Ogólne > Rodzina ...
Zasiłek rodzinny
varszafiak:
--- Cytat: piotr1 w 02 Maj 2012, 12:34:04 ---no nie wiem...w kazdym badz razie gosc powiedzial mi przez telefon jakie papiery i wtedy zapytalem czy mam zrezygnowac z pobieranego w polsce rodzinnego- on mi dpowiedzial-nie nie- my skontaktujemy sie z pomoca socjalna w polsce i jesli bierzesz- jego slowa doslowne- 100 zl w polsce - to my doplacamy ci tutaj roznice....coz..i tak narazie pozostalo mi czekac kolo miesiaca- bo mowil ze tyle potrwa zalatwienie tego...ale dzieki za rade :)
--- Koniec cytatu ---
Tak z ciekawości, jak to sie rozwinęło dalej? Wszystko ok?
P.S
Chciałbym zweryfikować informacje które posiadam.
piotr1:
rozwinelo sie to tak- w pl chcieli oryginalny kontrakt przetlumaczony rzez tlumacza przysieglego zeby przestac wyplacac zasilek-dzwonilem tam-powiedzialem im ze mam umowe dwujezyczna-sam napisalem ta po polsku- skad ja im wezme tlumacza przysieglego z jezyka dunskiego-nie mam czasu szukac....szef mi podpisal ta polska i musze wyslac poczta....powiedzieli w pl ze oni nie moga ot tak przerwac wyplacanie zasilku,nawet jak chce zeby przerwali-musza miec ten kontrakt...na pocatku myslalem sobie-w dupie to mam,niech placa a potem oddam-bo tak powiedzieli w pl-ze czasem to trwa pare miesiecy i bede musial oddac to nadplacone....ale potem przyszla mi do glowy ta umowa o prace dwujezyczna- i narazie tyle....czekam na jakas wiadomosc z pl ze doszly im papiery z dk lub na wiadomosc z sociecenter w aalborgu ze cos jest nie tak....ale mowili ze jak cos bedzie nie tak to beda dzwonic w ciagu 2 tygodni--a 2 tygodnie minelo juz dawno..wiec w pl trzeba zrezygnowac lub potem oddawac,a dk bedzie placic cala sume zasilku ...hmm...chyba tyle :)
piotr1:
p.s. w razie pytan prosze pisac tu lub na p.w. - z checia pomoge i podziele sie wiedza nie oczekujac nic w zamian(oczywiscie w miare swojej wiedzy i mozliwosci czasowych bo mam prace taka ze czesto mnie nie ma)---- kiedys tu tak bylo na tym forum..no ale wtedy nie bylo tylu polakow tutaj, tyle zawisci i tego ze za kazda rade lub podpowiedz ktos oczekiwal cos w zamian- przepraszam tych ktorych urazilem
piotr1:
podnosze watek bo cos sie wydarzylo--dzis zadzwonili z komuny(sociecenter )i powiedzieli ze w piatek papiey wyslali do polski i ze powinno to potrwac jeszcze okolo 1 lub 2 miesiace ----a odpowiadajac na powyzsze----nie da sie zrezygnowac w pl bo trzeba pokazac umowe w polskim jezyku lub przetlumaczona przez przysiaglego- dunska umowe o prace----jesl nie dam tych dokumentow to oni w polsce beda wyplacac swiadczenia ---potem musze to oddac i tyle
piotr1:
ponownie podnosze bo bylem w pl i pytalem co z papierami z danii i co z moim rodzinnym dunskim?powiedzieli ze papabusew nie ma- a w danii mowili mi ze wyslali-- hmm....teraz, jak przyjechalem do dk ponownie zadzwonilem do sociecenter aalborg i spytalem gdzie wyslali- to powiedzieli mi ze oni zawsze wysylaja do ministerstwa w warszawie,warszawa wysyla tam gdzie mieszkam,a stamtad wysylaja do osiecimia- bo w osiecimiu jest sekcja ktora sie tym zajmuje...sociecenter powiedzialo ze do konca roku powinno byc juz wszystko zalatwione....hmmm.....wiec se siedze i cierpliwie czekam.... :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej