę do Remy, to myślę sobie,że w PRL-u z wyborem produktów było tylko trochę gorzej...Może przejaskrawiam, ale będac niedawno w Polsce i wchodząc do jakiegokolwiek marketu... ach,człowiek dostaje oczopląsy kolorów, czystości i asortymentu.

POROWNANIE REMY I KAUFLANDU MOCNO CHYBIONE, TO SKLEPY Z ZUPELNIE INNYCH SEGMENTOW RYNKOWYCH I ZUPELNIE ROZNEJ STRATEGII ASORTYMENTOWEJ
Cytuj (zaznaczone)
W największej Bilce nie ma tyle różnego jedzenia, ile w zwykłym, małomiasteczkowym Kauflandzie.

NIE MA I NIE BEDZIE, DANIA MA 7 RAZY MNIEJ MIESZKANCOW, TYM SAMYM 7 RAZY MNIEJ CHLONNY RYNEK. ROZSZERZANIE ASORTYMENTU WPLYNELO BY BARDZO NEGATYWNIE NA CENY. ZE NIE WSOMNE O TYM, ZE TO DLA CIEBIE OBCOKRAJOWCA WYBOR JEST MALY. DUNCZYCY ZNAJDUJA TU MASE PRZYSMAKOW...

Cytuj (zaznaczone)
Widzę ich bezmyślność,a to jest dobra anegdota: Raz toczyła się rozmowa o tym, że Bilka przed świętami była dłużej czynna, ach ,chyba nawet do 23. Duńczycy byli zszokowani, na co ja odpowiedziałam,że w Polsce wszystkie markety mamy otwarte do poznego wieczora (Tesco we Wwiu-całą dobę), i normalnie w niedzielę. Też do wieczora.

Dunka chwilę pomyślała i stwierdziła pełna  uznania: " Aaaa, to Polacy bardzo LUBIĄ pracować  w sklepie.."
To było powiedziane bez cienia nawet ironii czy powątpiewania...

CO DO SKLEPOW OTWARTYCH W NIEDZIELE I SWIETA.... NIE POMYSLALAS O TYM, ZE CI KTORZY W NICH PRACUJA PO PROSTU NIE MAJA SWIAT I WEEKENDOW??? MIMO ZE NA PEWNO SA RODZICAMI BADZ MAJA RODZINY... MUSZA BYC JEDNAK W PRACY BY DOSTAC TE SWOJE 900 ZLOTYCH...
...
MOIM ZDANIEM LILIO PRZEZYWASZ ZWYKLY KRYZYS EMIGRANTA I STAD W TOBIE TYLE GORYCZY...DANIA, KRAJ JAK KRAJ, ANI LEPSZY ANI GORSZY... NA PEWNO NIE AZ TAK ZLY, ZEBY TAK ZIAC AZ TAKA ZOLCIA....

« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2009, 18:37:59 wysłana przez mawi »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #128 dnia: 26 Maj 2009, 14:24:38 »
Mirro, jaki kryzys emigranta.

Ja tez jestem tu jzu dobrych pare lat (a sam kraj znam ze wzgledu na baaardzo czeste i dlugie przebywanie w nim od dziecka naprawde dobrze) i do dzis nie zmienilem swojego podejscia do tego co chociazby jest omawiane tu i teraz.

Nie czuje zlosci wypowiadajac sie i krytykujac zarowno ten kraj lub dunczykow jedyne co mozna po pewnym czasie odczuwac to zal i politowanie :)

Lila - wyrazy uznania za walke o dobro twojego dziecka (chociaz to byl tylko "glupi" obiadek). Walcz i nigdy sie nei poddawaj :) Oby tak dalej :)

Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #129 dnia: 26 Maj 2009, 14:39:59 »
Coz, niektorzy maja lepsze, niektorzy gorsze zdolnosci przystosowawcze do nowego tudziez generalnie do otoczenia.

Jak tez mniejsze lub wieksze zdoonosci obiektywizmu.
Mniej lub wiecej krytycyzmu
Mniejsza lub wieksza zdolnosc do narzekania...

Ja uwazam, jak napisalam wyzej...

Kraj jak kraj, ani lepszy ani gorszy...
Tak jak i Polska, ani lepsza, ani gorsza wsrod krajow europejskich...

Tak wiec, zachlystywanie sie Polska, czy skrajne narzekanie moim zdaniem wynika moim zdaniem, przynajmniej z braku obiektywizmu, tudziez kryzysu emocjonalnego.

Co do obiadkow...
Czy Ty sobie wyobrazasz, ze w porze obiadowej opiekunki musialyby podgrzewac 50 roznych obiadkow, jezeli kazda mama chcialaby robic tak jak Lilia???
Albo sie ktos decyduje na pasntwowa placowke i sie podporzadkowuje regulaminowi, albo zatrudnia nianie, ktora pracuje wedlug naszych wskazowek.
Ze nie wspomne, ze w Polsce, byloby to absolutnie nie mozliwe, z racji wymogow sanepidowych.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #130 dnia: 26 Maj 2009, 14:49:59 »
Mirra, to żaden kryzys imigranta!

Zauważ-  nie podoba mi się- mam drogę otwartą, ot , przecież mogę wrócić do Polski  ;D!
W przeciwieństwie do Ciebie, więc może próbujesz poprawiać sobie nastrój- to jest dokładnie to, o czym mówi ów Jens w wywiadzie "GW" ,a mianowicie : " Musimy mydlić sobie oczy, bo inaczej PRAWDA BY NAS ZABIŁA"... Znajome..?

...

W ostatnim akapicie, nt. otwarcia sklepów, ja dokończyłam owej Dunce : " NIE, MY POLACY NIE  LUBIMY TAK PRACOWAC.  MY  PO PROSTU  MUSIMY  TYLE  PRACOWAĆ ".

Więc o czym Ty mówisz?!  Duńczyk nie rozumie, że gdzie indziej jest inaczej. Że w ogóle MOŻE być inaczej !

...

Widocznie nie przeczytałaś wywyiadu, bo właśnie ów reporter mówił, z jaką gościnnością się w Polsce spotkał, a " w Danii prędzej by piorun strzelił, niż spotkałby się z taką falą dobroci i zainteresowania".

Oczywiście mam też przykłady z domu rodzinnego, gdzie moi rodzice przygarniali młodzież z "Taize" przyjeżdzającą do Wrocławia we wczesnych latach 90-tych. Mój tato ma dzięki temu wspaniałe przyjaznie do dziś.
Że nie wspomnę o tym, jak na początku lat 80-tych mój tato nocował u zupełnie obcych Włochów ,czy niedawno został  zaproszony na obiad na Bałkanach.  W  Danii takie rzeczy to jak cud nad Wisłą...

...

Śmieci w Polsce- są. Ale tak zaniedbanych ruder i melin to w moich rodzinnych stronach NIE WIDZIAŁAM. Może w Polsce na wschodzie jest inaczej. Ale to, co widuję w pewnych rejonach tutaj, mnie przeraża. Choćby zapuszczona ulica z trzema burdelami pod rząd...

...

Uczelnie..? Moja droga, Polakami kieruje CHĘĆ kształcenia się- CHĘĆ i TO właśnie jest najważniejsze!!!

Duńczyk nie uczy się, bo nie musi, jemu i tak państwo da.
Uczelnie w Polsce mają coraz to lepszy poziom, bo te kiepskie są wypychane z rynku.
Jest kryzys również demograficzny, coraz mniej studentów, a znaczy to ,że tylko dobre, umiejące zadbać o studenta uczelnie pozostaną. A to, czy młody człowiek pójdzie z dyplomem do sklepu,na kasę  czy dostanie dobre stanowisko, to kwestia umiejętności personalnych, wypromowania siebie i całej masy innych zalezności.

Ale drzwi mają otwarte.

A młody Duńczyk..?

Piszesz,że 6 + 3 równa się 10 . Ktoś tu liczyć nie umie, bo jest 9. RÓWNO 9.
A to  dokładnie  TYLE , CO SKOŃCZONE GIMNAZJUM.  Bez komentarza...

Duńczyk drzwi otwartych nie ma. Ale po co, komuna da na jedzenie i fajki...

...

Svaria, dziękuję Ci bardzo,bardzo serdecznie za ciepłe słowa i wsparcie  :)

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #131 dnia: 26 Maj 2009, 15:00:19 »
Cytuj (zaznaczone)
Uczelnie..? Moja droga, Polakami kieruje CHĘĆ kształcenia się- CHĘĆ i TO właśnie jest najważniejsze!!!

Nawet nie masz pojecia jak dziwnym jest dla dunczykow fakt ze ja jzu mam jedene studia drugiego stopnia, drugie pierwszego stopnia, mysle o doktoracie a w meidzyczasie chce jescze jedne pierwszego stopnia zrobic by sie lepiej przygotowac pod doktorat (czyli zeby sie dospecjalizowac)

Normalnei dla nich to jest czarna dziwna magia.

A ile przy tym problemow z biurokracja by cokolwiek zalatwic bo co rusz jakies klody pod nogi... n/c

PS
Cytuj (zaznaczone)
Svaria, dziękuję Ci bardzo,bardzo serdecznie za ciepłe słowa i wsparcie
Nie ma problemu :)

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #132 dnia: 26 Maj 2009, 15:10:52 »
To co mi zawsze imponowalo u dunskiej mlodziezy to sztuka samodzienego myslenia, odwaga, poczucie swojej wartosci i brak wiary w stare zardzewiale zabobony, w wywiadach roznego rodzaju potrafia precyzyjnie i elokwentnie bez zazenowania okreslic swoje (czasem prowokacyjne i idiotyczne) poglady.To wszystko przydaloby sie wiekszosci rodakow od 12 do 60 roku zycia.
Zwroccie uwage, ze dunczycy ktorzy podrozowali i mieszkali za granica roznia sie bardzo od reszty; sa przewaznie otwarci, wyrozumiali i lepiej rozumieja dunski z kazdym akcentem :)

Rollo

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 26 Maj 2009, 15:20:40 »
Na studiach mialem kolezanke, ktora chciala sie doktoryzowac ... bo fajnie jest miec tytul dr-a  :(

A z grupy 20 studentow, ktorzy razem ze mna studiowali ... zatrudnilbym ... tylko siebie ... no moze jeszcze jedna kolezanke, byla w miare sumienna, aczkolwiek ciezko zmieniala poglady.

Pomijam fakt, ze polski system ksztalcenia jest kompletnie bezsensowny. W okresie studiow wiecej sie sam nauczylem - interesujac sie dana dziedzina nauki i sledzac fakty z tej dziedziny ... niz nauczono mnie na studiach.

jamjurand - dokladnie, masz racje. Pewnego razu podczas przerwy zaczelismy rozmawiac o tym co jest akurat na zajeciach. Napomnialem innym, ze prowadzacy podaje bledne informacje - mialem juz okazje pracowac z tym materialem ... nikt w ogole nie chcial podjac dyskusji ... wszyscy w niego wierzyli. Poza tym niezmiernie milo wspominam zajecia, podczas ktorych prowadzacy czytal notatki ... a my musielismy je przepisywac ... zeby pozniej wkuc i zaliczyc.

Pewnego razu przez weekend - wkulem na pamiec ksiazke - 150 stron ... i oczywiscie zaliczylem na 5 :) To bylo najlepsze wyjscie, bo pytania na egzaminie byly ... zywcem brane z ksiazki. Nie wspomne o wiekszosci ... i ich sciagach. Niektorzy mieli ksiazke ze soba :)

A na zajeciach praktycznie dyskusji nie bylo ... poza moja aktywnoscia, bo w wiekszosci przypadkow studenci malo orientowali sie w tematyce, ktora porusza prowadzacy.

Konkludujac - studia sa niepotrzebne jesli ktos jest fascynatem jakiejs dziedziny nauki.

P.S. nie pisze, ze podobnie nie jest w Danii, bo po prostu nie wiem. Mialem okazje natomiast znakomicie poznac system polskiego ksztalcenia.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #134 dnia: 26 Maj 2009, 15:31:39 »
Aaa, no właśnie. To wyobraz sobie teraz,że na duńskiej uczelni nie musiłabyś nawet wklepywać info na pamięc. I tak byś zaliczył.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #134 dnia: 26 Maj 2009, 15:31:39 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 312189
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17627
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 40106
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 46499
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 43115
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand