Ogólne > Edukacja

studia inzynierskie w Danii - pytanie

<< < (2/6) > >>

mala_z_Aarhus:
Polecam strone www.su.dk.

Powinna pani otrzymac SU bez problemow (przy masie papierkowej roboty oczywiscie).
Na pewno Studievejleder wszystko pani wyjasni, jesli skorzysta pani z mozliwosci spotkania sie z nim/nia - wyjasni plan zajec, opowie cos o nauce i mozliwosciach pogodzenia jej z praca oraz pomoze w staraniu sie o SU.
Czesto organizuje sie tez tzw Dni otwarte.

Osobiscie nie wiem czy DP3 jest wystarczajacym egzaminem w przypadku studiow w jezyku dunskim. Na uniwerku proszono mnie o zdanie w j.dunskim kilku innych przedmiotow, pomimo posiadania matury oraz zaliczen. Czasem szkola musi miec pewnosc, ze student da sobie rade na np: chemii czy biologii w j.dunskim.

Jomir:
Malutka, jestes pewna co do tego SU? Sama sobie poczytam, bo moja Olcia, wkrotce powinna otrzymywac, ale w jej przypadku to oczywiste, ze wzgledu na ojczyma.

CO do jezyka, to ja tez mam watpliowosci. Sama za tydzien koncze modul 4, czyli zostal mi juz tylko modul 5 i PD 3... i wcale sie nie czuje na silach by studiowac.
Poczytac gazete, ksiazke (i to nie zaawansowana), obejrzec film, posluchac radia.... ale by zdawac egzaminy i to jeszcze techniczne????

Gdyby to porownac z angielskim - moja corka poszla do gimnazjium bedac na poziomie FCE i pierwsze polroku naprawde gorzko plakala z powodu problemow jezykowych. Dopabuse teraz wyrownala swoj poziom jezykowy, ale tylko dzieki temu - ze byla odcieta od polskiego (mieszka w akademiku), i od rana do nocy mowila po angielku.A i w nocy nierzadko, bo jej chlopak tez nie jest Polakiem.

Aczkolwiek, DO ODWAZNYCH SWIAT NALEZY!!! ZYCZE POWODZENIA.

Marlena30:
Mam EU- ophold. Mam tez registrering bevis.
W przypadku zasdilku dla bezrobotnych to nie wiem o co wlasciwie chodzi ??? Przeciwnie mysle, ze mam do niego pelne prawa, poniewaz place A-kasse
I nie rozumiem czemu piszesz mala z arhus ze nie zdalam DP3, czy tez chocby DP2.
wlasnie pisze przeciez ze  zdalam! i DP 3 wlasnie.
o ile wiem DP2 jest dla ludzi z nizszym wyksztalceniem niz moje
raczej mnie to nigdy nie interesowalo

musze wybadac kiedy odbywac sie beda jakies dni otwarte na DTU
Pani Mirro + powiem tak ,,Mierzmy sily na zamiary,,
zdolalam sie nauczyc mechaniki pojazdu po dunsku i zdac egzamin przed policja - ponoc wedlug Dunczykow ,,utrolig svær,,
sama z zakresu transportu i logistyki mam szeroka wiedze...zwlaszca na poziomie takich akademickich rozwazan
nie raczej  sie nie martwie
pozdrowienia dla corki

Tula:
O studiach wiem niewiele, ale jedno na pewno -- zeby studiowac po dunsku, trzeba miec zdany egzamin Studieprøve.

piatka:

--- Cytat: Mirra w 23 Maj 2008, 20:47:50 ---]Nie rozumiem jednego.... czego mamy zazdroscic ZYDOM; CHINCZYKOM LUB ROSJANOM????????

--- Koniec cytatu ---
pogoni za wiedza, za mozliwoscia nauki, wiekszosc Polakow zadowala sie pieniedzmi jakie tu dostaja i zaprzepaszczaja szanse na podnoszenie kwalifikacji.

Marleno, czy nostryfikowalas swoj dyplom, czy uzupelnilas wyksztalcenie zgodnie z dunskimi wymogami?

Nikogo tutaj nie interesuje polskie wyksztacenie
 To dobrze, ze podnosisz kwalifikacje, ale jaki to sukces dla osoby z unwersyteckim wyksztalceniem, zdobyc zawod kabusewczy autobusu?
 W Polsce wystarczy podstawowe wyksztalcenie, kurs prawa jazdy i pratyka.
Co to jest staly ophold na warunkach unijnych?
 sa dwa warunki pobytu: dla osb przyjezdzajacych do pracy
 i dla osob przyjezdzajacych na zasadzie laczenia rodzin.
Dopoki nie otrzyma sie prawa stalego pobytu, sa pewne roznice w prawach, ale potem juz nie...............
 Ubegrænsen ophold daje takie same prawa, niezaleznie od powodow przyjazdu.
 Roznica wystepuje dopabuse pozniej, w momencie czy osoba chce starac sie o obywatelstwo czy nie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej