Ogólne > Hydepark
Artykuly o Danii w prasie polskiej
lilia:
A dlaczego bez komentarza ?! Przeczytałam artykuł, wprawdzie dość pobieżnie, ale kłamstw i oszczerstw w nim nie zauważyłam.
Do tego jest napisany bardzo rzeczowo, przejrzyście - autor mieszka od lat w Danii, znając sytuację na rynku pracy i, o tyle, o ile nie znam kompletnie sytuacji na szwedzkim rynku pracy, o tyle, uważam, że autor oddał wiernie i równie rzeczowo sytuację panującą w Danii.
kaayaa:
--- Cytat: lilia w 19 Cze 2011, 08:16:48 ---A dlaczego bez komentarza ?! Przeczytałam artykuł, wprawdzie dość pobieżnie, ale kłamstw i oszczerstw w nim nie zauważyłam.
Do tego jest napisany bardzo rzeczowo, przejrzyście - autor mieszka od lat w Danii, znając sytuację na rynku pracy i, o tyle, o ile nie znam kompletnie sytuacji na szwedzkim rynku pracy, o tyle, uważam, że autor oddał wiernie i równie rzeczowo sytuację panującą w Danii.
--- Koniec cytatu ---
Nie chcialam tego komentowac, bo juz widze te tlumy przyjezdzajace do Danii skuszone obietnica odlozenia tysiecy koron miesiecznie.... a pozniej jest tylko placz i narzekanie ze drogo, ze wykorzystuja itp, itd . Nie wiem jak jest w Szwecji, ale wiem natomiast jak ciezko w chwili obecnej jest dostac prace za godziwe pieniadze w ogrodnictwie. Stawka za jaka pracuja ludzie w szklarniach na Fionii to bardzo czesto 60 kr na godz . Czy uwazasz zeprzy takiej stawce mozna odlozyc 3-4tys zl miesiecznie?
lilia:
Oczywiście, że nie.
Ale autor podał standardowe stawki dla podanych grup zawodowych, w tym roznosicieli gazet, czy sprzątaczek. Ogrodnictwo i tzw. polskie kontrakty to tutaj bardzo niechlubny wyjątek. Jeżeli jednak doczytałaś artykuł do końca, to zauważysz, że autor jasno stawia sprawę, pisząc:
" Dania - tylko dla specjalistów
W kraju Andersena poza pracą sezonową w rolnictwie i ogrodnictwie nie ma zbyt wielu zajęć dla pracowników niewykwalifikowanych"
Wobec czego autor wcale nie zachęca bezrobotnych do przyjazdu w ciemno, pomijając już, że każdy jest dorosły i czyni to na własną odpowiedzialność.
kaayaa:
Doczytalam dokladnie, ale niestety wiele osob pod wplywem tak optymistycznych artykolow przyjezdza tutaj wierzac, ze pieniadze rosna tu na drzewach. Sama spotkalam pewnych budowlancow, rozdajacych karteczki z polskim nr tel pod Super Brugsen. Byli oburzeni tym, ze Jobcenter nie dostali ofert pracy a przeciez czytali na internecie, ze dunskie komuny pomagaja w znalezieniu pracy. Wiem , ze zaraz moge uslyszec, ze naiwnych nie brakuje itp, ale wiekszosc ludzi tu przyjezdzajacych i szukajacych pracy to niestety nie specjakisci, tylko niewykfalifikowani pracownicy, ktorzy w Polsce nie mogli znalezc niczego, wiec szukaja szczescia gdzies poza granicami.
lilia:
Nareszcie :) : http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wroclaw/rozbito-gang-okradajacy-sklepy-w-danii-i-francji,1,4659250,region-wiadomosc.html
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej