poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Artykuly o Danii w prasie polskiej  (Przeczytany 385907 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tula

• Gość
Odp: Artykuly o Danii w prasie polskiej
« Odpowiedź #135 dnia: 26 Maj 2009, 15:36:27 »
Zgadzam sie z Rollem na temat polskiego przecietnego uniwersytetu, zwlaszcza kierunkow humanistycznych. Ze mna konczyly takie okazy, ze szkoda slow. Liceum jest rzeczywiscie ok, choc nowa matura predziutko wszystko w dol wyrowna, wiec niewykluczone, ze za pare lat dobijemy do poziomu Europy Zachodniej, gdzie uczen nie ma pojecia o geografii Europy ani swiata itp.
Lilio, nie mecz sie, wroc do Polski. Do kraju ludzi serdecznych, czystych, pracowitych i goscinnych, a nade wszystko wysokiej kultury osobistej i otwartosci na innych, czego dowodem co drugi watek na tym forum.
Szczerze to mowie, to musi byc straszne budzic sie codziennie rano w kraju, ktorego sie nie znosi. Albo przynajmniej zmien gmine -- w stolecznej dzieci od 2010 roku beda dostawaly w przedszkolach swiezo przygotowane, cieple posilki. A niektore przedszkola juz tak robia, w moim dzieci dostaja cieply posilek o 14, o 11 jedza drugie sniadanie, sklada sie one rzeczywiscie z kanapek, ale to dlatego, ze jak Mirra zauwazyla, nikt nie ma czasu na to, by przygrzewac w mikrofalowce dania dla 50 dzieci...
Nie dziw sie, jesli masz odczucie, ze Cie sasiedzi -- czy tez ogolnie Dunczycy -- nie lubia. Gdyby mi ktos, kto jest cudzoziemcem chwilowo w Polsce, opowiadal, jaki moj kraj jest do kitu, jaki w nim syf i zacofanie, to mimo tego, ze sama jestem tego swiadoma, czulabym sie urazona gleboko. Gosci bowiem obowiazuje savoir-vivre, a ten nakazuje mowic dobrze o kraju, do ktorego sie przyjechalo.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #136 dnia: 26 Maj 2009, 15:38:47 »
Droga Tulo, jak dotąd żadnemu Duńczykowi nie miałam okazji powiedzieć, co myślę ;D

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #137 dnia: 26 Maj 2009, 15:47:52 »
@Jurand:
Nie wiem gdzie ty widziales tych ludzi bo ja jakos takich nie spotkalem.

Wlasnie nasza piekna cecha jest to ze my otwarcie myslimy i zawsze mowimy jakie mamy poglady.

Jedno tylko co im wychodzi to kreatywnosc ale rowniez w ramach i szablonach pewnych standardow.
Samodzielne myslenie jest niczym kiedy nie potrafia wejsc na wyzszy poziom abstrakcji, kiedy nie potrafia odnalezc innych rozwiazan tego samego problemu.
Zeby cos osiagnac to niestety trzeba przelamac bariery i stanac ponad strona A i ponad strona B a jak oni maja to zrobic kiedy oni nawet strony B nie dostrzegaja

I widac to na kazdym kroku - praca, ulica, podworko.

Co do odwagi i poczucia wlasnej wartosci to wystarczy 5 min, zbicie z tropu i juz nie wiedza co sie dzieje.
Ten ich piekny swiat jest tak kruchy ze pod naporem wiosennego  deszczu legnie w gruzach.

Brak wiary owszem ale we wlasna osobowosc i wlasne zycie a nie w zabobony - tych maja taka sama gromadke jak i my.

Aaa, no właśnie. To wyobraz sobie teraz,że na duńskiej uczelni nie musiłabyś nawet wklepywać info na pamięc. I tak byś zaliczył.

Okres studiowania w Danii to byly moje najdluzsze wakacje w zyciu.
Tutaj to dopabuse przepisywano slajdy i ksiazki a nauczyciele wiedzieli mniej niz moja grupa :)

Cytuj (zaznaczone)
Gosci bowiem obowiazuje savoir-vivre, a ten nakazuje mowic dobrze o kraju, do ktorego sie przyjechalo.

Jacy gospodarze tacy goscie :)

Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #138 dnia: 26 Maj 2009, 15:51:44 »
Jeny, Svaria, dziękuję Ci bardzo, czytasz w moich myślach  ;D

A właśnie, dochodzimy do sedna sprawy- nie miałam okazji powiedzieć sąsiadce, co o niej myślę, nie miałam tez okazji powiedzieć innym autochtonom, co myślę o PEWNYCH  sprawach dotyczących ich kraju ( przecież nie wszystkich). Nie miałam okazji,bo... Duńczycy są zamknięci i boją się konfrontacji..

Więc nie ma mowy o "bon-tonie" ani savoir vivre- te znam całkiem niezle.. :D

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #139 dnia: 26 Maj 2009, 15:54:30 »
:)

Na obrone dunczykow dodam ze owszem ci swiatowi albo ci nalezacy do wyzszej klasy spolecznej to zupelnie inni ludzie, na poziomie ktorzy maja calkowicie inny punkt widzenia

Zgadzam sie Lilia - boja sie jak ognia konfrontacji a otwieraja sie dopabuse po paru glebszych :)

Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #140 dnia: 26 Maj 2009, 16:06:20 »
 Tula, na stolicę nie mam szans, a szkoda. Może tam ujrzałabym Danię z innej strony.
Choć mówi się,że jest "Kopenhaga i jest osobna Dania".  Niestety rzeczywistość w zabitych dechami, sennych miasteczkach jest zupełnie inna, niż w kosmopolicznej stolicy.
 Wszytsko co mówię, mówię  z perspektywy takiegoż własnie miasteczka. Jakich pełno na całej Jutlandii.

Mogę pozazdrościć Tobie rozwiązania ciepłych posiłków.  Kiedy oboje idziemy do pracy, moje dziecię przebywa niemal 10 godzin w przedszkolu. Uważałabym się za barbarzyńcę, gdybym nie dała dziecku w tym czasie ciepłego posiłku!
  O 7 dziecię zjada przedszkolną bułkę z dżemem i masłem. O 11 maja frokost. O 14 owoce.
    Zagłodziłabym dziecko, jak nic   >:( ::) :P

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #141 dnia: 26 Maj 2009, 16:39:01 »
Lilio, kazdy ma swoje, inne doswiadczenia

Ja stosunki z sasiadami mam dobre. Jest tylko jedna baba, z ktora sie nawzajem nie lubimy. A z reszta mamy normalne dunskie stosunki, a wiec zwyczajnie sie do siebie odzywamy, pomagamy sobie nawzajem. Wole to niz wscibstwo moich bylych polskich sasiadow, ktorzy wpychali nosy w moje sprawy. I to mi pasuje.
Odnosze wrazenie, ze zwykle dobre wychowanie odbierasz jak falsz. Czlowiek dobrze wychowany usmiecha sie, jest mily i stara sie sprawiac wrazenie, ze cie lubi. Tak jak napisalam, to jest normalna grzecznosc.

Sklepy
Wybor towarow w sklepie mnie zadowala. Nie cierpie wielkich marketow, w ktorych jest 538 roznych past do zebow. A godziny otwarcia marketow w Polsce to gwalt na pracownikach.

Praca
Podoba mi sie to, ze pracodawca traktuje mnie jak partnera, a nie jak podwladnego. Ma do mnie zaufanie, wierzy w moje umiejetnosci i moj profesjonalizm, ufa mi.

Prostytucja
Domyslam sie, ze dunskie burdele sa beeee, a tysiace prostytutek stojacych wzdluz polskim drog to wyzsza kultura i cywilizacja.

Szkolnictwo
Piszesz o analfabetyzmie Dunczykow. Poczytaj sobie rozne polskie fora, wiekszosc postow jest napisanych fatalna polszczyzna, bledy ortograficzne to normalka. Na naszym forum znaczna czesc postow i ogloszen jest napisana lamana polszczyzna- czy to nie jest analfabetyzm? W dzisiejszy czasach Polak piszacy poprawnie po polsku, a na dodatek czytajacy ksiazki to prawdziwy rarytas.
Regularnie natykam sie na alarmujace artykuly w polskiej prasie na temat fatalnego szkolnictwa w Polsce. Wielokrotnie czytalam wypowiedzi pracodawcow przerazonych mlodymi ludzmi z dyplomami, ktorzy nic nie potrafia. Polski student jest znany z tego, ze wkuwa, ale nie umie myslec i podejmowac samodzielnie decyzji.
Twoje zdanie o Polakach, ktorymi kieruje chec ksztalcenia to szczyt idealizmu i naiwnosci. Mlody Polak wie, ze trzeba miec papier, bo z dobrym papierem moze dostac lepsza prace i kase. A kasa to dal nas, Polakow, sprawa w zyciu priorytetowa.
Skoro tak swietnie znasz dunskie spoleczenstwo, nie zainteresowalo Cie to, dlaczego tak wielu doroslych ludzi wciaz sie uczy? Dunczycy ciegle chodza na jakies kursy, ucza sie jezykow. Wielu z nich po kilku latach pracy decyduje sie na kontynuacje nauki, bo maja potrzeba doksztalcania sie. Znam mnostwo takich Dunczykow. Znam osoby, ktore w wieku lat ok. 50-ciu postanawiaja isc do szkoly, bo chca zdobyc nowy zawod i rozpoczac cos nowego w zyciu.

Domyslam sie na podstawie Twoich wpisow, ze spedzilas w Danii mnostwo lat, masz olbrzymie doswiadczenie i mnostwo obserwacji. Mimo tych lat rozwazylabym na Twoim miejscu powrot do bogatej, czystej i zamieszkalej przez wyksztalconych i inteligentnych ludzi Polski.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #141 dnia: 26 Maj 2009, 16:39:01 »

Roslinka

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 26 Maj 2009, 17:24:59 »
O jaki ładny post Juta. Kto nie zadowolony niech wraca a ja sie zakorzenilam i nie dam sie wyrwac. A w polskiej rzeczewistosci nie potrafiłabym sie odnalezc. Co urzedas to król, nic nie można zalatwic bez tysiaca załączników ( nie mówiac o tych najwazniejszych)

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #143 dnia: 26 Maj 2009, 17:26:12 »
@Jurand:
Nie wiem gdzie ty widziales tych ludzi bo ja jakos takich nie spotkalem.

podpowiedz w jaki sposob moge ci odpowiedziec, moze mam wieloletnie doswiadczenia?

Cytuj (zaznaczone)
Wlasnie nasza piekna cecha jest to ze my otwarcie myslimy i zawsze mowimy jakie mamy poglady.

ciekawy postulat; my to ty?

Cytuj (zaznaczone)
Jedno tylko co im wychodzi to kreatywnosc ale rowniez w ramach i szablonach pewnych standardow.
Samodzielne myslenie jest niczym kiedy nie potrafia wejsc na wyzszy poziom abstrakcji, kiedy nie potrafia odnalezc innych rozwiazan tego samego problemu.
Zeby cos osiagnac to niestety trzeba przelamac bariery i stanac ponad strona A i ponad strona B a jak oni maja to zrobic kiedy oni nawet strony B nie dostrzegaja
I widac to na kazdym kroku - praca, ulica, podworko.

ponownie ciekawe postulaty

Cytuj (zaznaczone)
Co do odwagi i poczucia wlasnej wartosci to wystarczy 5 min, zbicie z tropu i juz nie wiedza co sie dzieje.
Ten ich piekny swiat jest tak kruchy ze pod naporem wiosennego  deszczu legnie w gruzach.

Biles ja?

Cytuj (zaznaczone)
Brak wiary owszem ale we wlasna osobowosc i wlasne zycie a nie w zabobony - tych maja taka sama gromadke jak i my.

i dlatego mamy tutaj kaszmiry a nie mohery

Cytuj (zaznaczone)
Okres studiowania w Danii to byly moje najdluzsze wakacje w zyciu.
Tutaj to dopabuse przepisywano slajdy i ksiazki a nauczyciele wiedzieli mniej niz moja grupa

to ci sie naprawde udalo, durni dunczycy.. :)

« Ostatnia zmiana: 26 Maj 2009, 17:46:42 wysłana przez Tula »

antypolonia

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 26 Maj 2009, 17:33:12 »
Panienka po roku pobytu w Danii wszystkie rozumy zzarla.
Wracaj do Polski, bo tu tak be.
Z mezusiem i na polska pensyjke, bo tylko mamona do ciebie przemawia.
nie osmieszaj sie.
W polsce dziekiego wysypiska na smieci nie widzialas? i pijakow pod klatak, w parku? Jak widac masz dunskie i polskie studia, bo szkoly to juz nie wspomne.

m

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #145 dnia: 26 Maj 2009, 18:00:50 »
Antypolonia, kultura Twojego postu i Twój post w ogóle- pozostawia wiele do życzenia.
I świadczy na niekorzyść- rzeczywiście- polskiej szkoły  ;D ;)

Ale w tak prymitywną gadkę nie będę się wdawać  ;D

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #146 dnia: 26 Maj 2009, 19:06:22 »
Jurand, ja z reguly innych niz interesujacych postulatow nie pisze.

To tyle z mojej strony.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #147 dnia: 26 Maj 2009, 19:16:15 »
Jurand, ja z reguly innych niz interesujacych postulatow nie pisze.

I z natury jestem skromny  ;D
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #148 dnia: 26 Maj 2009, 19:17:40 »
Skromnosc to moje drugie imie :)

gosc

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 26 Maj 2009, 19:22:46 »
mieszkam w Danii ponad rok w malym miasteczku na Jutlandii. O godz 16 moje miasteczko juz spi. jednakze za kilka miesiecy przeprowadzamy sie do kopenhagi. Kopenhage znam dosyc dobrze poniewaz mieszka tam rodzina mojego meza.Czesto bywamy w kopenhadze. Jaku juz wspomnialam o ile o 16 wszyscy klada sie spac w moim miasteczku o tyle w kopenhadze zycie zaczyna sie o 20 wieczorem. bazuje na moich obserwacjach poniewaz razem z mezem lubimy wychodzic. Osoba, ktora mieszka w kopenhadze czy tez w rejonie kopenhagi bedzie miala inne spostrzezenia co do mentalnoci Dunczykow oraz sposobu w jaki spedzaja wolny czas od osoby, ktora mieszka w malym miasteczku gdzies na Jutlandii. Ja osobiscie lubie Kopenhage pochodze z duzego miasta w Polsce i trudni jest mi sie zaaklimatyzowac w malym miasteczku.Dunczycy , ktorych znam w Kopenhadze to bardzo rozrywkowi, towarzyscy ludzie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #149 dnia: 26 Maj 2009, 19:22:46 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 311668
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17543
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 40034
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 46401
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 43033
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand