Witam
Wybrałem się dzisiaj do Kommune i uzyskałem parę odpowiedzi, otóż: odnośnie mojego pozwolenia na pracę - skoro mój pracodawca je ma, ja nie potrzebuję, no chyba że chciałbym zmienić pracę, a odnośnie pozwolenia na pobyt - z tego co mi Pani w Kommune wytłumaczyła, wywnioskowałem iż w moim przypadku nie jest ono potrzebne aczkolwiek ułatwia wiele spraw, m.in. w związku ze służbą zdrowia. Odnośnie zameldowania to nie jestem pewien czy go nie mam, gdyż dzisiaj będąc w Kommune zmieniłem adres zamieszkania z duńskiego na duński i (Pani w Urzędzie wiedziała, że nie posiadam pozwolenia na pobyt) nie było żadnego problemu

, poza tym kolega z pracy (Duńczyk) pomagał mi z wszelakimi dokumentami (m.in. SKAT, Kommune) i działo się to w tempie błyskawicy. Dzisiaj będąc w urzędzie, Pani urzędniczka otworzyła teczkę z moim "przypadkiem"

i powiedziała że dostałem coś w rodzaju pre-approval, ale jednocześnie poleciła mi żebym wysłał zgłoszenie o pozwolenie na pobyt pobierając druk ze strony
http://www.statsforvaltning.dk/site.aspx?p=2691 od razu pytanie/prośba - który dokument powinienem wybrać aby pobrać wniosek o pozwolenie na pobyt, gdyż po wybraniu języka angielskiego żaden z folderów nie przypomina mi nazwą spraw związanych z pozwoleniem na pobyt
Z kolei w jednym z linków wysłanych przez MargaretMitchell (dziękuję

) czytam: "Pracownicy pochodzący z Polski mogą otrzymać pozwolenie na pracę i pobyt w Danii pod warunkiem, że otrzymają oni pracę na pełny etat. Kwestię tę reguluje zbiorowy układ pracy. Osoby starające się o pracę w Danii nie mogą jej podjąć zanim nie otrzymają pozwolenia na pobyt wydanego przez Duński Urząd Imigracyjny. Pozwolenie to dotyczy tylko tych zawodów, dla których jest wydawane." Zastanawiam się właśnie w jaki sposób ja zostałem zatrudniony skoro nie przedstawiałem żadnego pozwolenia na pobyt

ja jestem już tu 9 miesiecy !!!!!! i tez mam wszystkie atuty które masz Ty, poza zameldowaniem, bo to jest dopabuse możeliwe po otrzumaniu pozwolenia na pobyt!!!!!i nadal czekam 
Czy mogłabyś troszkę dopomóc z tym pozwoleniem na pobyt (mam na myśli jaki formularz wybrać ze strony
www.statsforvaltning.dk i czy napewno wysyłać do Statsforvaltningen Midtjylland czy może do Kopenhagi) ?

A odnośnie zmian w prawie pozwoleń pobyt/pracy dla Polaków - lex retro non agit ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Giuseppe.