Ogólne > Edukacja

Studieprøve????

<< < (11/16) > >>

Svaria:
Jak juz tam trafie to zdam relacje :)

Tina:
Witam. Dansk som 2. sprog jest tez od godziny 17 do 20 tylko trzeba sie zapisac juz na sierpien bo trwa on caly rok i jak ktos sie chce zapisac od stycznia to jest to juz nie mozliwe. Ja tez probowalam sie zapisac w srodku roku szkolnego i bylo to juz za pozno. Zapisalam sie wiec na dunski dla dunczykow. Tez myslalam ze bede miala kontakt tylko z dunczykami ale pierwszego dnia bylo troche dunczykow moze polowa a reszta obcokrajowcy.Nastepne zajecia to juz tylko obcokrajowcy. Na koncu to przychodzil tylko jeden dunczyk (zacieklak). Sama nauczycielka byla zaskoczona to byl jej pierwszy raz w tej szkole i ona myslala ze bedzie wykladac literature a tu jeszcze musiala uczyc dunskiego obcokrajowcow.

Jomir:
Halo, halo....
Zdawal ktos Studieprøven wczoraj?

uczennica:
A dzis moze ktos zdawal? Trudno bylo? Ja sie szykuje na semestr letni i chcialabym wiedziec, czego sie spodziewac.

marta_malgorzata:
Wczytalam sie dokladnie w wasza rozmowe na temat studieprøve, bo niedawno nauczycielka proponowala mi ten krok. Rozpoczelam teraz modul 5 na D3, byc moze DP3 bede miala w maju.

Po rozmowie z doradca ze szkoly, w ktorej powiedzialam, ze okres 3 letniej nauki mija mi w kwietniu, uzyskalam info, ze moge zapomniec o studieprøve.

Chcialabym sie dalej uczyc, bo moj dunski jest zly, mam za malo czasu na siedzenie przy ksiazkach, gdyz pracuje codziennie wieczorami + w dni wolne od szkoly takze w dzien ( i  teraz dodatkowo w weekendy w Plejehjemie, zebym mogla choc troche miec kontakt z jezykiem, bo do tej pory wlasciwie tylko w szkole mowie po dunsku)

Po DP3 chcialabym zaczac jakas szkole, byc moze zrezygnowac z pracy i teraz zupelnie nie wiem , na jaka szkole sie zdecydowac.

Doradca polecil mi VUC lub SOSUskole.

Pisaliscie tutaj troche o VUC- w piatek wybieram sie tam na rozmowe.

SOSU tez wydaje sie kozystne, ze wzgledu na wiele roznych mozliwosci po jej ukonczeniu, vokseløn, w razie roznych sytuacji zyciowych ma sie jakis zawod i prace gwarantowana po niej.

Zarowno jedna jak i druga z wymienionych opcji sa dla mnie miejscem gdzie moge sie uczyc i pracowac nad jez. dunskim, docelowo mysle jednak o zupelnie innym wyksztalceniu, ale z bardzo wielu powodow nie moge go jeszcze zaczac.

Mam dylemat i prosze was o jakies wskazowki, plusy i minusy wymienionych szkol lub cokolwiek, co pomoze mi jakos podjac decyzje.

Pozdrawiam.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej