poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pytanie o zwiazki!  (Przeczytany 12166 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dorotaa22

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Pytanie o zwiazki!
« dnia: 24 Cze 2008, 11:28:34 »
Mam pytanie czy ktos sie orientuje jak to jest.Czy nap.osoba ktora placila na A-kasse i zwiazki zawodowe ma prawo juz do zasilku w razie utraty pracy bo ma przepracowane te 1960godz,gdy podejmie nowa praca i nie zapisze sie w niej do zwiazkow zawod.to czy np.gdyby popracowala rok i zostala zwolniona to moze skorzestac z oplaconego juz wczesniej zasilku czy to przepada,jak to jest,czy w nowej pracy kontynuowac dalej oplaty dodam ze place prwwie900kr .Niby mi powiedziano ze na A-kasse tylko rok i koniec.Ale nic pewnego.Bo nie wiem mam juz nowa prace wstepnie nagrana,z drugiej strony zarobek bedzie  zblizony do zasilku ktory dostane ze zwiazkow po zwolnieniu z powodu zamkniecia mojej firmy,a oferuja oplacenie kursow,ewentualnie przekwalifikowanie itd.Nie wiem bo nigdy nie siedzialem w domu.Co z tymi skladkami przepadna gdy nie bede ich dalej placil.Prosze o odpowiedz.Pozdrawiam.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Pytanie o zwiazki!
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Cze 2008, 12:22:18 »
Zwiazki oraz A-Kasse to dwie oddzielne sprawy

Zwiazki sluza do pomocy tobie w sytuacjach kiedy np. pracodawca nie gra fair lub bez uzasadnienia zwalnia cie itp. Zwiazki chronia prawa pracownikow. Tak to oczywiscie piknie wyglada w teorii.

Natomiast zeby dostac zasilek trzeba byc czlonkiem A-Kasse i uiszczac nalezyta skladke czlonkowska. Zawsze jest wymagane minimum przepracowanych godzin w ciagu trzech lat (wychodzi to okolo 1 roku na 3 lata).
Niesttey nie wiem czy zeby dostac zasilek nalezy byc czynnym czlonkiem nawet po wypracowaniu pewnego wymaganego okresu A-Kasse ale chyba raczej tak, mam nadzijee ze ktos inny tu podpowie.

Jezeli juz nawet wypracowalas zasilek i masz ochote przestac placic pewnych skladek to zrezygnuj ze zwiazkow zawodowych a nei z A-Kasse.

Z powazaniem

Svaria
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Kropek114

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Cze 2008, 20:33:56 »
@ SVARIA - proszę nie namawiaj Doroty na takie numery - w momencie kiedy przestanie opłacać składki związkowe straci wszelkie prawa wynikające z przynależności do nich , a więc i prawo do wypłaty z A-kasse .

Niestety prawda jest brutalna .

Nie płacisz - spadaj i zapomnij o jakiejkolwiek pomocy .

Pozdrawiam

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Cze 2008, 21:24:09 »
Związki zawodowe i a-kasa to dwie różne rzeczy, chociaż a-kasa jest administrowana przez związki zawodowe, za co pobierają opłatę - ja płacę bodajże 160 kr. za administracje plus składkę na a-kasę. Należę do innych związków i tam płacę składkę tylko za związki. Kiedyś napisałem do związków że chcę je zmienić więc przenieśli związki ale zostawili u siebie a-kasę. ;D
Do niedawna na wielu miejscach pracy członkostwo w związkach zawodowych było obowiązkowe i normalnie ludzie należą do związków i a-kasy.

Po wymeldowaniu się z a-kasy nie można otrzymać żadnych pieniędzy. To jest tak jak z ubezpieczaniem, nie możesz przestać płacić składek dlatego że zapłaciłeś w ubiegłym roku.

Czy ktoś pytał w a-kasę czy Polacy mogą otrzymać zapomogę dla bezrobotnych w Danii po roku pracy? ???

kropek114

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Cze 2008, 21:45:38 »
@ Klingon - pytał , pytał .

Płacę A kasse już dobrze ponad rok i aby uzyskać jakąkolwiek pomoc od nich musisz mieć status REZYDENTA - inaczej zapomnij - zwykłe pozwolenie na pobyt i pracę z Udlendningservice nie upoważnia Cię do tego .

Status rezydenta otrzymujesz po pięciu czy siedmiu latach - jakoś tak , nie jestem do końca pewny .

Pozdrawiam

Tula

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Cze 2008, 21:52:38 »
Czy ktoś pytał w a-kasę czy Polacy mogą otrzymać zapomogę dla bezrobotnych w Danii po roku pracy? ???
Juta wyslala maila do jednego ze zwiazkow jakies pol roku temu. Dotad czekamy na odpowiedz...

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Cze 2008, 22:03:30 »
Status rezydenta otrzymujesz po pięciu czy siedmiu latach - jakoś tak , nie jestem do końca pewny .
Może chodzi o to:
"Efter fem års uafbrudt lovligt ophold i Danmark kan du søge om et bevis for ret til tidsubegrænset (permanent) ophold."
Po pięciu latach nieprzerwanego pobytu w Danii można otrzymać prawo do nieograniczonego (stałego) pobytu.
http://www.statsforvaltning.dk/site.aspx?p=1828

Jeżeli nie można otrzymać zapomogi to jest bez sensu płacenie na a-kasę.
Po utracie pracy można przez 6 miesięcy pozostać w Danii szukając nowej pracy - czy wtedy też nie można otrzymać zapomogę dla bezrobotnych?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Cze 2008, 22:03:30 »

Kropek114

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Cze 2008, 22:07:42 »
Juta wyslala maila do jednego ze zwiazkow jakies pol roku temu. Dotad czekamy na odpowiedz...

Dobrze powiedziane - czekajcie , a będzie wam dane .

Ja jestem zrzeszony w TIB i pomimo , ze mamy dwóch polskich KOLEGÓW we władzach , to prawie graniczy z cudem , by uzyskać jakiekolwiek informacje na temat A - kasse . Zabroniony temat i tyle . Po własnych dociekaniach udało mi się dowiedzieć tylko to , co napisałem powyżej - i to też wiedza nieoficjalna  ;D

Kropek114

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Cze 2008, 22:20:32 »
Może chodzi o to:
"Efter fem års uafbrudt lovligt ophold i Danmark kan du søge om et bevis for ret til tidsubegrænset (permanent) ophold."
Po pięciu latach nieprzerwanego pobytu w Danii można otrzymać prawo do nieograniczonego (stałego) pobytu.
http://www.statsforvaltning.dk/site.aspx?p=1828

Jeżeli nie można otrzymać zapomogi to jest bez sensu płacenie na a-kasę.
Po utracie pracy można przez 6 miesięcy pozostać w Danii szukając nowej pracy - czy wtedy też nie można otrzymać zapomogę dla bezrobotnych?

TEMAT RZEKA - można by wiele napisać .

Bez sensu , jak bez sensu , ale ja np zacząłem płacić A - kasse po 4 miesiącach od chwili zatrudnienia w Danii . Trochę szkoda mi tych koronersów , które wpłaciłem na a kasse , z drugiej jednak strony więcej wydaję na papabusesy  ;D.

Moim zdaniem A kassa jest dobra dla tych , którzy zamierzają tu trochę pomieszkać , ja po niecałym roku sprowadziłem familię i mam zamiar tu pobyć jakiś czas .

Jezeli ktoś przyjechał do Danii tylko po to , aby zarobić dziengi jak to mówią w moim mieście , i chce po roku , lub dwóch wracać do Poluńki , niech lepiej odkłada pieniążki przeznaczone na A kassę do skarpetki - dużo lepsza inwestycja . zawsze po wymianie na PLN coś zostaje - jak zapłacą A - kassę to pozostanątylko wspomnienia

Pozdrawiam

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Cze 2008, 22:22:48 »
Hmm... Widzę że problem jest nadal nabusezwiązany.
Może by napisać  ładnego maila po duńsku i wysłać go niejako oficjalnie od naszego portalu do większości dużych zz w Danii ? Oczywiście poinformować ich o tym że pismo zostało wysłane do wielu, i że odpowiedź pojawi się również oficjalnie na pierwszej stronie, oraz że w razie braku odpowiedzi stosowna informacja również zostanie zamieszczona.

Co wy na to ?
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Cze 2008, 22:24:26 »
prawie graniczy z cudem , by uzyskać jakiekolwiek informacje na temat A - kasse .
Należąc do a-kase wymagałbym odpowiedzi. Jeżeli nie wiedzą teraz, to bym zapytał - kiedy dowiedzą się? :)

Kropek114

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Cze 2008, 22:37:27 »
Należąc do a-kase wymagałbym odpowiedzi. Jeżeli nie wiedzą teraz, to bym zapytał - kiedy dowiedzą się? :)

Wymagać można zawsze , tylko pozostaje pytanie - co malutki polaczek może wymagać od WIELKICH ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH ???

Pomimo sporego obycia ze skandynawią , wiele razy zastanawiam się , co powoduje , iż jest takie totalne znięchęcenie ze strony tubylców w otwarych rozmowach z polskimi emigrantamii . Jak nie pociągniesz za język kombinerkami , to nikt Ci nic nie powie - wypraktykowane na własnej SKÓRZE .

Wracając do związków i A kassy - to co napisałem powyżej wiem od polskich Kolegów z władz TIB .

Pozdrawiam

Kropek114

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Cze 2008, 22:41:15 »
Hmm... Widzę że problem jest nadal nabusezwiązany.
Może by napisać  ładnego maila po duńsku i wysłać go niejako oficjalnie od naszego portalu do większości dużych zz w Danii ? Oczywiście poinformować ich o tym że pismo zostało wysłane do wielu, i że odpowiedź pojawi się również oficjalnie na pierwszej stronie, oraz że w razie braku odpowiedzi stosowna informacja również zostanie zamieszczona.

Co wy na to ?

Myślę , że temat jak najbardziej trafiony - ale jednak jestem sceptykiem - myślę , że w tym wypadku zadziała zasada - im mniej wiesz tym dłużej żyjesz .

Jednak temat jak najbardziej godny zainteresowania - podpisuje się wszystkimi dwudziestoma palcyma ;D ;D ;D

Pozdrawiam

Giovani

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Cze 2008, 23:21:20 »
Link po polsku do 3F na temat dagpenge.

http://forsiden.3f.dk/apps/pbcs.dll/artikkel?Dato=20070129&Kategori=POLSK&Lopenr=70129012&Ref=AR&profile=2555

Naleza sie dagpenge jak masz wypracowane XXXgodzin i jestes w A-kasie ROK.
Tak jest w tej chwili - jednak jest propozycja, zeby juz po kilku tygodniach pracownicy np. z Polski mieli prawo do dagpenge.

Kropek114

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Cze 2008, 23:31:20 »
Link po polsku do 3F na temat dagpenge.

http://forsiden.3f.dk/apps/pbcs.dll/artikkel?Dato=20070129&Kategori=POLSK&Lopenr=70129012&Ref=AR&profile=2555

Naleza sie dagpenge jak masz wypracowane XXXgodzin i jestes w A-kasie ROK.
Tak jest w tej chwili - jednak jest propozycja, zeby juz po kilku tygodniach pracownicy np. z Polski mieli prawo do dagpenge.

BLA , BLA , BLA .

Na stronie obiecanki , a w życiu co innego - bez urazy @Giovani , ale chyba masz nie za wielkie pojęcie o temacie ZZ i A-kasse.

Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Cze 2008, 23:31:20 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7297
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki