Ogólne > Hydepark
Zrobienie prawa jazdy w Danii
marta_malgorzata:
To jak dlugo sie je robi , zapewne zalezy od zdolnosci kabusewcy. Syn mojej kolezanki ukonczyl kurs i zdal egzaminy w miesiac, natomiast moje znajome, mialy wiecej problemow. Jedna nie mogla przejsc egzaminu teoretycznego i meczyla sie z 7 miesiecy, koszty zatem wzrosly bardzooo, natomiast inna kolezanka uporala sie w 3 miesiace, nadmienie, ze kobiety w zyciu nie prowadzily auta i sa juz po 40, wiec ciesza sie , ze juz maja prawko.
Liczba dopuszczalnych bledow na egzaminie teoretycznym z tego co pamietam, to bodajze 5.
K3:
--- Cytat: marta_malgorzata w 21 Kwi 2009, 08:48:20 ---To jak dlugo sie je robi , zapewne zalezy od zdolnosci kabusewcy. Syn mojej kolezanki ukonczyl kurs i zdal egzaminy w miesiac, natomiast moje znajome, mialy wiecej problemow. Jedna nie mogla przejsc egzaminu teoretycznego i meczyla sie z 7 miesiecy, koszty zatem wzrosly bardzooo, natomiast inna kolezanka uporala sie w 3 miesiace, nadmienie, ze kobiety w zyciu nie prowadzily auta i sa juz po 40, wiec ciesza sie , ze juz maja prawko.
Liczba dopuszczalnych bledow na egzaminie teoretycznym z tego co pamietam, to bodajze 5.
--- Koniec cytatu ---
Dobrze pamiętasz, że pięć. ;)
Ale gdy robisz PJ z pozwoleniem na zawodowy przewóz osób (EP), to liczba możliwych błędów maleje do trzech.
[Posted on: 21 Kwiecień 2009, 16:19:08]
--- Cytat: Mateusz w 20 Kwi 2009, 17:36:51 ---fajne info tu mozna znalezc:) dzieki. a jak długo robi sie prawko?? jak dokladnie to wyglada jesli chodzi o jazde? tak jak w polsce meczy sie plac i łuk?? a i ile kosztuje tłumacz??
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem jak dokładnie to jest, ale "B" można zdawać w języku angielskim. Jest nawet kopia podręcznika przetłumaczona.
siwa86:
Witam zainteresowanych tematem...
Zrobienie prawa jazdy w Danii jest możliwe w j.ang. Dostaje się skserowaną lub do wypożyczenia książkę w j.ang z przepisami duńskimi. Osobiście miałam 9 h teorii i 10 h jazdy w tym 2 h w terenie zamkniętym (za co zapłaciłam 2.000 DKK). Mówiono mi, że będę jeździła na mokrej nawierzchni ale do tego nie doszło bo to jest dodatkowa jazda, która ciągnie za sobą koszty czego ja chciałam uniknąć (to także kosztuje ok.2.000 DKK). Pierwszy "egzamin" to była pierwsza pomoc "Førstehjælpsråd"...Wykład trwał 8 h i skończy się testem z 15 pytaniami A, B, C lub D (gdzie było można zrobić 3 błędy) oraz 1 pytanie (zadanie) praktyczne i za to zapłaciłam 750dkk. Aby zacząć całą procedurę należy przejść badania u lekarza sprawdzające koncentrację, słuch i wzrok gdzie też są koszty wynoszące 340 DKK. No i także zrobienie zdjęcia to następne 100 DKK. Teraz po 2,5 miesiącu od rozpoczęcia czekam na egzamin pisemny składający się z 2 pytań tylko dla zabawy (nie oceniane aby rozluźnić egzaminującego) oraz 25 ocenianych. Można popełnić 5 błędów, więc to całkiem dużo i takie egzamin będzie trwał 30 min. Nie znam jeszcze ceny ale słyszałam, że 1.000dkk będzie kosztowało same przetłumaczenie egzaminu. Po teście, gdzie odpowiedź czy zdałam będę wiedziałe tego samego dnia czeka mnie jazda z policjantem. Taka "przejażdżka" będzie trwać nie więcej niż 25min. Gdy po 10 min stwierdzi, że nadaje się to może jeszcze spytać dodatkowo o poziom oleju, płynu chłodniczego i takie tam...Ceny dokładnie też nie znam ale na początku zajęć mój instruktor powiedział, że będzie mnie to kosztowało w całości ok.12.000 koron. Gdy tylko zakończę to i będę wiedziała więcej dam znać:) Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam!!pozdrawiam
K3:
coś kręcisz koleżanko...
niezależnie od tego, czy jest to w języku duńskim, czy angielskim to wymagania są takie same
i na PJ składa się:
28 godzin teorii
4 lekcje na placu manewrowym
16 lekcji jazdy w ruchu
4 lekcje na placu techniki jazdy
każda lekcja to 45minut, a plac techniki jazdy odbywa się w ciągu tego samego dnia, 4 lekcje za jednym razem...
i żaden z etapów nie może zostać pominięty
egzamin teoretyczny trwa 45 minut, i egzamin z jazdy także 45 minut (samej jazdy może być ciut mniej, gdyż policjant pyta na początku o różne rzeczy z teorii także)
siwa86:
...może tak... ale mówię jak to u mnie jest!!! i nie kręcę!!!! i jak mnie moja mądra książka i znajomi nie mylą to wcale nie jest takie hop-siup dla obcokrajowca w innym języku niż duński-proste. W terenie zamkniętym masz 3h jazdy, teorii masz 21h a samej jazdy 12h. Ja byłam sama na wykładach więc zajęło to mniej czasu niż grupie 25osobowej... Napisałam aby pomóc a nie kłamać! ale cóż my Polacy wiemy najlepiej. żenujące!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej