poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Utrata pracy  (Przeczytany 16465 razy)

Offline teraz

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Utrata pracy
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Lut 2011, 18:40:40 »
z a-kasse 3 f   ( byc moze jest to okres 3 miesięcy nie pamiętam juz , ale raczej obstawiam na 6 miesięcy)

ale raczej jest to we wszystkich a-kassach radze zapytać  ;) , bo nikt o tym nie mówi do czasu kiedy .....

[Posted on: 04 Lut 2011, 18:38:11]

Jesli moge zapytac, skad ta wiadomosc ze po 6 miesiacach w A-kasse spada zasilek o 50 procent??
W moich zwiazkach tak nie ma...
Pytam z ciekawosci
pozdrawiam

jestem pewny ,ze jest  :) i w twoich mozemy sie założyć $  ;)

Offline kama

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Lut 2011, 19:32:14 »
Mhm, mam umowe przed soba,.... i doczytuje ze po utracie pracy mam prawo do dagepenge przez okres 3 lat ze stawka obliczona na podstawie wyplat z 3 ostatnich miesiecy, a do sygedage 52 tyg..
Ale kurcze w pon sie przejade dla pewnosci do moich zwiazkow, by dowiedziec sie dokladnie.
pozdrawiam

Offline teraz

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Lut 2011, 19:42:45 »
zachęcam ;) , tez nie wiedzialem o tym triku ,az do czasu :) pozatym to są nowe wytyczne...  jakis czas temu weszły.
 to co napisałas jest prawdą  2 lata zasilku w 3 letnim okresie na wykorzystanie, jesli nie wykorzystasz  okres 2 lat uzytkowania pieniedzy przepada z okresem zkonczenia 3 roku .

w dniu kiedy zaczniesz pobierac pieniadze, oni Cie poinformuja dokladnie kiedy jest okres zakonczenia - automatycznie system podaje.

i oczywiscie szereg innych wymogów.

zycze owocnych informacji
pozdrawiam

Offline kama

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lut 2011, 19:47:27 »
Dzieki,
Wiesz, jestem w zwiazkach i A-kasie od nie dawna, wiec wydaje mi sie, ze te nowe wytyczne juz mnie dotycza.
Narodzilo sie nawet kilka dodatkowych pytan...wiec dopytam rowniez, jestem dobrej mysli, ze uzyskam odpowiedzi mnie "uspokajajace".
pozdrawiam.

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Lut 2011, 20:04:28 »

[Posted on: 04 Lut 2011, 01:48:33]

inna: wielokrotnie stawialas znak zapytania, co do mojej plci. Roga nie musi wcale oznaczac "Masia", Magda" czy "Zosia". Nie wiem jak Cie przekonac do mojej meskosci,,,,,, ;)

Ja mam podpowiedz, troche "glupia", ale moze skuteczna - inna - kojarz nick z rogiem ;)

kama - ja bym polecal przejrzec umowe, albo posluchac innych zrodel, dla mnie wiarygodnosc osobnika teraz jest bardzo niska:

"z a-kasse 3 f   ( byc moze jest to okres 3 miesięcy nie pamiętam juz , ale raczej obstawiam na 6 miesięcy)

ale raczej jest to we wszystkich a-kassach radze zapytać  Mrugnięcie "

- za duzo "byc moze" i "raczej" ;)

Offline teraz

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Lut 2011, 20:13:33 »
widzisz , bo zycie mnie nauczyło ,aby nie być pewnym nigdy :)
dlatego kolezanka sama sprawdzi/zapyta w sewj a-kasse.

ale aby uspokoić Ciebie na 100 procent okres 3 miesiecy spaada stawaka o 50 procent ( wciaz obstawiam pol roku )- dotyczy to 3 f ,ale te wytyczne są regulowane przez panstwo , wiec  ::)     

pozatym okres z 4 do 2 lat tez zaliczyl wszystkie a kasse bez wyjątku, dlatego wnioskuję ......

aprpops REformer -   znasz daty na odpowiedz z instytucji publicznych ??   ile mają na odp pisemną????   3 miesiące ????  3 lata ???

rowniez proponuje zapytać w swojej a -kassie  :)

Offline kama

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Lut 2011, 20:18:43 »
Aby się mega nie rozczarować w poniedziałek przejadę się do moich związków....
Generalnie to oprócz tego muszę się dowiedzieć jako to jest gdy się kształci,uczy się, jaka stawka, jakie zasady itd...Bo to mnie czeka za nie długi czas...pozdrawiam

p.s w moich zwiazkach jest tez coś takie jak Dagepnge+ (dodatkowe oprócz podstawowych dagepenge) ale do tego mam za małe zarobki by było to opłacalne...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 04 Lut 2011, 20:18:43 »

Offline robertcph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Lut 2011, 14:20:23 »
kama nie wnikaj w ich doskonalos bo zagubisz sie  8) pisza aby pisac bo samotni sa i beda a swoj bajer niech sprzedaja dla takich jak oni a poza tym nie maja stycznosci z krajem zamieszkalym ani nie znaja danego kraju jezyka

8)

[Posted on: 05 Lut 2011, 14:10:38]

kama walcz o siebie i o swoje mysli  8) badz kobieta jak zwykle, zycze powodzenia    :P ::)

[Posted on: 05 Lut 2011, 14:14:22]

acha kama sprecyzuj swoje mysli bo nikt za toba nie nadaza ani nie rozumie  ;D aler warto  8)

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Lut 2011, 15:41:10 »
robertcph Ty sie wez nie obraz, ale Ciebie jest ciezko zrozumiec ;)

Offline teraz

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Lut 2011, 16:52:15 »
kama nie wnikaj w ich doskonalos bo zagubisz sie  8) pisza aby pisac bo samotni sa i beda a swoj bajer niech sprzedaja dla takich jak oni a poza tym nie maja stycznosci z krajem zamieszkalym ani nie znaja danego kraju jezyka

8)

[Posted on: 05 Lut 2011, 14:10:38]

kama walcz o siebie i o swoje mysli  8) badz kobieta jak zwykle, zycze powodzenia    :P ::)

[Posted on: 05 Lut 2011, 14:14:22]

acha kama sprecyzuj swoje mysli bo nikt za toba nie nadaza ani nie rozumie  ;D aler warto  8)

niezly jestes- przeczytaj ze zrozumieniem kolego i pomalutku , sam tez zachęcam ,aby sie przeszła tak samo jak i Ciebie do wykonania telefonu do swej a-kasse ,bo nikt za Ciebie tego nie zrobi.
widzę ,ze zasiałem "ziarenko" niepewności.

zwróć na ilosć postow ile masz Ty ile ja ,a pozniej przeczytaj pare o czym Ty pościsz - szukasz partenra do tanca ,a nawet do szwedzkich zabawach -wiec kto tu samotny  ::)   - szukający na "gwałt" przyjaciół ??  ::)

Offline AgaDk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Lut 2011, 16:53:21 »
Z tego co słyszałam to znajomy ma połowę dagpenge z powodu tego,że ma mniej niz 25lat. Obtrącili mu dagpenge po pół roku pobierania. Obtrącili mu w styczniu ale nie wiem czy dlatego,że załapał sie na te nowe przepisy od stycznia2011 czy we starych przepisach tez cos takiego jest.

Ciekawe czy weszły w styczniu nowe reguły odnośnie wypłacania dagpenge . Jak razie nie natkęłam się na " regulę 50% dagpenge po 6miesiącach.

Może Roga bedzie coś wiedział odnosnie nowych reguł a-kassy

vred

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Lut 2011, 18:45:56 »

Może Roga bedzie coś wiedział odnosnie nowych reguł a-kassy

Dajcie czlowiekowi zyc, wikend  jest, niech odpocznie porzadnie bo juz pewnie odciski na palcac ma od klikania.

Jesli to prawda z ta a-kasa (w co watpie) to rezygnuje z czlonkostwa, socjalu wiecej wyjdzie

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Lut 2011, 18:55:09 »
AgaDK i inni:

To nie dagpenge a kontanthjælp.

Kontanthjælp ma inne stawki dla ludzi przed i po 25 roku zycia, kontanthjælp moze w pewnych przypadkach byc obnizona po uplywie 6 miesiecy. Nic wspólnego z dagpenge !

http://www.ams.dk/Ams/Vejviser-for-borgere/Kontanthjaelp/Nedsaettelse-af-hjaelpen.aspx

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline AgaDk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Lut 2011, 19:31:35 »
jestem na 99,9% pewna ,ze to dagpenge z 3F. Ten chłopak ma 22-23lata, w styczniu minęło pół roku odkąd jest bezrobotny i dostaje połowę tego co miał tzn.dagpenge. Osoba ta również chodzi do sprogskole może dlatego mu obnizyli, nie wiem.

Offline teraz

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Lut 2011, 19:42:18 »
róznie bywa, jest wiele przepisów odnośnie stawek i zasad na jakich przystąpił kazdy ( najlepiej isc i osobiscie się dopytać o siebie)

wiem ,ze jest obnizka do 50% , ale są też do 82% i to jest uwarunkowane indywidualnym członkostwem i porownywanie się na wzajem nie ma sensu.

aaaa i wiele innych (masa) czynnikow , jesli pojdziesz do pracy po 3 meisiacach na 3 miesiace to Ci podwyższą stawke ,ale tylko jeli stawka jest wyzsza niz.... etc

nie sądzę ,aby chodzenie do sprogskole wplynelo na obniżkę, gdyz co z ludzmi co chodza za "friko"

kazdy niech się przejdzie do swojej a-kasse i rozwieje swe wątpliwości

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Lut 2011, 19:42:18 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13367
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26660
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17949
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 31893
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18673
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir