poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Artykuly o Danii w prasie polskiej  (Przeczytany 385082 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marit7

• Gość
Odp: Artykuly o Danii w prasie polskiej
« Odpowiedź #285 dnia: 30 Gru 2010, 13:21:23 »
Też myślę, że to zobowiązanie do wprowadzenia euro to bzdura. Przecież to ludzie decydują, czy chcą wspólnej waluty, czy nie. Niewiem jak Wy, ale ja mam nadzieję, że Dania nigdy nie zdecyduje się na wprowadzenie euro:)

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #286 dnia: 30 Gru 2010, 13:46:00 »
Wydaje mi się ze wprowadzenie do obiegu nowych banknotów , nie wróży szybkiego przejścia na Euro

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #287 dnia: 30 Gru 2010, 14:03:25 »
Też myślę, że to zobowiązanie do wprowadzenia euro to bzdura. Przecież to ludzie decydują, czy chcą wspólnej waluty, czy nie. Niewiem jak Wy, ale ja mam nadzieję, że Dania nigdy nie zdecyduje się na wprowadzenie euro:)

Tez tak uwazam, nigdy o tym zreszta nie slyszalem. Politycy uwazaja, ze glosowanie teraz gwarantuje pelne fiasko, osobiscie uwazam, ze moze ktos za 5 lat sie na to zdecyduje.Wejscie do euro powieksza solidarna finnasowa odpowiedzialnosc Danii za wyglupy innych panstw (ciekawe jak by w % wygladalo obecnie nowe glosowanie w Niemczech  :) ); ludnosc nowych krajow z euro zawsze narzekala na automatycznie zwiekszone ceny zywnosci  i teraz dochodzi ratowanie panstw bliskich bankrutctwa.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #288 dnia: 30 Gru 2010, 14:08:30 »
Masz racje. "Rafalk" pisze, ze Dania zobowiazana jest do przyjecia euro. Tak nie jest. Dania wniosla swoje "forbehold" odnosnie wspolpracy walutowej (rowniez veto w sprawie wspolnej politiki obronnej i juryzdykcji). Odnosnie Euro - zadecyduje o tym powszechne glosowanie.

rafalk

• Gość
« Odpowiedź #289 dnia: 30 Gru 2010, 14:53:25 »
  A  w  ktorym  miejscu  ja napisalem  ze  Dania  sie  do  czegos  zobowiazala  ?????  Podalem  cytat  z Gazety  Wyborczej  z     linku  wklejonego wczoraj  przez  "Bulinke "  ..tak mniej  wiecej  w  srodku  artykulu z GW .
http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,8598982,Przez_euro_Dania_mocniej_odczula_kryzys__Przyjmie.html
 i  dodalem  "" To  ,to  akurat  pierwsze  slysze  ...Wyborcza  glupoty  pisze  i  tyle  "" ??
  Ktos  tu ma  klopoty  z  czytaniem  ze  zrozumieniem  prosze  panstwa ?????   ::)   

Offline Bulinka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #290 dnia: 30 Gru 2010, 16:53:18 »
Rafalk nie napisał,że Dania zobowiązała się przyjąć euro.Tak napisał autor artykułu z linku,który wkleiłam wczoraj.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #291 dnia: 30 Gru 2010, 19:36:18 »
rafalk: Sorry. Nie zwrocilem uwagi na to, ze jest mowa o cytacie z innego zrodla.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #291 dnia: 30 Gru 2010, 19:36:18 »

Offline foreverdevil

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #293 dnia: 16 Sty 2011, 19:36:03 »
Artykul z Angory: ciekawy, ake wyraznie widac, ze pisal go nowicjusz. Bardzo podobalo mi sie jego spostrzezenie, jak to dunczycy zachwalali nasza kuchnie na urodzinach. Wiadomym jest, a twierdza to z wielu dzisiatkow lat doswiadczenia, ze zawszesa bardzo "taknemlige" za najmniejszy gest, poczestunek i poprostu to, ze poswiecono dla nich troche czasu. Zawszedziekuja za jedna mala kawe, za piwo, dziekuje, dziekuja za wszystko, co raczej nie czesto zdarza sie naszym rodakom, (rowniez z forum), ktorzy takiego slowa zadko uzywaja, przyjmujac wiele, wiele fantastycznych odpowiedzi na Forum czy tez priv. No ale do rzeczy. dunczyk zaproszony do ciebie, a to jeszcze w dodatku na posilek itp. nie tylko, ze bedzie zachwycony. Bedzie to podkreslal aby docenic to co zrobiles. Ale! z tymi naszymi potrawami to jest juz troche inaczej. Gdyby sciany mialy uszy to byscie uslyszeli opinie na nasze potrawy kiedy juz wrocili do domu. Ale to nniewazne, najwazniejsze ze docenili nasz wklad pracy i nasze staranie sie aby umilic razem spedzony czas. Pozdrawiam.

Offline foreverdevil

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #294 dnia: 16 Sty 2011, 19:44:44 »
Tak pisal go nowicjusz ale sadze ze punkt widzenia ma dobry .
Dunczycy czasami boja sie zjesc jakas potrawe bo jej nie znaja ale jak im posmakuje to chca przepis ;)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #295 dnia: 16 Sty 2011, 19:52:22 »
Generalnie tak, wiele trafnych spostrzezen, bazowanych na pobycie w wielkomieskiej Kpenhadze. Kopenhaga to jeszcze nie cala Dania, a prawdziwi dunczycy (jezeli mozna o takich mowic) to rowniz ci z zachodniego wybrzeza utlandii, jak i na Lolland Falster czy Læsø. Od lat jest takie powiedzenie u tych "innych" dunczykow: Co tam Kopenhaga, djævleøen. Lepiej ja sprzedac szwedom. Oczywiscie to tak przesada/przekornosc.

Offline foreverdevil

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #296 dnia: 16 Sty 2011, 19:58:16 »
hehe prawda :D
osobiscie to mi sie tutaj podoba ale czasami nie moge sie powstrzymac od niekonwencjonalnych zachowan tutaj :D

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #297 dnia: 03 Lut 2011, 16:30:25 »
wprawdzie nie o Danii,ale o nas samych.polecam goraco ten artykul.to naprawde my polacy.....
niestety :o

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #298 dnia: 03 Lut 2011, 17:23:58 »
Trochę do porzedniego wątku, ale ja się też cieszę, że Solaris podbija rynki Europy Zachodniej i nie tylko. Mam nadzieję, że takich firm będzie coraz więcej. Z Solarisa możemy rzeczywiście być dumni, bo to świetne i nowoczesne autobusy, a firma ma polski kapitał. W Arhus też jeżdżą Solarisy, coś mi się kojarzy, że widziałam kiedyś w duńskiej TV, jak dumne władze chwaliły się zakupem nowoczesnych autobsów, coś mi się kojarzy, że pokazywali jakiegoś Solarisa o napędzie hybrydowym. Jeżeli chodziłoby tylko o cenę, to z pewnością Chińczycy robią tańsze autobusy. Solarisy jeżdżą też w Dubaju, a ten kraj jakoś w ogóle z oszczędnością mi się nie kojarzy.
Solaris to Solaris a Man to Man, to dwie konkurujące ze sobą firmy, i to wiem na pewno, bo mam swoje wtyczki i w Solarisie i w Manie  ;)

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #299 dnia: 03 Lut 2011, 17:33:29 »
wprawdzie nie o Danii,ale o nas samych.polecam goraco ten artykul.to naprawde my polacy.....
niestety Szok

hihihii

sorry linka nie wkleilem ;D

http://facet.wp.pl/kat,70996,wid,13097044,wiadomosc.html

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #299 dnia: 03 Lut 2011, 17:33:29 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310722
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17238
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39740
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 46125
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42734
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand