poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kultura Polaków w Dani...  (Przeczytany 77220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Kultura Polaków w Dani...
« Odpowiedź #105 dnia: 16 Paź 2008, 09:20:33 »
Rozumiem, ze wypada tylko obnosic sie bieda i nieszczesciem....
W Egipcie nie bylam jeszcze i poki co nie planunuje, pokazuje za to mojemu mezowi polskie miasta. Ale obiecuje CI, ze jak tylko pojade wysle Ci fotki mailem :)
Z corki jestem dumna i jako matka, mam pelne do tego prawo, nie wstydze sie o tym glosno mowic, nie wstydze sie rowniez jej o tym mowic. I uwierz, ze wcale ona idealna nie jest, i czasem mnie wkurza, czasem tez musi wysluchac kazania, jak zle robi, bo taka jest rola matki. Moja corka jest dobrym czlowiekiem i to jest wlasnie dla mnie powodem do dumy.

Co do Twojej frustracji, jestes jedna wielka frustracja, przebija to przez Twoje posty, a ten ostatni to potwierdza, ale to nie moja sprawa, ja mam swoje dzieci do sluchania ich trosk....

Zycze Ci powodzenia, niezlomnosci i zachowania szczytnych idealow przez cale zycie.

I poki co koncze, te dyskusje, jej przedluzanie nie wnosi niczego wiecej do tematu.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #106 dnia: 16 Paź 2008, 09:23:28 »
super ze już skończyliście te eseje  ;D

Offline KamiLka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
  • <3
    • Status GG
« Odpowiedź #107 dnia: 17 Paź 2008, 23:20:42 »
hahaha w takim razie czekam na zdjecia, moj e-mail : kamilka3112@op.pl :))
och tak, jestem jedna wielka frustracja ! :D
milego wieczoru, pozdrawiam :))
"Nigdy nie można oznaczyć z pewnością, gdzie się w kobiecie anioł kończy, a diabeł poczyna."

Hakuna Matataaa : DDD

Tula

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 16 Gru 2008, 16:50:45 »
Duzo tu bylo o glupich Dunach, to chcialam opowiedziec historyjke, jaka mi sie dwa dni temu przytrafila.

Stalam na przystanku autobusowym, podszedl do mnie starszy pan i o cos dosc niewyraznie zapytal. Nie mialam ochoty na dochodzenie, o co tez chodzi, wiec grzecznie wyjasnilam, ze ja nietutejsza i po dunsku tak sobie, wiec przepraszam. Pan zadal sakramentalne w takich wypadkach pytanie hvor kommer du fra? i uslyszawszy skad, rozpromienil sie i zaczal mowic, ze on sie fascynuje historia Europy Wschodniej i ze jak ja zaczal poznawac, to Polska zainteresowala go najbardziej; ze to taki wspanialy kraj, ze tyle wycierpial od zaborcow, a potem od komunistow, ze Gierek, ze Gomulka, ze Walesa, ze wczoraj rocznica kolejna stanu wojennego itp. Stalam z rozdziawiona buzia. Niejeden Polak nie wie tyle o historii swego kraju co ten starszy Dunczyk.

Offline mona

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #109 dnia: 16 Gru 2008, 20:09:04 »
Nie ma co sprowadzac ludzi do wspolnego mianownika.Kazdy jest inny i co sie z tym wiaze,mysli inaczej.Narzekanie mamy w genach...obojetnie,co mamy lub czego nie mamy.I tak zle i tak nie dobrze.Nie bierzmy rzeczy personalnie.Kazdy ma wieksze lub mniejsze problemy.Uczmy sie na czyims doswiadczeniu a nie obrazajmy sie za porady.Pozro

Offline Dot

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #110 dnia: 28 Gru 2008, 20:29:45 »
Witam!
Ja mieszkam Tutaj rok i z czystym sumieniem musze przyznac, ze nie spotkalam na swojej drodze niezyczliwych dunczykow. Przeciwnie moi znajomi sa ciekawi Polski i nie mowia o niej zle. Jakos nie moge sobie tez przypomniec chamskich Polakow, ale moze nie robie zbyt czesto zakupow ;)
Jest jednak cos czym chcialabym sie podzielic. Kiedys cieszylam sie slyszac jezyk polski np. w sklepie i sama zaczynalam rozmowe, chcialam nawiazac kontakt, rozmawiac po polsku... ale teraz - nie mam juz checi. Juz pisze dlaczego. Pracowalam kiedys w Horsens przy budowaniu podlogi w jednej z duzych hal, byl ze mna moj 8 syn i glosno rozmawialismy po polsku. Inni robotnicy, innych firm, wykonujacy prace wykonczeniowe przygladali sie nam. Myslalam, ze to Dunczycy - nie rozumieja i zastanawiaja sie z jakiego kraju jest ta dziewczyna, ale nie, to byli Polacy (uslyszalam pozniej ich glosne rozmowy za drzwiami... - nie podsluchiwalam :)) Bylo mi troche smutno, nikt nie powiedzial "dzien dobry", a teraz to i ja nie mam na to ochoty...
A tak w ogole to spedzilam najpiekniejsze swieta Bozego Narodzenia tu, w tym pieknym kraju i zycze wszystkim Szczesliwego Nowego Roku.
Dot

Wyrwichwast

• Gość
Kto się chamem urodził, ten chamem pozostanie ??
« Odpowiedź #111 dnia: 12 Mar 2009, 21:16:24 »
Niestety, nawet wyjazd za granicę nie ucywilizował niektórych...

Przykład z dnia dzisiejszego, jak to Polacy pokazują jacy są naprawdę.

W ciągu kilkudziesięciu minut dwóch debili pokazało, na co ich stać...

poloniainfo.dk

Kto się chamem urodził, ten chamem pozostanie ??
« Odpowiedź #111 dnia: 12 Mar 2009, 21:16:24 »

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #112 dnia: 12 Mar 2009, 21:33:14 »
Może oni też są niepełnosprawni ... umysłowo?

Praw_nick

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 12 Mar 2009, 22:11:44 »
Bezprawne podawanie zdjec przez Wyrwichwasta, 0 kultury.

Prosze moderatora o usuniecie zdjec, gdyz nie ma zgody na ich obecnosc tutaj.

zuzia2401

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 12 Mar 2009, 22:15:06 »
Wedlug ciebie wszyscy ktorzy parkuja nieprzepisowo sa niepelnosprawni umyslowo?. Tak szczerze mowiac to zalosni jestescie wklejajac te zdjecia i dodajac takie komentarze.

Na calym swiecie kabusewcy nieprzepisowo parkuja i od tego sa sluzby porzadkowe aby wystawiac im mandaty. Tak bylo, jest  i bedzie... wiec przestancie siebie osmieszac.

KIKI

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 12 Mar 2009, 22:19:32 »
Troszke żle z Twojej strony ze pokazales rejestracje....Dla nas ok ale dla osoby ktora jest wlascicielem tego auta....
Tak masz racje to jest dla nas obywatelow polskich hanba...Jak to mowi moj cheff mamy rejestracje i prawo jazdy PL czyli POLSKA LUXUS  :D
Dla mnie osobiscie WSTYD....
Jak ide do skad czy do banku i mowie ze pochodze z polski to jest tak  ::)

KIKI

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 12 Mar 2009, 22:21:22 »
Wedlug ciebie wszyscy ktorzy parkuja nieprzepisowo sa niepelnosprawni umyslowo?. Tak szczerze mowiac to zalosni jestescie wklejajac te zdjecia i dodajac takie komentarze.

Na calym swiecie kabusewcy nieprzepisowo parkuja i od tego sa sluzby porzadkowe aby wystawiac im mandaty. Tak bylo, jest  i bedzie... wiec przestancie siebie osmieszac.

oj chyba mamy wlasciciela auta....ja mam jedno zdanie... CWANIAKUJE W POLSCE A NIE TU....

zuzia2401

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 12 Mar 2009, 22:26:07 »
Gdybym ja sie miala wstydzic to bym wrocila do Polski. Wstydzilabym sie ponizac za dunskie korony - no ale ty sie chyba tego tak specjalnie nie wstydzisz  ;D

iks

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 12 Mar 2009, 22:27:06 »
Nie chcę nikogo obwiniać, ani rozgrzeszać, ale z tymi niezasłoniętymi rejestracjami to wg. mnie lekkie przegięcie...

zuzia2401

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 12 Mar 2009, 22:30:13 »
Jestem wlascicielka auta - ale na dunskich blachach. Prezentujesz iscie zalosna mentalnosc - rodem z Koziej Wolki  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #119 dnia: 12 Mar 2009, 22:30:13 »

Jak w Dani są rozliczane nadgodziny?

Zaczęty przez kyniu113Dział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7250
Ostatnia wiadomość 21 Cze 2011, 19:25:34
wysłana przez @ae@
SZUKAM PRACY W DANI

Zaczęty przez arturo72Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2