poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Studieprøve????  (Przeczytany 37291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Studieprøve????
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Lis 2009, 22:18:11 »
Gratulacje Marto! I tak trzymaj ! :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

kingusia79

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 18 Lis 2009, 07:30:42 »
Witajcie. Widze że tu są same "zaawansowane" językowo osoby (ale Wam fajnie) ja dopabuse zaczynam naukę, mam tylko do Was jedno pytanie, dlaczego mimo że wcześnij nigdy nie miałam doczynienia z językiem duńskim zostałam zakwalifikowana po pierwszej rozmowie w szkole językowej na dansk 2 modul 4??? Co to oznacza? 

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 18 Lis 2009, 07:44:02 »
moze uczylas sie wczesniej jakiegos innego nordyckiego jezyka
do naszej grupy na 5 modul dolaczyla osoba , ktora przyjechala ze Szwecji i jako tako mowila po szwedzku
choc my na poczatku nie moglismy jej zrozumiec nauczyciele mogli -podobno ze wzgledu na podobienstwo jezyka

kingusia79

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 18 Lis 2009, 08:30:03 »
Właśnie nie  :( znam tylko podstawy języka angielskiego i dlatego to mnie tak własnie dziwi, martwię się że sobie nie poradzę z duńskim  na tym etapie :-\ a nie wiem czy można się w razie porażki przenieśc niżej

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #64 dnia: 18 Lis 2009, 09:19:49 »
Kingus, na pewno wszystko sie wyjasni i na pewno jezeli nie dasz rady przeniosa Cie na modul wlasciwy...
Idz do szkoly i niczym sie nie martw.

kingusia79

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 18 Lis 2009, 09:30:37 »
Dziękuję Mirra za cieplutkie słówka :) Masz rację a więc...głowa do góry i dziś o 17-tej pierwsze zajęcia więc sama się przekonam ;) Milutkiego dzionka życzę wszystkim :)

Offline motylek87

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Studieprøven ???
« Odpowiedź #66 dnia: 14 Paź 2011, 17:48:37 »
Czy jest moze ktos kto serio chodzi na 6 modul czyli Studieprøve ?
Jestem na 5 module i listopadzie czekaja mnie egzaminy, kiedy to bardzo chce sie dostac na 6 modul.
 Jestem zainteresowana dowiedziec sie jak przebegaja zajecia na tym poziomie. Czy naprawde jest ciezko jak zastrzega mnie nauczyciel ?
Niestety aby dostac sie tam trzeba zdac PD3 egzamin na 7 ,10 ,10 , .  Prosze o opinie osoby ktore maja jakies pojecie o tym.
Pozdrawiam

poloniainfo.dk

Studieprøven ???
« Odpowiedź #66 dnia: 14 Paź 2011, 17:48:37 »

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Studieprøven ???
« Odpowiedź #67 dnia: 14 Paź 2011, 19:53:19 »
Nie jest tak trudno jak straszy cię nauczyciel, ale rzeczywiście pod warunkiem, że wcześniejszy egzamin zda się dobrze. Pamiętaj też, że moduł szósty trzeba ukończyć w czasie, który komuna przyznaje na bezpłatną naukę (zdaje się trzy lata), albo przynajmniej niewiele tylko przedłużyć.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
Odp: Studieprøven ???
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Paź 2011, 21:49:51 »
Uwazam, ze sama nauka nie jest trudna.
Pytanie czego oczekujesz i do czego jest CI to STudieprøven potrzebne.
Bylam w dwoch szkolach na Studieprøven z racji przeprowadzki i w obydwoch nauka byla nakierunkowana glownie na pokonanie testow na egzaminach.
W zwiazku z tym nie wnosi za wiele do samej nauki dunskiego. Z czasem czlowiek staje sie dobrze wytrenowanym psem Pawlowa :)

Jak wygladaja zajecia?
BYnajmniej u mnie - masa dyktand oraz lytte- og læseforståelse. Jako zadanie domowe wypracowania.
Kwestie ustna zostawiaja na ostatnie poltora miesiaca przed egzaminem, jako, ze jest to ostatni egzamin.
Oczywiscie troche sie mowi, troche wyjasnien gramatycznych, ale generalnie zaklada sie, ze nie uczy sie tam juz podstaw, zalozeniem jest, ze przychodza juz ludzie znajacy dobrze jezyk.

Sam egzamin, bardzo zalezy od szczescia, czyli od tego na jaki tekst sie trafi oraz czy nasze widzenie sprawy jest zgodne z widzeniem autora pytan.
Tutaj jest tez tak, jak z DP3 - jezeli w tekscie jest napisane, ze sukienka miala kolor lodow malinowych, to trzeba napisac, ze lodow malinowych. Napiszesz, ze byla rozowa, bedzie oznaczalo, ze nie rozumiesz tekstu :) Choc moim zdaniem jest to wlasnie rozumienie tekstu :)

[Posted on: 14 Paź 2011, 21:48:06]

Mi osobiscie bardziej celowe wydawaly sie zajecia na zwyklym HF na poziomie A. Bylam w klasie z Dunczykami i rozmawialismy sobie o literaturze.

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #69 dnia: 15 Paź 2011, 13:13:14 »
Jomir:
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej

Co do reszty to się zgadzam.
Warto też dodać że na studieprøve kładzie się duży nacisk na szczegóły i tak użycie nieodpowiednich słów (bynajmniej, zastrzega mnie nauczyciel, itp.) na egzaminie kosztuje duuużo punktów.  ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #70 dnia: 15 Paź 2011, 15:04:52 »
Emilu, poprawianie, gdybym byla na Twoim miejscu, zaczelabym od siebie  ;D
Spojrzalam tylko w 4 ostatnie Twoje posty i co zobaczylam?
Abosolutny brak przecinkow przed "ze" tudziez "ale", ze nie wspomne o "dania", "horsens" .

Tak wiec moje "bynajmniej" uzyte w zlym kontekscie w trakcie wypowiedzi potocznej (do takich zalicza sie wypowiedzi na forum), to peeeestka!  ;D

Generalnie tez, jezeli mowisz/piszesz do mnie, to wypadalo by uzyc formy wolacza, a wiec JomiRZE:  ...

Proponuje rzucac kamieniami dopabuse, gdy sie jest pewnym zupelnego braku winy wlasnej  ;D
« Ostatnia zmiana: 15 Paź 2011, 15:23:21 wysłana przez Jomir »

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #71 dnia: 15 Paź 2011, 18:15:36 »
Kamieniami rzucam tylko w okna nielubianych sasiadow wiec spokojnie  ;)
Fajnie ze chcialo ci sie szukac bledow w moich postach.
Przyczepilem sie tylko zeby pokazac ze diabel tkwi w strzegulach   ;), a uzywanie slowa bynajmniej zamiast przynajmniej wyjatkowo mnie drazni (sam nie wiem dlaczego). Bledne uzycie tego slowa powoduje ze zdanie traci/zmienia sens, brak przecinka czy napisanie Horsens mala litera w wiekszosci wypadkow tego nie powoduje.
Tyle na temat pestek  ;)
Co do tego jak powinienem sie do ciebie zwracac to mam maly dylemat przez meska ksywke jaka sobie wybralas, wg mnie jesli juz odmieniac to bardziej pasowaloby JomiR(R)O. Dlatego wolalem zostawic jak jest.
A tak przy okazji to Jomir ma jakies znaczenie?
Wystarczy o polskim  ;D

Co do studieprove to chcialbym sie zapytac ile trwaja/trwaly zajecia w twoich szkolach i ile razy w tygodniu sie odbywaly?
Pozdrawiam
Emill - kamieniarz  :-*

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #72 dnia: 15 Paź 2011, 19:03:45 »
To nie jest forum polonistyczne a polonijne... Diabel tkwi w szczegolach, jak sam stwierdziles.
Kazdego drazni co innego, ale jezeli chce sie byc jezykowym purysta, to trzeba dbac nie tylko o czyjes wypowiedzi, a takze o wlasne. Tak wiec, nie przekonujesz mnie.
Ale toporek do ziemi.

Co do SP.
Nie pamietam juz dokladnie - minelo juz troche czasu. O ile pamietam, to w pierwszej szkole bylo 3 razy w tygodniu po albo 2,5 albo 3,5 godziny.
W drugiej bardzo malo bo 2 razy w tygodniu po 2 godziny, ale tylko dlatego, ze w grupie bylo 2 osoby i szkola dala tyle godzin, na ile starczylo pieniedzy z kommun.
Pozniej doszla trzecia osoba i dostalismy pol godziny dodatkowo :)
W sumie nie bylo najgorzej, bo w takiej grupie zajecia byly jak indywidualne. I udalo sie tak zrobic, ze zajecia poswiecalismy na niuanse jezykowe, a testy "trzaskalismy" w domu.
« Ostatnia zmiana: 15 Paź 2011, 19:34:09 wysłana przez Jomir »

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 42
  • -Otrzymane: 211
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #73 dnia: 15 Paź 2011, 22:07:09 »
A ciezko zdac? Nie przymierzalem sie nigdy do tego egzaminu, bo mi niepotrzebny, ale jesli cala nauka polega tylko na trzaskaniu testow, to to sie chyba da wytrenowac ;) A kto wie, kiedy jaki papier sie czlowiekowi przyda.
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare seks, hare seks, seks, seks, hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare hare
Hare siec, hare siec, piwo, seks, muza, hare ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #74 dnia: 15 Paź 2011, 22:35:20 »
Moim zdaniem nie, jezeli zna sie jezyk wystarczajaco.
Ja pierwszy raz zdawalam po 2 latach nauki jezyka i dwoch latach pobytu w Danii. Czesc egzaminow zdalam, czesc nie. Zabraklo mi znajmosci wyrazen i zwrotow - czesc IV, w ktorej trzeba uzupelniac tekst brakujacymi wyrazami, byla dla mnie jak loteria.

Drugi raz podchodzilam rok pozniej i to juz byla zupelnie inna bajka, wiele odpowiedzi byla zupelnia oczywista.

Generalnie uwazam, ze najtrudniejsza czescia jest lytteforståelse. Tekst jest czytany tylko dwa razy. Jak sie trafi na jakis przyzwoity tekst, to ok, gorzej jak sie trafi na tekst, ktory nawet po polsku ciezko by bylo zrozumiec za pierwszym razem. Moze nie zrozumiec, ale wychwycic odpowiedzi. Pamietam byl taki tekst o chlopaku, ktory uciekl samolotem z Niemiec do Rosji. Trase zmienial, gdzies tam po drodze ladowal kilkakrotnie, a pytania dotyczyly miedzy innymi jego trasy i tych zmian.
Dodatkowa trudnosc, ze tak jak pisalam trzeba odpowiedziec bardzo precyzyjnie. Odpowiesz za malo - brak punktu. Za duzo, to samo.
Samo dyktando, jak pokazywalam mezowi, czy dunskim znajomym (generalnie osobom z wyzszym wyksztalceniem), to twierdzili, ze oni sami mieli by problem ze zdaniem tego egzaminu.
I znow z dyktandem jest tak: do uzupelnienia jest bodajze 50 wyrazow badz wyrazen. Masz prawo sprawdzic w slowniku, ale na sprawdzenie jest 20 min.

[Posted on: 15 Paź 2011, 22:26:56]

Czyli masz okolo 20 sekund na wyraz. Ale czasem sa to wyrazenia, zlozone nawet i z 4-5 wyrazow. Automatycznie masz duzo mniej czasu na sprawdzenie.
A sprawdzac warto, bo najdrobniejszy blad, powoduje utrate punktu, a potknac sie latwo.
Nie pamietam juz konkretnego wyrazu, ale potknelam sie na slowie pochodzenia lacinskiego, ktore brzmi w dunskim i polskim tak samo. Bylam 100% pewna, ze jest zapisane poprawnie, wiec nawet nie sprawdzalam.
Okazalo sie, ze w dunskim pisalo sie ten wyraz przez "Æ", a w polskim "e".
Tego typu bledy jest popelnic bardzo latwo.

[Posted on: 15 Paź 2011, 22:32:13]

Generalnie uwazam, ze egzamin sprawdza w jakims stopniu znajomosc jezyka. Jednak jego zdanie zalezy bardziej od techniki rozwiazywania testow.
Nasz nauczyciel poswiecil nam duzo czasu wlasnie na nauczenie nas taktyki :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 15 Paź 2011, 22:35:20 »

tłumaczenie forskudsopgørelse

Zaczęty przez goscDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 7035
Ostatnia wiadomość 09 Kwi 2008, 15:56:20
wysłana przez gosc
Polacy w okolicach Aalestrup, Farsø, Viborg, Hobro, Aars

Zaczęty przez YeomannnDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7860
Ostatnia wiadomość 18 Lut 2008, 18:44:45
wysłana przez Yeomannn
ulga za podwjne prowadzenie domu (Dobbelt husførelse)

Zaczęty przez maggie23Dział Podatki

Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 20351
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2014, 10:07:25
wysłana przez andrejos
szkoły języka w Hjørring ?

Zaczęty przez picardiDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 6396
Ostatnia wiadomość 28 Maj 2008, 14:13:18
wysłana przez KamiLka
tłumacz Polski w 3F nordøst Vendsyssel( 3f - związki zawodowe)

Zaczęty przez mawiDział Pomoc!

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 59890
Ostatnia wiadomość 01 Wrz 2012, 09:02:24
wysłana przez Dunhill