Moim zdaniem nie, jezeli zna sie jezyk wystarczajaco.
Ja pierwszy raz zdawalam po 2 latach nauki jezyka i dwoch latach pobytu w Danii. Czesc egzaminow zdalam, czesc nie. Zabraklo mi znajmosci wyrazen i zwrotow - czesc IV, w ktorej trzeba uzupelniac tekst brakujacymi wyrazami, byla dla mnie jak loteria.
Drugi raz podchodzilam rok pozniej i to juz byla zupelnie inna bajka, wiele odpowiedzi byla zupelnia oczywista.
Generalnie uwazam, ze najtrudniejsza czescia jest lytteforståelse. Tekst jest czytany tylko dwa razy. Jak sie trafi na jakis przyzwoity tekst, to ok, gorzej jak sie trafi na tekst, ktory nawet po polsku ciezko by bylo zrozumiec za pierwszym razem. Moze nie zrozumiec, ale wychwycic odpowiedzi. Pamietam byl taki tekst o chlopaku, ktory uciekl samolotem z Niemiec do Rosji. Trase zmienial, gdzies tam po drodze ladowal kilkakrotnie, a pytania dotyczyly miedzy innymi jego trasy i tych zmian.
Dodatkowa trudnosc, ze tak jak pisalam trzeba odpowiedziec bardzo precyzyjnie. Odpowiesz za malo - brak punktu. Za duzo, to samo.
Samo dyktando, jak pokazywalam mezowi, czy dunskim znajomym (generalnie osobom z wyzszym wyksztalceniem), to twierdzili, ze oni sami mieli by problem ze zdaniem tego egzaminu.
I znow z dyktandem jest tak: do uzupelnienia jest bodajze 50 wyrazow badz wyrazen. Masz prawo sprawdzic w slowniku, ale na sprawdzenie jest 20 min.
[Posted on: 15 Paź 2011, 22:26:56]
Czyli masz okolo 20 sekund na wyraz. Ale czasem sa to wyrazenia, zlozone nawet i z 4-5 wyrazow. Automatycznie masz duzo mniej czasu na sprawdzenie.
A sprawdzac warto, bo najdrobniejszy blad, powoduje utrate punktu, a potknac sie latwo.
Nie pamietam juz konkretnego wyrazu, ale potknelam sie na slowie pochodzenia lacinskiego, ktore brzmi w dunskim i polskim tak samo. Bylam 100% pewna, ze jest zapisane poprawnie, wiec nawet nie sprawdzalam.
Okazalo sie, ze w dunskim pisalo sie ten wyraz przez "Æ", a w polskim "e".
Tego typu bledy jest popelnic bardzo latwo.
[Posted on: 15 Paź 2011, 22:32:13]
Generalnie uwazam, ze egzamin sprawdza w jakims stopniu znajomosc jezyka. Jednak jego zdanie zalezy bardziej od techniki rozwiazywania testow.
Nasz nauczyciel poswiecil nam duzo czasu wlasnie na nauczenie nas taktyki