poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kim sa uczestnicy Forum?  (Przeczytany 13106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Kim sa uczestnicy Forum?
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Maj 2008, 11:23:29 »
NIe chodzi o to by przeczytac cale forum.
Nie mam specjalnie wielkiego doswiadczenia w "forowaniu", uczestnicze tylko jeszcze w psiarskim i autystycznym., ale na kazdym z nich panuje zasada "zanim zalozysz nowy watek, sprawdz, czy ktos nie zrobil tego wczesniej w tym samym temacie". NIe ma to nic wspolnego z zabieraniem glosu.
Na tyle, ile sie orientuje, chodzi tu o to, ze kazde forum ma jakas okreslona "pojemnosc" i nie mozna doporowadzic do jego nadmiernego rozrostu.

Jesli chodzi o wklejanie linkow... Czasem tak robimy, ale czasem sa i tacy co sie obruszaja... bo oni by chcieli by odpowiedziec....

A z drugiej strony, czasem sobie mysle... squ :) skoro ja moge wrzucic wyszukiwarke, dlaczego ktos nie moze????
Ze nie wspomne o tym, ze jak cos znajde poprzez wyszukiwarke, to po wklejeniu, zostanie tylko link do wyszukiwarki, a nie do tematu...

A teraz zmykam :) skorzytsam z tego, ze nauczyciel chory i wezme Rudego nad wode, niech sobie poplywa :) pogoda w sam raz na takie harce :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Maj 2008, 11:39:14 »
Moze prosze sie zapoznac z regulaminem?

http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=3928.0

Uwadze polecam punkt III.

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Maj 2008, 11:59:22 »
Mam pytania odnosnie regulaminu?

1) Co oznacza unikanie wulgaryzmow? To nie ZAKAZ, jak widze. A chyba w moich tekstach ich odsetek nie przekracza promille, zatem chyba ich unikam :)

2) Znalazlem tez cos takiego:

5. Nie obrażaj nikogo, staraj się tego nie czynić publicznie nawet gdy masz ku temu powody. Zanim publicznie kogoś ocenisz w jakikolwiek sposób, przemyśl to na spokojnie i dwukrotnie.

Jak mam to rozumiec, zwazywszy tolerowanie na forum watkow wysmiewajacych innych? Ze wspomne watek K3 zacytowany powyzej?

Uprzejmie prosze o odpowiedz :)

[Dodane: 05 Maj  2008, 11:47:51]

Zapomnialem dodac czegos jeszcze :)

Art. 212. § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości,które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.

Art. 213. § 1. Nie ma przestępstwa określonego w art. 212 § 1, jeżeli zarzut uczyniony niepublicznie jest prawdziwy.
§ 2. Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego interesu.
Art. 216. § 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła,podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Kto znieważa inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 3. Jeżeli zniewagę wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności cielesnej lub zniewagą wzajemną, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.
§ 5. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.

Art. 101. § 2. Karalność przestępstwa ściganego z oskarżenia prywatnego ustaje z upływem roku od czasu, gdy pokrzywdzony dowiedział się o osobie sprawcy przestępstwa, nie później jednak niż z upływem 3 lat od czasu jego popełnienia.

Pozwolilem sobie przytoczyc cos z prawa kodyfikowanego. Regulamin forum to nie prawo, nawiasem mowiac :)

[Dodane: 05 Maj  2008, 11:56:16]

Oczywiscie - tutaj wystepujemy anonimowo, zatem teoretycznie artykuly te nie maja zastosowania. Teoretycznie.

Ale moze warto byc swiadomym prawa, nim sie zacznie znow innym dokopywac?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Maj 2008, 12:01:30 »
MArys... piekna pogoda.... idz na spacer... "a odpoczni sobie"
Jako i ja czynie...

:)

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Maj 2008, 13:49:33 »
Zazdroszcze CI :)

A to bylo do Malej z Århus, ktora mnie tu forumowymi regulaminami postraszyla :)

Indolentio legis nocet et non excusit (nieznajomosc prawa szkodzi i nie usprawiedliwia) - to kanon z historii panstwa i prawa :)

A i rownosc wobec prawa (tyz forumowego) by sie nam przydala :)

[Dodane: 05 Maj  2008, 12:05:13]

Pytanie do Malej z Århus i innych WAZNYCH tego forum.
====================================

W regulaminie znalazlem tez cos takiego:

Pamiętaj:
12. Zachowanie, które w sposób ewidentny jest chamskie lub obraźliwe jest niedozwolone. Ta forma dyskusji będzie szczególnie tępiona.
13. Niewiedza innych nie jest powodem do szyderstw. Dotyczy to zarówno użytkowników jak i moderatorów.
14. Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych.

Moje pytanie brzmi - jak to sie ma do wpisow na tym forum?

Jak to sie ma do wypominania bledow ortograficznych i interpunkcyjnych innym?

Co robia moderatorzy, aby wymoc na takich jak K3 respektowanie regulaminu?

Moze ktos mi odpowie???

Skoro wymagamy cos od innych, to moze najpierw zacznijmy wymagac od siebie. Bo wymaganie od kogos, a nie od siebie, jest nieuczciwe.

K3

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Maj 2008, 18:47:58 »

jakie to polskie: "innych", "odmiennych" wpakować w ramy, tak aby każdy był taki sam, równy a może i równiejszy...
czy jak stwierdzę, że śmieszą mnie Twoje wypowiedzi, to mam przepraszać, bić pokłony, czy może ubiczować się samodzielnie?? no chyba, że ty wolisz biczować....

a najśmieszniejsze jest odwoływanie sie do kanonów prawa, przez osobę w której wypowiedziach jak na razie nie stwierdziłem poszanowania tego prawa, a dokładniej znajomości współżycia międzyludzkiego i inteligencji społecznej
szczególnie, że najczęściej odwołanie się do prawa przez osoby takie jak ty następuje w momencie, kiedy już brak argumentów; wtedy prawem próbujecie zastąpić brak logicznego myślenia i tymże prawem zasłaniacie swoje pieniactwo...

jeśli nie widzisz różnicy między "jesteś śmieszny" i "to mnie śmieszy", to po prostu żal mi ciebie (choć ty to możesz odebrać jako "jesteś żałosny")

a teraz wybacz, mam ważniejsze sprawy niż dyskusja z tobą: idę nakarmić kota

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Maj 2008, 19:51:27 »
Pytanie do Malej z Århus i innych WAZNYCH tego forum.
====================================

W regulaminie znalazlem tez cos takiego:

Pamiętaj:
12. Zachowanie, które w sposób ewidentny jest chamskie lub obraźliwe jest niedozwolone. Ta forma dyskusji będzie szczególnie tępiona.
13. Niewiedza innych nie jest powodem do szyderstw. Dotyczy to zarówno użytkowników jak i moderatorów.
14. Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych.

Moje pytanie brzmi - jak to sie ma do wpisow na tym forum?

Jak to sie ma do wypominania bledow ortograficznych i interpunkcyjnych innym?

Moze ktos mi odpowie???

Skoro wymagamy cos od innych, to moze najpierw zacznijmy wymagac od siebie. Bo wymaganie od kogos, a nie od siebie, jest nieuczciwe.

Nie czytam tej dyskusji bo nie jest warta tego, ale zauważyłem że ktoś wywołał mnie do tablicy.

A więc tak.
Rejestrując się na tym forum, zaakceptowałeś ten regulamin, i zobowiązałeś się go przestrzegać, tak jak każdy inny użytkownik tego forum.

zacytuję fragment regulaminu do którego się odwołujesz krytykując K3.
Cytuj (zaznaczone)
III. Styl wypowiedzi na forum:
- Wypowiadaj się kulturalnie, jak przystało na miejsce publiczne, unikaj wulgaryzmów. Od tonu wypowiedzi będzie zależeć liczba i ton odpowiedzi.
- Staraj się pisać tak, aby czytający nie głowił się nad zrozumieniem tekstu. Dłuższe partie oddzielaj znakami nowego wiersza (ENTER).
- Przestrzegaj także ortografii i gramatyki - jeśli masz z tym problemy, to pisz ze słownikiem w ręku lub w podkreślającym błędy edytorze.
[...]
Interpretację pozostawiam Tobie. Jak poczytasz tfurczość forumowiczów przez kilka miesięcy, to przestaniesz się zastanawiać co autor miał na myśli.

Moderatorzy robią to co uznają za stosowne, i stosują się do przyjętych zasad. W tym przypadku K3 wręcz wyręczył moderatorów w ich pracy. Zgodnie z regulaminem, poprosił użytkownika o poprawę stylu wypowiedzi, ponieważ była niezrozumiała. Na co użytkownik zastosował się do prośby i wszystko było by ok, gdyby ktoś się do tego nie przyczepił.

Zgodnie z regulaminem forum, gdybym zażądał jego dokładnego egzekwowania, pewnie połowa twoich postów zostałaby skasowana, a Ty zbanowany.
Przyjęliśmy zasadę aby nie przesadzać z egzekwowaniem regulaminu, pozostawiając to użytkownikom. Tylko drastyczne łamanie regulaminu powoduje interwencję. Uważam to za zdrowy układ.

Mam nadzieję że zaspokoiłem twoją ciekawość.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Maj 2008, 19:51:27 »

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Maj 2008, 07:56:42 »
Do problemow jakie Marys staral sie tutaj przedyskutowac z innymi dodalbym jescze jeden dosyc istotny problem do ktorego Marys rowniez nawiazal ale nei nazwal go po imieniu.

Raz juz na ten temat pisalem w innym watku:

Spostrzeglem ze wielu ludzi z tych ktorzy uwazaja sie za tych najmadrzejszych na forum (naprawde w tym momencie nie mam na mysli nikogo obrazac) nie potrafi badz nie chce (takie odnosze wrazenie i bardziej sklaniam sie do tego drugiego wniosku) skupic sie na udzieleniu odpowiedzi na sedno sprawy. Na glowny problem. Dodatkowo wielokrotnei wiele slow interpretowanych jest doslownie co tez prowadzi do wysnucia blednego wniosku.

PS
Mirro nalezysz do ludzi madrych i inteligentnych dlatego tez uwazam ze wlasnie ty jedna powinnas zrozumiec (z wlasnego doswiadczenia zyciowego) ze kiedy ktos psize iz wlacza sie do dyskusji ale stara sie nie wnikac w przeszlosc problemu nie oznacza to ignoracji lecz nic innego jak oddzielenie glownego watku od wszelkich pobocznych.
Nalezy skupic sie na sercu problemu a nie na calej blednej otoczce (wyuczonych schematach) ktora nei raz moze spowodowac ze blednie dany problem rozwiazemy.
Moze dla wielu to bedzie brzmialo jak absurd ale wdg mnie tak powinno si epostepowac.

Z powazaniem

Svaria
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Maj 2008, 09:10:59 »
Hej Svario, wiem do czego pijesz :)

Sorry, ale dla mnie Twoj wpis w tamtym watku zabrzmial jak ignorancja.
Tak jak napisales, nalezy skupic sie na meritum dyskusji, a jakzez to uczynic skoro nie przeczytalo sie od poczatku wypowiedzi poprzednikow?
Moze wypowiedzi czasem sa niezgodne z naszym tokie myslenia, moze irytujace... ale one daja obraz przebiegu calej dyskusji.

Milego dnia zycze...

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Maj 2008, 09:25:01 »
1. Julian Tuwim
2. K.I. Galczynski

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Maj 2008, 09:27:46 »
Brawo. Nie napisze, ze jestem pod wrazeniem - ale - spodziewalem sie :)

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Maj 2008, 11:22:01 »
Viesze sie ze wiesz Mirro do czego referuje :)

Cytuj (zaznaczone)
Tak jak napisales, nalezy skupic sie na meritum dyskusji, a jakzez to uczynic skoro nie przeczytalo sie od poczatku wypowiedzi poprzednikow
I wlasnie tutaj sie rozmijamy w toku rozumowania. Ja sie skupielm i w pelni przeczytalem watek dotyczacy Polskeigo Prawa.... i na bazie tezy ktora zostala postawiona na poczatku staralem sie rozwiazac problem. Skupilem sie na tym o co Marysowi chodzilo a nie o to w jakim kontekscie kto danej frazy uzyl, oczym rowniez napisalem. (Tu nalezy sie zatrzymac z opisem tego by nie rozgrzebyac tego raz jescze :])

Owszem wiele razy zarowno ja jak i ty bedziemy mieli inne zdanie / pkt widzenia na pewne sprawy (my akurat pewno tak z 90% :D). Dotyczy to rowniez pozostalych osob. Doklandie tak samo jest ze zrozumieniem problemu, jedni beda potrzebowali wieksza historie drudzy mniejsza. Ja osobiscie uwazam ze im mniej zbednych informacji tym bardziej obiektywna postawe przyjmiemy poniewaz jendym z najwiekszych wrogow prawidlowego wysnuwania wnioskow sa wlasnie emocje.
Bardziej zgodna z logika oraz prawda decyzje podejmuje sie myslac scisle niz w sposob humanistyczny (to moje zdanie, jestem niemal pewien ze twoje bedzie inne) :)

Z powazaniem

Svaria
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Maj 2008, 11:43:02 »
Ja osobiscie uwazam ze im mniej zbednych informacji tym bardziej obiektywna postawe przyjmiemy poniewaz jendym z najwiekszych wrogow prawidlowego wysnuwania wnioskow sa wlasnie emocje.
Nie mozesz wiedziec czy informacje sa zbedne dopoki ich nie poznasz. Poza tym piszesz ze im mniej wiesz tym bardziej obietywne (prawidlowe) wnioski wysnuwasz. Czyli najlepiej jak decyzje beda podejmowali ludzie ktorzy nic nie wiedza. :-\

Tez nie wiem skad nagle dolepiles emocje.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Maj 2008, 12:22:32 »
Wiele zbednych informacji wywoluje zwykle niepotrzebne emocje, stad te emocje

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Maj 2008, 12:27:37 »
Ilosc informacji nie musi byc rowna wielkosci emocji. Czesto brak informacji wywoluje emocje.

PS. Zgadzam sie ze zbedne informacje sa zbedne. :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 06 Maj 2008, 12:27:37 »

FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 27037
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2009, 18:21:36
wysłana przez Jomir
O, forum wróciło ;)

Zaczęty przez liliaDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 13299
Ostatnia wiadomość 08 Lip 2009, 08:16:39
wysłana przez vera
lubie to forum...

Zaczęty przez marta_malgorzataDział Hydepark

Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 27360
Ostatnia wiadomość 01 Gru 2006, 20:44:53
wysłana przez marta_malgorzata
Od dnia 1 Grudnia 2009 pisanie na forum będzie dostępne tylko dla ZAREJESTROWANY

Zaczęty przez willyDział Informacje

Odpowiedzi: 39
Wyświetleń: 57529
Ostatnia wiadomość 02 Mar 2010, 22:34:09
wysłana przez mary-la
cytat z konkurencyjnego forum

Zaczęty przez co wy na to?Dział Hydepark

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 18465
Ostatnia wiadomość 10 Maj 2008, 20:44:44
wysłana przez vera