poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kultura Polaków w Dani...  (Przeczytany 72446 razy)

Offline KamiLka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
  • <3
    • Status GG
Odp: Kultura Polaków w Dani...
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Wrz 2008, 23:30:55 »
Polska ma prawdopodobnie najwieksza ilosc najgorszych przeklenstw na swiecie. A to ze jezyk dunski jest ubogi w przeklenstwa, to nie znaczy ze Duny nie przeklinaja.. Przeklinaja, a na dodatek dziewczyny w Danii zachowuja sie bardzo... 'mesko'. Juz wole jak dziewczyna jest sliczna laleczka z tym polamanym paznokciem, niz chamska prostaczka, z brudnymi butami i smierdzacymi od przygaszonych papabusesow ciuchami.

Ja czesto mowie 'dzien dobry' Polakom w sklepach, jesli zachowuja sie normalnie to jest to z czystej grzecznosci, natomiast jesli przeklinaja i nagle ja z Mama mowimy 'dzien dobry' ich twarze robia sie koloru cegly i sami przyznaja 'ale wstyd'. Wstyd wstydem, ja nie zaluje ze jestem Polka, szczyce sie tym i zawsze bede z tego dumna.

Po za tym uwazam, ze duma powinna nas rozpierac, ze jestesmy duzo inteligentniejsi od Dunow :) I wiekszosc z nas nie potrzebuje wystukac 2+3*4 na kalkulatorze :))
Mama od poczatku jak tu jestesmy powtarzala mi ' pamietaj, nie jestes od Nich w niczym gorsza ' i teraz to wiem. To oni maja 17 % alfabetyzmu na dzien dzisiejszy i to oni nie wiedza ze tunczyk to ryba.. ;]

Jestem Polka i zawsze nia bede. Nie wazne co robia dookola moi rodacy. Kocham swoja Ojczyzne.
"Nigdy nie można oznaczyć z pewnością, gdzie się w kobiecie anioł kończy, a diabeł poczyna."

Hakuna Matataaa : DDD

dir333

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Wrz 2008, 23:52:04 »
No wreszcie  troszkę obiektywizmu. Gratki KamiLka za posta ;D.

Marlenka_Od

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 13 Wrz 2008, 10:30:26 »
KamiLka pisanie "jestesmy duzo inteligentniejsi od Dunow" nie swiadczy dobrze o Tobie (poza tym jest kilka rodzajow inteligencji!!!). Jak mozna generalizowac w stosunku do narodowosci?

Przemyslcie najpierw to, o czym macie zamiar pisac.

Wiekszosc postow w tym temacie stawia ich autorow w niekorzystnym swietle.

Pamietajcie, ze wiekszosc zla bierze sie stad, ze jedni chca byc lepsi od innych, wywyzszac sie i narzucac im swoja wole. Niech kazdy zyje swoim zyciem a wtedy bedzie wszystko OK. Pilnujcie swojego podworka a nie zagladajcie do podworka innych.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 13 Wrz 2008, 10:46:37 »
Polacy nie sa ani impotentami ani "ciotami" zeby ulec cywilizacji.
:o Czy zechcesz rozwinac te interesujaca mysl, Klingonie?

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Wrz 2008, 19:41:29 »
Piszcie co chcecie, ale mnie po prostu wkurza jak kolejny spotkany Duńczyk chce się pochwalić, że zna polskie słowa
i na pierwszym miejscu ZAWSZE(!) wymienia słowo k.....  . Koledzy z Suwałk nauczyli tego ostatnio spotkanego.
Brawa dla kolegów z Suwałk. Inny, który pracuje w magazynach BIVA też zna to słowo, bo polscy kabusewcy używają k.....
 jako co drugie słowo w swoich wypowiedziach.

Pozdrawiam

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Wrz 2008, 19:55:50 »
Przeszłabym się do kabusewnictwa tego Netto...To jest rasism.
Bardzo lubię ten sklep,z racji cen,ale do takiego sklepu bym nie weszła. Bo jestem Polką i-  NIE KRADNĘ.

I boli mnie to,że takie stereotypy są celowo wbijane do głów Duńczyków, którzy np.wcale nie mieli nas za złodziei. >:(

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Wrz 2008, 21:40:39 »
Piszcie co chcecie, ale mnie po prostu wkurza jak kolejny spotkany Duńczyk chce się pochwalić, że zna polskie słowa
i na pierwszym miejscu ZAWSZE(!) wymienia słowo k.....  . Koledzy z Suwałk nauczyli tego ostatnio spotkanego.
Brawa dla kolegów z Suwałk. Inny, który pracuje w magazynach BIVA też zna to słowo, bo polscy kabusewcy używają k.....
 jako co drugie słowo w swoich wypowiedziach.

Pozdrawiam

A ja nauczyłem jednego z moich współpracowników mówić cześć ;) Nie zdajecie sobie sprawy ile trudu sprawia Duńczykowi w miarę poprawne wymówienie tego słowa. Ale po wielu próbach potrafi to wymówić w miarę poprawnie. Za to ja nadal nie potrafię wymówić nazwy: Rødovre ;p
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 13 Wrz 2008, 21:40:39 »

Tula

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Wrz 2008, 21:43:44 »
A ja nauczyłem jednego z moich współpracowników mówić cześć ;) Nie zdajecie sobie sprawy ile trudu sprawia Duńczykowi w miarę poprawne wymówienie tego słowa. Ale po wielu próbach potrafi to wymówić w miarę poprawnie. Za to ja nadal nie potrafię wymówić nazwy: Rødovre ;p
Nasza znajoma kiedys miala ochote nauczyc sie liczyc po polsku; schody zaczely sie przy "cztery", odpadla przy "szesc". Jesli zas chodzi o dunskie nazwy miejscowe, nie zamierzam mieszkac ani w Rødovre, ani tym bardziej w Hvidovre. Ma-sa-kra... :D

Tula

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 13 Wrz 2008, 22:44:08 »
ja ostatnio spotkałem Duńczyka, który jak tylko dowiedział się, że jestem z Polski to krzyknął "dwa piwo poproszę"  ;D
Kolezanka z pracy na wiesc, ze jestem Polka, skupila sie i powiedziala "Ale poczekaj, ja znam jedno slowo po polsku, jak to bylo...." i kiedy oczekiwalam najgorszego, ona wypalila "NIET!" ;D

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 14 Wrz 2008, 05:49:29 »
:o Czy zechcesz rozwinac te interesujaca mysl, Klingonie?
To było ironiczne nawiązanie do poprzednich wypowiedzi.

Myślę że wypowiedzi typu "Polacy kradną" są zabronione przez prawo i dlatego kartka nie była wywieszona przez pracowników sklepu. Też nie wiadomo czy jest tam nadal - autor informacji napisał nazwę miasta z błędem, więc chyba tam nie mieszka.

Kartkę można łatwo zdjąć ale niestety nie można tak samo łatwo odwrócić narastającej niechęci do Polaków. Dania, tak jak inne kraje Europy Zachodniej, otworzyła dla nas swoje granice i tym samym dała nam historyczną szansę na pokazanie kim jesteśmy. Nie marnujmy tej szansy.

Przypomniało mi się kilka historii:
  • Dawno temu, na jednym z kursów mieliśmy przeprowadzić wywiad z grupą Arabów z pobliskiej szkoły językowej. Mieszkali w Danii po kilka lat i byli bezrobotni. Zachowywali się bardzo głośno, śmiali się z Duńczyków że boją się bić a potem wyżalali się że są dyskryminowani. Jeden z nich wskazując na mnie, mówił że jesteśmy tacy sami (obcokrajowcy) i uporczywie pytał, czy naprawdę musi przefarbować sobie włosy by nie być dyskryminowany.
    Po powrocie jeden z Duńczyków skomentował, że "oni stawiają naszą cierpliwość na próbę". Reszta przytaknęła.
    - Jesteśmy tacy sami?
  • Kilka lat temu w Polsce poszedłem na junk food do KFC. Wpadła grupa niskich mężczyzn w garniturach o ciemnej karnacji. Rozmawiali w swoim języku głośno jakby mieli wadę słuchu i byli sami w lokalu. Po zjedzeniu zostawili bałagan na stole i wyszli.
    - Krawat zmienia tylko wygląd.
  • Na jednym z nadesłanych do telewizji filmów wideo, jeden mężczyzna po złożeniu parze młodej życzeń i wypiciu, po męsku bez skrzywienia, szklanki wódki, zaczął jeść szklankę.
    - Dla niego był to chyba dowód twardości a dla innych, że wódka niszczy mózg.

Życzę pogody ducha. :)

Offline Katarzyna

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #55 dnia: 14 Wrz 2008, 14:34:25 »
Daglig'Brugsen pod Holbækiem. Lodowka z breezerami i piwem. Wywieszka w j. polskim "kradziez zglaszamy policji". Cofnelo mnie. Przy kasie wyrazilam swoje oburzenie, wiecej sie tam nie pojawilam.
Swoja droga, pochodze z miejscowosci przygranicznej. U Niemcow w sklepach byly takie same wywieszki, jakis czas temu pojawily sie tez napisy przy murach domow "teren prywatny, wstep wzbroniony".
Przykre, ze tak nas postrzegaja.
Ktoregos dnia stalam z moim tata przy terminalu, podszedl mlody gosc, zaczal opowiadac co nieco. Z jego punktu widzenia wyglada to tak, ze Dunczycy sami sa sobie winni ze przyjezdzaja do nich zlodzieje. Cos czego ja nie potrafie pojac. Ani chyba wiekszosc z nas.

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
« Odpowiedź #56 dnia: 14 Wrz 2008, 17:27:59 »
Z opowieści mojego taty.

Kilka ładnych lat temu dwoje polaków wybrało się do sklepu typu Bilka ( czyli wszystko w jednym). Swoje kroki od razu skabusewali w kierunku stoiska z telewizorami i chwycili największy telewizor jaki sklep miał w ofercie. Po czym podeszli z tym telewizorem do pierwszego lepszego pracownika sklepu i powiedzieli, że przynieśli telewizor do  naprawy, na co pracownik odpowiedział,że są w złym miejscu i podał im adres miejsca w którym mogliby oni naprawić ów telewizor. Na koniec, z szerokim uśmiechem życzył im miłego dnia i puścił ich do domu :)
Jak widać polak potrafi i pewnie stąd opinia o nas ( oczywiście nie wszyscy tacy jesteśmy !)
Pozdrawiam
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #57 dnia: 14 Wrz 2008, 20:40:12 »
Kamillko, piekny post i praktycznie zgadzam sie z Toba. Poza malymi wyjatkami:

1. wcale nie jestesmy inteligentniejsi niz Dnczycy, mysle, ze jak w kazdej nacji, sa madrzejsi i mniej madrzy. Po co takie punktowanie? Kto madrzejszy, kto glupszy. Najwazniejsze, ze nie jestesmy od nich gorsi.
2. Analfabetyzm - w Polsce nie jest tez tak rozowo. Ponadto dunskie statystyki zanizaja obcokrajowcy, ktorych poki co w Polsce nie ma za wielu.
3. A co do tunczyka..... Moze Polacy wiedza, ze to ryba, ale moja nowobogacka kolezanka, gdy kupowalam tunczyka w puszcze, stiwerdzila z wyzszoscia, ze ona nie kupuje w kawalka, a w calosci, bo w kawalkach nie jest taki dobry.... COz, wyborazam sobe te puszeczke z tunczykiem w calosci :)

[Posted on: 14 Wrzesień  2008, 20:36:27]

Przeszłabym się do kabusewnictwa tego Netto...To jest rasism.

A nie nacjonalizm?

[Posted on: 14 Wrzesień  2008, 20:38:02]

Ja przy Hvidovre (cos mniej wiecej jak VIOŁA )  sie wyrabiam, ale fakt, Rødovre jest nie do wymowienia :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Wrz 2008, 00:17:14 »
No nie koniecznie :)
Bo wymowienie o po i, to jedno, a wymownienie o po Ø to juz inna sprawa.
Osobisice nienawidze Ø, to dla mnie najgorsza samogloska. Oczywiscie zgodnie z prawem Murphiego mam ja w nazwisku i adresie, a co, jak szalec to szalec.
I o ile jestem w stanie wymowic brød i røbrød nawet med flyd...
To Jørgensen doprowadza mnie do rozpaczy - mnie po prostu boli krtan :(

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #59 dnia: 16 Wrz 2008, 18:48:09 »
Wbrew pozorom Brønsøj nie jest tez takie trudne :)
Moze ja juz stara jestem :)
Mi sprawia problemy po prostu przestawianie narzadow mowy.

Hvidøvre i Rødovre wbrew pozorom nie wymaiwa sie tak samo:
Hvidøvre - jest na poczatku polotwarte, a jezyk neutralny, wiec trzeba tylko jezyczek (ten w krtani) nieco cofnac, a pozniej puscic.
Natomiast R, ktore wymaga (nie wiem jakim cudem to mozliwe :), ale mozliwe) rotacji tylnej czesci plasko lezacego jezyka, by chwile pozniej te sama czesc przesunac nieco do gory :), a pozniej puscic luzem.

I wlasnie te kombinacje, na poziomie odruchu wymiotnego :) sprawiaja mi problem.
Dodam, ze w jezyku polskim jedynie g i k sa gloskami tylnojezykowymi, ale ich wybuchowosc powoduje, ze nie jest tak ciezko :) heheh bynajmniej dla Polakow :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 16 Wrz 2008, 18:48:09 »

Jak w Dani są rozliczane nadgodziny?

Zaczęty przez kyniu113Dział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 6926
Ostatnia wiadomość 21 Cze 2011, 19:25:34
wysłana przez @ae@
SZUKAM PRACY W DANI

Zaczęty przez arturo72Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2