poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: bol zatok :(  (Przeczytany 32220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: bol zatok :(
« Odpowiedź #60 dnia: 15 Mar 2013, 22:04:55 »
...Lekarz mógł zrobić zdjęcie rtg aby dowiedzieć się co się tam "ciekawego" dzieje i podjąć ew.kroki, ale tego nie zrobił...

To bylby lekarz-idiota zeby narazac pacjenta na dawke promieni Rtg z powodu zapalenia zatok !
I co niby ciekawego mial tam zobaczyc?

Antybityk to nie czarodziejskie zaklecie, potrzebuje  czasu, moze byc ze 7 dniowa kuracja nie wystarczy i trzeba bedzie leczenie przedluzyc. ale ma sie nadzieje ze wystarczy bo tylko lekarz-idiota bedzie narazal pacjenta na za duza i niepotrzebna dawke antybiotyku.

Wez panodil, kodimagnyl czy cos innego przciwbólowego i przeczekaj.

Szybkiego powrotu do zdrowia!
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #61 dnia: 15 Mar 2013, 22:12:13 »
...Lekarz mógł zrobić zdjęcie rtg aby dowiedzieć się co się tam "ciekawego" dzieje i podjąć ew.kroki, ale tego nie zrobił...

To bylby lekarz-idiota zeby narazac pacjenta na dawke promieni Rtg z powodu zapalenia zatok !
I co niby ciekawego mial tam zobaczyc?

Antybityk to nie czarodziejskie zaklecie, potrzebuje  czasu, moze byc ze 7 dniowa kuracja nie wystarczy i trzeba bedzie leczenie przedluzyc. ale ma sie nadzieje ze wystarczy bo tylko lekarz-idiota bedzie narazal pacjenta na za duza i niepotrzebna dawke antybiotyku.

Wez panodil, kodimagnyl czy cos innego przciwbólowego i przeczekaj.

Szybkiego powrotu do zdrowia!

A z ktorego wieku, mialas na mysli aparaty rtg? Wiesz jaka dawka operuja wspolczesne sprzety jakimi dysponuje dunska sluzba zdrowia?
Rozumiem, ze lekarz powinen wrocic do korzeni i medycyny naturalnej? Wtedy bedzie prawdziwa sztuka medyczna, sztuka jak sie uda wyleczyc.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #62 dnia: 15 Mar 2013, 22:20:40 »
Wiesz, 1941 , jednak pomysl z ta lewatywa nie jest taki glupi.  ;D

A wracajac do diagnostyki.
Podjerzenie zapalenia zatok mozna potwierdzic poprzez badanie krwi (crp) lub usg. Nikt w CYWILOZOWANYm swiecie w rentgena sie nie bawi! Mozna jeszcze zrobic punkcje zatok, a w stanach chronicznyc rezonas mangentyczny.

Generalnie miejsca w obszarze zapalnym sa lekko obrzekniete. Wiec jezeli pacjent sie skarzy na bol w tych okolicach i jest lekki obrzek, to jest bardzo duze prawdopodobienstwo zapalenia.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #63 dnia: 15 Mar 2013, 22:33:45 »
Wiesz, 1941 , jednak pomysl z ta lewatywa nie jest taki glupi.  ;D

A wracajac do diagnostyki.
Podjerzenie zapalenia zatok mozna potwierdzic poprzez badanie krwi (crp) lub usg. Nikt w CYWILOZOWANYm swiecie w rentgena sie nie bawi! Mozna jeszcze zrobic punkcje zatok, a w stanach chronicznyc rezonas mangentyczny.

Generalnie miejsca w obszarze zapalnym sa lekko obrzekniete. Wiec jezeli pacjent sie skarzy na bol w tych okolicach i jest lekki obrzek, to jest bardzo duze prawdopodobienstwo zapalenia.

No, pomyslow i porad bez liku.
Pytanie tylko, czy pacjent to wszystko wytrzyma?

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #64 dnia: 15 Mar 2013, 23:07:46 »
Zasada nr 1 w Dani po ponad 20 latach pobytu -Antybiotyk z Polski(o szerokim spektrum)w apteczce na czarna godzine(Amoksycylina, Rovamycyna,lub Doxycyclina)oraz Furagin dla kobiet (jest bez recepty w Polsce )na pecherz.
A teraz mozecie na mnie napadac i krzyczec -jest mi to obojetne :P :P

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #65 dnia: 16 Mar 2013, 06:18:09 »
UF  :(

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 16 Mar 2013, 08:39:34 »
Jomir masz rację badania można zrobić różne aby prawidłowo zdiagnozować, a nie grać w zgaduj zgadula ...
"a może to się dzieje w zatokach ,a może tamto ,popróbujemy lekarstwa na pacjencie  ;) może któreś zadziała?"
Sama nigdy nie zgadzam się na eksperymenty ,mój organizm to moja świątynia i należy ją szanować,
 a ona pozwoli mi dłuuugo żyć!

Ja miałam rtg zatok ,córka moich znajomych też...tyle w temacie.
ALE...
Nie będę się spierała jakie badania winne być wykonane  ,wiem że badania to podstawa trafnej diagnozy.

Dziewczyna cierpi już ponad 2 tygodnie i chyba ma prawo do uczciwej diagnozy ?
To jest cywilizowane postępowanie (użyłam słowa cywilizowane ,bo je lubisz  ;))

miłego weekendu!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 16 Mar 2013, 08:39:34 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #67 dnia: 16 Mar 2013, 08:44:06 »
"Chroniczne" - nie oznacza chorowania od dwoch tygodni.

Dziewczyna byc moze cierpi od dwoch tygodni, ale z tego co pamietam jest leczona od tygodnia, wiec wyluzj.
Antybiotyk to nie cudowne lekarstwo, ktore ozdrawia po pierwszej dawce.
Diagnoza jest postawiona, trzeba jedynie czasu, by leki zaczely dzialac, ewentualnie trzeba leki dopasowac, wiec nie rozumiem Twojego pojecia "uczicwa diagnoza".

To, ze Ty, Twoj wujek, Twoja ciotko-babcia tak mieli, nie znaczy, ze tak inni musza miec.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 16 Mar 2013, 08:44:24 »
Zasada nr 1 w Dani po ponad 20 latach pobytu -Antybiotyk z Polski(o szerokim spektrum)w apteczce na czarna godzine(Amoksycylina, Rovamycyna,lub Doxycyclina)oraz Furagin dla kobiet (jest bez recepty w Polsce )na pecherz.
A teraz mozecie na mnie napadac i krzyczec -jest mi to obojetne :P :P

Strzał w dziesiątkę - chociaż sama jestem przeciwnikiem antybiotyków ale bactrim i doxy na wszelki wypadek zawsze mam ,nooo i wór różnych ziół, nalewek ziołowych bla bla bla

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 16 Mar 2013, 08:47:58 »
Jomir czepiasz się słów  ;) :D ja wyjaśniłam skąd wziął się u mnie pomysł rtg i tylko tyle...
A napisałam że badania jakiekolwiek powinne być do trafnej diagnozy ,napisałam też że jestem przeciwna eksperymentom na pacjencie Koniec ,Kropka .Bądź uprzejma własciwie rozumieć co napisałam  :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Mar 2013, 08:52:54 »
Nawet jakby dziewczynie zrobiono usg i poytwierdzono diagnoze,  to w ten sposob nie dobierze sie antybiotyku.
Mozna by zrobic punkcje, pobrac wydzieline, zrobic posiew + antybiogram  i za dwa tygdonie przepisac ten NAJWLASCIWSZY antybiotyk.
Podczas gdy: nietrafny antybiotyk okolo 4 doby bez skutku, dobranie nowego, ulga po okolo 3 dobach, wiec dziewczyna po okolo 7 dobach nie bedzie czula juz bolu, a po mniej wiecej 11 dniach bedzie juz za wyleczona. Pod warunkiem oczywiscie, ze nie zdarzyly sie "cuda po drodze".

Osobiscie widze roznice - byc wyleczonym po mniej wiecej 11 dniach, albo zaczac leczenie po okolo 14.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 16 Mar 2013, 09:00:11 »
Jomir jest wiele metod aby pomoc dziewczynie ,ale lekarz bawi się w zgaduj zgadulę .

Natomiast jeśli chodzi o mnie mam bardzo pracowity weekend i więcej Ci czasu nie poświęcę.

Jeszcze raz wszystkim miłego weekendu !  :)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #72 dnia: 16 Mar 2013, 09:24:41 »
Strzał w dziesiątkę - chociaż sama jestem przeciwnikiem antybiotyków ale bactrim i doxy na wszelki wypadek zawsze mam ,nooo i wór różnych ziół, nalewek ziołowych bla bla bla

Ja tak w sprawie tych nalewek ziolowych, na spirytusie?
To moze jakos, da sie troche tego zamowic u Ciebie? Przynajmniej zdrowo bedzie uzyc sobie, tak trzymajac sie statystystycznie.
9 literkow poprosze.
« Ostatnia zmiana: 16 Mar 2013, 09:36:24 wysłana przez 1941 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #73 dnia: 16 Mar 2013, 09:38:24 »
Jomir jest wiele metod aby pomoc dziewczynie ,ale lekarz bawi się w zgaduj zgadulę .

Natomiast jeśli chodzi o mnie mam bardzo pracowity weekend i więcej Ci czasu nie poświęcę.

Jeszcze raz wszystkim miłego weekendu !  :)
Opisalam mozliwe metody i ile to trwa. Lekarz wybral najwlasciwsza i najszybsza w skutku. Jednoczesnie najtansza.
Osobiscie nie widze potrzeby wydawania tak duzej kwoty na "pospolita" chorobe. "Kasa chorych" jest ograniczona im wiecej wyda sie nabuseztropnie tym mniej zostanie na przyklad na leczenie raka.

Wykrecasz kota ogonem, bo brak Ci honoru by przyznac sie, ze zabraklo CI wiedzy.
A ja wciaz czekam na obiecane mi wytkniecie bledow w kwestiach sluchawkowych i roznicy w stopniu zawanswoania badania osluchowego pluc przez lekarza rodzinnego i pulmonologa.

Moze, czas Mala otwarcie przyznac, ze jestes jedynie matka, ktora zna sie na medycynie z hobbistycznego czytaniai GOOGLOWANIA????

I ZEBY BYLO JASNE - NIE CHODZI MI O DYSKUSJE ZE MNA, ALE O TWOJA CIAGLA KRYTYKE LEKARZY ICH DIAGNOZ.

Wiem, wiem... zaraz puscisz po swoich znajomych prywatna wiadomosc, ze nie dyskutujesz juz wiecej ze mna, bo jestem psychicznie chora. Spoko! Jakos Twoja diagnoza mnie nie przerazi  ;D ;D ;D
Milej korespondencji prywatnej!
« Ostatnia zmiana: 16 Mar 2013, 10:10:41 wysłana przez Jomir »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #74 dnia: 16 Mar 2013, 11:36:43 »
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 16 Mar 2013, 11:36:43 »

srodek na bol

Zaczęty przez kasiaertDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 4708
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2009, 20:50:07
wysłana przez RybkaWillego
zapalenie zatok

Zaczęty przez maro75Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1