poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wykorzystywani czy niewykorzystywani.  (Przeczytany 28684 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kosa683

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Wykorzystywani czy niewykorzystywani.
« dnia: 23 Cze 2011, 16:15:40 »
Witam,
Mam nadzieje, że wasze opinie i wiedza pomogą mi w problemie przed jakim stoję.
Pracuję w Dani razem z 20 innymi polakami. Jest to praca sezonowa i większość osób przyjeżdża do tej pracy co roku. Jednak w tym roku atmosfera jest nie zbyt ciekawa. Czujemy się oszukiwani na każdym kroku.
Pracodawca zapewnia nam nocleg i wyżywienie.
Otrzymaliśmy od pracodawcy oświadczenie o zameldowaniu ( świadectwo rejestracji ) – jesteśmy zameldowani na adres pracodawcy. Mamy także kontrakty – jednak w nich zbyt dużo informacji nie jest zawartych.
Na podstawie takich dokumentów i nic poza tym pracujemy. Wynagrodzenie otrzymujemy raz w tygodniu i zawsze stałe. Bez uwagi na to ile godzin przepracujemy. Pieniążki dostajemy do ręki. A na koniec sezonu otrzymujemy tzw. Bonus. Są to niby tzw. Feriepenge.

To wszystko wydaje mi się dziwne. Czytając niektóre tematy na forum nasuwają mi wiele pytań.
Przeczytałam gdzieś, że aby otrzymywać wypłatę trzeba mieć założone konto – my kont bankowych nie mamy.
Na jakiej zasadzie jest tzw. Feriepenge?

Chcę zgłosić się do związków zawodowych lecz najpierw zamierzam zbadać sytuację.

Jak myślicie? Czy tutaj wszystko jest w porządku?

varszafiak

• Gość
Odp: Wykorzystywani czy niewykorzystywani.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Cze 2011, 16:27:54 »
Jezeli kontrakt macie podpisany z polska firma to by sie zgadzalo.

Offline kosa683

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Cze 2011, 17:22:19 »
Niestety nie. Kontrakt mamy zawarty z duńską firmą.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Cze 2011, 17:31:47 »
Wszystko zalezy od tego jak sformulowany jest twój kontrakt.
 Jaki jest kontrakt z firma dunska - ta co was zatrudnia.
A czy to napewno dunska firma czy moze tylko ma dunska nazwe a jest zarejestrowana w Dolnej Wólce?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Cze 2011, 20:08:16 »
Jestem przekonany, ze jesli nie dostajecie swistka z wyplata na ktorym jest wszystko wyszczegolnione: godziny, stawki, feriepenge, itp. to jestescie w rekach posredniczacego oszusta.

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Cze 2011, 21:21:09 »
mysle podobnie jak jamjurand.cos tu smierdzi.
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Cze 2011, 21:43:49 »
Pora zmienić skarpety  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Cze 2011, 21:43:49 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Cze 2011, 23:54:10 »
Pora zmienić skarpety  ;D

Inna opcja: wyprac skarpety

[Posted on: 23 Cze 2011, 23:39:59]

Podobna sprawa zostala opublikowana na stronie Skat 2. maja 2011. kara za oszustwa podatkowe: nie placenie podatku, nie placenie momsu, nie odprowadzanoie AM-bidrag. Wyplacal pracownikom gotowka.

,,,,,T var indehaver af en virksomhed der udlejede mandskab til andre virksomheder. Tiltalen lød på manglende indeholdelse af A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt undladt rettidig angivelse af momstilsvar, i alt 1.420.000 kr.
T forklarede, at han blev kontaktet af kunder, som skulle bruge arbejdskraft. Han ringede herefter til folk, som udførte arbejdet. De ansatte fik lønnen udbetalt kontant, de havde en fast løn. Han vidste ikke at han skulle indeholde A-skat. Han vidste ikke at han skulle afregne moms kvartalsvis, han troede det hele gik automatisk,,,,

Offline kosa683

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Cze 2011, 19:03:36 »
Widzę, że podałam mało danych więc opisze wszystko dokładnie.
Pracujemy w takim wesołym miasteczku, gdzie rozkładamy karuzele i obsługujemy je, ja akurat tylko gotuję dla wszystkich posiłki. Praca jest dość ciężka w większości po godzinach ( w nocy i weekendy ) i tylko jeden dzień wolnego w tygodniu. Mieszkamy w kempingacha nie w mieszkaniach i co tydzień zmieniamy miejsce pobytu. Szefostwo jeździ razem z nami. Wynagrodzenie jest moim zdaniem śmieszne bo 2 000 dkk dygodniowa za średnio 70-80 godzin a czasami bywa i więcej w zależności od pogody. Bonus o którym wcześniej pisałam to nie do końca są to feriepenge. Bonus jest po to aby każdy wytrzymał do końca sezonu. Jest to pieniądz który jest odkładany za każdy przepracowany przez nas tydzień. Odbieramy go gdy kończymy zgodnie z kontraktem pracę. Jeśli ktoś w połowie sezonu niestety ale nie wytrzyma i wróci do Polski to tych pieniędzy nie otrzymuje. W ciągu tych nie całych 6 miesięcy możemy zjechać na 1 tydzień do Polski. Jeśli jednak skożystamy i pojedziemy to potrącają nam nieco z tego bonusu.
Wiem wszystko jest tak zagmatwane i właśnie dlatego jest bardzo podejżliwe. Prawo do jednego dnia wolnego i kopię kontraktu dla siebie wywalczyliśmy po długich i męczących kłótniach z szefostwem. Zażadaliśmy także wykazu płatności. Co prawda otrzymaliśmy go ale tylko za 1 miesiąc.

Firma jest na 100% duńska i właścicielem jest duńczyk.
Powiedzcie co tu jest niezgodne z prawem.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Cze 2011, 19:26:33 »
Duzo jest brakow: Psim obowiazkiem pracodawcy jest przekazanie pisemnej dokumentacji wraz z kazda wyplata zawierajacej informacje o: feriepenge, zaplaconym podatku i przede wszystkim o stawkach i ilosci przepracowanych godzin pracy, a takze dodatkow za nadgodziny i prace po nocach.
Ciekawa by byla dla nas lektura waszych kontraktow. Nie zdziwilbym sie jak niektorzy z was za rok byliby scigani za nie zaplacenie skatu. Nikt z was nie jest w zwiazkach?
Sadze, ze wspolna solidarna akcja z zadaniem ujawnieniem tego co wymienilem na gorze, pewnie wystraszyla by pracodawce, bo bez was miasteczko bedzie niewesole :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Cze 2011, 23:51:57 »
Wlasnie jak pisze Jamjurand. Bardzo ciekawe jak wyglada taki kontrakt zatrudnienia. Jezeli nie macie nic przeciwko temu moge spojrzec na kontrakt od strony fachowej. nie bede powtarzal tego co zostalo juz powiedziane, ale to ze firmajest dunska nie oznacza jeszcze ze zatrudnia was bezposrednio. Byc moze jest mowa o wynajmie pracownikow zagrancznych przez tzw. osobe trzecia dla wlasciciela firmy (dunczyka) i wlasciciel ma na to "oficjalny papier" o czym wy byc moze nawet nie wiecie. Z taka opcja tez sie spotkalem. Odnosnie samego wynagrodzenia, to niestety nie mozna zajac wlasciwego stanowiska. Na pewno placicie za wyzywienie, zakwaterowanie itp. Ale sprawa najwazniejsza to warunki i obowazki ustanowione w kontrakcie.   

[Posted on: 24 Cze 2011, 23:46:14]

Ddam tylko, ze wy tzn. pracownicy, rowniez ponosicie odpowiedzialnosc i to nie tylko za ewentualne nie odprowadzanie przez pracodawce podatku do Skatu, ale np. za prace na czarno - jezeli moze byc o tym mowa. nie sadze, ze jest az tak tragicznie od strony formalnej skoro piszesz, ze wywalczyliscie kontrakt.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Cze 2011, 00:59:10 »
Zeskanujcie i pokazcie tutaj kontrakt jak macie odwage i mozliwosc; pomyslalem sobie, ze w jestescie w pracy 24 godziny na dobe 6 dni w tygodniu uwiazani do karuzeli z przerwa na sen, cos jak na morskich platformach ropy naftowej; ciekawe czy potracaja wam za camping i wyzywienie. Dla mnie jest to bez watpienia kryminalna sprawa; wiele przepisow i praw jest na pewno lamanych; sadze, ze 3f pijalo by z zachwytu (reklama!!) gdyby ktos z was sie do nich zwrocil.

