poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Posiadanie broni gazowej w Danii  (Przeczytany 36970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ania8520

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 31
  • -Otrzymane: 28
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Posiadanie broni gazowej w Danii
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Sty 2016, 15:09:55 »
Ważne ze bezpiecznie ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Sty 2016, 20:18:13 »
To moze cos takiego ?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Ania8520

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #47 dnia: 31 Sty 2016, 08:45:35 »
Zawsze możesz powiedziec swojej córce jak zostanie zgwałcona "no cóż za wolno biegałaś i za cicho krzyczałaś" bo widziałam ze takich rad udzielasz.
Juz tu było napisane ze jesli ktoś przekracza dozwolona prędkość jest zagrożeniem dla siebie i innych kabusewców a ja mając gaz dla kogo jestem zagrożeniem?
Jomir z całym szacunkiem - domyślam się ze jesteś w Danii juz jakis dłuższy czas i ze przesiąkłaś ich kulturą ale nie rob się na sile taka duńska i na sile nie myśl jak oni...

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #48 dnia: 31 Sty 2016, 14:43:08 »

Jomir z całym szacunkiem - domyślam się ze jesteś w Danii juz jakis dłuższy czas i ze przesiąkłaś ich kulturą ale nie rob się na sile taka duńska i na sile nie myśl jak oni...
Aniu, siłą rzeczy, będąc w Danii, MASZ OBOWIĄZEK przestrzegać duńskiego prawa. Nie ma to nic wspólnego z "przesiąkaniem kulturą" , a ze zwyczajnym, pragmatycznym podejściem do rzeczywistości, w jakiej człowiek ZDECYDOWAŁ SIĘ żyć (bo, zakładam, nikt nas tu na siłę nie przywlókł i nie więzi) . A może i ma...Może i logicznym i zdroworozsądkowym podejściem jest "przesiąkanie kulturą" kraju, w którym zdecydowaliśmy się żyć, a nie kontestowanie jej na każdym kroku i robienie się z tego powodu nieszczęśliwym, bo jak normalnie żyć w kraju, którego kulturę i rzeczywistość wciąż sie kontestuje ?
Tak więc pretensje do duńskich USTAWODAWCÓW, nie do Jomir, drogie Panie. Nie ona ten zakaz ustaliła, nie rozumiem więc, dlaczego "strzelacie do posłańca".
Mozna, CAŁKIEM LEGALNIE  ;), zapisać się np do szkoły jakichś sztuk walki, samoobrony , skoro czujecie się tak zagrożone.
" Polak gorszego sortu"

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
« Odpowiedź #49 dnia: 31 Sty 2016, 17:13:52 »
beti - polecam przejechać się między zjazdem 52 a 50 i zobaczyć jak Duńczycy przestrzegają duńskiego prawa, albo przejechać się na Vollsmose i zwrócić uwagę młodzieńcom o ciemnej karnacji, by nie rzucali papabusesów na ziemię, nie wydzierali się w niebogłosy, albo by jeździli z dozwoloną prędkością.
Nie wiem dlaczego czasami Polacy (tak, wiem, każdy jest inny, ale myślę, że czasami lepiej się zachować w sposób, w jaki by się człowiek zachował "realnie", a nie internetowo) chcą być bardziej "duńscy" niż Duńczycy i czują niejako obowiązek uświadamiać innych Polaków. Mogę się założyć, że żadnemu muslimowi byś uwagi nie zwróciła, żyjąć w takim państwie prawa jakim jest Dania, a to głównie ze względu na bezpieczeństwo swoje, jak i własnej rodziny, wiedząc, że oni łamią prawo.
A przepisy duńskie może stały się trochę przeterminowane, w związku z ostatnimi wydarzeniami na świecie, które niejako tworzą nową rzeczywistość dla Europejczyków (np. niektórzy Niemcy boją się wychodzić z domów).
Prawo prawem, oczywiście każdy ma wybór, czasami jednak i prawo jest lata świetlne za ... tak samo jak z przekraczaniem prędkości - zachowajmy trochę zdrowego rozsądku, czy Ty uważasz, że Ania nosi gaz po to, by napadać na innych ludzi, tudzież czynić zło? - przecież ona nosi ten gaz dla samoobrony, a Ty piszesz o "OBOWIĄZKU przestrzegania duńskiego prawa" - ślepym - dla mnie to trochę klapki na oczach, taka postawa pro-Duńska "z natury", że wszystko co duńskie to och i ach - w taki sposób można odczytać Twój komentarz (wiem, wiem, pewnie teraz dopiszesz coś innego, tylko po co tworzyć takie komentarze jednostronne? - może lepiej poświęcić chwilkę na przeanalizowanie sprawy i nie odpisywać od razu - emocjonalnie?).
Przecież to dla nas wszystkich byłaby super sprawa, gdyby wszyscy przestrzegali prawa, niestety taki świat, poza tym myślę, że akurat nie Duńczycy, czy Polacy, grzeszą najbardziej.
A pretensje do ustawodawców, tudzież ludzi, którzy ustalają przepisy, stanowią prawo - będą pewnie wdrażane, chyba wszyscy widzą co wyczynia Makrela i, że każdemu się to nie podoba. Nadejdą wybory, będzie rozliczona, niestety tak to działa, że nie można jej ze stołka momentalnie usunąć, a Europejczycy chyba trochę "stracili jaja", ze szkodą oczywiście dla własnych obywateli (bo co powiecie tym wszystkim molestowanym, zgwałconym Niemkom, zabitym Szwedkom?).
« Ostatnia zmiana: 31 Sty 2016, 18:15:03 wysłana przez spooky »

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #50 dnia: 31 Sty 2016, 17:30:01 »
W centrach handlowych przygranicznych we Flensburgu , gazy obronne i wszelakie urządzenia obronne(nielegalne w DK)schodzą jak cieple bułeczki .

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #51 dnia: 31 Sty 2016, 20:02:58 »
Droga Aniu, z czasem, jezeli czlowiek jezeli zyje w danym srodowisku (a nie obok), przesiaka chcac nie chcac.
A o obronie przez wrzask i ucieczke nauczaja wlasnie w Polsce.
Poczytaj, poogogluj, a znajdziesz.

Nawet sprawna dziewczyna nie pokona mezczyzny, no, chyba, ze dziewczyna jest stukilowa posiadaczka czarnego pasa w karate.

No, ale mnie to rybka.
Pamietaj, ze konsekwencja mandatu za posiadanie gazu, bedzie rowniez blokada na obwyatelstwo minimum 4,5 roku.
A za uzycie, oprocz kary wiezienia, mozliwe rowniez wydalenie z kraju (pomimo stalego pobytu), plus karencja na obowyatelstwo minimum 15 lat.

ALe kazdy robi jak uwaza.
Jak napisalam, mnie to rybka.
A o moje dzieci sie nie martw, jakos daja rade.
Za to jezeli tfu tfu cos sie stanie, to pierwsze co zrobie to zglosze to na policje!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 31 Sty 2016, 20:02:58 »

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #52 dnia: 31 Sty 2016, 20:25:08 »
Za parę lat pewnie i tak "wszyscy będą chcieli do Polski", widząc co się dzieje obecnie na Zachodzie można tak przypuszczać ;)
Chociaż Dania jakoś się jeszcze trzyma.

A za użycie ... trudno zakładać, że atakujący - złoczyńca zgłosi na policję użycie gazu przeciwko jego osobie - cwsm111 jeden przykład zalinkował, dziewczyna się obroniła, po złoczyńcy słuch zaginął, wniosek - pamiętać by nie mówić o użyciu gazu ;)
Można też połączyć 2 sposoby = gaz + ucieczka, niekoniecznie trzeba się wówczas - po obezwładnieniu złoczyńcy - drzeć w niebogłosy ;)

Oczywiście każdy musi sam(a) sobie rozważyć za i przeciw.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #53 dnia: 01 Lut 2016, 02:56:22 »
spooky, taka juz moja natura, że NIGDZIE, czy to w Polsce, czy Danii, czy gdziekolwiek na świecie, nie zwracam ludziom uwagi, zaczepiając ich na ulicy. W Polsce, w "blokowiskach", również nie ośmieliłabym się młodzieńcom w dresach zwrócić uwagi, że się wydzierają czy rzucają śmieci na chodnik. Nie o kolor skóry tu chodzi, a o środowiska "żulerki ", "marginesu społecznego" , które istnieje na całym swiecie. 

Do TEJ Polski, jaką "wyszykował" nam teraz "rząd Szydło" ? Do tej Polski "wszyscy będa chcieli" ? Nie rozśmieszaj mnie  8). Już się wszyscy pchają - drzwiami i oknami, granice zablokowane przez falę powracającyh emigrantów i szturmującyh je imigrantów... 8).

Co do "muslimów" i zwracania im uwagi na cokolwiek...cóż...jak do tej pory na swej drodze osobiście spotkałam samych "cywilizowanych" , wykształconych i grzecznych . Co ja na to poradzę, że nie miałam okazji "być bohaterska" i wykazać się w tej sprawie ;). Myslę, znając siebie, że żyjąc w takim miejscu, w takim srodowisku, jakim jest "getto" , zapewne też zaprzyjaźniłabym się z pewnymi rodzinami, tak zwyczajnie, po sąsiedzku. Większośc z nich to normalni ludzie, tak, jak normalni ludzie zamieszkują w "gettach", bo są tam dostępne mieszkania. Miałam koleżankę, mieszkającą w takiej spółdzielni (później kupili dom ). Z tego, co opowiadała, nie było problemów. Nikt ich nie okradał, nie zaczepiał ...
Co do przestrzegania prawa przez Duńczyków- jasne, przyznaję Ci rację , daje sie to zaobserwować, zwłaszcza jeżdżąc samochodem z przepisową prędkościa. Tylko...co to za argument ? Że 100 samochodów przejedzie "normalnie", a 5 z tego złamie przepisy. Czy to zwalnia i nas od ich przestrzegania ?
Jomir podała, jakie są fakty, jakie jest prawo. O czym tu dyskutować?
" Polak gorszego sortu"

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #54 dnia: 01 Lut 2016, 03:43:51 »
Nawet sprawna dziewczyna nie pokona mezczyzny, no, chyba, ze dziewczyna jest stukilowa posiadaczka czarnego pasa w karate.

Bzdura.

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #55 dnia: 01 Lut 2016, 04:32:44 »
beti - Ani napisałaś " MASZ OBOWIĄZEK przestrzegać duńskiego prawa" - o to mi chodziło, że, internetowo czasami można pojechać. Ale to zdarza się pewnie każdemu ;)

A z Polską to chodzi mi o to, że "za parę lat" - kiedyś w przyszłości, nie chodzi o rząd, tylko o środowisko "białych ludzi", w nawiązaniu do miejsc, gdzie wkrótce takich ludzi może przestać być widać (np. Francja, UK, Niemcy z ponad milionem uchodźców w zeszłym roku, a przecież ten napływ nie został zahamowany, jak będzie tak jak w zeszłym roku to w 2016 będą 2 miliony ... razem 3 ... ściągną żonę i 3 dzieci i nagle z 3 milionów zrobi się 12), poza tym to nie są ludzie wychowani w duchu zachodnioeuropejskim, no, ale to zobaczymy. Chociaż jak już wspomniałem - Dania jeszcze trzyma się dobrze, bo przepisy trochę dostosowała (tylko ciągle nie rozumiem po co te zasiłki? - czy dla uchodźcy dom, wyżywienie, ubranie, oraz to, że nie spadną na nich bomby, nie są najważniejsze? - a jak dostaną pieniądze, za to, że tutaj przyjadą, a u siebie ani grosza by nie dostali - czy nikt nie wpadł na to, że to może przyciągać? Zresztą skąd przekonanie, że Europa musi pomagać? - przecież logiczne chyba jest, że Europa nie jest w stanie przyjąć dziesiatek milionów ludzi wychowanych w innej kulturze, po co w ogóle bawić się w takie coś? Głupota ludzi, którzy postradali zmysły i nie wiedzą co ze sobą zrobić, świata w taki sposób nie zbawią, a w świetle ostatnich wydarzeń widać dobitnie, że szkodzą swoim obywatelom) i za bardzo tutaj napływu nie widać, ale teraz wyjechać do Niemiec to chyba za karę ;)

cwsm111 - to sobie teraz podyskutujecie ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Lut 2016, 13:36:53 »
Od polityki macie inny watek :) HALO!!!

A wracajac do watku.
Zaczyna sie od tego czy "mozna miec w Danii", wec grzecznie odpowiadam, ze nie, bo tak mowia przepisy. No, ale gdziezby sie Polak przepisom podporzadkowal :)

Przepisy sa jakie sa, a co sami zrobicie Wasza sprawa. Tak to juz jest, ze czlowiek musi sie uczyc na wlasnych, a nie cudzych bledach, wiec hola :)
Wiec gaz w kieszenie i na lobuzow...

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #57 dnia: 01 Lut 2016, 14:17:58 »
HALO ;)
Jomir - ale po co to z tym Polakiem? Wyżej o takim podejściu trochę wspominałem ;) ... poza tym przepisy dotyczące np. prędkości są, i Duńczycy je łamią ... gdzieżby się Duńczyk podporządkował?
A wczoraj jak jechałem do sklepu to 2 metry za skrzyżowaniem stał na jezdni samochód, blokując przejazd w taki sposób, że trzeba było wjechać na przeciwny pas - gdyby coś z przeciwka jechało ... trzeba by hamować, w przypadku, gdy jeden samochód jedzie za drugim, skręcając w prawo - "wjechanie w tyłek" gwarantowane, gdzieżby Duńczyk pomyślał i zaparkował w miejscu, które nie będzie przeszkadzało innym, tak? ;)
A co powiesz o tej Dunce, która pewnie dzięki temu, że miała gaz, obroniła się przed gwałtem?

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Lut 2016, 14:56:04 »

15 latka poradziła sobie z trzema ciapatymi, bo trza lać a nie się bać !!!
http://egedal.lokalavisen.dk/tre-maend-overfaldt-15-aarig-kampsportspige-det-skulle-de-aldrig-have-gjort-/20151116/artikler/711179429/1017

Offline Ania8520

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Lut 2016, 17:53:52 »
Jomir - jednak coś Ci z Polaka zostało :) Polska uszczypliwość :)
To że żyje się w danym społeczeństwie nie znaczy że musimy zmieniać swoje myślenie.
Ja rownież zyje z Duńczykami a poglądów nie zmieniłam a mimo to dogadujemy się ;)

Piszesz o Polaku i przepisach. Wyobraź sobie że nigdy nie złamałam prawa, nie dostałam mandatu ani punktów tez mi nie zabrali, nigdzie nie widnieje i zawsze zwracam pieniądze które otrzymam ekstra przy wydawaniu przez ekspedientkę z racji jej pomyłki ;)
Nigdy nie byłam na komisariacie...

Jestem chyba jakaś chora że boje się zeby mi nikt nie zrobił krzywdy ;) gdyby wszyscy przestrzegali prawa ja bym nie musiała się bronić ;)

A z drugiej strony myślisz ze jak ktoś mnie zaatakuje a ja go potraktuje gazem to on pójdzie i to zgłosi ? Chciałem ja zgwałcić ale mnie gazem potraktowała :D

Piszesz ze Tobie to lotto kto jak z nas przestrzega prawa, Ty tylko napisałaś jak to prawo w Danii wyglada. Jasne dzieki ale skoro Ci to lotto to chociaż nie drwij z tego i nie śmiej się z ludzi którzy czują lęk ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 01 Lut 2016, 17:53:52 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 318586
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 18924
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 40898
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 48045
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 43925
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand