poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pierwsza praca w Daniu - dokumenty  (Przeczytany 10826 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Makku

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Pierwsza praca w Daniu - dokumenty
« dnia: 11 Gru 2011, 11:38:20 »
Witam,

Za niedługo wyjeżdżam do pracy do Dani. Jest to moja pierwsza praca w tym kraju (nie mam jeszcze CPR). Słyszałęm, że przez pierwszy rok obowiązuje mnie podatek w wysokości 8%. W związku z tym moje pytanie: Jakie dokumenty z Polski muszę przedstawić w SKAT oraz czy muszą one być przetłumaczone? Z tego co tutaj wyczytałem, to mam przedstawić zaświadczenie o zameldowaniu w Polsce oraz rezydenturę podatkową z US. Czy coś poza tymi dwoma dokumentami jest wymagane w SKAT aby płacić 8 % podatek ?

Kolejne moje pytanie. Po dostaniu nr CPR w jakim okresie muszę złożyć wniosek o pozwolenie na użytkowanie samochodu na polskich tablicach rejestracyjnych?
A także czy w czasie od złożeniu takiego wniosku i oczekiwaniu na odpowiedz mogę poruszać się takim samochodem ?

Dziękuje i pozdrawiam.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
Odp: Pierwsza praca w Daniu - dokumenty
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Gru 2011, 12:06:20 »
Na ten temat bylo pisane juz z tysiac razy, jezeli masz kontrakt bezterminowy to nie bedziesz mial tych slawetnych 8% tylko normalna stawke ok.36% i ok.43 tys.koron wolnej kwoty od podatku, a o pozwolenie na samochod to najlepiej sie strac przed przyjazdem albo zaraz po przyjezdzie.

Offline Makku

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Gru 2011, 14:48:36 »
Tak wiem, że musi to być kontrakt na czas określony. Ale czy to wystarczy? Czy trzeba przedstawić dodatkowo jakieś dokumenty z Polski ?
Idąc po numer CPR do SKAT można jednocześnie złożyć wniosek o pozwolenie na jazdę 'polskim samochodem' ?

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Gru 2011, 16:17:43 »
Tak wiem, że musi to być kontrakt na czas określony.

Fradrag for rejseudgifter jest teraz ograniczony do kwoty 50.000 kr. Czasowo to odpowiada odliczeniu kontraktu 3 miesięcznego a dokładnie 77 dniom kontraktowym (77dni x 650kr = 50.050 kr). Podsumowując najbardziej opłaca się taki właśnie kontrakt oczywiście od strony finansowej ;D.

Wniosek o jazdę na PL blachach najlepiej wysłać bezpośredni tu: SKAT, Helgeshøj Allé 9, 2630 Taastrup

Offline Makku

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Gru 2011, 16:25:42 »
Rozumiem. Ale najbardziej zastanawia mnie to czy muszę w SCAT przedstawić dokumenty potwierdzające zameldowanie ( czy wystarczy tylko dowod osobisty?) oraz dokument ze jestem plątnikiem podatkowym w Polsce? (rezydentura podatkowa). ?

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Gru 2011, 17:04:28 »
Pamiętaj o paszporcie, dokumenty potwierdzające zameldowanie może się przydać jeśli mieszkasz z żoną , pamiętaj też żę nawet jeśli zapłacisz te 8% w Danii to resztę powinieneś zapłacić w PL  :)  mogą cię ścigąć nawet za kilka lat w PL albo Skat jeśli coś się nie spodoba i zażądają zwrotu, a i tak bywa.  Dokładniej opisane jest tutaj http://www.poloniainfo.dk/forum?topic=16491.0

tylda

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Gru 2011, 17:53:53 »
Pamiętaj o paszporcie, dokumenty potwierdzające zameldowanie może się przydać jeśli mieszkasz z żoną , pamiętaj też żę nawet jeśli zapłacisz te 8% w Danii to resztę powinieneś zapłacić w PL  :)  mogą cię ścigąć nawet za kilka lat w PL albo Skat jeśli coś się nie spodoba i zażądają zwrotu, a i tak bywa.   Dokładniej opisane jest tutaj http://www.poloniainfo.dk/forum?topic=16491.0

Widzę, że po genetyce i kwestii granic tolerancji, wziąłeś się za doradztwo podatkowe.
Z równie bzdurnym wynikiem.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Gru 2011, 17:53:53 »

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Gru 2011, 19:08:22 »
Tak wiem, że musi to być kontrakt na czas określony. Ale czy to wystarczy? Czy trzeba przedstawić dodatkowo jakieś dokumenty z Polski ?
Idąc po numer CPR do SKAT można jednocześnie złożyć wniosek o pozwolenie na jazdę 'polskim samochodem' ?

A ja myślałam, że CPR wydaje kommune a nie SKAT. Coś się zmieniło?

Widzę, że po genetyce i kwestii granic tolerancji, wziąłeś się za doradztwo podatkowe.
Z równie bzdurnym wynikiem.

To może ty, TYLDA, wyskoczysz z jakimś konstruktywnym komentarzem, zamiast pustych postów, bo inni pprzynajmniej próbują pomóc  8)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Gru 2011, 19:33:01 »
No rzeczywiście Vordingborg jakieś tu nowe teorie podatkowe wykombinował  ;D ;D. Tylda ma rację w tej kwestii. Pomagać to za wiele w tym temacie nie trzeba bo to forum to istna biblia na ten temat. Trzeba się niestety pofatygować i to wszystko przeczytać  :D :D a to już trzeba poświęcić z tydzień na intensywne pranie mózgu.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Gru 2011, 19:43:33 »
To dosyć dziwne co piszesz zwłaszcza że średnio raz w tygodniu ktoś na tym forum prosi o pomoc bo np. wezwał go skat podważając ulgi za ostatnie lata, lub dostał wezwanie z US w Polsce celem rozliczenia dochodów w Danii. Oczywiście to między innymi kwestia rezydencji podatkowej. Ale podważanie do prawa kontroli podatnika przez wyżej wymienione instytucje zakrawa o kpinę  ;)  miłej zabawy  8)    http://www.poloniainfo.dk/forum?topic=1026261.0   albo http://www.poloniainfo.dk/forum?topic=1025345.0  lub http://www.poloniainfo.dk/forum?topic=1024317.0

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Gru 2011, 19:47:44 »
No tak, tylko że Makku pyta konkretnie o pomoc, i Vordingborg właśnie to zrobił, podając konkretnego linka, a nie uogólniając "...że tego jest sporo, tylko sam sobie poszukaj..."  ;D Tak to każdy może napisać, nawet ja, jeśli się nie orientuję w temacie  :D  :D  :D
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Gru 2011, 19:59:34 »
Ja też chciałbym wejść na każde forum i jako "nowy" zadać pytanie i mieć podane jak na talerzu ale to jest troszkę szczyt nie powiem czego  ;D. Najpierw troszkę własnego zangażowania trzeba też wykazać  ;D ;D. Na tym forum i tak słabe są zj...ki za takie postępowanie a zdarza się nader często ;D ;D.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Gru 2011, 20:05:31 »
Ja też chciałbym wejść na każde forum i jako "nowy" zadać pytanie i mieć podane jak na talerzu ale to jest troszkę szczyt nie powiem czego 
Każdy ma takie prawo jeśli chce, jeżeli ktoś zadaje pytanie a ciebie to denerwuje to ignoruj, zaoszczędzisz nerwów  ;)

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Gru 2011, 20:08:14 »
 I znowu konkretna odpowiedź  ;D  ;D  ;D  ;D  ;D

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Gru 2011, 20:15:13 »
Każdy ma takie prawo jeśli chce,......

Wiem, że ma takie prawo ale powinien mieć jeszcze za grosz kultury  ;D ;D.

.........jeżeli ktoś zadaje pytanie a ciebie to denerwuje to ignoruj, zaoszczędzisz nerwów  ;)

Vordingborg, mnie nie tak łatwo z nerwów wyprowadzić,  :D :D mi po prostu chodzi o to, że powinny jednak obowiązywać pewne reguły. Ile razy można pisać to samo i powielać treści. Jest google, bo nasza forumowa wyszukiwarka to badziew, i wsio się znajdzie  ;D ;D.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Gru 2011, 20:15:13 »

praca w ochronie środowiska

Zaczęty przez crazyrafDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16242
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2007, 00:34:01
wysłana przez crazyraf
Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4