poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Prosze o Pomoc!!!  (Przeczytany 14105 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szymon1987

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Prosze o Pomoc!!!
« dnia: 05 Wrz 2011, 14:54:48 »
Witam mam pytanie Dziś mój szef mnie zwolnił z pracy z niewiadomych przyczyn tzn napisał że z powodu braku pracy pracowałem u niego 2,5 roku z umową na stałe lecz nie byłem zapisany do związku 3f czy mogę dostać jakiś zasiłek choć nie byłem w związku czy wie ktoś cos na ten temat?? co zrobic ?może ktoś wie?

Offline marsela

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: Prosze o Pomoc!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Wrz 2011, 15:07:52 »
A podpisales papier ze zwolnieniem !? Mysle, ze najlepiej  jakbys sie udal do swojej komuny, jobcenter....I zawsze pamietaj, ze dobrze miec zwiazki,,,nie musisz miec tych najdrozszych 3f, ale z  drugiej strony sa najlepsi i bardzo pomocni !Wlasnie pomagaja mi ze sprawa mojego wypadku w pracy..wszystko robia za mnie,tylko musialam podpisac papier upowazniajacy dana mi osobe ;)..i nie zaluje , ze przynaleze do nich,,,,zawsze SKAT Ci odda jakas czesc pieniedzy za przynaleznosc do zwiazkow....No ale trzeba sie uczyc na swoich bledach, jak kazdy :-\

[Posted on: 05 Wrz 2011, 15:06:00]

Jezeli pracowales u niego2,5 roku,,,,,masz miesiac pracy w kieszeni !!Chyba ze Twoj szef to jakis pajac i nie nalezy Ci sie nic! :o

Offline Szymon1987

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Wrz 2011, 15:13:32 »
A podpisales papier ze zwolnieniem !? Mysle, ze najlepiej  jakbys sie udal do swojej komuny, jobcenter....I zawsze pamietaj, ze dobrze miec zwiazki,,,nie musisz miec tych najdrozszych 3f, ale z  drugiej strony sa najlepsi i bardzo pomocni !Wlasnie pomagaja mi ze sprawa mojego wypadku w pracy..wszystko robia za mnie,tylko musialam podpisac papier upowazniajacy dana mi osobe ;)..i nie zaluje , ze przynaleze do nich,,,,zawsze SKAT Ci odda jakas czesc pieniedzy za przynaleznosc do zwiazkow....No ale trzeba sie uczyc na swoich bledach, jak kazdy :-\

[Posted on: 05 Wrz 2011, 15:06:00]

Jezeli pracowales u niego2,5 roku,,,,,masz miesiac pracy w kieszeni !!Chyba ze Twoj szef to jakis pajac i nie nalezy Ci sie nic! :o
no dobra ale to jak bym teraz im zaplacil za związek chociaz zeby go sprawdzili czy dawał mi wynagrodzenie prawidlowo czy wszystko było ok.. no szef to pajac i narkoman ale no czy on ma prawo tak mnie zwolnic jak gdy by nigdy nic napisał mi maila lol zostałes zwolniony no masakra frajer [...] a umowe mialem na stałe..

[Posted on: 05 Wrz 2011, 15:12:01]

i nic nie podpisałem
« Ostatnia zmiana: 05 Wrz 2011, 15:48:53 wysłana przez Juta »

JULIA1964

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Wrz 2011, 18:24:40 »
no dobra ale to jak bym teraz im zaplacil za związek chociaz zeby go sprawdzili czy dawał mi wynagrodzenie prawidlowo czy wszystko było ok.. no szef to pajac i narkoman ale no czy on ma prawo tak mnie zwolnic jak gdy by nigdy nic napisał mi maila lol zostałes zwolniony no masakra frajer [...] a umowe mialem na stałe..

[Posted on: 05 Wrz 2011, 15:12:01]

i nic nie podpisałem

A ten swoje ,jak nie tak to tak . Po co ci go sprawdzac ,walcz o swoje ,jak uwazałes ze zle ci naliczał to trzeba było szybciej to sprawdzac anie teraz jak msciwy człowiek sprawdzic go ,zrobic mu koło tyłka.teraz pajac i narkonam ale pracowałes u niego 2,5 roku.zachowujesz sie jak nie jeden rozgoryczony rodak .msciwoscia daleko nie zajdziesz .walcz o to by zachował on termin wypowiedzenia itd,moze naslesz jeszcze na niego kontrole bo pewnie i u niego  NA CZARNO ROBILI  ??? ::)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Wrz 2011, 19:09:10 »
Najwazniejsze: sprawdz co masz napisane w swojej umowie o prace. Jaki masz okres wypowiedzenia.
Czy pracowales 2,5 roku czy 25 lat nie ma znaczenia.
 Firma zawsze ma cie prawo zwolnic. Przeczytaj swój kontrakt - sam go podpisales w swoim czasie.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Wrz 2011, 19:43:48 »
Witam mam pytanie Dziś mój szef mnie zwolnił z pracy z niewiadomych przyczyn tzn napisał że z powodu braku pracy pracowałem u niego 2,5 roku z umową na stałe lecz nie byłem zapisany do związku 3f czy mogę dostać jakiś zasiłek choć nie byłem w związku czy wie ktoś cos na ten temat?? co zrobic ?może ktoś wie?
Przeczytaj co szef napisal. Uzasadnienie szefa jest OK. Przeczytaj tylko dokladnie tekst wypåowiedzenia pracy. To, ze dzisiaj
zwolnil cie z pracy nie oznacza, ze w pismietym nie zostal wyumieniony okres wypowiedzenia. Okres wypowiedzenia wynika z twojej umowy o zatrudnienie (umowa z przed 2,5 roku). Dodam jeszcze, ze w Danii nie ma pracy/zatrudnienia na stale
(dozywotnio!). Jest mowa albo o tymczasowym miejscu pracy z ograniczonym w czasie zatrudnieniu (od.... do,,,) albo o
zatrudnienku z nieograniczonym w czasie zatrudnieniu. W jednym i w drugim przypadku, pracodaqwca nie ma najmniwejszych problemow aby zwolnic pracownika. Nie jestes pierwszym, ktory nie pomyslal o tym aby sie zabezpieczyc w granicach mozliwosci., Nie chodzi nawet o czlonkowstwo Zwiazkow. Mogles zapisac sie do A-kasse i placic okolo 250-300 miesiecznie po uldze podatkowej i teraz otrzymac zapomoge dla bezrobotnych przez 2 lata w wysokosci 90% zarobku, max. ok. 170.000 kr. rocznie. Teraz czeka cie Jobcenter i ewentualnie kontanthjælp. PPrzebyeanie na kontanhjælp ozancza miedzy innymi, ze twoj staz pobytu w Danii zacznie liczyc sie od nowa, tak jakbys dopabuse tutaj przyjechal. Mam na mysli uzyskanie satelego prawa pobytu.

Offline adwokat

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Wrz 2011, 21:28:37 »
Roga o czym ty piszesz ??? czy aby jestes pewna iz przebywajac jakis czas na kontanhjaelp zaczynasz od teoretycznie od zera  ze statusem czy o co chodzi , masz na mysli iz podejmujac prace musimy starac sie o pozwolenie na pobyt i prace raz jeszcze? bo tak wnioskuje po twoim pscie... jesli masz taka wiedze to jest to bardzo wazne a nikt wczesniej o tym nie wspominal

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Wrz 2011, 21:28:37 »

Offline Szymon1987

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Wrz 2011, 22:24:48 »
A ten swoje ,jak nie tak to tak . Po co ci go sprawdzac ,walcz o swoje ,jak uwazałes ze zle ci naliczał to trzeba było szybciej to sprawdzac anie teraz jak msciwy człowiek sprawdzic go ,zrobic mu koło tyłka.teraz pajac i narkonam ale pracowałes u niego 2,5 roku.zachowujesz sie jak nie jeden rozgoryczony rodak .msciwoscia daleko nie zajdziesz .walcz o to by zachował on termin wypowiedzenia itd,moze naslesz jeszcze na niego kontrole bo pewnie i u niego  NA CZARNO ROBILI  ??? ::)
Ejj ja sie nie mszcze  na to!! mam to gdzieś napisałem że pajac i narkoman bo marsela napisała (chyba że twój szef to pajac) to potwierdziłem piszac ten tekst typu cpun itd takze  .Pytam tylko czy należy mi sie jakiś zasiłek lub cuś czy wie ktoś ? jeżeli nie no to looz wiem że mój błąd to było nie należenie do zwiazku no ale trudno...no a co do tego no to 10 osób robi u niego na czarno tyle że dunczycy

[Posted on: 05 Wrz 2011, 22:19:46]

You are hereby dismissed for lack of work.
The dismissal takes effect immediately. 5 / 9 - 2011

Jesteś niniejszym odwołany z powodu braku pracy.
Zwolnienie ma obowiązywać natychmiast. 5 / 9 - 2011

To napisał

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Wrz 2011, 22:27:20 »
idz do jobcenter powiedz tam co i jak, dostaniesz papiery do wypelnienia i  kontanthjælp powinienes raczej dostac bez problemu.

Offline Szymon1987

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Wrz 2011, 22:34:42 »
idz do jobcenter powiedz tam co i jak, dostaniesz papiery do wypelnienia i  kontanthjælp powinienes raczej dostac bez problemu.
a co to ten kontanthjælp  ?? dokładnie

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Wrz 2011, 23:11:52 »
Jobcenter wysle cie na wstepie za darmo na 2 tyg. na Ibize z tanim biurem podrozy, wkrotce po powrocie beda cie czesto i bezpodstawnie meczyli pytaniami czy znalazles juz prace, przy okazje bedziesz dostawal marne ok. 7000 kr/m na zycie pod warunkiem, ze nie posiadasz nic wartosciowego np: oszczednosci, fure czy ladna zone :)

Bistandhjælp to jest z reguly, ograniczona czasowo, pomoc socjalna dla ludzi bez srodkow do zycia; trzeba sie do niej najpierw zakwalifikowac.

Offline Szymon1987

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Wrz 2011, 10:05:52 »
Jobcenter wysle cie na wstepie za darmo na 2 tyg. na Ibize z tanim biurem podrozy, wkrotce po powrocie beda cie czesto i bezpodstawnie meczyli pytaniami czy znalazles juz prace, przy okazje bedziesz dostawal marne ok. 7000 kr/m na zycie pod warunkiem, ze nie posiadasz nic wartosciowego np: oszczednosci, fure czy ladna zone :)

Bistandhjælp to jest z reguly, ograniczona czasowo, pomoc socjalna dla ludzi bez srodkow do zycia; trzeba sie do niej najpierw zakwalifikowac.
??? na Ibize to jakieś żarty czy co. No ejj 7000 tys dkk chociaz cos na ziemi nie leży ja i tak  już do Dk nie wróce bo miałem zamiar zjechać pod koniec roku a nie mam nic domu żony dzieci samochód citroen zx-z 95 roku :D lol także jak by mi coś chociaż dawali no to looz ;) o to właśnie pytam na forum. To co musze jechać znowu do Dk to Jobcenter tak i tam wszystko załatwie?

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Wrz 2011, 10:41:53 »
??? na Ibize to jakieś żarty czy co. No ejj 7000 tys dkk chociaz cos na ziemi nie leży ja i tak  już do Dk nie wróce bo miałem zamiar zjechać pod koniec roku a nie mam nic domu żony dzieci samochód citroen zx-z 95 roku :D lol także jak by mi coś chociaż dawali no to looz ;) o to właśnie pytam na forum. To co musze jechać znowu do Dk to Jobcenter tak i tam wszystko załatwie?

NIE,  ZADZWON DO NICH TO PRZYSLA SWOJEGO PRACOWNIKA.

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Wrz 2011, 10:47:47 »
To co musze jechać znowu do Dk to Jobcenter tak i tam wszystko załatwie?

to ty do Pl wrociles.... jak tak to co chcesz teraz w dani zasilek dostac... zapomnij w pl do urzedu dla bezrobotnych musisz sie udac.

Offline Szymon1987

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Wrz 2011, 11:18:23 »
Dobra jest widze że wy na tym forum to tak mądrzy jak ja.Warszawiak zajebisty jestes naprawde!!! gadałem z Dziewczyną z 3F i mówi że jak mam żółta karte to żaden problem bez wzgledu czy siedze w PL czy DK zasiłek mi sie należy.

[Posted on: 06 Wrz 2011, 11:16:05]

Nie mogę siedzieć w Dk skoro Szef dawał mi mieszkanie za które nic nie placiłem to co teraz mam bezczynnie siedziec tam i czekac na co ..? ale wiem ze musze jechac pozałątwiać wszystko! Ale Dzieki i tak niektórym Forum-owiczom za odpowiedzi czegoś sie dowiedziałęm :]

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Wrz 2011, 11:18:23 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15476
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1