Ogólne > Podatki

Podatek - Help !

<< < (9/12) > >>

roga:
W duzym skrocie oznacza to, ze masz do zaplacenia podatek za 2007 rok z odsetkami z odsetkami w wysokosci 36.910 kr. z czego na poczet podatku w 2009 r.
wlicza sie 18.511 kr. i do zaplaty w ratach 18.399 kr.

Quit:
A ja mam pytanie z innej beczki aczkolwiek odnosnie rozliczenia za 2007.

Warunki:
1. Umowa na czas nieokreslony
2. Pozwolenie na pobyt i prace na okres od 02.05.07 do 31.12.07.
3. W wyniku nieporozumien miedzy pracodawca a pracownikiem - pracownik "porzucil" prace 31 sieprnia i wrocil do PL.
4. Pracownik sam oplacal swoje wyzywienie, mieszkal u pracodawcy (oficjalnie, nieoficjalnie w barakowozie, ale bylo cieplo, wiec nie byl to bi problem), za co mial potracana pewna kwote z pensji - smieszna kwote dodam.

Pytanie: Przysluguja ulgi z rubr. 53 - noclegi i wyzywienie czy nie?

Klingon:

--- Cytat: Quit w 28 Kwi 2008, 15:28:33 ---1. Umowa na czas nieokreslony
Pytanie: Przysluguja ulgi z rubr. 53 - noclegi i wyzywienie czy nie?

--- Koniec cytatu ---
Normalnie nie.
Ale jak jest w praktyce - czy ktos otrzymal ulge za wyzywienie i nocleg majac umowe o prace na czas nieokreslony? ???

malyszk:
Witam

Mam podobny problem.Pierwsze 3 miesiące pracowałem dla agencji, potem dali mi kontraktjuz z firmą na czas nieokreślony, ale w dalszym ciągu otrzymywałem ulgę.Szef w pracy powiedział, że to jest OK.Jednak okazało się,że nie. Poszedłem z papierami do skatu, tam powiedziano mi,że mogę tylko odliczyć dni za pierwsze 3 miesiące, czyli czas określony. O to gdzie mieszkałem nie pytali ( raczej nie ma to znaczenia).Podobny problem maja Słowacy, z którymi pracuję. Robia od kwietnia 2007, i za ten to rok otrzymali ulgę, mimo że mieli kontrakty na stałe. Szef wysłał pismo do Skat z prośbą o wyjaśnienie sytuacji, ale kazali czekać na odpowiedź.Ja papiery już złożyłem. Oczywiście pan w Skat podkreślił raz jeszcze, żeby żaden z nas nie wypełniał rubryki 51 i 53, czyli i Tobie nie należy się ta ulga.Ja mam do zwrotu 27tyś DKK,ale po odliczeniu tych 3 pierwszych miesięcy powinno się zmniejszyć.

Pozdrawiam Paweł

Quit:
Ktos otrzymal, w sensie wypelnil årsopgorelse i dostal zwrot.
Problem w tym, ze.... a jak sie ktos przyczepi? Ile sie moga czepiac? I czy ktos mi moze powiedziec, czy taka sytuacja jak opisana w moim przypadku nie "lapie sie" na wyjatek od reguly? Czyli, ze generalnie nie byla to stala praca mimo, iz umowa byla na czas niokreslony i momo, ze pozwolenie (o ktore zreszta wystepowal sam pracodawca) wystawiono (na jego wniosek) do konca 2007?

Skoro jednak ulgi sie nie naleza, jak nalezaloby prawidlowo rozliczyc podatek w tej sytuacji? Generalnie zaplacono do SKATu podatek za raptem 3 miesiace i tyle tez na selvangivelse bylo wyszczegolnione.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej