poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozliczenie podatkowe za 2008 -wlasnie mi przyszlo,nie rozliczylem sie w polsce.  (Przeczytany 31146 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Witam, dostałem też zawiadomienie z skarbówki polskiej o nabusezliczeniu się za 2008 w Danii. Pracowałem pół roku w Polsce i pół roku w Danii. Na szczęście jestem obecnie w Polsce, wyjaśniłem wszystko w skarbówce i jest ok. Pani w skarbówce powiedziała że polskie urzędy skarbowe dostały namiary o zarobkach Polaków pracujących w Danii.

Moge potwierdzic, ze znam kilka regionalnych oddzialow SKATu, ktore podjely "wspolprace" z US. Dotyczy to przede wszystkim podatnikow z ograniczonym obowiazkiem podatkowym. Nie wiem czy powiadamiaja o wszystkich podatnikach w swoim regionie czy tylko wyrywkowo. Dodam, ze w ciagu ostatnich kilku miesiecy zauwazylem wzmozona kontrole Skatu wobec osob z ograniczonym obowiazkiem podatkowym ustanowionym w swoim czasie (przy rozpoczeciu pracy w Danii) a ktore juz tego warunku nie spelniaja, korzystajac nadal a ulg, ktore im nie przysluguja, poniewaz wedlug oceny Skatu nie maja juz ograniczonego obowiazku podatkowego. 

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
Polskie Urzędy Skarbowe dostają wszystkie informacje ze SKAT o zarobkach polskich obywateli w DK, a teraz przyśpieszyły ich przetwarzanie. To czy przetwarzają te informacje i w jakim tempie zależy od danego urzędu skarbowego. Jeszcze w tamtym roku przerabiali zarobki Polaków z 2004. W tym roku mam wiele informacji o wzywaniu do US osób odnośnie nabusezliczonych dochodów w DK za 2007, a teraz widzę, że niektóre urzędy dokopały się już do 2008.
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

Offline BonyM

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Witam
słuchajcie - jak czytam takie teksty w stylu "....Moge potwierdzic, ze znam kilka regionalnych oddzialow SKATu, ktore podjely "wspolprace" z US. "  to nie wiem czy sie śmiać czy płakać..
Osobiście rozmawiałem z kabusewnikiem Skat'u ponieważ sam miałem małe problemy a mianowicie byłem winny ok 50 000kr. Pytałem jak sprawa się ma do rozliczenia z US w PL ,otrzymałem odpowiedź że jeżeli przebywam w Danii więcej niż 186 dni w roku to nie powinienem się rozliczać w PL tylko w DK.powiedziałem że US twierdzi co innego i zapytałem czy Skat informuje PL o dochodach w DK ,po tym pytaniu Kabusewnik zaśmiał się i oznajmił że Skat nie jest biurem informacyjnym,i że oni pilnują tylko odprowadzania podatków w DK a PL ich zupełnie nie interesuje.
Co więcej zapytałem w prost,,kwota jaką byłem winien w Skat była dość spora ,co jeżeli wyjade z Dk i nie oddam pieniedzy?
otrzymałem odpowiedź że nikt nie będzie mnie szukał,ale że będe na liście zadłużonych i nigdy nie podejmę pracy w Dk.
proste i klarowne.

dodam tylko że moja sytuacja jest taka że jestem tu z rodziną,a do PL jeżdze raz do roku na święta.
w PL nie rozliczam się już od dawna,,dowód osobisty mam bez zameldowania w PL.

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
Powyższe się niestety nie zgadza. Polskie Urzędy Skarbowe dostają całą masę tytułów egzekucyjnych z Danii. Niektóre US najpierw wzywają podatnika, inne od razu przekazują do komornika.
Podobnie Dania raportuje wszystkie przychody polskich obywateli (robiła to także jeszcze w ubiegłym stuleciu, czyli na grubo przed naszym wejściem do UE), tylko polskie US różnie sobie radzą z przetwarzaniem tych informacji. To o czym piszę, to nie są rzeczy zasłyszane od kogoś. Sam miałem z tym wszystkim do czynienia.
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

Sobalka

• Gość
Witam
słuchajcie - jak czytam takie teksty w stylu "....Moge potwierdzic, ze znam kilka regionalnych oddzialow SKATu, ktore podjely "wspolprace" z US. "  to nie wiem czy sie śmiać czy płakać..
Osobiście rozmawiałem z kabusewnikiem Skat'u ponieważ sam miałem małe problemy a mianowicie byłem winny ok 50 000kr. Pytałem jak sprawa się ma do rozliczenia z US w PL ,otrzymałem odpowiedź że jeżeli przebywam w Danii więcej niż 186 dni w roku to nie powinienem się rozliczać w PL tylko w DK.powiedziałem że US twierdzi co innego i zapytałem czy Skat informuje PL o dochodach w DK ,po tym pytaniu Kabusewnik zaśmiał się i oznajmił że Skat nie jest biurem informacyjnym,i że oni pilnują tylko odprowadzania podatków w DK a PL ich zupełnie nie interesuje.
Co więcej zapytałem w prost,,kwota jaką byłem winien w Skat była dość spora ,co jeżeli wyjade z Dk i nie oddam pieniedzy?
otrzymałem odpowiedź że nikt nie będzie mnie szukał,ale że będe na liście zadłużonych i nigdy nie podejmę pracy w Dk.
proste i klarowne.

dodam tylko że moja sytuacja jest taka że jestem tu z rodziną,a do PL jeżdze raz do roku na święta.
No nie wiem....mojego męża ścigali za 500 koron mandatu za pomocą biura windykacyjnego w Bydgoszczy. Jeżeli 500 koron nie podarują to tym bardziej 50000 koron:) ale to tylko moje prywatne przemyślenia poparte jedynie zdrowo rozsądkowym myśleniem. Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
Witam
proste i klarowne.

Zazwyczaj ten sie smieje kto sie smieje ostatni. Skat po kilkakrotnym wezwaniu do zaplaty dlugu podatkowego przekazuje sprawe do US w Polsce celem wyegzekwowania swoich naleznosci. Taka jest praktyka. Nigdzie tego nie zaslyszalem, tylko posiadma konkretne pisma od podatnikow ktorzy zwracaja sie w tej sprawie. Pisalem juz o tym wczesniej na konkretnym przykladzie osoby do ktorej US zwrocil sie w takiej sprawie za rok podatkowy 2005 nie mowiac o kilkunastu sprawach dotyczacych 2008.

Offline BonyM

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
hehehe

a jak oni się porozumiewają :) bo z tego co wiem to nawet w PLambasadzie po duńsku nie mówią :) ale ok. żarty na bok,
nie widze problemu żeby iść do kompetentnej osoby w Skat i zapytać.

poloniainfo.dk

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
hehehe
a jak oni się porozumiewają :) bo z tego co wiem to nawet w PLambasadzie po duńsku nie mówią :) ale ok. żarty na bok,
nie widze problemu żeby iść do kompetentnej osoby w Skat i zapytać.
Jezeli tak dobrze rozumiesz po dunsku ze zrozumiales wypowiedz kabusewnika Skatu (jestes pewny, ze to kabusewnik Skatu specjalnie z toba rozmawial o twoim dlugu?), to na nie powinienies miec problemu ze zrozumieniem mojej wypowiedzi – cytuje:

,,,,Moge potwierdzic, ze znam kilka regionalnych oddzialow SKATu, ktore podjely "wspolprace" z US. Dotyczy to przede wszystkim podatnikow z ograniczonym obowiazkiem podatkowym. Nie wiem czy powiadamiaja o wszystkich podatnikach w swoim regionie czy tylko wyrywkowo,,,,

Zwroc uwage na okreslenie ”wspolprace” i na watpliwosc czy powiadamianie dotyczy wszystkich podatnikow czy tylko wyrywkowo.

A odnosnie unikania zaplaty dlugu podatkowego bez najmniejszych konsekwencji, to jestes w calkowitym bledzie. Nie wiem jak sie Skat i US porozumiewaja. Procedura jest nastepujaca. Oddzial Skatu oddaje sprawe do swojego Betlingscenter w Ringkøbing. Jezeli podatnik nadal nie placi dlugu podatkowego, sprawa przekazywana jest do Inddrivelsecenter, ktore zajmuje sie odzyskaniem naleznosci. Inddrivlsescenter zwraaca sie do US. W jakim jezyku? Nie wiem. Nie widzialem pism Skatu do US. Natomiast jestem w posiadaniu zarowno pism Skatu do podatnika o przekazaniu sprawy do US jak i skanow pism US, ktory zwraca si do podatnika w Polsce celem wyegzekwowania kwoty na rzecz Skatu.  Kiedys podalem konkretny przyklad sprawy, ktora sie zajmowalem (forumowicz - watek ”pomocy urzad skarbowy w polsce egzekucja za nabusezliczenie podatku”). Dlug podatkowy dotyczyl roku 2005!. Wladze polskie posunely sie tak daleko, ze poszukiwala go policja w Polsce. Nie mowiac juz o kilku innych przypadkach w ktore bylem zaangazowany, mniej drastycznych i dotyczacych dlugow podatkowych rzedu ok. 10-20.000 przekazanych do US. Taka jest praktyka i wiele osob sie o tym juz sie przekonalo - rowniez o tym, ze Skat poinfomowal US o ich zarobkach/dochodach w Danii.

Offline JoannaDark

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
Cześć wszystkim, mnie i mojego męża niestety spotkał ten sam problem. Nie możemy w tej chwili pojechać do Polski, żeby to załatwić dlatego że jestem w zaawansowanej ciąży a mąż pracuje. Chciałabym to jakoś najszybciej rozwiązać, może znacie kogoś kompetentnego kto zajmuje się zagranicznymi rozliczeniami w Polsce lub w Danii przez emaila? Ewentualnie czy można wypełnić te PITy samemu na jakieś stronce internetowej i wyslać do US? Będę bardzo wdzięczna za informację :) Pozdrawiam

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
Wchodzisz na strone Ministerstwa Finansow i znajdujesz wszystko
http://e-deklaracje.mf.gov.pl/

Offline JoannaDark

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Dzięki za informację, ale ja już wczesniej zagladalam na a stronke. Jednak wolałabym namiary na kogoś kto potrafi to zrobić. Dlatego że nigdy nie wypelnialam PITow i dla mnie to jest skomplikowane(może dla kogoś nie). Czy to ma być metoda proporcjalnego rozliczania czy metoda wylaczenia z progresją? Czy mam rozliczac sie wg kursu DKK 2011 czy wg kursu DKK 2008? Czy mam jakieś ulgi odliczać itp. Niech ktos napisze kto juz byl w podobnej sytuacji :(

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
tutaj dyskusja z marca 2011 na ten temat

http://www.poloniainfo.dk/forum?topic=1004207.msg1008268#msg1008268

tutaj fajnie zobrazowane rozliczenia i przyklady ale za rok 2006

http://www.poloniainfo.dk/poradnik-mainmenu-64/144-rozliczenia-2006

Danie- rozliczamy wg.metody proporcjonalnego rozliczenia,jest taki program ktory mozna zainstalowac, wypelnic Pit 36 i ZG i wydrukowac, podpisac i wyslac...program sam oblicza roznice podatku i podaje wynik ile, czy w ogole cos do zaplacenia

http://www.pit.pl/pages/i/4804.php?lt=Zasady%20i%20zwolnienia

no jasne ze z kursu obowiazujacego w 2008 roku, z tego co czytalam,wiele ludzi samo sie porozliczalo,ale jak sie ma kogos w PL to tez dobry pomysl...w PL pelno biur rozliczeniowych,moja mama korzysta,ostatnio placila jakies 30 zloty

good luck  ;)

Offline AgaZG

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Zanim złożycie zeznanie zapoznajcie się z przepisami podatkowymi o unikaniu podwójnego opodatkowania!!!!!
Polskie US mają teraz za zadanie szukać frajerów, bo mają jak zwykle dziury.
Myślę, że można wywalczyć wiele, ale trzeba poczytać, przeanalizować, iść do dobrego doradzcy podatkowego lub skontakować się z nim mailem, telefonicznie.
Mój m ma teraz problem za 2007, ale już sam urzędnik powiedział że w 2008 wszedł przepis o uniknięciu podwójnego opodatkowania, więc nie czepia się.

[Posted on: 15 Cze 2011, 11:43:09]

Rozliczanie dochodów uzyskiwanych z pracy za granicą w 2008 roku

Uzyskując dochody z tytułu pracy najemnej wykonywanej za granicą w większości przypadków należy rozliczyć się z nich także w Polsce.

Podstawa prawna:

ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (j. t. Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze zm.),
dwustronne umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania - wszystkie obowiązujące umowy są opublikowane w Dzienniku Ustaw, treść ich jest dostępna także w internecie, wykaz umów wraz z podanym numerem Dziennika Ustaw znajduje się również na stronie internetowej Ministerstwa Finansów.
Osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów (przychodów) bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy). Za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się osobę fizyczną, która:

posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.
Dochody z pracy za granicą uzyskane przez osoby, które podlegają nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce, mogą być opodatkowane zarówno w państwie, w którym praca jest wykonywana, jak i w Polsce.

W takim przypadku podwójnemu opodatkowaniu tego dochodu zapobiega się poprzez zastosowanie właściwej metody unikania podwójnego opodatkowania określonej w umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania. W zawartych przez Polskę umowach występują dwie metody unikania podwójnego opodatkowania:
metoda wyłączenia z progresją,
metoda proporcjonalnego odliczenia.
W przypadku, gdy dochód został uzyskany w państwie, z którym Polska nie zawarła umowy w sprawie unikania podwójnego opodatkowania, stosowana jest metoda proporcjonalnego odliczenia.

Kto zapłaci podwójnie, czyli ośrodek interesów życiowych

Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych stanowi, iż nieograniczony obowiązek podatkowy w Polsce mają osoby fizyczne, które mają miejsce zamieszkania w Polsce, przy czym rozumie się przez to fizyczne zamieszkiwanie w kraju oraz uwzględnia się zamiar zamieszkiwania w Polsce. Oznacza to, iż osoba wyjeżdżająca za granicę, na krótszy bądź dłuższy okres, zamierzająca jednak powrócić do Polski, nie przestaje być podatnikiem polskim.

Ze względów praktycznych, zamiar pozostania albo opuszczenia Polski rozpoznaje się po zewnętrznych oznakach postępowania podatnika (wyjazd z rodziną, zbycie majątku zgromadzonego w Polsce itd. traktowane będzie jako zamiar opuszczenia terytorium kraju). Fakt dopełnienia formalności administracyjnych związanych z zameldowaniem/wymeldowaniem nie będzie miał za to żadnego wpływu na status podatnika.

Znaczenie przedstawionej koncepcji nieograniczonego obowiązku podatkowego sprowadza się do stwierdzenia, iż osoby, które wyjechały z Polski do pracy w innym państwie, jeżeli nie wiążą swojej przyszłości z tym krajem (tzn. nie przeniosły miejsca zamieszkania/ośrodka interesów życiowych do tego kraju, np. poprzez wyjazd z małżonkiem, dziećmi itd.), podlegają nadal nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce.

Oznacza to, że ryzyko opodatkowania w Polsce dotyczy osób, które wyjechały, pracują, a jednocześnie przesyłają pieniądze bliskim w Polsce.

[Posted on: 15 Cze 2011, 12:20:20]

Myślę, że jest to forma obrony - interes życiowy jeżeli zostanie przeniesiony lub został przeniesiony do Danii to nie sądzę , że trzeba płacić coś w us w Polsce. Te 183 dni to naturalny warunek, raczej nie do obalenia.
będę kontaktować się z doradzcą i dam znać jak mi poszło. No i czekam na Wasze pomysły.

tylda

• Gość
Zanim złożycie zeznanie zapoznajcie się z przepisami podatkowymi o unikaniu podwójnego opodatkowania!!!!!
Polskie US mają teraz za zadanie szukać frajerów, bo mają jak zwykle dziury.
Myślę, że można wywalczyć wiele, ale trzeba poczytać, przeanalizować, iść do dobrego doradzcy podatkowego lub skontakować się z nim mailem, telefonicznie.
Mój m ma teraz problem za 2007, ale już sam urzędnik powiedział że w 2008 wszedł przepis o uniknięciu podwójnego opodatkowania, więc nie czepia się.

[Posted on: 15 Cze 2011, 11:43:09]

Rozliczanie dochodów uzyskiwanych z pracy za granicą w 2008 roku

AgaZG, bez urazy, ale coś tam poczytałaś i nadal niewiele wiesz na temat, w którym się wypowiadasz. Mieszasz również podstawowe pojęcia.
Ulga abolicyjna, a umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania to dwie różne kwestie.
Poza tym, z Twojej wypowiedzi wynika, że przestrzeganie prawa, w tym prawa podatkowego, to frajerstwo. Doprawdy?

Twój mąż nie miałby, jak piszesz, problemu z rozliczeniem za 2007 rok, gdyby skorzystał z abolicji podatkowej, gdy był na to czas.
Domyślam się jednak, że nie zrobił tego, bo pewnie podobnie myśli jak Ty, że przepisy podatkowe są dla frajerów.
No i teraz żaden doraDCa podatkowy nie pomoże mu w uniknięciu zapłaty podatku za 2007 rok (a mógł tego uniknąć korzystając z abolicji podatkowej).
Co do lat następnych, jeśli nadal pracował w Danii, powinien złożyć zeznania podatkowe w Polsce i nie zapłaci podatku od dochodów uzyskanych w Danii dzięki uldze abolicyjnej obowiazującej od 2008 roku właśnie. Gdyby jednak uzyskiwał w tym czasie dochody w Polsce może się zdarzyć, że będzie musiał zapłacić wyższy podatek od nich tj. wg wyższego progu podatkowego - zależy to od tego czy suma dochodów zagranicznych i uzyskanych w Polsce zakwalifikuje go do wyższego progu podatkowego.

[Posted on: 15 Cze 2011, 13:41:12]

Myślę, że jest to forma obrony - interes życiowy jeżeli zostanie przeniesiony lub został przeniesiony do Danii to nie sądzę , że trzeba płacić coś w us w Polsce. Te 183 dni to naturalny warunek, raczej nie do obalenia.
będę kontaktować się z doradzcą i dam znać jak mi poszło. No i czekam na Wasze pomysły.

Niestety, nie jest to takie proste jak Ci się wydaje.

Co do zasadniczego tematu tego wątku, to ciekawi mnie, dlaczego milczą teraz ci mądrale, którzy jeszcze niedawno twierdzili, że nie trzeba rozliczać się w Polsce jednocześnie korzystając w Danii z całego wachlarza ulg dla pracowników tymczasowych w ramach ograniczonego obowiązku podatkowego.
Pamiętam też wątki, w których wyśmiewano ostrzeżenia, że SKAT przekazuje polskiemu fiskusowi informacje na temat dochodów uzyskanych w Danii przez polskich obywateli.
Pamiętam również wątki, w których "dowodzono" że pobyt za granicą ponad 183 dni w roku z automatu zwalnia polskiego podatnika z obowiązku rozliczenia się w Polsce.
Teraz widać ile warte były te "porady" i wywody.

Offline JoannaDark

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Dzięki wszystkim za pomoc i za informacje:) Sprawa jest jasna, trzeba co roku składać zeznanie podatkowe w Polsce, póki się jest zameldowanym w Polsce. Na szczęście już znalazłam kogoś kto mi pomoże wypełnić te cholerne PITy za 2008 ::) Mam tylko nadzieję że nie będę musiała płacić podatku w Polsce, bo 2008 rok to był mój 1szy pełny rok pracy w Danii, więc miałam duże ulgi i dostałam też duży zwrot. Hm... ciekawe ??? Postaram się dać znać jak mi poszło jak już wyślę PITy do RP  :P
Pozdrawiam

poloniainfo.dk

jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22032
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
Gdzie najlepiej mieszka sie w Århus?

Zaczęty przez SarahDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 28101
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2012, 19:29:18
wysłana przez air2006
muah Thai - gdzie mozna sie zapisac?

Zaczęty przez Muay Thai- gdzie znajde?Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 41439
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2014, 13:41:34
wysłana przez czesio
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16769
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
No i się qqqqqqqqqqqq zaczęło.....

Zaczęty przez aleszDział Hydepark