Powiem tak:
Piekno jest pojeciem wzglednym. Nie istnieja, zadne wyznaczniki czy kryteria piekna czy brzydoty.
Dla Ciebie jet brzydka? ok. Dla innych piekna...
Osobiscie uwazam, ze jest tu wiele pieknych miejsc, jak i wiele nijakich. Jest wiele zachwycajacych architektonicznie budynkow i sa budynki przypominajace baraki.
Co do oceny ludzi.... COz... Przemawia przez Ciebie nastoletnia wiara w potege umyslu i sile mlodosci.
Kazdy, gdy ma lat nascie czy dziescia, wierzy, ze zmieni swiat. Deklaruje nonkonformizm, niezlomosc i szczytne idealy...
Uwierz mi, kazdy.....
A pozniej przychodzi codzienne zycie. Codzienne wybory. Czlowiek uczy sie tzw. pokory zyciowej. Musi sie przystosowac do innych. Do szefow i kolegow w pracy, meza/zony, czy chocby podprzadkowac swe zycie dzieciom, bo jakkolwiek by sie nie myslalo, to pierwszych 10 lat, zycie doroslych jest poporzadkowane zyciu dzieci.
Przychodza rowniez watpliwosci etyczne. Dotychczas bylo oczywiste, ze BYC, a nie MIEC.
Tyle, ze stajesz w obliczu sytuacji ze byc, oznacza wlasnie miec - chocby na mleko dla dzieci... wszystkie idealy siegaja bruku.
Chcialabym moc porozmawiac z Toba na ten temat za lat 15....
Szczerze pogratuluje CI, jesli bedziesz mowila tak samo.
I nie zaklinaj sie, ze bedziesz. Bo tak naprawde nikt tego nie wie.
A swoja droga, ciesze sie, ze wychowalam swoja corke inaczej - w szacunku do innego czlowieka - czarnego, skosnego, biednie ubranego, brudnego... glupiego, madrego...
Moja corka nie krzyczy tak glosno i butnie jak Ty, a gdy trafi na ludzi, ktorzy jej nie pasuja, to nie wyzywa ich od debili, a po prostu schodzi im z drogi. Robi swoje i swoje mysli. Ale najbardziej cieszy mnie to, ze nie gardzi zadnym z ludzi i pomaga jesli moze, nie czekajac na prosbe o pomoc.
Ps. Zachwyt innym krajem nie musi oznaczac wyparcia sie swojego. Glosny krzyk jestem dumna z tego, ze jestem Polka wcale nie jest patriotyzmem.
Pamietaj, rowniez, ze DUME latwo pomylic z PYCHA, a wtedy juz tylko krok do BUTY.