poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CIĄŻA  (Przeczytany 245113 razy)

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
Odp: CIĄŻA
« Odpowiedź #330 dnia: 15 Maj 2012, 23:29:54 »
To prawda, ale jeśli trzeba wybrać między "złym" a "złym"? Mam dość sporą wiedzę na temat szczepionek i ostatnio rozmawiałam z lekarką na ten temat, bo nie chciałam szczepić na pneumokoki i meningitis (z powodu możliwych powikłań poszczepiennych) i lekarka przekonała mnie do meningitis ale też przyznała rację co do pneumokoków  :( Ona widziała sporo przypadków choroby u dzieci nieszczepionych i niestety też z powikłaniami po.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #331 dnia: 15 Maj 2012, 23:35:41 »
Trzeba też pamiętać, że za szczepionkami na wszystko stoją potężne firmy, które będą je zalecać i reklamować, bo to potężna kasa. To tak jak ze szczepionkami przeciwko grypie "za darmo" dla kobiet ciężarnych i emerytów. Tylko nie powiedzą że to szczepionki niewypróbowane, gdzie nie są znane wszystkie skutki uboczne. Najwazniejszy jest tu zdrowy rozsądek. Bo potem okazuje się że jest tyle skutków ubocznych, że całe kraje je nagle wycofują (np. głośno było o Portugalii). Można też spytać o nazwę konkretnej szczepionki i która firma je produkuje i wtedy ominąć te "felerne" jeśli się je zna...
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #332 dnia: 15 Maj 2012, 23:43:41 »
Mozna poczytać o duńskich szczepionkach na stronie Sundhedsstyrelsen www.sst.dk, wpisać w okienko "Vaccinationer" i kliknąć na "szukaj"

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #333 dnia: 15 Maj 2012, 23:48:41 »
O tym, ze szczepionki byly felerne, dowiaduje sie zawsze po fakcie, wiec na nic wiedza.
Natomiast co do szczepien. Dzieki nim poskromiono wiele chorob zakaznych, tudziez zlagodzono ich przebieg.
Jest to fakt niepodwazalny, udowodniony naukowo. Osobiscie uwazam, ze niemadre jest narazanie dziecka na chorobe, poprzez unikanie szczepienia.

Jestem natomiast przeciwna cudownym szczepionkom na grype, ptasia grype itp. Wirusy ewoluuja, co oznacza, ze w momencie sprzadzania szczepionki przeciwko danemu wirusowi, ten wirus ma juz zupelnie inna postac.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #334 dnia: 16 Maj 2012, 00:16:00 »
Niemądre jest również narażanie dziecka na skutki uboczne, bo rodzice woleli wybrac opcję "ślepo idę za tym co mi wcisną". A duńczycy niestety mają mentalność owiec.

Nie ma dymu bez ognia, jak to mówią, a w Polsce była ostatnio spora afera o braku informacjii na temat skutków ubocznych szczepień dla niemowląt. Mnie też chwyciła reklama smutnego misia, ale to tylko chwyt reklamowy za którym stoi firma chcąca sprzedać swój produkt.

Nikomu nic nie narzucam, i jestem przeciwna kompletnemu brakowi szczepień ale zdrowy rozsądek przede wszystkim  :D

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #335 dnia: 16 Maj 2012, 08:54:52 »
Dziwne, ze to znow glupi Dunczycy, w koncu w Polsce szczepi sie na to samo. A ze pneumokkoki czy meningokokki sa nieobowiazkowe wynika tylko z tego, ze systemu opieki zdrowotnej na to nie stac, a nie mozna zrobic obowiazkowym tego co jest platne, to szczepienia sa nieobowiazkowe, ot, cala prawda.

Co do dunskiego systemu zdrowotnego i pieniedzy jakie sa przeznaczane na badania, jestem spokojna, ze mojemu dziecku krzywda sie nie dzieje. Dania jest krajem przodujacym w najrozniejszych badaniach, czlonkiem roznych zaawansowanych projektow, a i czesto im przewodniczy, badz inicjuje.

Czy jestes w stanie pokazac na cyfrach, jak duza jest grupa z powiklaniami poszczepiennymi i jakiego rodzaju powiklania to byly? Bo ja jestem w stanie znalezc statystyke mowiaca o liczbie zgonow i kalectwie w nastepstwie tych chorob.

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #336 dnia: 16 Maj 2012, 12:42:51 »
Jak się poczyta ulotkę o skutkach ubocznych witamin to też się włos na głowie jeży, a jakoś nikt nie boi się ich jeść.

Właśnie ostatnio się zastanawiałam jak to jest z tymi pneumokokami i meningokokami, czy to jest tutaj dodatkowo płatne szczepienie? Pytałam pielęgniarki i ona mówiła, że wszystkie zalecane szczepienia są bezpłatne, więc się ucieszyłam i więcej się tym nie interesowałam. Ostatnio się dziwiłam, że koleżanka z PL już miała któreś z tych szczepień a my jeszcze nie. Nikt nas tutaj nie pytał czy chcemy dodatkowo za coś zapłacić. To jak to w końcu jest?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #336 dnia: 16 Maj 2012, 12:42:51 »

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #337 dnia: 16 Maj 2012, 13:19:55 »
Jeżeli chodzi o witaminy, to był program w tv duńskiej, jesli ktoś ogląda, gdzie właśnie duńscy lekarze wypowiadali się na temat witamin. Według nich, syntetyczne witaminy są rakotwórcze.

A ty sobie Jomir odpuść bo nie dam sie sprowokować. Wiem, że jest powiązanie między autyzmem a szczepionkami ale jeśli ktoś jest zbyt głupi żeby samemu się dowiedzieć o skutkach ubocznych, bo wszyscy duńczycy tak robią, to jego sprawa.

Nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem żebym musiała tobie Jomir cokolwiek udowadniać  ;D Jeżeli ktoś się wyrwał z jakieś pipidówy polskiej i myśli że złapał Pana Boga za nogi, bo jest w Danii, to jego sprawa. Za dużo mam znajomych w lekarskim środowisku żeby się sprzeczać z jakąś mi obojętną ignorantką  8) więc kolej na twoje ostanie słowo bo tak lubisz i tyle. To moja sprawa jak chronię moje dziecko i w przeciwieństwie do ciebie nie jestem zaślepiona Danią.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #338 dnia: 16 Maj 2012, 13:23:05 »
Jak się poczyta ulotkę o skutkach ubocznych witamin to też się włos na głowie jeży, a jakoś nikt nie boi się ich jeść.

Właśnie ostatnio się zastanawiałam jak to jest z tymi pneumokokami i meningokokami, czy to jest tutaj dodatkowo płatne szczepienie? Pytałam pielęgniarki i ona mówiła, że wszystkie zalecane szczepienia są bezpłatne, więc się ucieszyłam i więcej się tym nie interesowałam. Ostatnio się dziwiłam, że koleżanka z PL już miała któreś z tych szczepień a my jeszcze nie. Nikt nas tutaj nie pytał czy chcemy dodatkowo za coś zapłacić. To jak to w końcu jest?

Szczepionki są darmowe i nieobowiązkowe. Powinnaś dostać od lekarza informację na temat szczepień, jakie i kiedy. Jeśli nie to zadzwoń do lekarki i się dowiedz  :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #339 dnia: 16 Maj 2012, 16:18:43 »
Wiesz Reksio, problem polega na tym, ze Ty znasz ludzi w lekarskim srodowisku, a ja w nim pracuje (wiec nie tylko znam, ale jestem czescia tego srodowiska).

Zgadzam sie absolutnie z tym, ze Twoja sprawa jak i w jaki sposob chronisz swoje dziecko, masz do tego prawo, ba nawet i obowiazek.

CO do autyzmu i szczepionek. Moja droga, NIKT do tej pory, NIGDY nie udowodnil powiazania.
Uwierz mi, ze jestem w temacie, bo mam dziecko autystyczne, wlasnie z rocznika 1997, kiedy odkryto niby serie "wadliwych" szczepionek, ktore spowodowaly "bum" austystyczny.
Jestem czlonkiem stowarzyszenia, ktore sledzi sprawy i ba! tylko czeka na to by otrzymac odszkodowanie. Niestety, nie ma wciaz i obawiam sie, ze dlugo nie bedzie wystarczajacych dowodow.
DOdam jeszcze, moja droga, ze w przypadku autyzmu, jest to o tyle trudniejsze, ze do tej pory, tak naprawde nie dotarto do genezy choroby.
Tak wiec, zanim butnie wykrzyczysz komus w twarz swoja prawde, sprawdz dobrze swoje argumety.
CO do autorytetu. Absolutnie nie aspiruje do bycia autorytetem dla kogokolwiek na forum, zwlaszcza dla Ciebie.
Generalna rada... w y l u z u j ... przyda CI sie dobre samopoczucie dla maluszka...

Czary spojrz do ksiazeczki zdrowia, tam masz wyszczegolnione (na ostatniej stronie na okladce) kiedy i jakie szczepienie.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #340 dnia: 16 Maj 2012, 22:07:01 »
Taa jasne, ekspertka od wszystkiego i niczego. Osoby zainteresowane piszą do mnie na priva i zapraszam nadal :D

A o moje samopoczucie się nie martw, aczkolwiek masz rację, wyluzuję co do ciebie, bo teraz rozumiem czemu jesteś taka zazdrosna o uwagę i zgorzkniała  :(

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #341 dnia: 16 Maj 2012, 23:30:50 »
Coz, na brak argumentow merytorycznych najelpszy jest atak personalny. Twoja wypowiedz, swiadczy tylko negatywnie o Tobie. Wstyd!

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #342 dnia: 17 Maj 2012, 01:21:12 »

I tym komentarzem zabiłaś mnie, poległam ze wstydu  :'(   :'(  :'(

Offline asiorekk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #343 dnia: 17 Maj 2012, 12:16:11 »
Nie rozumiem po co ta bezsensowana wymiana zdań między wami! niech każdy sobie szczepi swoje dziecko na to na co ma ochotę....proste:)

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #344 dnia: 17 Maj 2012, 13:48:15 »
Szczepienia i bilans.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #344 dnia: 17 Maj 2012, 13:48:15 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6869
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8222
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6807
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9073
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12482
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga