poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Co na drugie śniadanie do przedszkola?  (Przeczytany 82796 razy)

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
Odp: Co na drugie śniadanie do przedszkola?
« Odpowiedź #105 dnia: 07 Lut 2013, 11:37:29 »
Chodzilam do szkoly z dunkami i bylam swiadkiem ,ze zalewaly kawe instant w kubku ciepla woda z kranu :oW pracy gdy robie herbaty w termosie dla pacjentow ,zawsze zagotuje wode,i daje herbate ekspresowa do srodka.Nieraz sie zdarzylo, ze inna pracownica -dunka zaledwie podgrzewala wode w czajniku(byla to woda swieza z kranu, nie gotowana) , nie czekala az sie wylaczy po zagotowaniu, ale po prostu zalewala ,gdy sie jeszcze gotowalo.Do obiadow  podaje sie kranowe w takich plastikowych dzbankach, mleko pelnotluste, minimælk, letmælk i kernemælk.Jak zauwazylam pacjenci bija sie o kernemælk, letmælk, slodkim tez popijaja- nawet mieso i iine tluste rzeczy.Wode zabieram ze stolu malo ruszona ;DTo

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #106 dnia: 07 Lut 2013, 15:19:26 »
Skoro nie otrzymalyscie "dobrych" rad to uzupelnie, ze ta zimna wode nalezy podgrzac w mikrofalowce i wtedy dodac MM. Dla mnie nie ma to absolutnie zadnego sensu i nie zamierzam tego robic. Ale moja "szwagierka" dunka pyta mnie przy kazdej okazji po co ta wode dalej gotuje bo ona juz dawno przestala i moj maz tez dunczyk pyta kiedy przestaniemy. Taka juz ich mentalnosc ze czesto nie mysla za siebie, tylko jezeli pielegniarka, lekarz, nauczyciel itd powiedzial to ma tak byc. Mysle ze to samo odnosi sie do wielu zwyczajow tutaj
Ogolnie rzecz biorac, fajne jest to  zaufanie spoleczne. Ale  czasami Dunczycy wrecz bezkrytycznie wierza we wszystko, co im sie podaje, mowi, zaleca, itp. Tak to chyba ma zwiazek z ICH mentalnoscia i czasami jest  stanie uprzykrzyc zycie np  nam Polakom, ktorzy mamy to do siebie, ze z duza doza ostroznosc,i a wrecz nieufnosci podchodzimy do kazdej informacji. No ale coz, inna historia, inne uwarunkowania spoleczne :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #107 dnia: 07 Lut 2013, 15:28:41 »
Chodzilam do szkoly z dunkami i bylam swiadkiem ,ze zalewaly kawe instant w kubku ciepla woda z kranu :oW pracy gdy robie herbaty w termosie dla pacjentow ,zawsze zagotuje wode,i daje herbate ekspresowa do srodka.Nieraz sie zdarzylo, ze inna pracownica -dunka zaledwie podgrzewala wode w czajniku(byla to woda swieza z kranu, nie gotowana) , nie czekala az sie wylaczy po zagotowaniu, ale po prostu zalewala ,gdy sie jeszcze gotowalo.Do obiadow  podaje sie kranowe w takich plastikowych dzbankach, mleko pelnotluste, minimælk, letmælk i kernemælk.Jak zauwazylam pacjenci bija sie o kernemælk, letmælk, slodkim tez popijaja- nawet mieso i iine tluste rzeczy.Wode zabieram ze stolu malo ruszona ;DTo
   Wydaje mi sie , ze Dunczycy w ogole bardzo lubia mleko. W domu mojego ex znikaly dziennie 2 litry a pil tylko on i jego 6 letnia coreczka. Ja trzeba bylo wrecz sila odrywac od kubka z mlekiem i pilnowac lodowki, bo byla w stanie pol litra na raz wypic, a niejadek z niej raczej.
    W hotelu, gdzie pracuje , w czasie posilkow tez mleko expresoo sie "utlenia", wypijane szklankami wlasnie..... do dan miesnych. Mnie tezby sie  podnioslo, ale moze Dunczycy maja nieco inne od nas zoladki ;D? No wiecie, lata praktyki, wychowanie, nawyki z domu, presja spoleczna...

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #108 dnia: 07 Lut 2013, 20:16:06 »
Przyczepiłyście się do przedszkolnego żywienia.
O ile wiem,nie ma nakazu posyłania do tego typu placówek więc można pozostać z dzieckiem w domu i gotować mu codziennie trzydaniowe gorące posiłki aby biedne dziecię cały dzień o suchym prowiancie i wodzie z kranu nie umarło z wyziębienia.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #109 dnia: 07 Lut 2013, 20:38:41 »
O ile wiem,nie ma nakazu posyłania do tego typu placówek więc można pozostać z dzieckiem w domu i gotować mu codziennie trzydaniowe gorące posiłki aby biedne dziecię cały dzień o suchym prowiancie i wodzie z kranu nie umarło z wyziębienia.
A co, juz ponarzekac na paskudna Danie nawet nie mozna ;) ;D?? Tylko na jeszcze paskudniejsza pogode?? To juz nuuuuuuuuuuuuuudne ::)!!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #110 dnia: 07 Lut 2013, 22:36:27 »
No i dziecka nie zmarnuja.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #111 dnia: 08 Lut 2013, 04:36:45 »
No i dziecka nie zmarnuja.
;D ;D ;D ;D
" Polak gorszego sortu"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #111 dnia: 08 Lut 2013, 04:36:45 »

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #112 dnia: 08 Lut 2013, 21:04:48 »
Ano tak to juz jest, nie ma czegos zeby bylo dobre na wszystko i niczemu nie szkodzilo.

Mleko zawiera vit.D i wapn ale tez najbardziej szkodliwe tluszcze.
1 litr mleka dziennie to 3,5 x 10 = 35 g czystych nasyconych kwasów tluszczowych.

Wieksza czesc ludzkosci nigdy nie podaje i nie uzywa mleka krowiego - zyja, rozwijaja sie, kosci im sie nie lamia... Narody nie wymieraja a wrecz przeciwnie...

Wiem, że stary cytat ale tak sobie myślałam, że ja mam odwrotnie, zawsze słyszałam że starsze pokolenia piły tłustsze mleko, produkty na śmietanie, mleko a nie margarynę i są właśnie zdrowi albo dożywałi pięknego wieku. Osobiście nie słyszałam o tej "większej części ludzkości" która mleka nie podaje, ale co ja moge wiedzieć, z Wrocławia jestem  ;D

I tak sobie myślałam jeszcze o tych niby rakotwórczych tłuszczach trans w mleku krowim. Czy ktoś słyszał o przypadku zachorowania na raka z powodu picia nadmiernej ilości mleka?  :o

I sorki że ciągle przytaczam przykłady z życia mojej psiapsióły lekarki, ale to akurat znam: jej dwuletnia córka jest okazem zdrowia, piękne zęby, wysoka, śliczna skóra i mocne kości, plus mało choruje. Od ósmego miesiąca pije mleko w ilościach ile chce. Czasami półtora litra dziennie.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #113 dnia: 08 Lut 2013, 21:13:58 »
mam cos dla oburzonych pań tym, że dzieci kranówe tutaj dostaja. Dzis listownie dostalam analize naszej wody. Na drugiej stronie byla podana jeszcze twardość wody 17,8dH (dość twarda).

To jest analiza wody z twojego obszaru. Wszędzie jest inna, my mieszkamy w sąsiedztwie rezerwatu przyrody, wodę mamy ok. Ale to tak jak ta "kranówa" z Żywca (ktoś wcześniej wspomniał, że to kranówka + źródlana, owszem ma rację ale...) pochodzi z tego samego podziemnego źródła co "źródlana", więc tam kranówka też jest dobra, a już nasza wrocławska... no cóż, nie polecam. Tak samo tutaj, w Aalborg też nie mają się czym chwalić, co rusz ogłoszenie w gazecie że znowu odkryli ślady fekaliów w wodzie. Brrr...  :P A oni niestety piszą zawsze po fakcie, więc smacznego  ;)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #114 dnia: 08 Lut 2013, 21:24:46 »
mam pytanko jak to jest bo nie zabardzo rozumiem w polsce witamine d daje sie do 1 roku a w danii do 2 roku.o co tu chodzi

Znowu zacytuję moją lekarkę z PL (wiadomośćz września  :)) . Wyszły nowe wytyczne wg których dzieciom w PL zaleca się podawanie wit. D do 16 roku życia. Wcześniej tez dawało się do drugiego nie do pierwszego. Dużo się nagadałam z różnymi lekarzami na te tematy, bo pojechałam z moją Małą na dłużej do PL żeby ją kontrolnie przebadali od mordki do ogonka  ;), i zawsze gadka się zaczynała o różnicach/podobieństwach między PL a DK  ;D

A ja mam taką teorię, że w Danii brakuje słońca (mała ilość słonecznych dni, stąd częste depresje - fakt) a potem starsze dzieci w DK i PL nawet jak jest słońce, to siedzą po szkole przy komputerach zamiast być na dworze, jak to kiedyś było. No i cała ta histeria z "tłustym" mlekiem. Bez tłuszczu nie przyswaja się witamina D, stąd jej niedobory.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #115 dnia: 08 Lut 2013, 21:27:19 »

Rzep się czepia psiego ogona  ;D My tu dyskutujemy i wymieniamy się opiniami  :)

Musiałam nadrobić zaległości z kilku dni  ;D  ;D  ;D stąd tyle komentarzy   8)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #116 dnia: 08 Lut 2013, 21:34:05 »
Vit. D versus podwyzszony kolesterol versus podwyzszone cisnienie versus nadwaga - i wszystko juz jako dziecko...

Mleko jest bardzo popularnym napojem w pólnocnej Europie,  znanym w reszcie Europy nieznanym w Afryce, Am. Pld. i Azji a w Azji duzo ich mieszka... :D

Badania niemieckie lacza krowie mleko podawane dzieciom i eksplozje alergii w ostatnich 40 latach.

Gdzie prawda?

Do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic i wszystko jest kwestia przyzwyczjenia.
 ;D
P.S Osobiscie nigdy w zyciu mleka nie pilam i zyje, niedoboru vit. D nie mam  ;D a troche ponad 20 lat tez juz mam  ;D
P.S 2 nie pije bo nie lubie a nie ze jakis lekarz cos powiedzial
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #117 dnia: 08 Lut 2013, 21:52:54 »
Jajka to też podwyższony cholesterol, ale ile tego trzeba zjeść/wypić, żeby wyłącznie z mleka mieć za wysoki cholesterol  :o lub z powodu mleka mieć nadwagę  :o

Dzieci choruja na nadwagę i cukrzycę (!) raczej nie z powodu mleka czy masła ale dlatego że nieświadomi, podatni na reklamy rodzice podają im w tak młodym wieku produkty przetworzone, light lub inne niezdrowe rzeczy jak cola (ale mleko jest be  :o), czipsy, batoniki i fastfoody. Żywność naszpikowana chemią.

Nie wiem jak gdzie indziej ale np. w Afryce jak mają już krowę to piją jej mleko. Tam bardzie popularne jest kozie. Tak jak w Azji.

Eksplozja alergii przez ostatnie 40 lat? Oczywiście. Wcześniej piło się normalne, zdrowe mleko bez chemii (np). Potem pojawiła się moda na odtłuszczone i inne fiki miki zamiast mleka. Oczywiście istnieje alergia na laktozę ale uważam że podwyższona ilosć chorób i w tym alergii jest spowodowana sztuczną chemiczną żywnością, któtej 40 lat temu nie było. Organizm nie daje sobie rady z takim syfem, szczególnie jak podaje się to od dzieciństwa. Plus zanieczyszczenie powietrza itp. Kolejny temat rzeka.

A mierzyłaś poziom wit. D? Bo tak na oko to się tego nie da powiedzieć  :)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #118 dnia: 08 Lut 2013, 22:06:28 »
Bardzo mozliwe ze ty uwazasz to czy tamto ...tylko jakie to ma znaczenie?

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #119 dnia: 08 Lut 2013, 22:50:40 »
Reksio Wroclaw wymiata ,mieszkalam  kolo Sky Tover
 ;D
polecam badac poziom wit D, nalezy do standardu badan obok cholesterolu ,hemoglobiny , proby watrobowej itp
ja mialam bardzo ladne wyniki ,oprocz wlasnie niedoboru  witaminy D ,a pije  litrami økologisk minimælk ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #119 dnia: 08 Lut 2013, 22:50:40 »

Kiedy najwczewśniej do przedszkola???

Zaczęty przez Magda_lenaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 8082
Ostatnia wiadomość 02 Paź 2012, 13:36:50
wysłana przez anha
Rząd zamyka wszystkie szkoły, przedszkola i żłobki w Kolding

Zaczęty przez GagatkaDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7149
Ostatnia wiadomość 21 Lut 2021, 21:49:16
wysłana przez Gagatka
dofinansowanie do przedszkola

Zaczęty przez emilyroseDział Podatki