Offline Antygona

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Cze 2011, 02:48:50 »
Mam nadzieję, że Kosa nie będzie miała mi za złe...
Jestem również pracownikiem tego niewesołego miasteczka.
Kosa już wspomniała, że kontrakty i świadectwo rejestracji, wywalczyliśmy dodam, że trwało to dwa miesiące. Pracodawca na nasze prośby o jakikolwiek dokument był głuchy do momentu, kiedy wszyscy powiedzieliśmy, że jeżeli nie otrzymamy dokumentów zrezygnujemy z pracy. 
Więc dostaliśmy kontrakty ale nie te, które były podsunięto nam do podpisania w kwietniu. Chcieliśmy przed podpisaniem zapoznać się z ich treścią, jednak nie mieliśmy takiej możliwości.
Nie wiem czy uda się nam zeskanować, więc może to będzie pomocne...

Kontrakt zawiera nazwę i adres firmy oraz nr CVR, imię i nazwisko pracownika, polski adres zameldowania i nr cpr.
Datę rozpoczęcia i zakończenia pracy.
Następnie: Eller så længe arbejde haves.
Som special montør til opstilling af cirkustelte, store karuseller, tivoli, m.m.
Og har samtidig kørerkort til bcde.
Til brutto måneds løn på titusindkroner, incl.en fri uge efter aftale.
Akkord arbejde.
Der udbetales feriepenge. iht.ferieloven.
(Nazwa fimy) betaler dansk skat så længe man er ansat i (nazwa firmy).
Der er tegnet arbejdsskade forsikring Codan forsikring police (nr polis).
Ligeså er du bortvisning hvis der bliver drukke alkohol før åbningstid og i åbningstiden.
Den kontrakt erstatter tidligere kontrakt af. 25/4-2011.

Moje prawo jazdy to tylko b, w kontrakcie mam nieco większe.
Nie wiem jak mam rozumieć, to o wolnym tygodniu... Jako wolny tydzień w miesiącu czy w sezonie, urlop płatny, czy nie?
W rzeczywistości mamy możliwość zjazdu do Polski raz w sezonie ale nie zawsze jest, to siedem dni i za ten czas nie dostajemy żadnych pieniędzy.

Jeżeli chodzi o lønseddel, to z 10 000 dkk  na ATP 90,- na AM bidrag 8%, czyli 793,- za nocleg 28 dni w miesiącu po 10 dkk, czyli 280 i nic poza tym. Wypłata powinna być 8837, była 7200.
Oprócz noclegu pracodawca zapewnia wyżywienie.

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Cze 2011, 07:54:24 »
te 7200 to na 2 tygodnie (mam nadzieje) jezeli na miesiac, to jesteście darmowymi pracownikami .. więcej dostanie za wasze diety niz wam wypłaci pensji.

[Posted on: 25 Cze 2011, 07:43:55]

pracujecie tylko okolo 95 godzin

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Cze 2011, 09:24:36 »
Okreslenie "akkord arbejde" nie precyzuje ilosci godzin pracy (powinno to byc okreslone w kazdym kontrakcie) i jak pracujecie na akkord (?) to dlaczego dostajecie zawsze wyplacona ta sama sume? Taki gumowy, oszukany kontrakt. Czy jest tam pieczatka Statsforvalt. czy Udlændingeservice?

Mozecie zrobic szum w mediach albo poprzez zwiazki. Media zajma sie pewnie sprawa bo obecnie sezon ogorkowy; zaleglych pieniedzy nie dostaniecie, bo to nie ich sprawa. Zwiazki rzuca sie z radoscia na ten temat (bedziecie mieli jednak koszta czlonkostwa), jakies pieniadze moze wyrwa, chwilowo poprawia warunki pracy i placy, ale jako, ze wesole miasteczko nie jest kopalnia zlota to watpie czy wlascicieli bedzie stac na placenie wam conajmniej 3 razy wiecej, po prostu zamkna interes i za pare dni ponownie otworza pod inna nazwa, tym razem z rumunami czy litwinami.

Racjonalne rozwiazanie: nie wiem ilu was tam jest i jak zgrana jestescie paczka, ale powinniscie byc solidarni (zew krwi :) ) i kategorycznie zarzadac zdublowanie pensji bo odchodzicie z dnia na dzien, z grozba poinformowania zwiazkow,prasy nawet Operation X. Powinniscie tez codziennie registrowac ilosc przepracowanych godzin; wszyscy na identycznych blankietach. Na kontrakcie pisze, ze dostajecie feriepenge, teraz pytanie: gdzie sie one znajduja? Kwity wyplaty sa dla was niezbedne, bo sa dowodem zaplaconego skatu, zarobionych feriepenge, a takze pomylek (oszustw) pracodawcy.
« Ostatnia zmiana: 25 Cze 2011, 09:47:12 wysłana przez jamjurand »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Cze 2011, 09:24:36 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26713
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17966
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39619
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19041
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?