poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Fradrag, Skattekort , Kontrakt - pomoc  (Przeczytany 3027 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mcaron

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Fradrag, Skattekort , Kontrakt - pomoc
« dnia: 01 Mar 2012, 16:00:57 »
Witam. Nazywam się Marek, postaram sie przedstawić moją sytuacje. Pracuje w Danii od 18 kwietnia 2011 roku, od początku pracy otrzymałem kontrakt bez daty zakonczenia (tj. na czas nieokreślony), po wyrobieniu skattekort dostałem podstawowy fradrag (tj. 4600dkk/ms). Niedawno pracodawca poinformował mnie, że może nie mieć dla mnie więcej pracy i zmienił mi umowe na czas nieokreślony (zrobił to w ten sposób ze wystawił mi umówe od 18 kwietnia 2011 do 18 kwietnia 2012). Z tego co wiem i zaobserwowałem u znajomych z pracy, jeżeli posiada się kontrakt na czas określony (to moja pierwsza praca w Danii), można otrzymać dodatek za prowadzenie podwojnego życia ( po okazaniu zaświadczenia o zameldowaniu w Polsce) oraz za np. spanie w samachodzie ( jestem kabusewca). Zbliża się rozliczenie i zastanawiam się czy jest szansa na wyrwanie tego dodatku oraz na zwiększenie fradrag'u na nastepne dwa miesiące w moim przypadku ? Dodam że byłem z tą umową w skacie już 3 razy, pierwszy raz kobieta mi powiedziała ze mogłbym sie rozliczyc z dodatkiem poczym oni poprosza mnie o wyslanie umowy, drugi raz facet poinformowal mnie ze jest na to mała szansa a ostatnim razem poinformowano mnie że jest to niemożliwe, ponieważ w momencie wystawiania skattekort umowa była na czas nieokreślony. Wiem, że można odzyskac nawet do 50.000 dkk więc nie chce się poddac, prosze kumatych o pomoc. Pozdrawiam

poloniainfo.dk

Fradrag, Skattekort , Kontrakt - pomoc
« dnia: 01 Mar 2012, 16:00:57 »

C.V po angielsku prosze o pomoc

Zaczęty przez nutka1984Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 14533
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2012, 13:17:19
wysłana przez galernik
Pomoc

Zaczęty przez nata2hkaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2