Ogólne > Rodzina ...

Dagpleje i Przedszkole

<< < (3/5) > >>

Reksio:

--- Cytat: Jomir w 25 Maj 2012, 16:01:44 ---Generalnie wszytsko zalezy od kommuny, mam na mysli wyzywienie, ale w wiekszosci kommun, dzieci maja pelne wyzywienie u niani. Jezeli chodzi kaszke, to po umowieniu sie z niania, bedziesz mogla dostarczyc "sucha" kaszke. Nabialy nie mozna niani dostarczac z racji ryzyka zarazenia salmonella i szybkiego rozwoju bakeriii mlecznych.
Jezeli chodzi o ubrania, musisz dostarczyc zestaw, ktory na stale lezy u niani. Reszta zalezy od gminy.

Co do aplikacji, to aplikuje sie w tej chwili "on line" przez borger.dk (musisz miec od tego NEMid)

--- Koniec cytatu ---

Nie do końca tak jak piszesz, bo wyżywienie łącznie z nabiałem można uzgodnić indywidualnie. Ja rozmawiałam z moją nianią i uzgodniłyśmy, że większość produktów kupuje niania (te które wychodzą poza schemat z komunny, a moja córeczka je) a np. mleko pełnotłuste ekologiczne i masło eko bez soli zanoszę sama i ona mnie informuje kiedy jest na wykończeniu, żebym kupiła świeże. Kaszkę zanoszę codziennie nową porcję jak mówisz "na sucho" i butelkę z której Mała pije bo tak lubi przed drzemką w południe. Reszta jest na miejscu. No i oczywiście ciuszki na zmianę, pieluchy i serwetki do wycierania pupy. Co jeszcze? Umówiłam się że moja Mała będzie spała do lata na werandzie w łóżeczku turystycznym (też moje), które na weekendy zabieram do domu, tak jak inne mamy swoje wózki do spania. U mojej niani jest teraz trójka dziewczynek (w sumie), jedzą cztery razy dziennie, wychodzą na dwór, na gimnastykę, spotkania z innymi nianiami. W domu są aktywowane cały czas, czyta im książki, ciągle uczy czegoś nowego. A dzieci, które śpią na dworze w wózku dogląda i ma w wózkach nianie elektroniczne. Tutaj jest dozwolone "wózkowanie" do temperatury minus 10 stopni, przy braku wiatru oczywiście. Ja chcę wózkować od lata, i to też uzgodniłam z nianią.

Jomir:
W pierwszym zdaniu napisalam: wszystko zalezy od kommune. U mnie na przyklad nie wolno dostarczac zywnosci.

newbie12:

--- Cytat: Jomir w 17 Kwi 2013, 08:46:51 --- Niania na pewno lepsza niz zlobek dla maluszkow.
--- Koniec cytatu ---

A moglabys to rozszerzyc? Jaka jest roznica? Ostatnio z kolezanka przerabialysmy ten temat. Piszecie, ze niania ma nad soba kontrole. Jaka? Jak czesto? Np. w dagpleje w Roskilde pedagog przychodzi na kontrole raz na 6 tygodni. Przeciez jest tam sama z dzieciaczkami, nikt nie sprawdza w jaki sposob w danej chwili zajmuje sie dziecmi. Czy ma jakas pomoc przy karmieniu czy przewijaniu. Jak sprawdzic w jaki spoob spedza z dziecmi czas, czym je zajmuje. Skad mam wiedziec czy np. moim dzieckiem nie zainteresuje sie za bardzo maz niani. I czy w ogole dzieci maja stycznosc z innymi ludzmi oprocz niani? Wiem, ze to juz drastyczny przyklad ale nigdy nie wiadomo. Sa rozne sytuacje. Zreszta czytalam o pedofilach w dagpleje. Niania moze byc po szkoleniu ale raczej nigdy nie jest pedagogiem. Pewnie zaraz zostane zjechana ale zrozumcie, ze po prostu zastanawia mnie jak to wszystko dziala i mam obawy.
W zlobku wszystko jest jasne. Na 3-4 dzieci przypada jedna pani. Dziecko dostaje ok 5, zwykle ekologicznych, posilkow, zlobek ma plac zabaw dla dzieci i sale a nie jakies prywatne mieszkanie i przede wszystkim profesjonalna opieke pedagogow. Nie wiem jak jest u niani ale w zlobku dzieci maja codziennie jakies "eventy".
Odchodzi tez stres zwiazany z przejsciem do przedszkola, jesli jest zintegrowane ze zlobkiem. Czesto to samo miejsce i ta sama grupa.
Zlobek brzmi dla mnie po prostu bardziej profesjonalnie, glownie ze wzgledu na wyksztalcenie pracownikow. Pedagog to pedagog a niania moze byc kazdy kto przejdzie szkolenie.

Jomir:
Zlobek jak dla mnie to Szkoła przetrwania dla niemowlakow. Kilkumiesieczne dziecko , ktore nie ma najmniejszej potrzeby przebywania w grupie "wrzuca sie" do grupy 10-12 dzieci w roznym wieku. Niby jest tak, ze jedna opiekunka na4-5 dzieci, ale to nie jest tak, ze kazdy pilnuje swoja piatke. W efekcie jest tak, ze najlepsza opieke Maja dzieci, ktore najglosniej wyja. Pedofili spotkac mozna wszedzie.

newbie12:
No tak, ale nadal nie wiem w czym niania jest lepsza. Poza tym piszesz niemowle... Niemowle jest tylko do roku. Czy w dagpleje wszystkie dzieci sa w jednakowym wieku? W zlobku mimo wszystko jest kilka pan a niania jest jedna. Czy jedna osoba jest w stanie lepiej zajac sie dziecmi niz kilka? Poza tym kazdy psycholog powie, ze dzieci lepiej rozwijaja sie w grupie i obserwujac moja corke widze, ze ciagnie ja do dzieci. Tak czy inaczej, jesli niania ma pod soba 3 dzieci to juz tez grupa.
Poza tym, nie masz racji, ze w zlobku zajmuja sie tylko tymi dziecmi, ktore najglosniej krzycza. Widzialam jak panie poprawiaja czapki, bo sie przesunely, jak wycieraja zasmarkane nosy, jak pomagaja przy jedzeniu... Oczywiscie, ze nie jest tak, ze kazda pani ma przypisane konkretne dzieci, ale one wszystkie wzajemnie sobie pomagaja. Ciezko mi natomiast wyobrazic sobie nianie latajaca za kazdym dzieckiem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej