poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Duńskie opiekunki chcą podwyżek  (Przeczytany 12413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +5/-1
Duńskie opiekunki chcą podwyżek
« dnia: 16 Kwi 2008, 13:25:02 »
75 tysięcy pracowników służby zdrowia i sektora socjalnego w Danii domaga się podwyżek. W środę przedszkolanki, pielęgniarki i opiekunowie ludzi starszych rozpoczęli bezterminowy strajk.
Zeszłotygodniowe negocjacje płacowe zakończyły się fiaskiem. Pracownicy przedszkoli, domów opieki i szpitali odrzucili proponowaną przez pracodawców podwyżkę w wysokości 12,8 proc. na najbliższe trzy lata.

Duńskie związki zawodowe domagają się co najmniej 15 procent. Chcą tym samym zmniejszyć dystans do lepiej opłacanych pracowników w sektorze prywatnym.

Strajki mocno skomplikują sytuację w przedszkolach, domach opieki i szpitalach. Jednak, jak podają sondaże, większość Duńczyków popiera strajkujących.
http://www.tvn24.pl/0,1546280,wiadomosc.html

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
Odp: Duńskie opiekunki chcą podwyżek
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwi 2008, 14:50:22 »
Ja niestety już odczułam strajk na własnej skórze. >:(
Nadzieja w tym,że się szybko dogadają  :)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwi 2008, 15:28:10 »
znajoma tez strajkuje  8)

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwi 2008, 16:32:29 »
Moja znajoma tez. Jest samotna matka, wrocila niedawno z wakacji na Teneryfie i juz sie szykuje na 2 tygodnie w Tajlandii. Jak czlowiek na nia nie spojrzy, to
tu zegarek D&G, a tam torba L.Vuitton. Zarobki w tym sektorze sa bardzo zroznicowane. Osoby bez wyksztalcenia i doswiadczenia dostaja marne pieniadze, ale wystarczy skonczyc jakas 2-letnia szkole i popracowac kilka lat a mozna spokojnie wyciagnac powyzej 20 tys netto miesiecznie.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Kwi 2008, 09:30:36 »
Jestem w stanie zrozumiec idee strajku i walke o wyzsze wynagrodzenie ale jak sie czyta gazety i informacje ze dostali 12 czy 11  z hakiem % zamiast 15 czyli dostali 80% tego o co walczyli no to wybaczcie mi ale w takim przypadku widze tu tylko chciwosc i brak checi na kompromis, a w taki sposob nic si enei osiagnie.

Nie moge powstrzymac sie od smiechu kiedy slusze argumenty typu: ze pracownicy sektora panstwowego chca dostawac place rowne lub minimalnie nizsze niz sektor prywatny. Przecierz kazde dziecko wie ze takie zachowanie to abstrakcyjny i utopijny socjalizm nie majacy nic wspolnego z normami i podstawowymi zachowaniami sie rynku. Wystarczy odrobine pomyslec i kazdy kto jest chociaz odrobine inteligentny zrozumie ze jest to nie mozliwe do wykonania. Wystarczy napisac ze w sektorze prywatnym jest ogromna konkurencja n arynku uslug jak i wsrod wlascicieli placowek, ktorzy szukaja wyspecjalizowanego personelu i by sie lepiej rozwijac i osiagac zyski, do pracy w swojej placowce zachecaja meidzy innymi wyzszymi placami. W sektorz epublicznym takiego czegos nei ma bo nie ma konkurencji. Tak samo ordynatorowi jakiegos panstwowego szpitala kompletnie ni eoplaca sie inwestowac jakiegokolwiek kapitalu na rozwoj poniewaz on i tak z tego nic nie bedzie mial. (To tylko bardzo ale to bardzo uproszczony przyklad)

Jeszcze raz powiem - rozumiem strajk (nawet porownojac dunskie realia do polskich - czyli porownujac niebo do piekla) ale nie toleruje chciwosci, glupoty i niewiedzy. Zgadzam sie rozniez z Juta ze jeden pracownik tego sektora drugiemu nie rowny ale wiekszosc z nich nei ma ciezkiego zycia (chodzi mi o wynagrodzenie) i tym bardziej utwierdzam sie w przekonaniu ze ich strajk ma na celu glownei polepszenie i tak jakze wysokiego standardu zycia na jeszcze wyzszy a nie walke o przetrwanie jak to sie ma w naszym kraju.

Czy ktos z forumowiczow staral si ekiedys spojrzec na to jakei podejscie do pielegniarstwa jest w Danii a jakie w Polsce (chodzi mi o moralno etyczne aspekty, a nie materialne) ?

PS Ni ewiem czy zauwazyliscie ale to strajkowanei w Danii ma swoje ogromne plusy - chcialbym teraz byc jednym z tych pracownikow (pielegniarzem, opiekunem etc) bo jets taka super pogoda ze przydalby mi sie blizej nieokreslony urlop. Odrazu wynajalbym gdzies jakis domek na conajmniej tydzien :)
Do tych co zaraz odpisza ze przecierz strajk moze sie skonczyc w kazdej chwili i trzeba bedzi ewrocic do pracy - owszem ale wlasnie po to wymyslono urlop by w takich sytuacjach z nich skorzystac :)

Z powazaniem

Svaria
« Ostatnia zmiana: 23 Kwi 2008, 12:32:33 wysłana przez Svaria »
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Tula

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwi 2008, 16:01:21 »
Tak jak zgadzam sie z wiekszoscia posta kolegi Swarii ;), tak mam jedna uwage uzupelniajaca:
Ni ewiem czy zauwazyliscie ale to strajkowanei w Danii ma swoje ogromne plusy - chcialbym teraz byc jednym z tych pracownikow (pielegniarzem, opiekunem etc) bo jets taka super pogoda ze przydalby mi sie blizej nieokreslony urlop. Odrazu wynajalbym gdzies jakis domek na conajmniej tydzien :)
Do tych co zaraz odpisza ze przeciez strajk moze sie skonczyc w kazdej chwili i trzeba bedzi ewrocic do pracy - owszem ale wlasnie po to wymyslono urlop by w takich sytuacjach z nich skorzystac :)
W czasie strajku nie wolno wyjezdzac, nie wolno tez brac urlopu.

Offline Bella

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwi 2008, 16:35:05 »
My z mezem niestety musimy wziac urlop, bo naszej malej nie wolno isc do przedszkola :( I tak z wakacji nici.
Byc moze ze w sektorze prywatnym wiecej sie zarabia, ale za przerwe na lunch samemu trzeba zaplacic i za nadgodziny nikt nie doplaca. I takie wyklocanie sie o 2,8% mnie zlosci. trzeba brac wszystko pod uwage a nie tylko wysokosc pensji.
"It is not the strongest of the species who survive, nor the most intelligent, but those who are most adaptive to change"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwi 2008, 16:35:05 »

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwi 2008, 17:43:46 »
prywatny pracodawca nie odprowadza  rowniez skladek na emeryture pracownikowi , co jest zasada pracujac w osrodkach opieki ktorych wlascicielem i pracodawca jest komuna.

fejgin

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwi 2008, 17:51:51 »
Bella ni ciorta nie rozumiesz, myslisz jak kazdy gupek w III Rp - tu nie chodzi o 2,8% . Jednosc, solidarnosc i wytrwanie.  Widze w Polsce jak pracownicy boja sie nawet byc czlonkiem zwiazku bo pracodawca sie obrazi albo ich wykopie to przypomina mi sie PRL.
Powinnas rozumiec i czuc role zwiazkow i solidarnosci pracowniczej jezeli chcesz tu zyc i pracowac za godne wynagrodzenie - gdyby nie to, to tyralabys tu za 15 kr/godz.. A tak pielegniarka ma tu 8-9 razy wiecej niz w RP bo sobie WYALCZYLY. Gdyby byly one tak myslace jak ty , to tez by tyraly za 1200 zl.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwi 2008, 18:02:27 »
Bella ni ciorta nie rozumiesz, myslisz jak kazdy gupek w III Rp - tu nie chodzi o 2,8% . Jednosc, solidarnosc i wytrwanie.  Widze w Polsce jak pracownicy boja sie nawet byc czlonkiem zwiazku bo pracodawca sie obrazi albo ich wykopie to przypomina mi sie PRL.
Powinnas rozumiec i czuc role zwiazkow i solidarnosci pracowniczej jezeli chcesz tu zyc i pracowac za godne wynagrodzenie - gdyby nie to, to tyralabys tu za 15 kr/godz.. A tak pielegniarka ma tu 8-9 razy wiecej niz w RP bo sobie WYALCZYLY. Gdyby byly one tak myslace jak ty , to tez by tyraly za 1200 zl.
Cos sie panu pomylilo... W sprawie Belli i jej zarobkow to sie ona wypowie, ale jestem dziwnie spokojna, znajac jej miejsce pracy, ze zarabia duuzo wiecej niz pan, to raz. Dwa, to pan najwyrazniej nie rozumie, ze na podwyzki dla pracownikow socjalnych i wszystkich innych z budzetowki skladamy sie my, placacy podatki w tym kraju. Nie widze powodu, aby byc solidarna ze strajkujaca kolezanka, ktora -- jak pisala Juta -- nie strajkuje, bo nie ma za co zaplacic rachunkow, ale po to, by moc piec razy w roku wyjezdzac na Wyspy Kanaryjskie. Podobnie jak Bella uwazam, ze wyklocanie sie o te smieszne dwa procenty z kawalkiem jest glupota i warcholstwem.

Offline Bella

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Kwi 2008, 18:41:28 »
Drogi (a?) Fejgin,
nie naleze do zwiazkow, bo nie chce. Za glupka z PRL- u tez sie nie uwazam. Nie czuje solidarnosci ze strajkujacymi, bo nie uwazam ze zarabiaja malo, jezeli wezmie sie pod uwage wszystkie dodatki. Kazdy sam odpowiada za swoje zycie zawodowe - ja mam prace taka jaka sobie SAMA wybralam, za stawke ktora SAMA wynegocjowalam. Z placy jestem bardzo zadowolona, a Ci z moich kolegow -Dunczykow, ktorzy maja mniej niz ja, sa sami sobie winni. Ale oni bynajmniej tez nie spiesza sie do strajkowania. Nie musze myslec tak jak czesc spolecenstwa ktora strajkuje, by zyc tutaj i godnie zarabiac. Uwierz, znam wielu Dunczykow, ktorzy (o rety!!!) podzielaja moj punkt widzenia.To dzieki wlasnej wytrwalosci, uporowi i pracy mam taka prace jaka mam, a nie dzieki zwiazkom.
I nadal uwazam ze wyklocanie sie o pare procent to glupota. Szczegolnie , ze nie ja jedna mam z tego pwodu problemy ze znalezieniem opieki do dziecka. A dzieci tez na tym traca, bo brakuje im kolezanek i kolegow do zabawy. Pozdrawiam
"It is not the strongest of the species who survive, nor the most intelligent, but those who are most adaptive to change"

fejgin

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Kwi 2008, 18:49:31 »
No taki sam poziom myslenia jak i znajomej kolezanki- widac, ze Nie znacie myslenia Dunczykow bo zaden Dunczyk by takich Glupot-argumentow nie wypisywal- dotrzyj do Dunczykow tak by ci sie otworzyli - oni sa dumni, ze stworzyli taki system by lekarz i pielegniarka nie wyciagali brudnej lapy do chorego czlowieka- jak niejaki doktor G. , ktory do rodziny pacjeta, ktorego kazal odlaczyc od respiratora powiedzial - nie macie to krowe sprzedajcie. O moje zarobki badz spokojna nie przyjechalem tu za chlebem

Tula

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Kwi 2008, 18:56:33 »
widac, ze Nie znacie myslenia Dunczykow bo zaden Dunczyk by takich Glupot-argumentow nie wypisywal- dotrzyj do Dunczykow tak by ci sie otworzyli
Nie, w ogole nie znamy. Ja wprawdzie pracuje z Dunczykami, a Bella nie tylko pracuje, ale tez z jednym sypia  ;D. Ale oki.
Cytuj (zaznaczone)
niejaki doktor G. , ktory do rodziny pacjeta, ktorego kazal odlaczyc od respiratora powiedzial - nie macie to krowe sprzedajcie.
Prokuratura oczyscila go z zarzutow, powielasz klamstwa. Doradzam uwazniejszy i krytyczny dobor prasy i niniejszym koncze z Toba dyskusje w tym temacie.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Kwi 2008, 18:59:03 »
Osobe poslugujaca sie nickiem fejgin prosze o zaprzestanie atakow personalnych i retoryki na poziomie ulicy.
Kolejne posty o podobym charakterze bede usuwac.

Offline Bella

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Kwi 2008, 19:05:36 »
Fejgin,
moze porozmawialbys (porozmawialabys) z wyksztalconymi Dunczykami? Czytam gazety i wiem, ze duza czesc spoleczenstwa popiera strajk. Ale wiem tez ze narod duski to nie barany. To, ze jedna grupa w spoleczenstwie mysli tak jak mysli, to nie znaczy ze wszyscy podazaja w te sama strone. Moze popytaj rodzicow w przedszolach co sadza o strajku? Zapraszam Cie tez serdecznie do mojej pracy, uslyszysz co o strajku mysla moi koledzy - rodowici Dunczycy. Moze rodzina mojego meza to "rojalisci",  ale pomimo ze ich korzenie siegaja poczatkow Danii, tez  nie popieraja strajku. A ja, jeszcze raz to napisze, mam prawo do wlasnego zdania i TEN STRAJK MNIE WKURZA. Wiecej sie na ten temat wypowiadac nie bede. Dziekuje za uwage i pozdrawiam, prawie juz pierwszomajowo -CZESC PRACY!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Kwi 2008, 19:05:36 »

Duńskie providenty.

Zaczęty przez ThaBossDział Pomoc!

Odpowiedzi: 42
Wyświetleń: 30724
Ostatnia wiadomość 06 Lip 2014, 09:36:02
wysłana przez Avora
Przelew z PKO na dunskie konto

Zaczęty przez DomnikDział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 10245
Ostatnia wiadomość 10 Sie 2012, 12:30:14
wysłana przez Artur67
Duńskie tablice a dowód rejestracyjny

Zaczęty przez giuseppe_RandersDział Pomoc!

Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 34827
Ostatnia wiadomość 20 Paź 2009, 15:22:37
wysłana przez Aalborg
Ubezpieczenie duńskie. Rachunek za pobyt w szpitalu w Polsce.

Zaczęty przez dziubasewoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14100
Ostatnia wiadomość 03 Sie 2011, 07:03:30
wysłana przez faja
Duńskie ciasteczka

Zaczęty przez GregorixDział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 22596
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2015, 14:17:17
wysłana przez milena84