poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ofiary z Bilki  (Przeczytany 20226 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
Ofiary z Bilki
« dnia: 11 Cze 2011, 11:36:11 »
Powinniscie sie zjednoczyc i zwrocic do oddzialu personalnego Bilki ze skarga na Pawla posrednika i ewentualnym zapytaniem o zaplate, on na pewno kasuje pieniadze albo medale za wasza probna i darmowa prace. Nocne wielogodzinne "egzaminy" za frajer sa na pewno niedozwolone wg. dunskiego prawa pracy.
Dodam ze, Bilka posiadana przez AP Møller na pewno dobrze dba o swoja reputacje.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
Odp: Ofiary z Bilki
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Cze 2011, 15:02:34 »
Masz racje, nie czytalam wczesniej tego ogloszenia. Wlasnie napisalam maila z pytaniem o te rzeczy do glownego dzialu HR Dansk Supermarked, zobaczymy, czy i kiedy mi odpisza.

Offline zjawadkp

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
  • Life after math
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Cze 2011, 12:51:06 »
Witam z tej strony Paweł.

Oto część treści ogłoszenia które zamieściłem:
Rekrutacja to jedna noc BEZPLATNEJ pracy, w ciagu ktorej pracodawca zdecyduje czy dana osoba zostanie przyjeta do pracy czy tez nie. [z doswiadczenia wiem ze wystarczy sie tylko troche wykazac].
Dla ludzi których treść ogłoszenia przewyższa kompetencje prosze bardzo tłumaczenie. Osoba przychodzi na jedną noc, menadzer sklepu w tym czasie musi sprawdzić czy dana osoba zna na tyle język aby porozumieć się z pracodawcą. Sprawadza także zdolności manualne kandydata itp...

Szkoda tylko że zapomniała PANI zaznaczyć, ile osób zostało przyjętych do pracy i zamiast siedzieć na internecie i wypisywać takie głupoty polecił bym otworzyć książki i posiedzieć nad nauką języka.

PS. EventForce jest podwykonawcą, także BILKA nie ma nic wspólnego z rekrutacją pracowników EventForce

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Cze 2011, 13:18:24 »
Bilka na pewno nie zaakceptuje podwykonawcy ktory wykorzystuje ludzi wymagajac calonocna prace za darmo. Ocene szukajacego pracy dokonujesz poprzez rozmowe i po 15 min. wiesz czy ktos sie nadaje; wykladanie barabulow na polki to nie fizyka atomowa czy balet.
Odpowiedz, kto odpowiada za wypadek przy pracy w czasie "proby"?

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Cze 2011, 13:25:41 »
Oj ma, ma...

Wyobrazasz sobie tytul na pierwszej stronie BT - Bilka patrzy przez palce na wykorzystywanych Polaków albo Czy Bilka wiedziala ze EventForce to oszusci?

Ludzie prase czytaja i po co Bilce takie klopoty, lepiej zmienic EventForce na inna firme...

Menager moze pokazac pracownikowi jego prace, odpowiedziec na pytania - nie moze "sprawdzac" nieplacac za to czy pracownik sie nadaje czy nie. Za kazda wykonana prace trzeba zaplacic.
A ogloszen bylo wiele, dajmy na to 10, i zglosilo sie 5 pracowników do "testu", czyli 10 nocek x 5 pracowników, 50 nocnych zmian...Póltora miesiaca ...

A ja sie tak zastanawiam czy bezposredni telefon do Bilki , gdzie to tam bylo? Næstved? I rozmowa z odpowiedzialnym za HR cos by wyjasnila? Bo jesli to wszystko legalne to nie ma sprawy a jesli nie....to najwyrzszy czas to "uporzadkowac"
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Cze 2011, 13:26:51 »
" uderz w stół a nożyce same sie odezwą" a  toś se koleś nagrabił  ;D teraz szybko..... " pal gume" ;D

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 22
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Cze 2011, 14:36:39 »
Sprawadza także zdolności manualne kandydata.

;D ;D róznie to mozna interpretować  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Cze 2011, 14:36:39 »

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Cze 2011, 18:30:55 »
Czytałem te ogołoszenia kiedyś i nie wiem dlaczego ale razem ze znajomymi od razu pomyśleliśmy o tym , że ludzie będą pracowali za darmo. Czyli codziennie nowi na jeden dzień , po czym dowiadują się że się nie nadają. Chyba włączyła się nasza narodowa mentalność. Ale uważam , że trzeba tępić takich cwaniaków.

Offline *edyta*

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Cze 2011, 19:06:48 »
hej
nie jest aż tak strasznie jak piszecie. trzy tygodnie temu też obawiałam się, że pójdę i za dobrą pracę mi podziękują, tylko dlatego, że już na jutro jest kolejna osoba itd itd :P
ale tak nie jest, pracowałam dwa tygodnie, było cięzko tylko dlatgeo, że to nocki. postamnowiłam więc rzucic tą pracę.
ale rzeczywiście, jedynym poważnym problemme jest to, że stawka godzinowa to najnizsza krajowa, co w ogóle nie wiem czy jest prawne.
i co mogę więcej powiedzieć, praca jako "praca" nie jest zła, klimat w miarę, ludzie spoko, sami polacy ale przy takiej pracy nie jest mozliwe prowadzić życie towarzyskie. dwa tygodnie byłam wyłaczobna od świata. moze dlatego, że jescze pracowałam troszkę w dzień plus 4 dni szkoły :/
na wypłate za te dwa tyg czekam, jesli jej nie otrzyamam, to własnie zajmę się tym, żeby stłamszyć ta firme czy cokolwiek :)
pzdr :)

[Posted on: 12 Cze 2011, 19:04:57]

aha i ten pierwszy dzień rekrutacjo,to tez rzeczywiście nie jest prawne, ale co, kombinuja :P
ale jesli ktos dostaje te prace to wtedy ten dzien pierwszy sie jzu wlicza w zaplate, z tego co mi powiedziano :)
dam znaka jak dostane te wielkie pieniadze za te dwa tygodnie pracy noca :P

Offline maximus1012

• Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Cze 2011, 23:19:29 »
Ktoś powinien to wszystko uporządkować tylko nikt nie ma odwagi!  Taka polska mentalność, że boimy się stracić pracę!
Ale jak tu ktoś słusznie zauważył telefon bezpośrednio do Bilki o sytuacji i wynagrodzeniu pracowników eventforce jako o potwarzy dla Bilki. Ale czy ktoś z zewnątrz ma pojęcie za ile pracują tam ludzie w nocy i czy to potwarz dla Bilki??? wątpię czy ktoś się tym interesuje...... trochę to smutne.....

inna

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Cze 2011, 23:24:00 »
Moze napisac list do bilki i poinformowac o sytuacji/ list anonimowy moze nie wiem.
Dziadostwo

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Cze 2011, 23:34:35 »
Moze napisac list do bilki i poinformowac o sytuacji/ list anonimowy moze nie wiem.
Dziadostwo
no to napisz.
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Cze 2011, 00:35:03 »
Uspokojcie sie  :-X , fru moderator Juta juz do nich sie zwrocila z zapytaniem (drugi post w tym watku).

Maximus, gwarantuje tobie, ze Bilka i inne duze dunskie firmy dbaja o swoja opinie zwlaszcza w tego rodzaju sprawach.

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Cze 2011, 00:43:46 »
hej
nie jest aż tak strasznie jak piszecie. trzy tygodnie temu też obawiałam się, że pójdę i za dobrą pracę mi podziękują, tylko dlatego, że już na jutro jest kolejna osoba itd itd :P
ale tak nie jest, pracowałam dwa tygodnie, było cięzko tylko dlatgeo, że to nocki. postamnowiłam więc rzucic tą pracę.
ale rzeczywiście, jedynym poważnym problemme jest to, że stawka godzinowa to najnizsza krajowa, co w ogóle nie wiem czy jest prawne.
i co mogę więcej powiedzieć, praca jako "praca" nie jest zła, klimat w miarę, ludzie spoko, sami polacy ale przy takiej pracy nie jest mozliwe prowadzić życie towarzyskie. dwa tygodnie byłam wyłaczobna od świata. moze dlatego, że jescze pracowałam troszkę w dzień plus 4 dni szkoły :/
na wypłate za te dwa tyg czekam, jesli jej nie otrzyamam, to własnie zajmę się tym, żeby stłamszyć ta firme czy cokolwiek :)
pzdr :)

[Posted on: 12 Cze 2011, 19:04:57]

aha i ten pierwszy dzień rekrutacjo,to tez rzeczywiście nie jest prawne, ale co, kombinuja :P
ale jesli ktos dostaje te prace to wtedy ten dzien pierwszy sie jzu wlicza w zaplate, z tego co mi powiedziano :)
dam znaka jak dostane te wielkie pieniadze za te dwa tygodnie pracy noca :P

Uważasz czytających ten w/w tekst za kretynów nie takie rzeczy tu sie działy , dzisiaj zgłoszę to tam  gdzie powinno byc  i niech ktos jeszcze mnie zdubluje .
pozdrawiam uczciwych rodaków.

Offline maximus1012

• Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Cze 2011, 10:58:07 »
Jurand ja Ciebie doskonale rozumie  wiem że takie firmy dbają o wizerunek, ale rozchodzi się o to czy to jest jakoś nagłośnione, czy ktoś o tym ma pojęcie?? wątpie!
Znajomy był w tej sprawie w związkach, ale powiedzieli mu że było kilka skarg już na eventforce ale dopóki on sam zgłasza taką sprawę a nie większa ilość osób to oni nic zrobić nie mogą! i dupa!!

Jeni ma racje, zgadzam się. Też pozdrawiam uczciwych Polaków bo sam taki jestem i za takiego się uważam. Jestem tu stosunkowo niedawno, dużo słyszę, żeby uważać na Polaczków tutaj, że pierwszy rodaka rodak wyrucha jak to się mówi i pewnie coś w tym jest, taka chyba nasza mentalność, dlaczego np. turasy czy ciabaty mają tu taką pozycję bo nawzajem się szanują i trzymają razem, takie moje zdanie, ale to już odbiegłem od tematu, sorki.
W każdym bądź razie nadal pozdrawiam i wierze że tu jest kupa dobrych ludzi z Polski, dlatego takie sprawy jak ta powinniśmy nagłaśniać żeby pomóc ludziom którzy tak jak my musieli opuścić nasz miodem płynący kraj za odrobiną pieniędzy.

:-\

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Cze 2011, 10:58:07 »