poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CIĄŻA  (Przeczytany 244849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: CIĄŻA
« Odpowiedź #75 dnia: 21 Wrz 2011, 22:16:44 »
Co do jezyka to tez sie nie zgadzam.
Jezeli zaklada sie poslanie dziecka do dagpleje, to trzeba dziecko z dunskim oswoic by nie przezylo szoku i bylo w stanie komunikowac sie z opiekunka.
Moj maz jest teraz na macierzynskim, wiec sobie gadaja caly dzien po dunsku.
Ale do sierpnia, Mala byla cale dnie tylko ze mna, maz wraca z pracy okolo 18.00. Z Mala spedzal czas tylko miedzy 7a 8.30, i pozniej 18-19.30. To za malo, by uczyc jezyka.
Uwazam, ze dziecko, ktore zaczyna u opiekunki, powinno zrozumiec, co ona mowi.
Na polski przyjdzie czas. Poki co mowie z corka w dwoch jezykach i od razu ucze podwojnego znaczenia slow.

[Posted on: 21 Wrz 2011, 22:14:39]

:) Sorry, ze taka niezgodna jestem.
Lece bufet otwierac - 23 sie zbliza :) dobrej nocy
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #76 dnia: 21 Wrz 2011, 22:19:07 »
niby tak tylko że jeżeli rodzic nie zna duńskiego super to lepiej nie wprowadzać dziecka w błąd( wyrazów i składania zdań ) przecież na początku dziecko nie rozumie ani jednego ani drugiego języka i uczy się ich z czasem w naszym przypadku my w domu po Polsku mówimy a jak pójdzie do żlobka o się duńskiego będzie uczyło dzieci szybko chłoną więc nie ma co panikować :)

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #77 dnia: 21 Wrz 2011, 22:21:16 »
W dwoch jezykach ??? :D  Przemysl to ... moj syn , bo corka jeszcze jest na etapie nauki , automatucznie zmienia jezyk, pyta to samo mnie jak i meza w jednej chwili. Przy Tobie bedzie sie zastanawialo w ktorym. Pielegniarka tak mi radzila i byla to bardzo!! dobra rada. 
Nie bylo szoku dla dziecka bo ze mna mowilo po polsku z mezem po dunsku, i znajomymi tez. W pewnej chwili obawialam sie , ze j.polskiego bedzie zamalo. Ale nie, rozmowy z babcia na skype pomagaly.

A jesli dzieci maja tylko z jezykiem polskim do czynienia , mozna chodzi  przed pojsciem do zlobka  ... hmm pokoj zabaw to sie nazywa jesli dobrze pamietam, jest to darmowe, i chyba raz w tygodniu.  bylam tylko kilka razy bo mialam daleko do miasta :) Sa tez te spotkania matek z dziecmi - bardzo sobie chwalilam :)

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #78 dnia: 21 Wrz 2011, 22:23:31 »
moje panny urodzone w wigilie, maja 9 m-cy,korygowalne 7,5 m-cy),u nas wyglada to tak:
8.00 mleko 250ml
12.00 0biadek
15.00 deserek
18-19.00 kaszka
21.00 mleko(choc ostatnio bunt,nie chca pic wieczorem... i tu mam dylemat co robic,bo z domieszka kaszki/kleiku tez nie chca).

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #79 dnia: 21 Wrz 2011, 22:25:30 »
ooo witam córy śpią i mama po internecie buszuje:)

[Posted on: 21 Wrz 2011, 22:24:45]

no dobra ja uciekam wyro woła:) a raczej podusia  ;D

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #80 dnia: 21 Wrz 2011, 22:26:40 »
nie spia,bo mleko nie smakuje i od 21 mamy program rozrywkowy... :(

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #81 dnia: 21 Wrz 2011, 22:28:27 »
 :o
ciekawe po kim taki temperamencik  ;)
buziaki papapa

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 21 Wrz 2011, 22:28:27 »

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #82 dnia: 21 Wrz 2011, 22:29:57 »
Moje 2 i 4 letnie juz spia od dawna i pobudka o 7:00 :) 
 W nocy lepiej poic woda , ... na wode budzic sie nie beda chcialy :) Ale ... to chyba jak juz dziecko jest chwile przed rokiem ? Nie przypominam ...

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #83 dnia: 22 Wrz 2011, 09:06:39 »
Ponoc juz teraz (ok. 7-8 miesiecy) mozna, a nawet trzeba, bo ponoc dziecko nie potrzebuje w nocy jesc.
Sa dwie szkoly, ja korzystam z tej drugiej. Mianowicie, wrocilam do pracy, corka spedza mniej czasu ze mna, za poltora miesiaca idzie do dagpleje, wiec cyc nocny jest jakby na pocieszenie, sposobem na spedzenie dodatkowego czasu razem i zniwelowanie (chociaz minimalnie) leku separacyjnego.

Co do jezyka, dluzsze pogadanki mamy zawsze po polsku. Dunski z mojej strony to jezyk typowo osblugowy - chcesz jesc, bedziesz jadla, zmienimy pieluszki. Nazwy zwierzat, przedmiotow itp. podaje jej w dwoch jezykach.
Ale generalnie to nie mam zadnej metody, mowie jak mi podleci i jak mi szybciej ;D
Ksiazeczki mamy i takie i takie, "czytamy" te, ktore akurat nam sie podobaja.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #84 dnia: 22 Wrz 2011, 10:00:25 »
Robisz jak uwazasz Jomir.
Ja dziewczyny Wam radze aby takiego miksu nie robic, bo oba jezyki beda pokaleczone ;) Ale tez zrobicie jak uwazacie.

A w przedszkolu mojego syna sa dwie godziny w tygodniu " szkoly" dla dzieci dwujezycznych.

Offline kaaarolina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #85 dnia: 22 Wrz 2011, 10:44:52 »
ja i tata Adasia jestesmy polakami, dunski narazie jest na poziomie "kali jesc kali pic" takze rozmowa w tym jezyku oczywiscie odpada...Adas idzie od lutego do zlobka ale jakos nie jestem przerazona tym ze bedzie mial mała stycznosci z dunskim, dzieci szybko chłoną tak jak pisala Solvej i mysle ze z dunskim z czasem nie bedzie problemu, bardziej martwie sie o polski, znam dzieci kilku letnie ktore przyjechaly do Danii jak mialy juz 2 lata i wiecej i ktore juz podczas zabawy mrucza sobie pod nosem po dunsku...zreszta Adas slyszy ze rodzice rozmawiaja po polsku, z obcymi po angielsku a lekarze czy pielegniarka mowia do niego po dunsku....takze mysle ze nie bedzie to dla niego az takim szokiem, przynajmniej mam nadzieje:)

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #86 dnia: 22 Wrz 2011, 11:20:34 »
Ja zauwazylam, ze syn w zabawie mowi czesto po dunsku do siostry, ale to pewnie dlatego, ze z polskimi dziecmi nie ma kontaktu. Ale jak bawimy sie wspolnie to rozmawiamy po polsku, tata po dunsku i nie mamy problemu komunikacji. Syn automatycznie zmienia jezyk co mnie baaardzo dziwi i zachwyca. Dlatego dobrze jest od poczatku nie mieszac dziecku w glowie .
A Twoje Kaaarolina jak sie oslucha angielskiego bedzie mu latwiej w szkole. Sasiadow dzieci mowia w 3 jezykach bo on DUnczyk, Ona Niemka a niania w domu po angielsku i 4 latek ogarnia to wszystko, dla mnie szok, ale widocznie tak mozna :)

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 22 Wrz 2011, 11:35:11 »
Ona Niemka a niania w domu po angielsku i 4 latek ogarnia to wszystko, dla mnie szok, ale widocznie tak mozna Uśmiech

Naukowcy odkryli że w pierwszym roku życia dziecka, powstaje w mózgu największa ilość połączeń nerwowych odpowiedzialnych za przekaz informacji tzw.synaps .NIGDY potem w życiu człowieka nie ma w mózgu takiej "burzy" .Mózg tak gwałtownie się rozwija tylko ten raz w życiu -dlatego nalezy to wykorzystać.

Potem jest ogromny skok rozwoju mózgu dziecka w wieku 5 r.ż. ale to już nie jest to samo.

Matki ,które wykorzystują ten okres naprawdę dobrze postępują!  :D

Offline agg

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #88 dnia: 22 Wrz 2011, 19:20:19 »
Ale sie rozpisalyscie dziewczyny od wczoraj  :) widze,ze z rozmiarowkami to roznie u Was ,ale taki najbardziej uniwersalny rozmiar,ktory na dluzej starcza to 62-68 ...

Skad jestes Kicia i gdzie te spotkania dla mlodych mam emigrantek ?  :) uwazam ,ze to super pomysl !

Dzieki za wskazowki Solvej

Jomir - to nie ja pytalam o karmienie tylko kicia  ;) ale to nic nie szkodzi ,informacje zawsze sie przydadza  :)

Mamy - dlaczego dajecie dzieciom zoltka ?  ???  Jak duze dzieci urodzilyscie i czy duzo przytylyscie w ciazy ?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #89 dnia: 22 Wrz 2011, 20:23:38 »
ja daje zoltko, bo nie udaje nam sie wejsc na pelna dawke zelaza (zalecanego miedzy 6 a 12 miesiacem zycia). Mala po zelazie ma koszmarne zatwardzenia. Wyeliminowalimy z diety ryz, gotowana marechewke ograniczylismy do minimum, nie dajemy gotowanych owocow, dajemy surowe jablko, kiwi i 2-3 suszone sliwki dziennie, owsianke a wciaz mamy problem.
Wiec co zaczne podawac Malej zelazo, to musimy przerwac. Jajko zawiera sporo zelaza, wiec proboje choc w ten sposb, pomoc organizmowi Mai.

Pytasz o grupe emigrantek, to Kici pewnie sie tak trafio. Generalnie po porodzie pielegniarki srodowiskowe organizuaj grupy mam, ktore urodzily dzieci w tym samym czasie. W dwoch spotkaniach grupy uczestnicza, a pozniej mamy spotykaja sie same. Kici sie trafily mamy emgirantki, chyba dlatego, ze jest w grupie anglojezycznej (tylko sie domyslam).
W mojej grupie, jestem jedyna emigrantka :) Naleze do dwoch grup - jedna zostala zalozona przez polozna, wiec znamy sie od poczatku ciazy, a druga pielegniarka.

Jezeli chodzi o wage :) to ja przytylam 6 kilogramow, a mala wazyla 3650 i miala 53 cm.

J

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 22 Wrz 2011, 20:23:38 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6850
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8202
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6793
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9060
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12466
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga