poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wykorzystywani czy niewykorzystywani.  (Przeczytany 28660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
Odp: Wykorzystywani czy niewykorzystywani.
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Lip 2011, 12:23:06 »
a tak mi skojarzylo.mam nadzieje ze poprawi to troche twoj humor antygona.widzisz,jednak moze byc gorzej :D

http://www.youtube.com/watch?v=GFzdwNiZldo&feature=player_embedded
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Lip 2011, 13:56:45 »
Antygona,

Zadzwonilem do Arbejdstilsynet (dunska inspekcja pracy) gdzie mi powiedziano, ze pelna kontrola hmm... "przedsiewziec rozrywkowych" nalezy do policji w ktorej jest specjalny wydzial do tych spraw.Nie bardzo wiem jak i na ile was tam maltretuja (sporzadz liste przestepstw, wspomnij o wypadkach i wielogodzinnym dniu pracy, wasze zarobki ich pewnie nie interesuja). Jako, ze obecnie nie grozi ci niczym kontakt z policja czy zwiazkami, zacznij moze tutaj:
http://www.politi.dk/Sydsjaelland/da/servicemenu/forside/sydsjaellands_Politi_forside.htm

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Lip 2011, 15:09:07 »
,,,,,sporzadz liste przestepstw, wspomnij o wypadkach i wielogodzinnym dniu pracy, wasze zarobki ich pewnie nie interesuja,,,,

O jakich przestepstwach jest mowa ? Wypadk przy pracy? - czy zostaly zgloszone ?, czy sa dowody ze szpitala, lekarza ?
bo zwykle chorobowe to tez nie sprawa policji. Co innego BHP, ale w taklim przpadku pracodawcy grozi jedynie zwrocenie uewagi a w najgorzym wypadku niewielka grzywna. Czy pracodawca jest zrzeszony w zwiazku pracodawcow? Ale chyba zaczynam odbiegac od tematu...

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Lip 2011, 16:01:12 »
roga,

"Przestepstwa" powinne byc powyzej tez w cudzyslowie.

Ktoras z "pisarek" wspomniala o problemach z wypadkami czy kontuzjami w pracy i klopotami z tym zwiazanymi.Tez nie wiemy czy maja zolte karty.

Oczywista sprawa jest, ze to nie nasze zadanie przeprowadzac wirtualne sledztwo, sluchajac tylko jednej strony; nie wiemy tez na ile inni pracownicy czuja sie pokrzywdzeni i czy jest solidarnosc w grupie. Intrygujace dla mnie jest, ze pracodawca zwalnia paru ludzi pomimo narzekan "nowych" na przepracowanie; nie zdziwilbym sie gdyby on to wytlumaczyl np.: "zwolnilem ich bo przeszkadzali sobie stojac i palac nieustannie papabusesy".

Jest specjalny wydzial policji ktory wydaje pozwolenia i kontroluje tivoli, cyrki itp, nie jestem jednak pewny ile wysilku i bieglego personelu na to sie poswieca.
Dla mnie bardzo dziwne jest, ze "nowi" sie zachowuja do tej pory tak biernie.

Offline rocznik 1971

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Lip 2011, 16:39:11 »
 " Jest specjalny wydzial policji ktory wydaje pozwolenia i kontroluje tivoli, cyrki itp, nie jestem jednak pewny ile wysilku i bieglego personelu na to sie poswieca."

Biorac  pod  uwage  ze  DK policja  reaguje  glownie  w  wypadku  kiedy  zglaszajacy  zglasza  do  sluchawki  "  føler  sig  truet  på  livet  "  to  .. chyba  szybciej  czekac  na  pomoc  Wszechmogacego  . Poza  tym  coraz  wieksza  jest  niechec  wobec  przyjezdnych  i  przekonanie  ze  gdyby  ich niebylo ..to  byloby  lepiej  .  Niektorzy  z  DF  wyrazali  sie  ze  "  hvis  polakker  er  utilfredse   med  deres  arbejds og  løn forhold   , så  kan  de  rejse  hjem " .  Tak  sie  dzieje  kiedy  glupota  i nienawisc  zakotwicza  sie  na  trwale  w  czyjejs  jazni . Have  fun  on poloniainfo.dk  ..boys  and  girls  :)

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Lip 2011, 17:21:50 »
1971,
..."Tak  sie  dzieje  kiedy  glupota  i nienawisc  zakotwicza  sie  na  trwale  w  czyjejs  jazni".. w bardzo duzej mierze dotyczy to wlasnie ciebie ;D

Jak zwykle narzekasz, siejesz zamet, fabrykujesz chorobliwe postulaty (trudno wtedy podac zrodla); czy ty kiedykolwiek przezyles cos minimalnie pozytywnego w Danii, czy tez napisales cokolwiek pozytecznego i pomocnego dla kogokolwiek na tutejszym forum?
Twoja nienawisc do Danii jest duza, ale twoje przywiazanie i wola cierpienia wlasnie w Danii, wsrod faszystow, jest przeogromna, dlaczego? W innym wypadku, wrocilbys do np. ojczyzny, gdzie moglbys w lokalnych knajpach organizowac odczyty o podlej Dani, w nagrode dostawalbys kufle piwa, a moze czasem rowniez kuflem w ten zakuty baniak.

Offline rocznik 1971

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Lip 2011, 17:37:59 »
Knajpy  i  kufle  istnialy  w  Pl  chyba  wtedy  kiedy  tam  mieszkales . To  chyba  bylo  bardzo  dawno  temu  , prawda ?? Lata  80  , moze  poczatek  lat  80  . Co  do  linkow  to nie  mam  ochoty  ich  szukac .. wypowiedz  to  cytat  z  J. Langballe ..   Dalej nie  ma  tego  zamiaru komentowac  bo  oto  co  dostalem od  moderatora  .. ""Wszelkie wątki z groźbami, oszczerstwami itp oraz niezgodne z regulaminem forum lub obowiązującym prawem są usuwane i nikt nie ma obowiązku się z tego tłumaczyć. " wiec  czekam  teraz  kiedy  modartor  wywali  Twoj  post  obrazajacy  mnie  ..No  chyba  powinen  przestrzegac  wlasnych  zasad  , albo  zasad  strony  .... 
Aaaa  , w   "baniak " to moge  ci  dac  osobiscie  .. powiedz  tylko  gdzie  i  kiedy  ...   Ciekaw  jestem  czy ty  sie  tak  bardzo  tej  stronie  i  ludzkosci  przysluzyles  ze  stawiasz  sie  ponad  innymi ?   Pewnie  dlugi  staz  w  Dk  .... No nie  sorry  .  Zadzwoniles  do  Arbejdstilsynet .. 
 huara  hura  hura

Ps  ..  Langaballe  to  ten  ktory  to  ma  do powiedzenia na  temat Niemiec  np .    »en neurotisk nation, der bestandigt forfølges af sin fortids skygge. Og i sit desperate forsøg på at besværge nazifortiden bort, bruger Tyskland EU til at skabe det overnationale monster, der skal danne brandværn mod nationalismens ild,«
http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2011/06/20/074831.htm   . Jak  sie  mialo  wolna reke  i  i  zero  zewnetrznej  ingerencji  od  1945  - do  1989  to  w  zasadzie  wolno  niektorym  rachitycznym starym  pierdolom  twierdzic  rozne  dziwne  rzeczy  ..  gorzej  wtedy  kiedy  ich  brednie  nakladaja  sie  na  prawa  przeglosowywane  w  parlamencie  .

Cytat  o  polakach  jest  chyba  z  2008 . nie  pamietam  dokladnie .
« Ostatnia zmiana: 01 Lip 2011, 17:51:59 wysłana przez rocznik 1971 »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 01 Lip 2011, 17:37:59 »

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #52 dnia: 01 Lip 2011, 18:05:43 »
1971,
Osobiscie.. to idz sie zbadaj u specjalisty bo to nienormalne byc tak negatywnie nienawistnym, osobiscie... to mam ponad 1200 postow tutaj i ogromna wiekszosc z nich dotyczy porad i pomocy innym, osobiscie...irytujesz mnie..a razem... nie porywajmy watka. Wiec zegnam, szkoda mojego
czasu.

Antygona,
Szczegoly o zaplaconym skacie mozesz tez dostac w kazdym borgerservice.

Offline rocznik 1971

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #53 dnia: 01 Lip 2011, 19:21:37 »
Osobiscie  to nie  ja  zaczalem  nawolywac  do  burd  w" knajpie  " . Pamietasz  jeszcze  knajpy  i  kufle  ??? Wiekszosc  z  osob zagladajacych  tutaj  raczej  nie  rozumie  wypowiedzi  Langballe   na  temat Niemiec . Moze  powienies  byc  pomocny  i  to  przetlumaczyc  , co  mysla  na  temat  swoich  sasiadow ...   Niemcy  maja  traume  nazistow  ... Szwedzi  to  pewnie  urodzeni  alkoholicy  ... a  ci  z  pl  to pewnie    kradna  ile  wlezie  ...  Dziwne  ze  ktos  z  Danii  w ogole  odwaza  sie  komentowac  ich  historie . Nie  mieli  tu  zbyt  wielu  problemow  w  tym  czasie  . Kilkanascie  lat  temu  to  byl  ok kraj  .. tez  narzekali  na  cudzoziemcow tylko  ze  teraz  to jest  codziennosc  . Moze  trzeba  sie  zreformowac  troszke  prosze  panstwa . Ja stad  spadam  najdalej  w  2016 ..  ciekwae  ile  kryzysow  do  toj pory  przejdziemy  . 
Co  do  tego  tivoli  kolo  Køge  to  ..  firmy  istniejaprzynajmniej  od  2007  .  Czy  kantuja  tego nie  wiem  . Tu  ostatnio  wszyscy  kantuja  , zwlaszcza  ci  w  bankach  ,  bo  to  taka  moda  i  zwyczaj  tu  ostatnio . Patrzac  na  tego  z  Dan  Staff  ktory  ostanio  dal  dupy  poraz  10  ..  hmmm  .. nic  tylko  krasc  ..  No chyba  ze  sie  dyrektorem  w  Amagerbanken  bylo  to sie  wtedy  12  baniek  dostaje   ...  oj  to  tak  jak  w  pl  bylo  na  poczatku  lat .. tylko  ze  tam niektorych  wsadzili  .. tu  to  pewnie  lepsza  robote  dostana  ....  2016  and  back  home  .. chyba  ze  do  tej  pory zaczna  tych  z niedunskimi  paszportami  deportowac  za przejscie  na  czerwonym  .....  

pS.    a  co  to  za  przerwa  na  stronce  ..  w  poscie  Antygony  ??  Taka  pauza  w  rozliczeniach  pracodawcy  ze  skat  ? no  to   by pasowalo  moze  ...    Napisalem  do kolezanki  odnosnie    firm  ..  na  to ze  cos  sie  zmieni  odosnie  gonienia  pajacow  ktorzy  firmy  zamykaja  i  otwieraja  ..  to sie poczeka  az  socjademokraty  wladze  obejma  ale  ...  ja  k  co  niektorzy  pamietaja  pewnie  .. " jak  partia  mowi  ze  nie  da  ,  to  nie  da  ,  a  jak  mowi  ze  da  ,  to  mowi  ;-)
Od  dzis  to  my  rzadzimy  unia  .. poptrzcie  tylko  na  eurpln  ..  so  sweet .. dla  tych  z  shortami 

A moze  .. moze  , moze  ..  te  zmiany   w prawie  odnosnie  cudzoziemcow  polegaja  na  tym  zeby  sie  pozbyc  tych  polskich  robotnikow  ktorzy nagle  pensji  nie  dostja  .. przed  zmianami  mogli  temu  ktory  im  z  premedytacja  nie  wyplaca  po  prostu  dac  w  ryj  .. teraz  to juz  nie  bardzo  .. bo  jest  ekstradycja  od  razu  ... do  dunskich  sadow  to  bym  raczej  nie  radil  .. maja  problem  nawet  z  dostarczeniem  pozwu  .. 2  miesiace  z Frederiksberg  do  Farum  ...
« Ostatnia zmiana: 01 Lip 2011, 20:01:45 wysłana przez rocznik 1971 »

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #54 dnia: 01 Lip 2011, 20:59:37 »
1971
Jak zwykle narzekasz, siejesz zamet, fabrykujesz chorobliwe postulaty (trudno wtedy podac zrodla); czy ty kiedykolwiek przezyles cos minimalnie pozytywnego w Danii

Nie, ani w Danii ani gdziekolwiek indziej. Zycie jest straszne, a potem sie umiera.

Cytuj (zaznaczone)
..., czy tez napisales cokolwiek pozytecznego i pomocnego dla kogokolwiek na tutejszym forum?

Nie, a po co mialby to robic? wszyscy wiemy, ze zycie jest straszne a potem sie umiera.

Cytuj (zaznaczone)
Twoja nienawisc do Danii jest duza, ale twoje przywiazanie i wola cierpienia wlasnie w Danii, wsrod faszystow, jest przeogromna, dlaczego?

Bo to co nas podnieca to sie nazywa KASA . Nie wiesz, ze 90% Polakow mieszkajacych w Danii kocha KASE i tylko KASE i KASA jet najwazniejszaw ich zyciu?

Offline rocznik 1971

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #55 dnia: 01 Lip 2011, 21:27:12 »
aaa  to  szanowna  ktora  wykasowala  moje  posty  w  srode  wieczorem  ...  ?? miss  moderatorka  ???

Trudno  wejsc  na  liczbe  1200  postow  ..no  chyba  ze  sie  moderatorem jest ...  albo nie  ma  nic  innego  do  roboty  ..
Myslalem  ze  moderatorzy  maja  byc  obiektywni  ..  to  jest  chyba  to co  Willy  w  swoim  mailu  do  mnie  napisal  ..  Ty  piszac  to  co  napisalas  nie  jestes  specjalnie  obiektywna ....  jestes  ??  Masz jakies  pojecie  o  Danii  przed rokiem  2001  zanim  VKO  do  wladzy  doszlo  z  powodu  september  11 ??
Wybraz   sobie  ze  przezylem  mnostwo   wspanialych  rzeczy  w  swoim  zyciu  ....  Rowniez  w  DK   .  zanimm rasisci  do  wladzy  doszli  .. 
Bo  widzisz  .. przyjechac  do  roboty  ..bo  granice  w  Unii otworzyli  ???   A przezyc  zmiane  systemu  ..na  gorszy  . to  sa  zupelnie  rozne  sprawy  ...A jak  dlugo  JUTA  ty  tu jestes  zeby  sie na  pewne  tematy  wypowiadac  ???? To  co napisalas  to  sa  ataki  personalne  wiec  .. zostanie  to  wykasowane jako  ze  przekracza  i  lamie  granice  regulaminu  czy  jak  ?????

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Lip 2011, 21:56:54 »
 ;D  ;D  ;D  ;D  ;D  ;D
Czyli wracamy do punktu wyjscia.

Rocznik1971 moze obrazac, ublizac, wyzywac, ponizac - to jeg prawo. Inni na temat rocznika1971 nie maja prawa sie wypowiadac - wtedy natychmiast przypomina mu sie regulamin, kultura wypowiedzi...

Jakies to bardzo jednostronne... ;D

P.S Danie sprzed 2001 i sprzed 1991 pamietam bardzo dobrze i za tamte czasy trzeba teraz placic...
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline rocznik 1971

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #57 dnia: 01 Lip 2011, 22:15:41 »
Czy  ja  napisalem  do  Ciebie  ze  nalezy  Ci sie  kuflem w  leb  ??  To jest  to  co  niejaki " Jamjurand  "  do mnie  napisal  .. Spojrz  na  watek  o  " nozykach  "  ile  Twoich  wypowiedzi  zostalo  ??? A ile  moich  ?? Jednostronne  jest  wykasowywanie  calych  watkow  bez  ostrzezenia  ..  Tak  .. kiedys  w  DDR  i  PRL  robili  .. znaczy  sie  gdyby  wtedy  byl  internet  .. to  by  tak  pewnie  robili  ...
Danie  przed  1991  nie  pamietam  bo  wtedy  fakultet  prawa  mialem  ...  natomiast  przed  2001  tak  ,,  i  dlaczego ja  ma  za  to placic  ..
 ja  nie  bylem klientem  w  niektorych  dunskich  bankach  ktore  dawaly  kredyty  tym  ktorzy  w  trampkach  weszli  przez  prog  .. My  z  pl  chyba  juz    dosc  zaplacilismy  ..  Dunski  Lånefest  z  ich  afdragsfilån od  2003  ..  Moze  pamietajmy  o  tym  ze  cala  ta  unia  jest  po  to  ..  zeby  Niemcy  nie  zaczeli  nastepnejwojny  ... Tyle ze  oni  nic  nie  zaczna  maja  Euro  ..

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Lip 2011, 23:05:53 »
Dlaczego ty masz placic?
Bo tu mieszkasz. Proste. Jak to ktos tu kiedys pieknie napisal - proste jak ekg nieboszczyka  ;D
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline rocznik 1971

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Lip 2011, 23:16:41 »
acha  ...  to mam  palcic za  czyjas  glupote  bo  tu  mieszkam ??  czy  dlatego  ze  pl  paszport  mam  ???  no  bo  jak  ktos  obywatelem  jest  to  powinien  palcic  .. widzialem  mnostwo " madrali " ktorym  wydaje  sie  za  sa  jak juz  sobie  paszport  na  dk  przerobili  ..to  sobie  do  konca  zycia  beda  na  bistands i  Cyfre  plus  ogladac  ..  a  jak  z  Toba  jest ..  dunski  rzad  wprowadza  my  i  oni  .. doskonale  wiesz  ze  my  i  oni  to  duza  roznica  .. to  ja k  dk  czy  pl  ??  ma  takie  dziwne  wrazenie  ze  trzeba  ten  temat  zaczac ....moj  jest  pl  wydany  w  tutejszej  ambasadzie  w  lutym  2008  i  wiesz .. nie  widze  powodu  zeby  sie  tego  wstydzic  .. .. ale  placic  za  czyjs  debilizmm  ,,  no  way

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 01 Lip 2011, 23:16:41 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26703
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17960
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39611
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19030
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?