Ogólne > Rodzina ...

Jaki wozek dla dziecka?

<< < (11/13) > >>

CzaryMary:

--- Cytat: Jomir w 15 Maj 2012, 23:35:08 ---Jak dla mnie to dunski schemat zywienia dzieci, to nic dodac nic ujac, szumnie nazwane BLW.
Tyle, ze tu sie po prostu tak dzieci karmi, a w Polsce potrzeba do tego ideologii.
U nas o wyborze metody zdecydowala corka.
Za zadne skarby nie chciala butelki, w zadnym wieku, wiec od 4 miesiaca pila wode z kubka (dziekujemy Ci kubeczku Doidy) a i kaszki lyzeczka. I tak jakos samo wyszlo.

--- Koniec cytatu ---
Duński schemat żywienia i jedzenie łyżeczką nie ma nic wspólnego z BLW. Metoda zresztą nie pochodzi z Polski. A kubeczek doidy rzeczywiście jest super.

Jomir:
Nie powiedzialam, ze BLW pochodzi z Polski, ale zauwazylam ogromna fascynacje polskich mam metoda/forma zywienia, nazywana pieknie po angielsku (choc wiele fascynatek nawet angielskiego nie zna) - zaobserwowane na polskim "mamowym" forum.

Co do samego BLW, to dobrze wiem, ze nie chodzi o karmienie lyzeczka, a krotko mowiac o dazenie do samodzielnego spozywania nabusezdrobnionych pokarmow.
Trudno bym dziecku w wieku 4 miesiecy podala jedzenie na talerzyku i oczekiwala, ze zacznie samo jesc.
Lyzeczka byla etapem posrednim i pozwolila ominac butelke.

Czary, pewnie dostalas ksiazeczke od poloznej o zywieniu malych dzieci. Przebrnij przez nia, a zobaczysz, ze dunski schemat - co podawac, kiedy i w jakiej formie, lezy blisko BLW.

Humorystycznie na koniec, ostatnio moja polska przyjaciolka doznala szoku z pogranicza zawalu serca, jak zobaczyla, ze swojej wowczas 13 miesiecznej corce kotleta mielonego daje (w calosci oczywiscie). Kotleta? takiemu malemu dziecku? zawolala ze zgroza. Ja jej na to, ze "spokojnie, odcinam brzegi, ktore lezaly na patelni, daje jej tylko srodek". A ona: "ale tak w calym kawalku" ?

CzaryMary:
Mamy stosujące tą metodę są rzeczywiści z niej bardzo zadowolone, ja jednak bałam się ominąć łyżeczki, dlatego zdecydowałam się na tradycyjną metodę. BLW nie zakłada podawania małym dzieciom w wieku 4 miesięcy jedzenia w kawałkach, dzieci zaczynają jeść dopabuse w wieku 6 miesięcy, co zresztą jest zgodne z obowiązującymi od jakiegoś czasu zaleceniami żywieniowymi. 4-miesięczne dziecko jest zbyt małe na BLW.
Broszurkę od położnej dostałam. Wszystkim mamom, które chcą się wgłębić w temat rozszerzania diety polecam Helen Lyng Hansen "Børn & Mad", fantastyczna pozycja na temat tradycyjnego rozszerzania diety.
W polskim schemacie zaleca się podawanie niewielkiej ilości kaszki manny na zasadzie "szczepionki" przed celiakią i będę ją podawać synkowi. W duńskim schemacie glutenu na początku w ogóle nie ma, jednak przeprowadzone badania naukowe wskazują, że niewielkie ilości manny wprowadzone od razu na początku diety mogą zapobiegać późniejszej wrażliwości na gluten.

CzaryMary:
Koleżanka pewnie małe dzieci miała jakiś czas temu. Jak się wgłębić w najnowsze zalecenia pielęgnacji, to wielu różnic między Danią a Polską naprawdę nie ma. 

Reksio:
Dla tych mam które chciałyby coś wiedzieć na temat BLW:

http://www.min-mave.dk/foraeldregrupper/thread-1814829.htm

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej