poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CIĄŻA  (Przeczytany 244928 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MalaCzarna

• Gość
Odp: CIĄŻA
« Odpowiedź #450 dnia: 07 Lip 2012, 14:51:57 »
Petycja Online STOP PRZYMUSOWYM SZCZEPIENIOM

http://www.petycjeonline.pl/petycja/stop-przymusowi-szczepien/912

Ostatnie zdanie brzmi

Stanowczo protestuję przeciwko wprowadzaniu projektu nowelizacji ustawy, która łamie podstawowe prawa człowieka i pacjenta szczególnie w państwie gdzie nikt nie ponosi odpowiedzialności za powikłania, które mogą wystąpić po przymusowych szczepieniach.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #451 dnia: 08 Lip 2012, 08:52:32 »
Ja sie zgadzam.

Brakuje tylko punktu: rodzice którzy nie zgodzili sie na szczepienie swoich dzieci sami i calkowicie ponosza koszty leczenia i prawnicze w przypadku gdy ich dzieci zachoruja, zostana stwierdzone dozywotnie powiklania, wypadki smiertelne oraz ewentualne koszty procesu i odszkodowania innych rodziców, których dzieci zostaly narazone na zachorowanie poprzez brak szczepienia w/w dzieci.

Pelnoletnie dzieci (ewnt. ich spadkobiercy), które w wyniku decyzji swoich rodziców zostaly narazone na choroby, powiklania, inwalidztwo moga prawnie dochodzic odszkodowania od rodziców. Roszczenia nie ulegaja przedawnieniu.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline agnieszka1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #452 dnia: 17 Lip 2012, 22:29:05 »
witam,
mam termin na poród na 16 stycznia w Randers, czy mozecie cos powiedziec o tym szpitalu, ja spotkalam sie z bardzo nie miłą panią doktor, być moze dlatego, że zapytałam o możliwości zrobienia cesarskiego cięcia na żądanie ze wzgledu na wadę wzroku. Zastanawiam sie nad zmianą lekarza. Czy któraś z Was miała, lub słyszała coś na temat cesarki w Danii, czy można sobie wybrać, czy est tak jak w Polsce.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #453 dnia: 17 Lip 2012, 23:09:16 »
witam,
mam termin na poród na 16 stycznia w Randers, czy mozecie cos powiedziec o tym szpitalu, ja spotkalam sie z bardzo nie miłą panią doktor, być moze dlatego, że zapytałam o możliwości zrobienia cesarskiego cięcia na żądanie ze wzgledu na wadę wzroku. Zastanawiam sie nad zmianą lekarza. Czy któraś z Was miała, lub słyszała coś na temat cesarki w Danii, czy można sobie wybrać, czy est tak jak w Polsce.
Mozna sobie wybrac, ale zostanie sie gruntownie pouczonym o negatywnych konsekwencjach i beda do konca przekonywali, ze to nie jest najlepsze wyjscie.
Aczkolwiek tylko wada wzroku, grozaca odklejeniem sie siatkowki w trakcie porodu jest wskazaniem. Zwykla "slepota", nawet na poziomie minus 8, nie .
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #454 dnia: 19 Lip 2012, 23:57:17 »
witam,

Nie zrobią Ci cesarki na życzenie, przerabiałam temat w Aalborg. Za duże koszta i jak to mówią, nie robią tego na życzenie. Kiedyś tak było, ale zostało to zmienione. Wada wzroku nie jest niestety dla nich wskaźnikiem. Ja robiłam tutaj badania wzroku w ósmym miesiącu, wtedy już można stwierdzić czy istnieje ryzyko odklejenia siatkówki, co jest powodem do cesarki. Poleciła mi te badania polska lekarka, zrobiłam je tutaj ale wszystko było ok. Sama jestem krótkowidzem, więc się obawiałam porodu ale wszystko poszło dobrze  :)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline kingamagda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • W życiu zdarzają się chwile, o które warto walczyć
« Odpowiedź #455 dnia: 20 Lip 2012, 07:41:49 »
Witam, ja rodziłam niecale 2 miesiace temu w Randers:) ogolnie opieke wspominam bardzo dobrze, jak czegos potrzebowalam odrazu to dostalam :) sale sa super wyposazone, sa duze  pokoje z oddzielna sala do porodu i tam gdzie sie wypoczywa po porodzie, oraz lazienka z duza wanna :)
Ja rodzilam 13 godzin, a jesli chodzi o sam porod to bylo dosc ok, z tym ze ja trafilam chyba na troszke nie taka polozna, ogolnie byla przy porodzie jedna polozna, studentka i moj maz. Polozna tylko siedziala nic nie robila oprocz wydawania instrukcji studentce, a caly porod odbierala studentka, byla bardzo mila.
W Danii klada nacisk na porod naturalny, abys urodzila bez zadnych " wspomagaczy" dlatego nie bylam zadowolona z tego iz nie zostalam nacieta, przy parciu glowka synka wychodzila, gdy nie parlam sie chowala, nie mialam sily przec mocniej w takim strasznym bolu. Parlam pod koniec ponad 2 h, a polozna mnie nie naciela powidziala ze tego nie zrobi, mimo iz nie moglam urodzic. Urodzilam dopabuse gdy kazala mi wstac, na stojaco. Efekt byl taki iz moj synek mial raczki nad glowa i peklam na calej dlugosci az za odbyt i skonczylo sie 2,5 godzinnym szyciem i plastyka. Po tym dochodzilam do siebie 4 tygodnie. Po nacieciu bylo by zupelnie inaczej, gdyz naciecie wykonuje sie pod skosem i szybciej sie goi, a ja peklam wzdluz odbytu i meczylam sie 4 tyg. Od porodu minely prawie 2 miesiace wszystko juz prawie wrocilo do normy :) byc moze inna polozna by naciela, tego nie wiem...
a jesli chodzi o cesarke moze byc ciezko bo jak pisalam wszystko naturalnie. Ale jesli masz problemy z oczkami to mysle ze masz duza szanse :)
Ogolnie w Randers jest ok, zycze szczesliwego porodu :)

Offline Angelika11

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #456 dnia: 20 Lip 2012, 07:45:25 »
Ja mam cesarke na zyczenie zaplanowana w Aalborg na sierpien...;) powod: paniczny strach przed porodem naturalnym....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #456 dnia: 20 Lip 2012, 07:45:25 »

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #457 dnia: 20 Lip 2012, 10:11:48 »
Ja mam cesarke na zyczenie zaplanowana w Aalborg na sierpien...;) powod: paniczny strach przed porodem naturalnym....

Skoro piszesz "paniczny strach", to nie nazwałabym tego na życzenie. Gdyby strach był powodem to każda by miała cesarkę  ;D U Ciebie widocznie ocenili sytuację jako mogącą skomplikować poród naturalny. Dla duńczyków (na szczęście) stan psychiczny pacjentów jest równie ważny jak zdrowie fizyczne i biorą w ocenie jedno i drugie pod uwagę.

Życzę powodzenia, ja miałam tam super poród, świetną opiekę i jak najlepsze wspomnienia  :)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline agnieszka1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #458 dnia: 22 Lip 2012, 12:06:08 »
Angelika jak Ci sie udało to załatwić, i od kiedy juz wiedziałaś, że będziesz miała cesarke. Byc może trafilas na milego lekarza. Poradz proszę jak powinnam rozmawiać z lekarzem.

Offline agnieszka1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #459 dnia: 24 Lip 2012, 00:17:33 »
czy ktos wie gdzie znalesc kalkulator do obliczenia zasilku macierzynskiego barsel? Brakuje mi 2 øre do stawki godzinowej, zeby otrzymac najwyzszy zasilek, chce obliczyc ile będę mogła otrzymać z tą stawką którą mam.

Offline mary79mary

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #460 dnia: 09 Sie 2012, 08:50:30 »
Angelika jak Ci sie udało to załatwić, i od kiedy juz wiedziałaś, że będziesz miała cesarke. Byc może trafilas na milego lekarza. Poradz proszę jak powinnam rozmawiać z lekarzem.

Kazda moze miec cesarke "na zyczenie". Jestem tego przykladem i moja kolezanka tez. Na stronie szpitala jest nawet informacja o tym, ze mozna miec cesarke jak boisz sie porodu naturalnego. Nie trzeba trafiac na fajnego lekarza. Ja od poczatku mowilam, ze sie boje ale moja kolezanka powiedziala, ze wiem, ze moze miec cesarke i nie ma sesu jej namawiac wiec jej nie namawiali. Oczywiscie jezeli jestes nie pewna tego i mowisz poloznej, ze sama nie wiesz luz, ze moze chcesz to beda Cie namawiac na porod sn i jest to oczywiste i normalne. Poszukaj na ten temat informacji w swoim szpitalu! Powodzenia!

Offline mary79mary

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #461 dnia: 09 Sie 2012, 08:53:30 »
Gdyby strach był powodem to każda by miała cesarkę  ;D U Ciebie widocznie ocenili sytuację jako mogącą skomplikować poród naturalny.

Wlasnie strach jest powodem :) Po prostu strach nawet przy zdrowo rozwijajacej sie ciazy, bez zadnych powiklan. Po prostu strach. W Herlev Hospital to na szczescie wystarcza.

Offline klerka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #462 dnia: 26 Sie 2012, 15:30:39 »
Mam pytanko co do przygotowania sie do porodu. Slyszalam, ze lewatywa jest tutaj opcjonalna, nie zmuszaja.
A jak sprawa ma sie z goleniem?

Offline natalia.you

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #463 dnia: 26 Sie 2012, 17:30:58 »
witam!Jestem w 29 tyg ciąży i mam od nie dawna pewien problem- żylaki sromu. Jest to moja druga ciąża i problem pojawił się dopabuse teraz. Czytałam na forach ze jest to czasami wskazanie do cc i nie wiem co mam robić, podobno takie żylaki mogą popekać także (czasami sięgają do brzucha). przyznam że wolałabym rodzić naturalnie ale zaczynam się bać ponieważ podczas pierwszego prorodu miałam podobna sytuacje tzn. poród był szybki ale po pękło mi gdzieś naczynie i krew zaczeła się zbierać. Skończyło się na otworzeniu mnie ze znieczuleniem jak do cc, założeniu drenu co za tym idzię duższy pobyt w szpitalu już nie mówiąc o stresie. Straciłam także dużo krwi.Czy któraś z was była w podobnej sytuacji?czy miałyście ten sam problem z zylakami i czy to własnie było wskazaniem do cc? proszę o podpowiedź, wizyte u położnej mam dopabuse 20.10 i nie wiem jak powinnam rozmawiac z położną.

Offline siudemka1972

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +3/-1
« Odpowiedź #464 dnia: 26 Sie 2012, 18:59:20 »
to żadne wskazanie do cesarki..przed porodem szczególnie zadbaj o nie aby zmniejszy się Tobie jak najbardziej a jak będziesz parła to ból tego żylaka jest większy jak najgorsze bóle porodowe-wiem bo mam w tej kwestii doświadczenie;-)Potem będzie bolał Cie tylko ten żylak a o innym bólu nic nie będziesz wiedziała..nie myl bólu żylaka z bólami porodowymi jak przesz-łatwo to zrobić ja zorientowałam się dopabuse po dłuższym czasie.Przy większym szczęściu przeżyjesz a mniejszym po wszystkim będzie wielkości 5zl i bolał jak cholera..a tydzień po porodzie od parcia wyjdzie coś więcej-taka promocja;-).To mi się przydarzylo a Tobie nie musi!powodzenia i auuuuu
"Straszną namiętnością ludzką jest owa pycha, która każe nam zmuszać innych ludzi, aby myśleli tak jak my"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #464 dnia: 26 Sie 2012, 18:59:20 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6854
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8209
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6796
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9064
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12471
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga