poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Religia w DK cz.2  (Przeczytany 36516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MalaCzarna

• Gość
Odp: Religia w DK cz.2
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Gru 2011, 17:52:40 »
Nie sadzę żeby fakt zawarcia czy też nie zawarcia związku małżeńskiego mógł być miarą naszej bogobojności, moralności, ...

Ale jest miarą naszej bogobojności!
Na kartach Biblii jest krótko i jasno skonstruowane prawo/konsekwencje czynów... Cudzołożnicy królestwa Bożego nie odziedziczą
Jak dobrze doczytasz wcześniejsze słowa w tym szeregu wcześniejszych przewinień (miejsce to wykropkowalam) zapisani są też inni np.mordercy,złodzieje...tzn. cudzołóstwo to samo co morderstwo.

Natomiast idąc twoim tokiem myślenia można  też powiedzieć że miarą uczciwości nie jest czy kradnę czy nie kradnę  ;) :D

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Gru 2011, 18:15:52 »
Interpretujesz coś jasno napisane po swojemu  fiskeren napisał:  Nie sadzę żeby fakt zawarcia czy też nie zawarcia związku małżeńskiego mógł być miarą naszej bogobojności, moralności     to zdanie chyba znaczy poprostu tyle że nie fakt brania ślubu swiadczy o tym kto jaki jest pod wzgledem moralnych zasad i pokory czy tez uduchowienia     ...jak mozesz powiedziec ze miarą uczciwości NIE JEST czy kradne czy nie według niego .Nie majac ślubu jestest złodziejem .Nie mając ślubu jest cudzołożnikiem ?
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

Offline slaban

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Gru 2011, 18:25:35 »
źródło wikipedia :)
Cudzołóstwo – termin religijny, określający zdradę małżeńską. Oznacza stosunek płciowy z cudzą żoną lub z cudzym mężem. Niekiedy definicja jest rozszerzana na stosunek pomiędzy osobą pozostającą w związku małżeńskim, a kimkolwiek oprócz własnego męża lub żony.
Teologia katolicka wyróżnia cudzołóstwo zwykłe (gdy jedna z uczestniczących w nim osób pozostaje w związku małżeńskim) i podwójne (gdy obydwie osoby są związane małżeństwami).
Cudzołóstwo potępiane jest przez wiele religii. W chrześcijaństwie uznawane za grzech (w katolicyzmie grzech śmiertelny) i wykroczenie przeciwko jednemu z dziesięciu przykazań. Również w islamie cudzołóstwo (زناء zina) jest uznane za ciężki grzech jako złamanie kontraktu małżeńskiego i jest karane ukamienowaniem lub chłostą, jeśli znajdzie się czterech dorosłych świadków tego czynu.
Więc dwoje ludzi wolnego stanu kochających się nie popełnia Cudzołóstwa a jedynie grzech zaniechania obowiązku małżeńskiego

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Gru 2011, 18:30:13 »
Ale jest miarą naszej bogobojności!
Na kartach Biblii jest krótko i jasno skonstruowane prawo/konsekwencje czynów... Cudzołożnicy królestwa Bożego nie odziedziczą
Jak dobrze doczytasz wcześniejsze słowa w tym szeregu wcześniejszych przewinień (miejsce to wykropkowalam) zapisani są też inni np.mordercy,złodzieje...tzn. cudzołóstwo to samo co morderstwo.

Natomiast idąc twoim tokiem myślenia można  też powiedzieć że miarą uczciwości nie jest czy kradnę czy nie kradnę  ;) :D

Drugi raz piszę, bo mi poprzednie wypociny nie wrzuciło :(
Mała nie rzucaj mi biblią bo biblia to jedno a kościół to drugie i w żaden sposób nie jest ze sobą powiązane. Kościół to hipokryzja. I nie porównuj ludzi bez ślubu z mordercami...to już zalatuje jechowymi

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Gru 2011, 18:33:33 »
...w islamie cudzołóstwo (زناء zina) jest uznane za ciężki grzech jako złamanie kontraktu małżeńskiego i jest karane ukamienowaniem lub chłostą,...

Ukarana jest tylko kobieta, mezczyzna nie. Tak samo jak gwalt - zgwalcona kobieta zostanie ukarana, mezczyzna który gwalcil nie.

A tak sobie czytam o cudzolóstwie, malzenstwie i mysle sobie ze troche za wczesnie piszemy 21 wiek, powinnismy pisac: 12 :-)

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Gru 2011, 18:35:33 »
...w islamie cudzołóstwo (زناء zina) jest uznane za ciężki grzech jako złamanie kontraktu małżeńskiego i jest karane ukamienowaniem lub chłostą,...

Ukarana jest tylko kobieta, mezczyzna nie. Tak samo jak gwalt - zgwalcona kobieta zostanie ukarana, mezczyzna który gwalcil nie.

A tak sobie czytam o cudzolóstwie, malzenstwie i mysle sobie ze troche za wczesnie piszemy 21 wiek, powinnismy pisac: 12 :-)

dokładnie! Jak pójdę z obską babą to jest cudzołóstwo. Ale jak kocham jedną kobietę i tylko z nią wymieniam płyny organiczne to to NIE JEST cudzołóstwo i basta!

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Gru 2011, 18:37:03 »
.

Biblia? Która? Czyja? Ta po hebrajsku? Grecku? Katolickie, pózne przeklady zatwierdzane przez papiezy o których kosciól bardzo chcialby zapomniec ? Biblia mormonów? Prawoslawna? :-))
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Gru 2011, 18:37:03 »

Offline slaban

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Gru 2011, 18:42:37 »
Za Cudzołóstwo mężczyźni w Islamie ponoszą taką samą kare jak kobieta

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Gru 2011, 18:46:26 »
Drugi raz piszę, bo mi poprzednie wypociny nie wrzuciło :(
Mała nie rzucaj mi biblią bo biblia to jedno a kościół to drugie i w żaden sposób nie jest ze sobą powiązane. Kościół to hipokryzja. I nie porównuj ludzi bez ślubu z mordercami...

Ale ja się z tobą zgadzam! :) :) :) Kościół jedno a Biblia drugie! O tym już pisałam wcześniej...
Fiskeren ja kocham czytać i jak sobie poczytałam jaki rodowód mają święta,symbole religijne ...ufff gorąco mi się robiło czasami .

Ja nie porównuje ludzi żyjących bez ślubu z mordercami ...ja tylko ośmieliłam się zacytować...nie ja napisałam takie słowa w Biblii ...

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Gru 2011, 19:05:46 »
OK...mój błąd, przepraszam! Nie jest moim celem wzbudzać jakieś zadymy. Do ewentualnej rzeczowej dyskusji jestem jak najbardziej gotowy.

Offline slaban

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Gru 2011, 19:07:31 »
Malaczarna cytujesz coś czego nie rozumiesz ".......Cudzołożnicy królestwa Bożego nie odziedziczą"
napisałem wyżej kto to są Cudzołożnicy ;)
wszyscy pisali o życiu bez ślubu a nie o zdradach małżeńskich

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Gru 2011, 19:08:30 »
OK...mój błąd, przepraszam! Nie jest moim celem wzbudzać jakieś zadymy. Do ewentualnej rzeczowej dyskusji jestem jak najbardziej gotowy.

hahahah ale ja nie skończę moich gołabków hahahahahaha  ;) :D

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Gru 2011, 19:10:03 »
hahahah ale ja nie skończę moich gołabków hahahahahaha  ;) :D

Nie wiem na ile to będzie pomocne, ale piszę się na degustację :D

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Gru 2011, 19:12:36 »
Malaczarna cytujesz coś czego nie rozumiesz ".......Cudzołożnicy królestwa Bożego nie odziedziczą"
napisałem wyżej kto to są Cudzołożnicy ;)
wszyscy pisali o życiu bez ślubu a nie o zdradach małżeńskich

Ok słaban w cytacie /wersecie jest wiele osób/czynów -ja zacytowałam jeden z nich licząc że resztę doczytasz sam.
Dlatego postawiłam trzy kropki o takie...

Tam są też rozpustnicy,złodzieje ,kłamcy ,mordercy...prooooszę przeczytaj sam  ;)

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Gru 2011, 19:13:40 »
Jeden zabobon mniej --- życie bez ślubu nie jest grzechem  ;D
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 12 Gru 2011, 19:13:40 »

Religia i równouprawnienie

Zaczęty przez KlingonDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 9347
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 18:07:22
wysłana przez Slawek Kopenhaga
Religia w DK

Zaczęty przez innaDział Kultura

Odpowiedzi: 4