Ogólne > Edukacja

studia inzynierskie w Danii - pytanie

<< < (3/6) > >>

mala_z_Aarhus:

--- Cytat: Marlena30 w 23 Maj 2008, 20:37:17 --- zima zdaje juz ostatni egzamin, kończący Sprogcenter na poziomie Dansk 3

--- Koniec cytatu ---

Nie wiem, jak grzecznie odpowiedziec na pani uwage. Staram sie czytac tekst ze zrozumieniem, i jakos mi wychodzi zima 2008 ma pani zdawac DP3. No chyba, ze "zdala"  pani DP3 zima 2007.

Prosze mi wskazac, gdzie w moim poscie wspomnialam DP2?

Co ma piernik do wiatraka, tj: A-kasse do SU?

EU ophold nie musi byc tym samym, co pernament opholdstilladelse.

Podzielam zdanie Tuli, choc czasem robia wyjatek...na licencjackie lub takie jakby pomaturalne.

Jomir:

--- Cytat: Marlena30 w 23 Maj 2008, 20:37:17 ---zima zdaje juz ostatni egzamin, kończący Sprogcenter na poziomie Dansk 3

--- Koniec cytatu ---

Sama to napisalas, wiec sie zdecyduj, czy zdajesz, czy zdalas.

Marlena30:
nie nostryfikowalam dyplomu, bo do tej pory nie czulam potrzeby
ja konczylam studia humanistyczne
konkretnie politologie i dziennikarstwo
sprawami technicznymi i transportme zainteresowalam sie pozniej jako dziennikarz
i oczywiscie ze osiagniecie prawa jazdy kabusewcy to zadne osiagniecie dla czlowieka po studiach
ale tak mnie troche zdziwilo, jak mim powtarzano ze to wielki sukces,  a dla mnie w zasadzie tylko srodek i droga do celu
no ale skoro juz  sie tym autobusem rozbijam a przy tym mam niejaka wiedze teoretyczna...to chce isc za ciosem  i szkolic sie dalej

tak sie akurat sklada, ze naleze do osob, ktorym bardzo przeszkadza, jak sie tutaj czy gdzie indziej zle mowi o Polsce i Polakach
no to im probuje udowodnic, ze jest inaczej

co do opholdu
w maju zmienily sie przepisy, zrownano nas w prawach z innymi obywatelami UE - co miedzy innymi umozliwia wielu Polakom, ktorzy niedawno przyjechali dostac mieszkania z komun
generalnie opholdu podobno juz nie potrzebujemy, zmieniajac prace nie trzeba sie juz starac kolejny raz o pozwolenie

Jomir:
Aha... a co do tego DP 2, co to jest dla ludzi z nizszym niz Pani wyksztalceniem
To tu na forum mamy lekarza, ktory ma dwie specjalizacje i wlasnie ma zdane DP2...
Wiec to czy sie zdaje DP2  czy DP3 zalezy od wyoboru (lub w przypadku lekarza wymogu zawartego w kontrakcie), to ze ktos ma tylko DP 2 nie oznacza wcale, ze ma od Pani nizsze wyksztalcenie.

Piatko... dlaczego uwazasz, ze zrobienie kursu na kabusewce autobusu, nie jest zadnym osiagnieciem???
Przyjechala tu z Polski, nie znala jezyka, w zyciu nie jezdzila autobusem....
Sorry, ale nie wszytskie osiagniecia przeklada sie na tytuly naukowe.

[Dodane: 23 Maj  2008, 21:26:17]
Wszystko sie zgadza co do tego opholdu, ale wiaza sie z nim inne prawa.
Gdy Polak jest tu na zasadch Únijnych, to niestety w razie potrzeby pomocy (na przyklad zasilki) musi sie zwrocic do polskiego rzadu. Po utracie pracy, czlonkowie Unii Europejskiej moga przebywac nadal w Danii w celu poszukiwania pracy, ale tylko przez 6 miesiecy i jesli posiada sie srodki finansowe na ten cel.

Mysle, ze piszac mieszkania od Komuny, ma Pani na mysli "lejeleilighed"... bo nie sadze, ze Polacy, ktorzy przyjechali tu do pracy podostawali mieszkania socjalne od Komuny, na ktore sami Dunczycy w potrzebie, czekaja po kilka lat.

Gdy ma staly pobyt, opiekuje sie nim rzad dunski.

Marlena30:

--- Cytat: Mirra w 23 Maj 2008, 20:47:50 ---

W zwiazku z tym, iz nie zdalas DP3 lub chociaz DP2, wnioskuje, ze masz pobyt unijny, bowiem egazmin z jezyka jest jednym z warunkow otrzymania stalego pobytu.

--- Koniec cytatu ---

tutaj o ile mnie wzrok nie myli

wydawalo mi sie tez ze napisalam jasno ze mysle o pojsciu na studia w przyszlym roku (PRZYSZLYM - NIE OBECNYM)

no coz...ale chyba plany Polakow, podnosza innym Polakom zbyt wysoko cisnienie, zupelnie niepotrzebnie ;)
mnie ta akurat cecha charakterystyczna  rodakow najbardziej przeszkadza
w kazdym razie...wyluzujcie sie moze, bo weekend sie rozpoczal :D

[Dodane: 23 Maj  2008, 21:28:53]
tak wlasnie wytlumaczono mi podzial na DP 2 i DP3 w moim Sprogcenter
uzaleznione jest od  twojego wyksztalcenia z ktorym przyjechales do Danii od wieku
jak masz mature i chyba nie wiecej niz 40 lat to mozesz isc na DP3
a jak jestes profesorem, ale przekroczyles wiek, to cie kieruja na DP2
ja w szkole  mialam Doktora z politechniki wroclawskiej
bardzo madry i inteligentny czlowiek oczywisicie, niestety w wieku ponad 50 lat
nauczyciel skabusewal go na DP2

takze warunki sa 2
wyksztalcenie i wiek

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej