poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CIĄŻA  (Przeczytany 245219 razy)

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
Odp: CIĄŻA
« Odpowiedź #255 dnia: 09 Sty 2012, 19:58:23 »
póki w ciąży nie wiedziałam, że bedę mieć bliźnieta, to nawet sie interesowałam tym tematem, ze wzgl. ekologicznych,ale ilosc pracy, prania, wieszania itd mnie skutecznie odstraszyła :D  i tak bez tego mam niezły młyn  ;D

Nawet z jednorazówkami przy bliźniakach bym się załamał.

Dziewczyny a zadna z Was nie uzywa pieluch wielorazowych? O na przyklad z takich:

http://www.pieluszkarnia.pl/pol_m_PIELUSZKI-WIELORAZOWE_Pieluszki-All-in-One-121.html

Tylko dziewczyny potrafią zmieniać pieluchy ???

Na przykład takie używamy i nie tylko takie. Jest spory wybór w pieluchach wielorazowych, są też takie których więcej bym nie kupił.

Czy kogoś to śmieszy prócz vordingborga.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #256 dnia: 09 Sty 2012, 20:38:52 »
Jasne, ze nie tylko dziewczyny zmieniaja pieluchy. Moj maz jedzie na rowni ze mna, jedynie o kupowe pieluchy sie targuje, a raczej probuje wymigac  ;D
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #257 dnia: 09 Sty 2012, 20:47:16 »
u nas po 16ej wszystkie pieluchy sa męża  ;D

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #258 dnia: 09 Sty 2012, 22:48:44 »
Po 16 to moja Tatinka juz kupki nie robi, wiec cale dobro przypada albo Niani albo mi :)
No chyba, ze jest weekend, wtedy cale dobro taty :)

biedronka

• Gość
« Odpowiedź #259 dnia: 10 Sty 2012, 17:10:39 »

Na przykład takie używamy i nie tylko takie. Jest spory wybór w pieluchach wielorazowych, są też takie których więcej bym nie kupił.

A tu w Danii kupowales te wielorazowki czy w Polsce? Jakie bys polecil dla noworodka a jakie kompletnie sie nie sprawdzaja?
Pozdrawiam!!

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #260 dnia: 10 Sty 2012, 17:36:41 »
A tu w Danii kupowales te wielorazowki czy w Polsce? Jakie bys polecil dla noworodka a jakie kompletnie sie nie sprawdzaja?
Pozdrawiam!!

Dla niemowlaka to najlepsze jednorazowe, moim zdaniem. Nie wyobrazam sobie innej opcji.  ::)

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #261 dnia: 10 Sty 2012, 17:42:50 »
no wlasnie niedokladnie, poczytaj sobie skład takiej pieluchy jednorazowej,ile tam chemii...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #261 dnia: 10 Sty 2012, 17:42:50 »

biedronka

• Gość
« Odpowiedź #262 dnia: 10 Sty 2012, 18:56:47 »
no wlasnie niedokladnie, poczytaj sobie skład takiej pieluchy jednorazowej,ile tam chemii...

Dokladnie, tez to wiem. do tego producenci nie maja obowiazku pisac skladu na opakowaniu. Trzeba poszukac w necie i kolorowo nie jest jak sie znajdzie. Mozna tez dostac jednorazowki ekologiczne, biodegradowalne ale sa strasznie drogie.

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #263 dnia: 10 Sty 2012, 20:16:00 »
Pozdrawiam!!

W większości kupowaliśmy w Polsce prze internet , chociaż zdarzało nam się kupować otulaczem na guloggratis.

Przez bodajże pierwszy miesiąc używaliśmy jednorazowych potem już tylko wielorazówki , potem w okolicy roku czy półtora roku stosujemy na noc jednorazówki z kilku względów -dziecko rzadziej się budzi i niema potrzeby wyrywania ze snu na zmianę pieluch oraz najważniejsze w tym wieku nasze dziecko zaczęło spać na boku i tutaj lepiej sprawują się jednorazówki.

Całkowitym niewypałem są pieluch tzw. wszystko w jednym czyli pielucha na stałe z otulaczem , za dużo zajmują miejsca po pierwsze w koszu na pieluch oraz w pralce.

Używamy dwóch rodzajów otulaczy na rzepy oraz na napy , te ostatnie są dla małych dzieci najlepsze ponieważ posiadają regulacje we wszelkich możliwych kierunkach.

Można też stosować wielorazowe pieluch na noc są one grubsze i w środek wkłada się specjalną grubą wkładkę  wysoko chłonną, ale tych pieluch mieliśmy niewiele, są razem z otulaczem.

Mamy takich producentów.

Naughty Baby,Faschion Baby,

Pieluchy na rzepy ImseVimse,

Na napy -econobum, oraz najlepsze otulacze -flip

Do tego potrzebujesz, pieluch -wkłady , papierki jako separator do kupy , wiaderko na pieluchy ,olejek zapachowy , specjalny dodatek do proszku.

Czy dla niemowlaka najlepsze są pieluch jednorazowe bym raczej polemizował, po pierwsze podczas badań bioder u dziecka lekarz który robił usg widząc pieluchy wielorazowe powiedział że są rzadkie przypadki problemów z biodrami u dzieci które takie pieluch używały, po drugie dziecko szybciej uczy się korzystania z nocnika i nakładki,(już od kilku miesiącu życia można w przypadku suchej pieluch lub delikatnie mokrej próbować wysadzać na nocnik, dziecko momentalnie uczy się zachowań-a znam przypadek pewnej osoby która wymienia dziecku pampersa jak był pełny -dwa razy dziennie,a mając prawie 19 miesięcy dopabuse kilka razy siedział na nocniku)

Po trzecie jak sadzę 90 procent użytkowników tego forum miało szanowne dupska owijane w wielorazowe i żyją.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #264 dnia: 11 Sty 2012, 13:21:30 »
Dokladnie, tez to wiem. do tego producenci nie maja obowiazku pisac skladu na opakowaniu. Trzeba poszukac w necie i kolorowo nie jest jak sie znajdzie. Mozna tez dostac jednorazowki ekologiczne, biodegradowalne ale sa strasznie drogie.

Oj tam,oj tam  :D Ekologiczne jednorazówki Anglemark wcale nie są droższe od zwykłych pampersów. Dostępne we wszystkich sklepach sieci COOP, czyli Super/Dagli Brugsen, Kvickly, Fakta (chociaż to discount - to nie jestem pewna) i Irma.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #265 dnia: 11 Sty 2012, 21:08:06 »
Też chcę używać wielorazówek :) - na razie zapoznaję się z tematem, bo wybór jest ogromny, aż można się w tym wszystkim pogubić. Chyba zdecyduję się na wersję pieluszki z kieszonką i może jakieś AIO. Zamierzam kupić cały zestaw w PL.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #266 dnia: 11 Sty 2012, 23:38:05 »
Ja tez sie przymierzalam kilka razy do wielorazowek, ale jakos do tej pory tego nie ogarnelam.

Co do pieluch jednorazowych, to zapewniam Was, ze bynajmniej pieluchy Pampers, Libero i polskie Happy nie zawieraja niczego co moglo by szkodzic zdrowiu dziecka.
Oczywiscie Pampers robiony na rynek skandynawski, bo ten na polskim rynku jest nasaczony lotionem aloesowym i pachnie przeokrutnie.

Natomiast radze Wam uwaznie czytac etykiety chusteczek nawilzonych, poniewaz niektore zawieraja parabeny, ktore zaburzaja gospodarke hormonalna dzieci.
Na rynku dunskim takimi trucicielami sa chusteczki Huggies, reszta ich nie zawiera. W Polsce natomiast ciezko kupic bez parabenow.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #267 dnia: 11 Sty 2012, 23:53:39 »
Gdy jestem w Polsce i zabraknie mi pieluch to kupuje w Lidl , chusteczki tez.

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #268 dnia: 12 Sty 2012, 09:05:19 »
http://dziecisawazne.pl/metale-ciezkie-w-pieluchach-jednorazowych/

[Posted on: 12 Sty 2012, 08:55:33]

dorzucam wynik testow pieluszek wykonany przez ekipe z http://taenk.dk

[Posted on: 12 Sty 2012, 09:01:46]

legenda

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #269 dnia: 12 Sty 2012, 09:29:27 »
No tak, ale w podsumowaniu pisze, ze nie zawieraja wartosci zagrazajacym zdrowiu dziecka. Jedynie nikiel.

Pytanie co zawieraja, pieluchy jednorazowe? Sa przeciez roznokolorowe, maja specjalne siateczki i wkladki.

Ja uwazam, ze nie mozna sie zwariowac, cos trzeba dzieciom na pupe zakladac :)

Co do testu z Tænk, znam go i dlatego uzywamy tylko Pampersa i ewentualnie Aldikowe. Tak jak pisalam, Lidlowe w tescie wypadly lepiej , ale nam nie przypadly do gustu.

A propos testu Tænk. Mozna za bodajze 100 koron kupic ksiazeczke Tænk Børn, z roznymi testami dotyczacymi produktow dla niemowlat m.in. pieluchy, krzeselka, foteliki, chleb, ciasteczka i masa innych. 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #269 dnia: 12 Sty 2012, 09:29:27 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6873
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8229
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6812
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9078
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12486
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga