poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: zatrzymanie nadpłaconej kwoty  (Przeczytany 18336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fabo

• Gość
zatrzymanie nadpłaconej kwoty
« dnia: 28 Mar 2011, 17:15:54 »
Dzień dobry. Dziś dostałem list ze skatu o treści: Skat zatrzymał nadpłaconą kwotę podatku dochodowego za rok 2010, w celu dokonania bardziej szczegółowej analizy wyników sprawozdania rocznego.W terminie do dnia 1 maja 2011 roku, SKat prześle informację na ten temat. Dodam że księgowy wyliczył mi zwrotu dla mnie 28000 tys dkk. Dostał już ktoś takie pismo? To oznacza że skat będzie teraz mnie ostro trzepał? Może jeszcze zmienić to zeznanie żeby mniejszy zwrot wyszedł? Chyba księgowy podał za dużo wyjazdów do Polski... Nie wiem co teraz robić... Jestem w kropce...

A tak w ogóle to ile lat można sobie odliczać wyjazdy do Polski. Pracuje tutaj już 3 rok. Cały czas miałem kontrakty na czas określony

varszafiak

• Gość
Odp: zatrzymanie nadpłaconej kwoty
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Mar 2011, 17:26:18 »
Trzeba czekac.
Podroze sie naleza ...ale musisz miec urlop w ty terminie. 2800 do zwrotu za same dojazdy?  to jakies 70000 kilometrow...sporo

fabo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Mar 2011, 17:35:30 »
Kurde ,ale to czekanie to najgorsze... A jak sprawa wygląda z tymi dojazdami do Polski? A mogę jeszcze zmienić te rozliczenie? Czy lepiej już nic nie kombinować?

[Posted on: 28 Mar 2011, 17:31:23]

Kiedyś miałem tutaj firmę Is. Z tego tytułu podobno należą mi się jakieś odliczenia

[Posted on: 28 Mar 2011, 17:33:02]

Niby już jest wyrejstrowana ,ale system sam nalicza ulgę...

[Posted on: 28 Mar 2011, 17:33:48]

Ten zwrot to na pewno nie za same podróże... Nie wiem jak to się tam wszystko oblicza...

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Mar 2011, 17:41:40 »
jak sam napisales do 1 maja chyba możesz  , ale i tak kontrole przejdziesz .... najprawdopodobniej w pewnych sytuacjach jak dluzszy pobyt itp.   przy wiekszej kwocie do wwypłaty program Skatowski automatycznie odrzuca rozliczenie do kontroli (ktos juz o tym pisał).
Musisz przeanalizowac rozliczenie  a pewnie bedzie dobrze.
« Ostatnia zmiana: 28 Mar 2011, 17:52:10 wysłana przez varszafiak »

Offline robert73

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Mar 2011, 18:19:37 »
obawiam sie ze masz problem, a to oznacza ostrą kontrolę,wszystko oczywiscie zależy od tego czy ulgi Ci przysługiwały(znaczy gdzie jest twoje centrum życiowe), ale jeśli jest w Danii, to troche możesz zapłacić, a o pieniądzach z tego rozliczenia możesz zapomnieć, aha dobra rada zanim wydasz pieniądze na pseudo doradców zastanów sie czy to aby nie zbędny wydatek,

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Mar 2011, 18:34:42 »
oj kolego troszke dostałes tego zwrotu jestem pewien że wpisano albo kazałes sie rozliczyc na maxa i wpisałes sobie ulgi które ci sie nienależą,teraz to ty bedziesz miał kontrolę za każdym razem.masa polaczków odlicza sobie cos co im sie nienależy.a jak przyjdzie do oddania kasy to pytaja dlaczego.robisz tu już 3 lata i niewiesz jak to jest.skat pomału zabiera sie za polaków i ich rozliczenia.nie ma co byc skapym bo traci sie wtedy wiecej

hydrogen2

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Mar 2011, 19:16:04 »
oj kolego troszke dostałes tego zwrotu jestem pewien że wpisano albo kazałes sie rozliczyc na maxa i wpisałes sobie ulgi które ci sie nienależą,teraz to ty bedziesz miał kontrolę za każdym razem.masa polaczków odlicza sobie cos co im sie nienależy.a jak przyjdzie do oddania kasy to pytaja dlaczego.robisz tu już 3 lata i niewiesz jak to jest.skat pomału zabiera sie za polaków i ich rozliczenia.nie ma co byc skapym bo traci sie wtedy wiecej
Polaczkow??? A Ty to kto niby jestes??? Ostatni raz takie okreslenie bylo modne wsrod faszystow za okupacji. Zal czytac takich prostackich postow

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Mar 2011, 19:16:04 »

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Mar 2011, 19:44:43 »
Chyba księgowy podał za dużo wyjazdów do Polski... Nie wiem co teraz robić... Jestem w kropce...

A dlaczego nie podal takiej liczby wyjazdow do Polski, ktora zaistniala? Oczywiscie pytanie retoryczne, bo dokladnie wiadomo o co chodzi.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Mar 2011, 20:19:45 »
obawiam sie ze masz problem, a to oznacza ostrą kontrolę,wszystko oczywiscie zależy od tego czy ulgi Ci przysługiwały(znaczy gdzie jest twoje centrum życiowe), ale jeśli jest w Danii, to troche możesz zapłacić, a o pieniądzach z tego rozliczenia możesz zapomnieć, aha dobra rada zanim wydasz pieniądze na pseudo doradców zastanów sie czy to aby nie zbędny wydatek,
Pytajacy nie jest odosobnionym podatnikiem.  sprawa wedlug mnie jest powazniejsza niz by sie wydawalo. Tylko kilka razy spotkalem sie z takim przypadkiem, ze Skat wystosowal pismo w podobnej sprawie jeszcze przed uplywem terminu rozliczen, a mowimy o okresie ponad 30 lat. W tym roku mialem do czynienia juz z 2 pismami. W tych 2 przypadkach Skat zamknal dostep do kolejnych poprawek i sam sie tym zajmie udzielac odpowiedzi po 1. maja 2010. tlumaczenie sie, ze chyba pomylka, nie wiedzialem, zapomnialem itp. to troche naiwne. Wprowadzajac takie ulgi, udzielilo sie tzw. "ksiegowemu" informacji o ilosci jazd i skad/dokad - tak mylse. A jest takie powiedzenie: jak obie poscielesz, tak sie wyspisz.     

Offline MAJECZKA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Mar 2011, 21:00:04 »
Rzadko udzielam sie na tym forum i teraz robie to tylko dlatego ze problem wstrzymania zwrotu podatku dotyka mojego meza.Nie rozliczalismy sie w tym roku-rozliczyl nas Skat-z tego wzgledu ,ze oprocz dojazdow do pracy  i odsetek od kredytu na auto nie mamy innych odliczen-kredyt jest na mnie -czyli maz odlicza tylko dojazdy.Do pracy dojezdzamy 30 km.w jedna strone.Jest to ujete w Skatowskim rozliczeniu-kwota zwrotu smiesznie niska i mimo to wstrzymano wyplate.Czyli dotyczy to nie tylko tych ktorzy maja do zwrotu kilkadziesiat tysiecy ale tez tych ktorzy nic nie odliczaja i maja niewielka kwote zwrotu.

fabo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Mar 2011, 21:11:39 »
Wcale nie podałem zawyżonej liczby wyjazdów do Polski,wpisałem 10 wyjazdów do Polski i faktycznie tyle razy byłem.Często jeździłem na same weekendy.Poza tym miałem kiedyś firmę IS. Zamknąłem ją dwa lata temu. System ją widzi i przy każdym rozliczeniu przyznaje kwotę uznania do odliczenia. /i tak było właśnie przy moim ostatnim rozliczeniu.W wszystkie rubryki księgowy wpisał 0, sam się zdziwił,że dostałem taki duży zwrot...i po tygodniu właśnie przyszło mi te pismo co wyżej opisałem...Może ktoś wie więcej na temat IS.Może to w tym cały problem tkwi...??

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Mar 2011, 21:18:29 »
Ja już dawno nie zajmuje się tym odliczeniem ale swego czasu wiem , że był limit niepisany (bez wnikania raz na miesiąc-norma dopuszczalna). Głowy nie dam uciąć ale to działało. Nawet w 2006-2007 roku podając ilość wyjazdów nie można było przegiąć pałki. Ja przedstawiałem jako raz w miesiącu ( nawet jak był od czasu do czasu podwójny wyjazd). Teraz czasy trochę się zmienił o każde øre jest oglądane 4x częściej.

Dając zadanie księgowemu, wyliczenie zostało dokonane na jakiejś podstawie, czyli twoich danych.

Jak na moje to chciałeś za bardzo popłynąć i właśnie takimi się zajmą.

Biorąc już generalnie rozliczenie co niektórych to widzę wszyscy tak ostro odliczają, że aż huczy. Nie lepiej wyhamować i zastanowić się jak zrobić, aby potem nie bolało.

Napisaleś wcześniej posta: dodam bez looknięcia w papiery ciężki będzie powiedzieć gdzie twki babol. Dodam jeszcze , że nie wszyscy księgowi znają się na taki rozliczeniu.

Offline robert73

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Mar 2011, 21:21:48 »
Rzadko udzielam sie na tym forum i teraz robie to tylko dlatego ze problem wstrzymania zwrotu podatku dotyka mojego meza.Nie rozliczalismy sie w tym roku-rozliczyl nas Skat-z tego wzgledu ,ze oprocz dojazdow do pracy  i odsetek od kredytu na auto nie mamy innych odliczen-kredyt jest na mnie -czyli maz odlicza tylko dojazdy.Do pracy dojezdzamy 30 km.w jedna strone.Jest to ujete w Skatowskim rozliczeniu-kwota zwrotu smiesznie niska i mimo to wstrzymano wyplate.Czyli dotyczy to nie tylko tych ktorzy maja do zwrotu kilkadziesiat tysiecy ale tez tych ktorzy nic nie odliczaja i maja niewielka kwote zwrotu.
opcja może być taka że zatrzymanie dotyczy poprzednich lat

fabo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Mar 2011, 21:41:47 »
Jeżeli są jeszcze osoby o podobnym przypadku prosiłbym o wpis w temat...

[Posted on: 28 Mar 2011, 21:40:00]

Jak uważacie? mam teraz udać się do skatu? czy czekać spokojnie na karę chłosty?

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Mar 2011, 21:44:33 »
a czym sie przejmowac przeciez nie wyplacili to i oddawac nie musisz  :D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Mar 2011, 21:44:33 »

pytanie dotyczące kwoty wolnej od podatku

Zaczęty przez am22Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 2860
Ostatnia wiadomość 03 Kwi 2016, 11:35:25
wysłana przez willy
Zmiana kwoty którą zarobie w 2016

Zaczęty przez ArianV8Dział Podatki

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 9311
Ostatnia wiadomość 01 Lut 2017, 17:16:53
wysłana przez Jalokim
Skat Zmiana Kwoty Przypuszczalnej Do zarobiebia?

Zaczęty przez kwxDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 2574
Ostatnia wiadomość 19 Sie 2014, 19:57:29
wysłana przez Jomir
55% podatku po zmianie kwoty dochodu za 2017

Zaczęty przez ArianV8Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4408
Ostatnia wiadomość 29 Lis 2017, 23:16:40
wysłana przez ArianV8
które kwoty do rozliczenia PIT za 2008 (pl)

Zaczęty przez Kris123Dział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3369
Ostatnia wiadomość 05 Kwi 2009, 20:45:31
wysłana przez Kris123