Regionalne > Odense
CHLEB - przez duże CH.
solange:
ja uczylam sie wszystkiego z tej strony http://www.chleb.info.pl/ sa tam wyczerpujace informacje odnosnie wyhodowania wlasnego zakwasu, receptury na pieczywo i kilka przepisow na wypieki drozdzowe (polecam bulki murarki, gdy bylam mala dziewczynka, tata zawsze wstawal szybciej i przynosil cieplutkie na sniadanie) :)
marysha:
Można kupić gotowy zakwas, widziałam zdaje się w SuperBest albo Føtexie.Jak się ma do domowego zakwasu, nie mam pojęcia.Nie piekłam z nim chleba, bo mam 20/letni, szlachetny zakwas, który dostałam od przemiłej pani. Sama chleb piekę od kilku lat. Odpowiednio przypilnowany zakwas może służyć nam przez lata.
Na zakwasie czy drożdżach, i tak jest lepszy od sklepowego. Na White Plate jest opis jak upiec chleb, poza tym na stronie Camilli Plum jest mnóstwo porad. Zauważyłam zresztą, że liczba miłośników domowego chleba rośnie lawinowo.
roga:
--- Cytat: Manior w 24 Wrz 2012, 19:04:07 ---Przepraszam, że o takich przyziemnych sprawach, ale jak do tej pory (a sporo lat już tu mieszkam) to jest to najsmaczniejszy CHleb jakiego spróbowałem w Danii. Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
Tez sporo lat tutaj mieszkam, ale nie widze nic "najsmaczniejszego" ani w chlebie w Danii o ktorym mowa ani o chlebie w Polsce. smak to oczywiscie sprawa indywidualna. Moj najsmaczniejszy chleb, bez ktorego trudno mi sie obyc 1 dnia to langtids- og koldhævet rubrød - jak to przetlumaczyc :-\
solange:
rugbrød to zytni razowy :)
anikrey:
Znalazłam przepis na zakwas do pieczenia domowego chlebka. http://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
5 dni trwa " proces produkcji" zakwasu .Dziś zaczynam i jak mi się uda i wytrwam to w przyszłym tygodniu mam chleb ;D ;D ;D ;D własnoręcznie zrobiony od a-z.Może nawet będzie zdatny do spożycia ;) ;) ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej