Ogólne > Rodzina ...

Duńska czy polska szkoła do dziecka

<< < (6/7) > >>

lilia:

--- Cytat: @ae@ w 06 Maj 2011, 17:30:09 ---ayme....nadaja sie tylko do najgorszej pracy fizycznej....
Do najgorszej pracy fizycznej to oni maja Polaków ;-)

Moze dlatego tak wielu polskich magistrów zmywa naczynia w Danii i zaden Dunczyk z wyzszym wyksztalceniem nie pracuje przy roznoszeniu gazet w Polsce
.I prosze nie zwalac na system polityczny w Polsce - ktos przeciez tych polityków wybral, napewno nie krasnoludki. Moze wlasnie ludzie o duzej wiedzy teoretycznej ale nie umiejacy samodzielnie myslec, wyciagac wniosków, analizowac wiedzy która maja?

--- Koniec cytatu ---

Uprawiasz demagogię.
Nie negując tego, co piszesz o systemie edukacji, zwróć uwagę jeszcze na fakt, że ludzie w Polsce o naprawdę dużej wiedzy teoretycznej, mają się w Polsce znakomicie, pracując w korporacjach lub prowadzących własny biznes.
I ci ludzie, po znakomitych uczelniach, nie przyjeżdżają do Danii roznosić gazet. Inaczej ma się sprawa z setkami tysięcy "absolwentów" tak zwanych "uczelni", których po 1990 roku, a zwłaszcza na przełomie tysiącleci, narosło, niczym grzybów po deszczu. Ale to nie jest "śmietanka" naszego narodu.

@ae@:
Witaj lilio!

Ale my nie o smietankach rozmawiamy a o dunskim i polskim systemie nauczania.
Mój post komentowal inna wypowiedz.

Piszesz "absolwenci", "uczelnie" - dlaczego uzywasz cudzyslowu?
 To legalne szkoly, nauczajace wedlug dozwolonych systemów. taki jest system nauczania w Polsce. Czy sie to komus podoba czy nie. Zostal politycznie zatwierdzony przez demokratycznie wybranych polityków. Czyli wiekszosc Polaków uwaza ze nowe uczelnie sa OK.

ayme:
najgorsza praca fizyczna to dla mnie np jorbetonarbejder pracujacy komunalnie , pelno tam dunczykow i to w starszym wieku ,håndværker czyli np murarze sami dunczycy jako uczniowie (no sa tez z np Polski )
sprzataczki, salowe, portierzy w szpitalach  to tez Dunki starsze kobitki po 50tce...fakt ze maja i ladne samochody i domki , i na wycieczki tez jezdza ,ale sa bez wyksztalcenia ,jest to pokazna grupa!
 pewnie ze sa firmy sprzatajace zatrudniajace Polakow czy Rumunow ale ja pisze o tym co widze
obcokrajowiec latwiej sie wkreci w te grupy zawodowe ,niz np dostanie posade inzyniera ,dlatego powszechnie sie mysli, ze w tych zawodach sa sami obcokrajowcy...
widze natomiast duzo dziewczyn i chlocow z krajow islamskich studiujacych medycyne ...

roga:

--- Cytat: ayme w 07 Maj 2011, 12:03:21 ---najgorsza praca fizyczna to dla mnie np jorbetonarbejder pracujacy komunalnie , pelno tam dunczykow i to w starszym wieku ,håndværker czyli np murarze sami dunczycy jako uczniowie (no sa tez z np Polski )
sprzataczki, salowe, portierzy w szpitalach  to tez Dunki starsze kobitki po 50tce...fakt ze maja i ladne samochody i domki , i na wycieczki tez jezdza ,ale sa bez wyksztalcenia ,jest to pokazna grupa!
 pewnie ze sa firmy sprzatajace zatrudniajace Polakow czy Rumunow ale ja pisze o tym co widze
obcokrajowiec latwiej sie wkreci w te grupy zawodowe ,niz np dostanie posade inzyniera ,dlatego powszechnie sie mysli, ze w tych zawodach sa sami obcokrajowcy...
widze natomiast duzo dziewczyn i chlocow z krajow islamskich studiujacych medycyne ...

--- Koniec cytatu ---
Bardzo trafne spostrzezenia. Jest to pokolenie dunczykow (jak i generalnie w Europie), grupa powiedzilabym na wymarciu.
Nowoczesne spoleczenstwo stawia na technologie i wiedze z czego Dania jest powszechnie znana (zadnych zloz mineralnych, no byc moze zawyjatkem gazu, ktorego tez nie mieli przed 30-40 laty). Te stanowiska pracy, ktore musza istniec beda pozostawione wlasnie osobom przyjezdrzajacym z innych krajow w poszukowaniu pracy.

[Posted on: 07 Maj 2011, 12:18:50]
lilia: Mowisz o ludziach w Polsce o duzej wiedzy teoretycznej, ktorzy maja sie dobrze w Polsce. Tylko, po pierwsze sama wiedza teoretyczna nie jest wystarczajaca (szczegolnie do prowadzenia wlasncych biznesow), a po drugie tak jest wszedzie i nie jest ti nic specjalnego. wyksztalcenie i wiedza - daja mozliwosci. Teraz tylko pytanie czy musi to byc wyjatkowo wyksztalcenie na poziomie akademickim ? jakim to my sie tak czesto chwalimy ?. Wyksztalcenie i wiedza to rowniez umiejetnosci fachowe na nizszym poziomie. Na takich pracownikow jest zawsze zapotrzebowanie. Magistrowie itp. to osoby "overklassificerede" i poszukujac pracownika np. do kabusewania magazynem czesci zamiennych do samochodow, wybralbym wyksztalconego mechanika samochodowego zamiast mgr. polonistyki czy historii., ktroy nie tylko nie wiedzilaby o co chodzi ale przede wszystkim czul sie niezadowolony i niedowartosciowany w swojej pracy.  Prace wykonywalby tylko dla mamony i bez zaangazowania. 

@ae@:
...najgorsza praca fizyczna to dla mnie np jorbetonarbejder pracujacy komunalnie , pelno tam dunczykow i to w starszym wieku ,håndværker czyli np murarze sami dunczycy jako uczniowie (no sa tez z np Polski )
sprzataczki, salowe, portierzy w szpitalach  to tez Dunki starsze kobitki po 50tce...fakt ze maja i ladne samochody i domki , i na wycieczki tez jezdza ,ale sa bez wyksztalcenia ,jest to pokazna grupa!...

Umknela ci pewna bardzo istotna róznica kulturowa - od zlobka poprzez przedszkole, szkoly mlodzi dunczycu sa uczeni ze najwazniejsze w zyciu jest zadowolenie z tego co sie robi, nie pieniadze i prestiz jak w Polsce gdzie studia wybiera sie nie dlatego bo to wlasnie kogos interesuje ale dlatego ze tu sa najwieksze mozliwosci kariery i zarobku. W Polsce bycie murarzem to dno, w Danii nie - wybral i robi to co lubi. Wolno mu.

Oczywisci laczy sie to ze standardem zycia - muraz tez jezdzi Volvo i ma 200 m2 dom, salowa tak samo, na Tajlandie moze poleciec kazdy i betonarbejder i lekarz.
 Ale kazdy  Dunczyk którego sie zapytasz co jest dla niego najwazniejsze w jego zycu zawodowym odpowie - zadowolenie. A jedni lubia liczby, inni kochaja prace w drewnie, inni prace w plejehjem i pomoc starszym i niedoleznym.Tego jeszcze sie w Polsce nie zna. Tego podejscia do zycia od strony : rób to co lubisz.
Niedawno wpadla mi do rak polska gazeta z tematem matury, wywiady z maturzystami - nikt, jeszcze raz,  nikt nie uzasadnil wyboru dalszego ksztalcenia - bo to lubie, bo to sa moje zainteresowania juz od 10 lat...Smutne.
Wyobrazam sobie tych przyszlych bankowców i lekarzy kardiologów którzy nie cierpia swojej pracy bo sie w niej nudza...

Wydaje mi sie ze róznice kulturowe miedzy naszymi krajami sa o wiele wieksze/glebsze niz to sie na pierwszy rzut oka wydaje.

Ktos tu na poloniainfo byl zaszokowany przebieralnia na basenie, w jaki sposób obchodzi sie - albo i nie obchodzi swiat, szkolnictwem, zlobkami, sposobem komunikowania sie - Polak stwierdza: ta robota gówno warta, a Dunczyk: mozna bylo to zrobic troszeczke lepiej :-) Dunczyk mysli: ale ten Polaki  prymitywny, Polak mysli ale ten dunol glupi, nie widzi ze to do du.. :), wychowanie dzieci tez bylo na tapecie :-)

P.S Moja wypowiedz nie jest potwierdzona danymi statystycznymi  :)
To znaczy jesli ktos ma ochote porozmawiac na temat róznic kulturowych - chetnie ale bez obrzucania blotem i innymi nieczystosciami tylko dlatego ze nasze poglady nie sa identyczne  ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej