Ogólne > Rodzina ...
Dagpleje i Przedszkole
sylwiabialous:
Witam serdecznie,
ja również planuje zapisać swoją córcie do dagpleje dziś dostałyśmy pozwolenie i w przyszłym tygodniu wybieram się do kommuny po złożenie wniosku o żółte i niebieskie karty oraz złożenie dok.w sprawie dagpleje. Czy któś mógłby mi podpowiedzieć jak wygłąda ta formalność w urzędzie (nie wiem czy jest potrzebny mi tłumacz bo znam j.angielski na poziomie podastawowym czy jest to skomplikowana sprawa) i ile to trwa. Planuję iść do duńskiej szkoły uczyć się języka może nawet dziennie więc zależy mi na czasie. Jak wygląda przygotowanie dziecka do niani? Moja córka pije kasze manna więc ja bede robic jej i zanosic do niani tak? A jakieś owoce? Jak wygłada sprawa jedzienia i ubioru. Czy trzeba zanosić jakieś dodatkowe ubrania na zmiane? Bardzo proszę o szczegółowe informacje.
Pozdrawiam,
Sylwia
Jomir:
Generalnie wszytsko zalezy od kommuny, mam na mysli wyzywienie, ale w wiekszosci kommun, dzieci maja pelne wyzywienie u niani. Jezeli chodzi kaszke, to po umowieniu sie z niania, bedziesz mogla dostarczyc "sucha" kaszke. Nabialy nie mozna niani dostarczac z racji ryzyka zarazenia salmonella i szybkiego rozwoju bakeriii mlecznych.
Jezeli chodzi o ubrania, musisz dostarczyc zestaw, ktory na stale lezy u niani. Reszta zalezy od gminy.
Co do aplikacji, to aplikuje sie w tej chwili "on line" przez borger.dk (musisz miec od tego NEMid)
agnieszka1234:
Czy ktoś może napisać jak załatwić dagpleje żeby nie jechac do kommune? Próbowalam przez boger.dk, ale tam wyskakuje mi tylko lista żłobków, na załączonej mapie także nie pokazuje żadnej opcji opieki w mojej miejscowości, a wiem że jest tutaj kilka opiekunek.
Zastanawiam się także co będzie lepsze dla 10-misięcznego dziecka, czy żłobek, czy dagpleje. Żłobka nie ma w mojej miejscowości, jednak zastanawiam się czy nie byłoby lepiej dowozić dziecko dalej jeśli w żłobku miałoby mieć lepszą opiekę. Dagpleje to w końcu tylko jedna pani której nikt nie patrzy na ręce... napiszcie proszę jeśli się mylę...
Mam jeszcze pytanie dotyczące zimy, bo akurat na zimę muszę oddać dziecko pod opiekę. Po ile godzin dzieci śpią na dworze jak jest minusowa temperatura, i jak ta pani słyszy kiedy dziecko płacze w wózku?
Będę wdzięczna za odpowiedź
happybeti:
Nieprawdą jest , ze niani nikt na ręce nie patrzy.Kto ci takich bzdur nagadał???Owszem, jest sama w domu z dziećmi, ale ma kontrole pedagoga itd. nad sobą. to przecież nie taka niania, jak w Polsce, tu są pracownikami kommune, mają szkolenia, nadzór, naprawdę nie ma obaw.
Dużym plusem jest to, ze właśnie niania, czyli , jak tu się nazywa- dagplejemor (widzisz, jak druga mama ;) ), ma niewiele dzieci , ktorymi musi się zająć.Małe grupy są korzystniejsze dla takich maluszków, niż duży złobek. Większośc z nas tu oddaje dzieci do dagpleje i nie ma z tym problemu :).
Poza tym- podstawowa sprawa- gdy zapiszesz juz dziecko "w kolejkę", gdy już "przydzielą " mu nianię, zawsze jest spotkanie informacyjne u niani w domu. Często z tłumaczem (ja tez byłam zaskoczona, gdy na miejscu okazało się,że jest tłumaczka :) ).I wtedy widzisz "swoją" nianię, możesz zobaczyć, czy ci się podoba, czy nie.Bo możesz poprosić o zmianę niani, jeśli nie przypadniecie sobie do gustu "od pierwszego wejrzenia" :). Mi się "nasza" od razu spodobała, więc tego problemu nie miałam.
Na tym spotkaniu dowiesz się wszystkiego, a także sama masz możliwośc zadać nurtujące Cię pytania. By nie wyleciały z głowy, dobrze je sobie przedtem wynotować.Ja dodatkowo w charakterze wsparcia i eksperta zabrałam ze sobą siostrę, która pracuje w przedszkolu ;D.
Co do spania na dworze- dzieci śpią ok. 2 godzin, ale to zalezy od dziecka.To jest popołudniowa drzemka, mniej- więcej od 12.00 do 14.00. Moja niania do spania ma porozstawiane wózki w strategicznych miejscach, pod oknami itd :). Zresztą w każdym dagpleje, w którym była moja córeczka (trochę "zwiedziła", gdy czasem niania była chora lub miała urlop ) widziałam miejsce na wózki do spania blisko domu, to nie jest drugi koniec ogrodu , a niania nasłuchuje i pilnuje. W sklepach sa specjalne śpiworki na zimę do wózków, kołderki, ubranka itp . Warto może już teraz się rozejrzec, bo możesz trafić na fajne obniżki posezonowe :).
Powiem Ci zresztą, że ja daaawno temu, w Polsce, też moje starsze dzieci wystawiałam na drzemkę na dwór, niezależnie od pory roku. Co w tym złego???A w Polsce też zimą przeciez widuje się mamy spacerujące ze śpiącymi dzieciaczkami po parkach np. . W czym problem???Że odpowiednio ubrane i okryte dziecko śpi sobie na świeżym powietrzu ? To chyba tylko dobrze, co?
Zresztą, tu, w Danii, nawet zimą, w dzień ta temperatura nie spada poniżej kilku stopni mrozu, nie przesadzajmy, to nic takiego. A jeśli masz wątpliwości, czy Twój maluszek "da radę", to może już teraz zacznij go przyzwyczajać do poobiedniej drzemki w wózku na dworze? Wtedy oddając do niani, nie "rzucasz na głęboką wodę" . No i w żłobkach tez dzieci śpią na dworze , więc i tak różnicy nie ma.
Z aplikacją, niestety, nie pomogę, bo ja rozmawiałam w kommune osobiście .
Jak jeszcze masz jakieś pytania, to chętnie odpowiem.Myśle, że może i inne Dziewczyny też się podzielą swoimi doświadczeniami i wiedzą.
Moim skromnym zdaniem dagpleje to bardzo dobre rozwiązanie dla malutkich dzieci, nie ma się czego obawiać :).
Jomir:
Podanie o dagpleje sklada sie przez internet. Musisz wybrac opcje godzinowa i rozszerzyc miejscowosci. Co do wyboru niania zlobek. Niania na pewno lepsza niz zlobek dla maluszkow. Jednak moja dwuletnia corka sie u niani nudzi i chetnie bym ja do zlobka przeniosla.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej