poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Przywiezc psa z Polski  (Przeczytany 26786 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mary16.02.83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Przywiezc psa z Polski
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Cze 2008, 13:57:48 »
Mysle Mirra i Vaxa, ze macie racje! Odpowiednio zsocjalizowany czyli nie agresywny pies obojetnie jakiej rasy jest psem bezpiecznym dla otoczenia! Nawet maly York moze byc bardziej agresywny od Pitbulla czy psa jakiejkolwiek rasy widzianej w oczach wielu ludzi jako psy z natury agresywne! Nie ma psow z natury agresywnych, oczywiscie podloze genetyczna ma tu znaczenia ale jezeli pies bedzie od szczeniaka wychowywany w odpowiedno sposob nie bedzie z nim problemu. Jedynie mentalnosc ludzi jest ciezko zmienic czy wytlumaczyc im, ze sie myla.
Dogi Argentynskie sa na liscie 11 ras agresywnych w Polsce, ale ja wiem jak go socjalizowac i chce zeby byl psem towarzyskim, rodzinnym i nie agresywnym. Wszystko zalezy od wlascicieli i wychowania!
Dlatego jak juz go tu bede miala, bedzie mial niecale 3 miesiace zalezy mi na tym, zeby mial duzo kontaktu z psami i innymi ludzmi! W ktorym parku jestes Mirra najczesciej? Ja mieszkam na Ama.
« Ostatnia zmiana: 11 Cze 2008, 14:38:49 wysłana przez mary16.02.83 »

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Cze 2008, 14:40:53 »
zgadzam się calkowicie.
Co mnie śmieszy w Polsce? nie ważne czy pies agresywny czy nie, wg prawa musi być na smyczy i w kagancu... A tu jeszcze ani jednego psa nie widzialam w kagańcu, nawet jesli pies ma swoje humory to wlasciciel(prawie kazdy) wie jak nad nim zapanować i kiedy zlapać go na smycz. moj pies byl bardzo socjalizowany i do dzieci i do psow, zaliczył wszystkie srodki komunikacji poza samolotem, niczego sie nie boi, ale natura tez ma cos do powiedzenia i efekt jest taki ze nie lubi osobnikow tej samej płci ( nie pogryzie, tylko zdominuje) i hałasujących dzieci(unika). ja wiem o tym i wiem co robic w związku z tym, aby nie bylo nieprzyjemnej sytuacji.

Offline mary16.02.83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Cze 2008, 14:55:02 »
Ja tez chce, zeby moj psiak byl bardzo dobrze zsocjalizowany! Jezeli masz jakies zlote wskazowki to prosze o porade :-) Oczywiscie kazdy pies jest inny ale warto sie czegos wiecej dowiedziec! Ty masz juz doswiadczenia z wychowaniem takiego psa!!

Co do kaganca- swieta racja, to nie zdarzylo mie sie widziec psa w kagancu... nawet w komunikacji miejskiej... ale dla swietego spokoju jak juz bedzie duzy bede mu pewnie zakladala w np. autobusie.

pozdrawiam

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Cze 2008, 15:16:29 »
w Kopenhadze w autobusie nie mozna jezdzic z psami... w takim tloku sobie jakos tego i tak nie wyobrazam... w metrze i pociagach mozna.
 pytanie pojawią Ci sie pewnie jak juz psiaka bedziesz mieć i nastąpią pierwsze trudnosci.
Ale na początek moja rada:
PIES NIE MOZE SPAĆ w ŁÓŻKU Z WŁAŚCICIELAMI! zwlaszcza duzy pies, który moze miec tendencje do domonacji. Nie wazne ze narazie jest malutki slodziutki i pewnie mu smutno samemu na legowisku.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Cze 2008, 15:23:01 »
btw

znajoma ma psiaka, wielkości średniego kota. Powiem ze cholernie się go boję, fakt ze możzna by go kopnąć i po sprawie. Generalnie człowieka to chyba by zjadł żywcem.

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Cze 2008, 15:27:09 »
znam takie agresywne okazy, ktorych nie idzie dotknąć a zmiescily by sie do torebki.
Na szczescie duze psy zazwyczaj mają zrownowazone charaktery i nie dają sie wyprowadzic z rownowagi takim zadymiarzom...

Offline mary16.02.83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Cze 2008, 15:42:32 »
Kilka podstawowych zasad znam, typu wlasnie, nie spi na lozku, wychodzi drugi drzwiami, najpierw jem ja, potem on. Po prostu psy to zwierzeta stadne a w stadzie zawsze jest dominant, ktory ma przywileje, pies, ktory moze spac w lozku, pierwszy je, pierwszy przechodzi przez dzwi, moze myslec, ze wlasnie on jest w tym 'ludzkim' stadzie przywodca!
« Ostatnia zmiana: 11 Cze 2008, 16:07:45 wysłana przez mary16.02.83 »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Cze 2008, 15:42:32 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Cze 2008, 16:19:56 »
Terie dominacji juz dawno obalono.
Co prawda sa wciaz jej zwolennicy, tak jak i przeciwnicy.
Najprostszym argumentem chocby to: pies ciagnie wlasciela gdy ida do parku, gdy wracaja z parku, pies juz nie ciagnie. Czy przestal juz wiec dominowac?

Moje bydle sypia w lozku (a raczej zasypia i przychodzi rano, gdy widzi, ze sie budzimy), jada ze mna do spoly (aczkolwiek tylko w kuchni, nie przy stole, przy ktorym nigdy nie zebrze). Z wychodzeniem jest tak, jak sie trafi. A jednak zadziwia wszystkich swoim idealnym zachowaniem.
Aczkolwiek nie traktujcie ani moich rad, ani psa jako przyklad. Bo to nie dosc, ze z natury ulegly golden, to jeszcze wyjatkowy goldeni egzemplarz.
Mysle tez, ze inaczej wychowuje sie psy takie jak Twoj, ktore z natury sa raczej niezalezne. A inaczej retrrievery, ktore rodza sie po to by przypodobac sie czlowiekowi.
Ja oczywiscie wierce dziure w brzuchu o nastepnego retrievera, tym razem o czekoladowa Nova Scotie

Mam chyba z 6 ksiazek o psiej psychologii, wiec jesli uda nam sie jakos spotkac, to ewentualnie moge pozyczyc.

My chodzimy najczesciej do Søndermarken - park, w ktorym jest ZOO, albo do Valby Park, bo tam sa strefy, w ktorych pies moze byc luzem.
Jak znasz jakies ciekawe miejsce na Ama, to tez mozemy tam dotrzec.

Aha... Ten slodki pit bull mojej kolezanki tez sypia w lozku. Nawet sie posunie, jak czasem u nich nocuje :)
Aczkolwiek je ostatni i wychodzi ostatni.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Cze 2008, 16:35:40 »
oczywiscie nie jest regula z tym spaniem w lozku itd., ale ja bym nigdy psa z ras bojowych lub obronnych do lozka nie brala-cenię sobie wygodę i ciszę jak spie, a moje zwierzątko lubi chrapać ,ciumkać i szczekać przez sen. znajomi mieli amstaffa ktory byl lagodny jak osiolek, spal z nimi w lozku i nic kompletnie ich nie sluchal...szefunio ze swoim zdaniem i   tyle.moj pies przez drzwi wychodzi pierwszy, bo tak mi wygodniej.
tak samo mojemu psu zdarza sie ciagnac na smyczy-nie moze sie doczekac biegania luzem, badz psich kumpli lub bardzo jej sie chce zalatwic, poza tymi przypadkami chodzi idealnie, az zaluje czasem ze nie chce mnie ciagac na rowerze,tylko z boku ladnie biegnie ... pod gorke  ;D

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Cze 2008, 16:42:36 »
eee :) to ja mam rower samobiezny, z napedem na cztery lapy :)
Niestety tylko w jedna strone...

Z powrotem ja musze robic za naped i dla roweru i dla czterech lap.

Offline mary16.02.83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Cze 2008, 16:44:16 »
Mirra jak juz bedzie tu moj piesek to na pewno bedziemy mogli tez do Was dotrzec! Was tez tu zaprosimy jak znajde jakies ciekawe miejsce dla psow, przyznam szczerze, ze nie widzialam tu nic konkretnego! A co do ksiazki to chetnie poczytam! teraz musze leciec ale sie odezwe!!!!

Pozdrawiam wszystkich!!

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Cze 2008, 17:08:17 »
Ok, czyli ze mna wszystko w porzadku.

Psiak spi obok lub kradnie poduszke, z wychodzeniem 50/50, zebrze tylko w kuchni, nie na pokojach i nie zaczepia innych czworonogow, no chyba, ze zaskoczy go wlasne odbicie w lustrze.

Jestesmy wiec w miare normalni.  ;D

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Cze 2008, 17:29:18 »
eee :) to ja mam rower samobiezny, z napedem na cztery lapy :)
Niestety tylko w jedna strone...

Z powrotem ja musze robic za naped i dla roweru i dla czterech lap.

moj napęd się włącza jak widzi pana swojego na rowerze przed nami, kota, konia albo piłkę, w przypadku piłki ostatnio wlaczyl sie napęd wsteczny...na szczescie spotkania z asfaltem nie bylo, ale co się nakrzyczalam zeby pies zmienil kierunek to moje...

Offline mary16.02.83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Lip 2008, 08:30:06 »
Ja juz nie moge sie doczekac kiedy moj psiak bedzie tu! Mam go narazie na zdjeciach ale to zupelnie nie to samo! Przyleci do mnie samolotem, jestem w trakcie dowiadywania sie szzcegolowych informacji na ten temat i juz sporo znalazlam, wiec jakby ktos chcial sie czegos dowiedziec to sluze pomoca!

Pozdrawia!

[Posted on: 13 Czerwiec  2008, 20:01:33]

Witam oponownie wszystkich! Z Pogo jestem juz w Kopenhadze od niedzieli! Na lotnisku w Polsce ani w Danii NITK NAWET RAZ NIE SPRAWDZIL PAPabuseW PSA. ZERO KONTROLI, MOGL BYC CHORY LUB COKOLWIEK, NIKT NIC NIE SPRAWDZAL!!!!

Zdjecia mojej pociechy podrzuce nuiebawem! Pozdrawiam!!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Lip 2008, 10:56:11 »
Hej Mary :)
A jak lecial w samolocie? w torbie na pokladzie???

Moj Rudzik musialby leciec w klatce w luku bagazowym, dlatego dopoki nie zmienia sie przepisy, nigdy nie poleci samolotem.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 23 Lip 2008, 10:56:11 »

tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 44009
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand
z duńskiego na polski

Zaczęty przez jan22Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 24824
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2009, 23:12:13
wysłana przez robertcph.
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 25081
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy
Nabiał itp. z Polski

Zaczęty przez seba08Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 48323
Ostatnia wiadomość 16 Lis 2011, 20:05:53
wysłana przez M z Horsens
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 30529
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl