poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kultura Polaków w Dani...  (Przeczytany 72477 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Kultura Polaków w Dani...
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Wrz 2008, 08:36:05 »
Faktycznie Hvidovre!!!
No i mamy :) bo przeciez ja sie krztusze na tym wymiotnym ¨ø".

Jesli chodzi o mnie, to praktycznie za tydzien koncze szkole, za dwa miesiace PD 3, do ktorego jestem naprawde niezle przygotowana. Niestety wciaz jestem glucha na ich "E". Gdy ktos mi dyktuje wyraz, ktorego nie znam. Z mezem nawet wypracowalismy kod -  E jak Ana, Æ - jak Æble czy E jak Eva.

A ze szwedzkim faktycznie latwiej. Moja nauczyciel mowil, ze Polacy ucza sie szwedzkiego bardzo szybko i mowia naprawde niezle.
Coz sie dziwic - tam wymawiamy wszystko co widzimy, bez lykania polowy wyrazow.
No i gloski dzwieczne sa dzwieczne, bezdzwieczne bezdzwieczne, a R to prrrrawdziwe, wibrujace R, a nie jakies tam gardlowe popluczyny :)

Ale :) chyba zboczylismy mocno z tematu :) chociaz w koncu jezyk, to tez czesc kultury.
Na studiach nawet mialam przedmiot "kultura jezyka polskiego". Wiec tutaj mamy "kulture jezyka dunskiego".
Aczkolwiek, gdybyscie Panstwo moderatorstwo uznali inaczej, prosze o odciecie nas :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline KamiLka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
  • <3
    • Status GG
« Odpowiedź #61 dnia: 22 Wrz 2008, 18:05:59 »
ja powiem to jeszcze raz i bede powtarzac w kolko.. jestem dumna z tego ze jestem Polka, nigdy mi nie przyszlo nawet do glowy zeby to ukryc i zawsze bede sie tym chwalic, a chwalic sie mam z czego. Wiadomo jak w kazdym narodzie sa i madrzy i glupsi, ale w Danii niestety wiekszosc stanowi ta druga czesc. Za duzo znam przykladow, przypadkow, wypadkow i zdarzen ktore to w 100 % potwierdzaja. Nie moge powiedziec ze wszyscy sa kretynami,bo tak nie jest, jesli by byli to te panstwo w ogole by nie funkcjonowalo, mam straszliwie gdzies co inni sobie o mnie mysla i nie zraza mnie fakt, ze jak tu cos napisze co sie innym nie spodoba to, ze te osoby sobie o mnie zlepomysla. Mam takie zdanie poparte moimi przezyciami i doswiadczeniami i zmienie je tylko jesli tych przeciw bedzie tak samo wiele.
Nie mowie nigdy niczego co nie jest poparte faktami.
Czuje sie duzo inteligentniejsza od wiekszosci mojej klasy, moze to dlatego ze znam swoja wartosc, mozliwosci i znam zakres wiedzy jaka poiadam ? Nie wiem. Ale w cale nie jest mi dobrze z mysla ze sie cofam w rozwoju przez ten niski poziom. Przez to ze nie moge trenowac swojego mozgu i jego pojemnosci tak jak bylo to w Polsce poprzez moze i przesadnie ale jakkolwiek zadawane lekcje i nauke.
Nie reaguje wogole na slowa typu nie powinnas tak mowic, to zle o Tobie swiadczy. Bo tak na prawde to wszystko o wszystkich zle swiadczy. Wg mnie to o niektorych z Was zle swiadczy bo tak wsciekle,slepo i zawziecie bronicie tego kraju, jakby to bylo cos co Wam da zycie wieczne. Uwazam za beznadziejne udzielanie sie w stylu 'Dania jest piekna, tak tu slicznie, ludzie tacy mili, zero stresu, cudowny system no i ten krajobraz, ach!' przez ludzie ktorzy tu mieszkaja 5-6 lat i zachowuja sie jakby z nich totalnie polskosc wyplukano. Robi mi sie niedobrze.
Dania jest brzydkim krajem, nie ma sie co oszukiwac, system maja jakis tam, nie wiem jak te panstwo sobie w ogole daje rade, no ale jakos fuksem z roku na rok przechodza z tymi cyframi na plus. ludzie sa zalenczo mili dopoki nie uslysza innego akcentu ktorego sie niestety nie da uniknac jesli ktos sie nie urodzil w Danii ;] sa ludzie ktorzy lubia Polakow, ale w zamian nienawidza czarnych wiec koleczko sie zamyka.

A jakby ktos mial jakies halo to ja nie wybieralam, zeby tu mieszkac ;)
"Nigdy nie można oznaczyć z pewnością, gdzie się w kobiecie anioł kończy, a diabeł poczyna."

Hakuna Matataaa : DDD

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #62 dnia: 22 Wrz 2008, 18:29:54 »
Powiem tak:
Piekno jest pojeciem wzglednym. Nie istnieja, zadne wyznaczniki czy kryteria piekna czy brzydoty.
Dla Ciebie jet brzydka? ok. Dla innych piekna...
Osobiscie uwazam, ze jest tu wiele pieknych miejsc, jak i wiele nijakich. Jest wiele zachwycajacych architektonicznie budynkow i sa budynki przypominajace baraki.

Co do oceny ludzi.... COz... Przemawia przez Ciebie nastoletnia wiara w potege umyslu i sile mlodosci.
Kazdy, gdy ma lat nascie czy dziescia, wierzy, ze zmieni swiat. Deklaruje nonkonformizm, niezlomosc i szczytne idealy...
Uwierz mi, kazdy.....
A pozniej przychodzi codzienne zycie. Codzienne wybory. Czlowiek uczy sie tzw. pokory zyciowej. Musi sie przystosowac do innych. Do szefow i kolegow w pracy, meza/zony, czy chocby podprzadkowac swe zycie dzieciom, bo jakkolwiek by sie nie myslalo, to pierwszych 10 lat, zycie doroslych jest poporzadkowane zyciu dzieci.
Przychodza rowniez watpliwosci etyczne. Dotychczas bylo oczywiste, ze BYC, a nie MIEC.
Tyle, ze stajesz w obliczu sytuacji ze byc, oznacza wlasnie miec - chocby na mleko dla dzieci... wszystkie idealy siegaja bruku.

Chcialabym moc porozmawiac z Toba na ten temat za lat 15....
Szczerze pogratuluje CI, jesli bedziesz mowila tak samo.
I nie zaklinaj sie, ze bedziesz. Bo tak naprawde nikt tego nie wie.

A swoja droga, ciesze sie, ze wychowalam swoja corke inaczej - w szacunku do innego czlowieka - czarnego, skosnego, biednie ubranego, brudnego... glupiego, madrego...
Moja corka nie krzyczy tak glosno i butnie jak Ty, a gdy trafi na ludzi, ktorzy jej nie pasuja, to nie wyzywa ich od debili, a po prostu schodzi im z drogi. Robi swoje i swoje mysli. Ale najbardziej cieszy mnie to, ze  nie gardzi zadnym z ludzi i pomaga jesli moze, nie czekajac na prosbe o pomoc.

Ps. Zachwyt innym krajem nie musi oznaczac wyparcia sie swojego. Glosny krzyk jestem dumna z tego, ze jestem Polka wcale nie jest patriotyzmem.
Pamietaj, rowniez, ze DUME latwo pomylic z PYCHA, a wtedy juz tylko krok do BUTY.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 22 Wrz 2008, 19:19:02 »
'Dania jest piekna, tak tu slicznie, ludzie tacy mili, zero stresu, cudowny system no i ten krajobraz, ach!' ...
Robi mi sie niedobrze. Dania jest brzydkim krajem, ..

Wole widziec Danie piekna niz brzydka, tak samo jak Polske.
Nie jest latwo byc Toba. ;D

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 16
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
« Odpowiedź #64 dnia: 22 Wrz 2008, 21:09:14 »
Są miejsca piękna, są i szkaradne lub nijakie. Wszędzie...
Co do inteligencji Duńczyków. Podejrzewam, ze nie odbiega od normy światowej. Jest taki sam poziom głupich jak i madrych ludzi. Czym innym jest podany przez Ciebie głód wiedzy. Może Twoja buta wynika trochę z tego, że faktycznie posiadasz większą wiedzę niż część rówieśników. Ale wydaje mi się, że ich poziom wiedzy wynika z tego, jak ukształtowany jest system nauczania. Czasami jest to faktycznie brak zainteresowania czymkolwiek, ale występuje to zjawisko w każdym kraju w tej grupie wiekowej. I nie tylko tej grupie wiekowej. Niestety.
Może duńska szkoła nastawiona jest bardziej na produkcję szarej masy, w której nikt za bardzo nie odstaje. Uczy się współpracy w grupie i kontroluje indywidualizm, Ale czy polska szkoła tego nie robi?
Moi synowie chodzili do szkoły, w której było bardzo mało dzieci o ciemniejszym kolorze skóry. Wybraliśmy tą szkołę świadomie, nie kierując się rasistowskimi poglądami, a poziomem nauczania. Synowie mieli i mają wielu znajomych o innym kolorze skóry i nie uważamy tego za coś nadzwyczajnego. Tak po prostu jest.
Zwracam uwagę na to, jaki ktoś po prostu jest. Pierwsze wrażenie często weryfikuje życie...A zresztą kabusewanie się w Danii pierwszym wrażeniem jest bezsensowne.
Mnie czasami tylko denerwuje taka duńska ,,rozlazłość", nie potrafię w tej chwili znaleźć lepszego określenia...
Dobrze pamiętać, ,,że wiem, że nic nie wiem".

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #65 dnia: 22 Wrz 2008, 21:27:56 »
Kamila, to bardzo dobrze, że jesteś dumna z bycia Polką. Bardzo wielu tej dumy narodowej brakuje. Urodziłaś się w nowej, demokratycznej Polsce. Pewnie inaczej patrzysz na Świat, niż Ci którzy pamiętają jeszcze czasy "realnego socjalizmu".  Widzę  w Tobie przyszłego misjonarza polskości na dzikich i brzydkich terenach Danii, Grenlandii i Wysp Owczych. A to, że nie jesteś tu z własnej woli, pewnie potęguje w Tobie niechęć do tubylców. Uznawanie jednak Duńczyków za głupków po to, żeby poczuć się mądrzejszą to bardzo tani i niepoważny sposób. Jeżeli wiesz, że jesteś inteligentna to nie musisz tego udowadniać wskazując na głupich. Po prostu zgłaszasz się do np. http://www.mensa.org/ oni robią Ci test i dostajesz papierek, że jesteś mądra.
Albo wejdź na: http://www.intelligentpeople.com/dk/? , przejdź test kwalifikacyjny i jesteś wśród swoich.
Znalazłem jakieś statystyki inteligencji ludności krajów UE. http://www.iq-test.pl/?pid=8
Nie wiem na ile te testy są odzwierciedleniem rzeczywistości. Duńczycy mają w nich trochę gorszy wynik od Polaków. Nie ośmieliłbym się jednak na tej podstawie twierdzić, że Polacy przerastają Duńczyków swoją inteligencją.

Pozdrawiam

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #66 dnia: 22 Wrz 2008, 23:00:06 »
Badania dowodza, ze inteligencja mierzona wspolczynnikiem IQ, czyli w sensie szybkosci i sprawnosci dzialania umyslu, nie gwarantuje sukcesu zyciowego.
O sukcesie zyciowym decyduje inteligencja emocjonalna.
Nauka zna setki ludzi o ekstremalnie wysokim IQ, ktory nie odniesili najmniejszego sukcesu w swoim zyciu, a recz zyje na spolecznym dnie.

Inteligencja emocjonalna, to w bardzo luznym przyblizeniu, miedzy innymi umiejetnosc dostoswania sie do otoczenia i radzenia sobie ze zmianami. Jest to jedyny rodzaj inteligencji, ktory w jakikolwiek sposob mozemy kreowac. Poprzez wychowanie, doswiadczenie i przyswajanie wiezy o swiecie. Jednakze mimo wszystko, czesto osoby niedojrzale emocjonalnie, nigdy nie dorsataja, pozostajac w dolnych granicach inteligencji emocjonalnej.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 22 Wrz 2008, 23:00:06 »

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Wrz 2008, 11:57:47 »
A wiesz Mirra, te ostatnie dwa posty trafiają w sedno ;D

Offline KamiLka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • <3
    • Status GG
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Wrz 2008, 22:03:02 »
Mira
Cytuj (zaznaczone)
A swoja droga, ciesze sie, ze wychowalam swoja corke inaczej - w szacunku do innego czlowieka - czarnego, skosnego, biednie ubranego, brudnego... glupiego, madrego...
Moja corka nie krzyczy tak glosno i butnie jak Ty, a gdy trafi na ludzi, ktorzy jej nie pasuja, to nie wyzywa ich od debili, a po prostu schodzi im z drogi. Robi swoje i swoje mysli. Ale najbardziej cieszy mnie to, ze  nie gardzi zadnym z ludzi i pomaga jesli moze, nie czekajac na prosbe o pomoc.

Ciesze sie ze masz tak wspaniala corke. Mam olbrzymi szacunek do ludzi ktorzy maja go do mnie. Jestem totalnie anty-rasistowska, nienawidze nazizmu i innych tego typu wypaczen. Ale nie dam soba nigdy pomiatac, zgnebic i nie pozwole nikomu zeby traktowal mnie gorzej z jakichs dziwnych wzgledow. Nic pani o mnie nie wie i mowi, ze gardze ludzmi ? he-he-he. Gardze tymi ktorzy gardza mna. Nie poszlabym na pedagogike, gdybym nie lubila pomagac ludziom ;] jesli to rowniez mialo tyczyc sie mnie...

Mira
Cytuj (zaznaczone)
Chcialabym moc porozmawiac z Toba na ten temat za lat 15....
Szczerze pogratuluje CI, jesli bedziesz mowila tak samo.
I nie zaklinaj sie, ze bedziesz. Bo tak naprawde nikt tego nie wie.

nie mam zamiaru zaklinac sie za cos, czego nie jestem pewna, ale moze byc pani pewna, ze takie poglady mam od niemowlaka i watpie zeby zmienily sie diametralnie :))

Klingon
Cytuj (zaznaczone)
Wole widziec Danie piekna niz brzydka, tak samo jak Polske.
Nie jest latwo byc Toba.

wole nie myslec co by bylo, jakbym zaczela widziec Danie piekna...
ee czy tak trudno byc mna? wystarczy troche odwagi.. :)

Manior
Cytuj (zaznaczone)
A to, że nie jesteś tu z własnej woli, pewnie potęguje w Tobie niechęć do tubylców. Uznawanie jednak Duńczyków za głupków po to, żeby poczuć się mądrzejszą to bardzo tani i niepoważny sposób. Jeżeli wiesz, że jesteś inteligentna to nie musisz tego udowadniać wskazując na głupich.

pewnie i poteguje, ale ludzie ktorych tu znam maja bardzo podobne zdanie w tych sprawach :))
nie uznaje ich za glupkow, zeby poczuc sie madrzejsza. Nie mam takiej potrzeby. Nie mam w zwyczaju gadac czegos o ludziach dla wlasnej satysfakcji. Uwazam wiekszosc z nich za malo inteligentnych i tyle. Mozesz sie nie zgadzac, ale ja zdania nie zmienie :)
Udawadniac tym bardziej nie mam nikomu nic w zamiarze i nie bylo to tez moim celem. Cos czuje ze Cie wkurzylam :D

pozdrawiam :)))
"Nigdy nie można oznaczyć z pewnością, gdzie się w kobiecie anioł kończy, a diabeł poczyna."

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Wrz 2008, 23:40:35 »
Kamilko... Z A   1 5   L A T , OK?

Problem polega na tym, ze My - Klington, Marysha, Manior, ja - to "STARZY", TY "MLODZI".

Nie mialas mozliwosci ksztalcic sie w polskiej szkole sredniej, ale przeciez jestes bardzo zdolna, wiec mozesz pewne rzeczy przestudiowac sama.
Tak wiec zajrzyj do epoki Romantyzmu, poczytaj o sporze "mlodych" ze "starymi".
Przekonasz sie wtedy po pierwsze, ze wyglos dyskusji, ktora tu toczymy jest niezmiennny od stuleci.
A swoje sady opieram nie na podstawie swojego genialnego umyslu, a na podstawie znajmosci literatury POLSKIEJ!!!!

Ps. Tak Kamilko, nie znam CIe, ale opinie o Tobie ksztaltuje na podstawie Twoich wypowiedzi, to one miedzy innymi, tworza Twoj (a generalnie nasz) wizerunek. Gdybys uwaznie przeczytala, to zwrocilasbys uwage, ze nigdzie nie napisalam o pogardzie. Napisalam, ze dostrzegam w Tobie bute.
Tak na marginesie, wbrew Twoim odczuciom, nie odbieram CIe negatywnie, a z przymruzeniem oka i sentymentem. Pamietam siebie, gdy mialam tych nascie lat. Nie roznilam sie wiele od Ciebie. I tez jak Ty oburzalam sie, ze nigdy sie nie zmienie. Zycie nas zmienia.... Stety? NIestety?
Zwroc tez uwage, ze nigdzie CIe nie ocenilam. Nie czuje sie az tak wielka, by dawac sobie prawo do oceny innych. Niech czas ocenia.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 24 Wrz 2008, 01:20:22 »
Moje dzieci, podobnie jak ty KamiLka, wychowały się w Danii ale nie budzą się rano w brzydkim kraju wśród tępych ludzi. Nawet gdybyś mieszkała w Polsce, to też raczej nie byłabyś promyczkiem słonecznym. ;D

.. ludzie ktorych tu znam maja bardzo podobne zdanie ..
Przygnębiające, bo to jest oznaką braku integracji - taki sam problem jaki mają inne narodowości. :(

PS. Nie uważam, żeby Duńczycy byli mniej lub więcej warci i vice versa. :)

Offline KamiLka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • <3
    • Status GG
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Wrz 2008, 21:05:50 »
mialam okazje uczyc sie w polskiej szkole sredniej i nie wychowalam sie w Danii :)
problem polega na tym ze w Polsce bylam promyczkiem, a tutaj maksymalnie wygaslam i tylko w Polsce czuje sie dobrze pomimo, ze mieszkamy tu prawie dwa lata.
i nie przeszkadzalo mi w Polsce to, ze nie bylo jakos super duzo pieniedzy, bo mialam znajomych, przyjaciol i rodzine, po za tym bylam zadowolona ze wszystkiego.
tutaj mam prawie tylko znajomych obcokrajowcow, nie tylko z mojego wyboru. nie lapie humoru dunskiego, uwazam, ze pomimo ze Polska od Danii nie jest jakos super daleko to uwazam ze jest wielka roznica kulturalna.
mozecie myslec co chcecie na podstawie tego co tu pisze, troszke malo mnie to obchodzi :)
cieszcie sie swoim cudownym zyciem w tym pieknym kraju :))

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Wrz 2008, 21:32:13 »
Troszke CIe obchodzi :) bo czytasz nasze wypociny codziennie :)

Moze zmien znajomych?
Mi poczucie humoru mego meza odpowiada, wiec to chyba nie tak, ze Ty nie lapiesz, a raczej po prostu inne fale odbioru???
Dodam, ze czasem maz mi przesyla rowniez jakies dowcipy krazace po jego firmie i tez mnie smiesza.
Ja mu, o ile sie da, tlumacze polskie kawaly i tez sie z nich smieje :) no, moze za wyjatkiem tych o facetach :)
Nie wiem dlaczego :) ?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 24 Wrz 2008, 23:08:16 »
Dwa lata to niewiele. Za wczesnie zeby byc zintegrowanym i chyba w tym okresie najczesciej ma sie nostalgie. Ale minie jak grypa, chociaz teraz tak to nie wyglada. :)

Offline pionier

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #74 dnia: 25 Wrz 2008, 09:55:21 »
Czytajac nie ktore z Waszych postow sam klne sobie w myslach...uwazam ze chyba nikt nikogo nie zmuszal zeby tutaj przyjezdzac, kazdy z nas mial w tym jakis interes. To ze dunczyk klnie mniej lub wiecej, albo smieci bardziej niz my polacy, albo umie liczyc do 4 i to tylko na kalkulatorze powinno was/nas g.... obchodzic bo niestety to my do nich, a nie oni do nas przyjechali. Zawsze bedziemy goscmi w tym kraju. Uwazam jak ktos posuwa sie do negatywnej krytki wzgledem inteligencji dunczykow lub ich zachowania i porownan o ile to my nie jestesmy od nich lepsi...powinien czym predzej spakowac swoje walizki i popedzic jak najszybciej na samolot, autobus lub inny srodek lokomocji, aby powrocic do tego jak to czystego, przepelnionego inteligencja i dobrobytem kraju.

Kocham polske bo to jest moj kraj i zawsze bede polakiem moja zona jest polka, moj syn tez jest polakiem i mowi plynnie po polsku chociaz urodzil sie tutaj..ale mam szacunek do ludzi ktorzy mnie goszcza w swoim kraju.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 25 Wrz 2008, 09:55:21 »

Jak w Dani są rozliczane nadgodziny?

Zaczęty przez kyniu113Dział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 6930
Ostatnia wiadomość 21 Cze 2011, 19:25:34
wysłana przez @ae@
SZUKAM PRACY W DANI

Zaczęty przez arturo72Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2