poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Czy proszenie o pomoc dla chorego na forum jest niewłaściwe?  (Przeczytany 58773 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: Czy proszenie o pomoc dla chorego na forum jest niewłaściwe?
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Paź 2012, 19:31:19 »
Do piotr1
wg mnie pomylilas sie i powinno byc--przyjechalismy, my, jestesmy, stworzylismy i nie chce mi sie wiecej szukac.....
mam nadzieje ze zrozumiesz moj post......

A moze ty powinienes najpierw sie zastanowic i wyjrzec poza czubek wlasnego nosa?

Nie wszyscy przyjechali do Danii 5 czy 10 lat temu. Niktórzy sa tu od 30-40-50 lat, inni tu sie urodzili.
Maja podstawy zeby pisac: przyjechaliscie, jestescie, stworzyliscie...
To nie oni stworzyli dzisiejszy system socjalny w Polsce, to nie oni glosuja i wybieraja rzadzacych w Polsce.

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Paź 2012, 20:00:19 »
ŁUKASZEK  w szpitalu kilka miesięcy temu.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Paź 2012, 20:13:11 »
PRZYJACIÓLKO: uspokoj sie. Dominik wypowiedzial spokojnie swoj poglag bez atakowania kogokolwiek. A caly problem lezy w tym ze przyjechaliscie z kraju, gdzie panstwo (czytaj: spoleczenstwo, czytaj rowniez: Wy) jestescie w zasadzie niesolidarni, stworzyliscie system, gdzie trzeba prosic o jalmuzne, a zdrowie i edukacja to przeciez podstawowe prawo obywateli. Rownoczesnie bardzo czesto kpicie z Danii, dunczykow, z ich systemu, ktory przede wszystim polega na solidarnej odpowiedzialnosci - pojecie raczej w Polsce nieznane. Czesto piszecie, jakuniknac opodatkowania, jak wyciagnac najwiecej od systemu, ba a i czesto sie nawet tym chwalicie. Zbieranie pieniedzy, nawet na szlachetny cel oczywiscie moze miec miejsce i odbywa sie rowniez w Danii, ale jest to sprawa prywatna, bez ktorej i tak zapewniona jest bezplatna (czytaj: z podatkow wszystkich obywateli) pomoc i nikt nie czuje sie "zmuszany" przez innych do uczestniczenia. Jedna jaskolka nie czyni wiosny - jak mowi przyslowie. Cel, oczywiscie bardzo szlachetny i podziwiam osoby, ktore chca sie tym zajac i wykazuje duze zaangazowanie, ale dyskutujmy jak dyskutowac nalezy. Rozpoczeto bardzo ciekawy watek, ktory byc moze powinien byc kontynuowany toche szerzej i w nowym watku.
roga nich nie wydaje ci sie ze ty jestes tu najdłuzej .nikt nikogo nie zmusza do dawania ale i nikogo nie upowaznia do KASOWANIA .JA NIGDY NIE LECIAŁAM GLOSOWAC DO AMBASADY .JESTEM TU I NIE BIORE ODPOWIEDZIALNOSCI ZA RZAD KTORY MA RZADZIC W POLSCE ,KIEDY JA TU SIEDZE ,NIGDY NIE KORZYSTAŁAM Z ULG ,PRACUJE LEGALNIE I PŁACE PODATKI .NIE JA MAM PRAWO W JEDNYM PALCU ,NIE JA DORADZAM LUDZIOM JAK WYKIWAC SKAT CZY URZAD SKARBOWY W POLSCE .i mysle ze temat nie dotyczy tego bo dyskusja zeszła na inny tor ,przez ludzi ktorzy lubia swoje piec groszy wsadzic nie na temat .nikt nad nikim nie stoi i go do niczego nie zmusza.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Paź 2012, 20:31:02 »
.ja na przyklad tez nie daje na fundacje bo kazda fundacja ma jakis procent dla siebie...

Bzdura kompletna żadna Fundacja nie zabiera ani grosza dzieciom!
Jest to zabronione prawem!!!
Nie ma żadnego procentu z przeznaczanych pieniędzy ,nonsens wyssany z palca.

Pracownicy Fundacji albo są to rodzice chorych dzieci,pracujący po godzinach pracy ,
bądź rodzice nie pracujący /zajmujący się chorym NIE BIORĄ ANI GROSZA !!!
Jedyną osobą opłacaną jest księgowa często wykonująca usługi dla szpitala i Fundacji.
Ponadto Fundacja też zajmuje się zbieraniem 1% , organizuje imprezy ,ma sponsorów z których dochody  przeznaczane są na zapłacenie księgowej , organizowanie spotkań z lekarzami i pacjentami (wykłady,ind.spotkania itp), czasopisma dla chorych omawiające ich potrzeby itd itp

Nie rozumiem jak można sobie coś wyssać z palca ot tak ?

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Paź 2012, 21:13:37 »
no widzisz mala czarna.....i tu jest klopot....wszystko zalezy od ludzi ktorzy w niej pracuja...fundacja to cos co zabiera komus i daje innym...powinna dawac innym- i to powinna- mnie troche meczy i nie za bardzo ufam fundacji jakiejkolwiek....
wlasnie z tymi przelewami i wplatami zbieranych pieniedzy na subkonta czesto gesto sa problemy.....pozatym zabiera pewnien procent ktory ma okreslony w swoim statucie- ten procent to utrzymanie fundacji- co jest dla mnie oczywiste i logiczne -bo nawet fundacja nie zaplaci za prad powietrzem....chyba....
http://www.polityka.pl/spoleczenstwo/artykuly/297195,1,co-fundacje-robia-z-podarowanymi-pieniedzmi.read

ae- obecny system to nie dzielo nasze- jak twierdzi twoja kolezanka byc moze, to dzielo rodzicow, historii i calej polskiej mentalnosci- wiec czubek mojego nosa i to ze tu sie urodzili- nie jest zbyt wazne- bo moze ojciec, dziadek zaglosowal tak a nie inaczej i to dzieki niemu....ktos kto ma polskie korzenie nie powinien tak mowic- to jest moje zdanie---mozesz miec inne ....acha- staram sie zastanawiac zanim cos napisze- fakt, nie zawsze wychodzi.....
« Ostatnia zmiana: 04 Paź 2012, 21:24:33 wysłana przez piotr1 »

jens

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Paź 2012, 21:14:13 »
do ROGA;chyba stajesz nie po tej stronie .robisz naloty na ludzi ,ktorzy chca dobrze dla maluskich czy dla duzych,poprostu dla potrzebujacych.moze własnie na takie umoralnianie jak twoje by trzeba było zalozyc osobny dział ,zaczeła sie pyskowka bo dominik zaczął ujadac jak pies na łancuchu,no pokasowane ,ale nikt nikogo nie zaprasza do dyskusji co kto i komu ma dac ,wiec po jakiego gnota dominik sie wcina ,odnosnie sytuacji w Polsce to nie jest taka sytuacja od 10 czy 20 lat przepieprzac ją juz zaczełi wtedy.a jedno jest pewne ze z g...a bata nie ukrecisz ,zmieniac kraj by trzba było od zarodka ,wszystkich i wszedzie .ja na wybory tu tez nie chodze bo mieszkam tu .jeszcze jedno piszesz,,przyjechaliscie tu,,a ty co przywlekli cie ? tez tu przyjechałes jak kazdy z nas,nie uogolniaj ze wysmiewacie sie z dunczykow ,pisz imiennie kto .mysle ze wiekszosc polakow stara sie zyc tu zgodnie z zasadami jakie tu panuja .nie mierz wszystkich jedna miarka.jak za duzo napisałem pod twoim adresem to przepraszam .
« Ostatnia zmiana: 04 Paź 2012, 21:29:01 wysłana przez jens »

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Paź 2012, 21:27:40 »
no widzisz mala czarna.....i tu jest klopot....wszystko zalezy od ludzi ktorzy w niej pracuja...fundacja to cos co zabiera komus i daje innym...powinna dawac innym- i to powinna- mnie troche meczy i nie za bardzo ufam fundacji jakiejkolwiek....
wlasnie z tymi przelewami i wplatami zbieranych pieniedzy na subkonta czesto gesto sa problemy.....pozatym zabiera pewnien procent ktory ma okreslony w swoim statucie- ten procent to utrzymanie fundacji- co jest dla mnie oczywiste i logiczne -bo nawet fundacja nie zaplaci za prad powietrzem....chyba....

Piotr nie opowiadaj jakichś dziwnych historii ,FUNDACJA NIE ZABIERA ŻADNYCH PIENIĘDZY DZIECIOM !!!
Jeżeli zrobisz przelew i nie wpiszesz dla kogo te pieniądze są przeznaczone np.Basia Kowalska
to sądzisz że Fundacja będzie szukała wśród setek chorych dla kogo te pieniądze są przeznaczone ?
Jest logiczne  ze idą na Fundację  . Ale jeśli napisałeś imię i nazwisko nie jest możliwe aby wziąć choćby 5 gr.
Nie wmawiaj ludziom takich nonsensów ,proszę !

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 04 Paź 2012, 21:27:40 »

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Paź 2012, 21:30:50 »
mala, dodalem linka- przeczytaj....no i masa afer kiedys- juz nie teraz o zanizaniu kwot wpisywanych do rozliczen....wszystko zalezy od ludzi...ostatnio czytalem na jakims forum i gosc pisze tak- chce zalozyc fundacje, ile z tego bede mogl sobie zostawic co wplynie do kasy itp itd.....pewnie to wyjatek od reguly, no ale mnie zniecheca skutecznie....

jens

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Paź 2012, 21:42:19 »
tak tak kłotnie a Łukaszek czeka ,niech da kto chce .po co te morały .niech nawet 10 sie nakarmi po drodze

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Paź 2012, 21:56:34 »
Piotr nie doczytałam artykułu do końca bo padam ze zmęczenia.

W moim odbiorze artykuł jest napisany bardzo nierzetelnie i jest tam pomieszane kilka kwestii .

Organizacja pozarządowa- hospicjum zajmująca się dziećmi/chorymi czekającymi na swój ostatni dzień.
Nie wiem dokładnie, ale te osoby które znałam dostawały leki przeciwbólowe ,uspakajające ,nasenne ,
tlen i na tym koniec.Natomiast główny koszt to pracownicy zajmujący się podopiecznymi.
Taki był ich cel od początku.

Fundacje zajmujące się pomocą chorym to jest insza inszość i nie można ich wrzucać do tego samego kosza co hospicja.

Afery z pojedynczymi osobami w Fundacjach ,kolego one były i będą.Od tego są właśnie kontrole,sądy koleżeńskie itp.
Nie zrozum tego że one podbierają kasę ,nad tym czuwa księgowa !
W artykule nie jest zupełnie wspomniane o kontroli US .dlaczego?

A na koniec jest opisany wyścig szczurów ,matki ktore się prześcigają w zdobywaniu 1% .
Jak to wpływa na rzekomą nieuczciwość Fundacji ? Sorki nie mogę się doszukać związku.

Nigdzie nie znalazłam potwierdzenia ze Fundacja zabiera dzieciom pieniądze.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Paź 2012, 22:30:41 »
BIERZE NIE BIERZE ?coz to za pytanie ja dzis zadzwoniłam do corki do Polski i kazałam wysłac ,a niech niektorym bedzie ze na FUNDACJE ,ALE MOJE SUMIENIE WIE ZE DLA ŁUKASZKA .OBYM NIGDY SIE NIE ZNALAZŁA W TAKIEJ SYTAUCJI ZEBYM PROSIŁA O PIENIAZKI NA LECZENIE ,a jak sie znajde to mała przekaz na mnie swoj 1 procent .PROSZE CIE

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Paź 2012, 22:41:43 »
do ROGA;chyba stajesz nie po tej stronie .robisz naloty na ludzi ,ktorzy chca dobrze dla maluskich czy dla duzych,poprostu dla potrzebujacych.moze własnie na takie umoralnianie jak twoje by trzeba było zalozyc osobny dział ,zaczeła sie pyskowka bo dominik zaczął ujadac jak pies na łancuchu,no pokasowane ,ale nikt nikogo nie zaprasza do dyskusji co kto i komu ma dac ,wiec po jakiego gnota dominik sie wcina ,odnosnie sytuacji w Polsce to nie jest taka sytuacja od 10 czy 20 lat przepieprzac ją juz zaczełi wtedy.a jedno jest pewne ze z g...a bata nie ukrecisz ,zmieniac kraj by trzba było od zarodka ,wszystkich i wszedzie .ja na wybory tu tez nie chodze bo mieszkam tu .jeszcze jedno piszesz,,przyjechaliscie tu,,a ty co przywlekli cie ? tez tu przyjechałes jak kazdy z nas,nie uogolniaj ze wysmiewacie sie z dunczykow ,pisz imiennie kto .mysle ze wiekszosc polakow stara sie zyc tu zgodnie z zasadami jakie tu panuja .nie mierz wszystkich jedna miarka.jak za duzo napisałem pod twoim adresem to przepraszam .
Pod moim adresem niewiele napisales, za wyjatkiem paru bledow. Nie przyjechalem tutaj jak napisales "jak kazdy z nas". poniewaznie przyjechale tutaj z Polski. Ja nie uogolniam, a przyklady wysmiewania sie z Danii/dunczykow mozesz sobie poszukac w wielu watkach i odswiezyc swoja pamiec. Przedlozylem moj punkt widzenia. Nie przepraszaj, ze byc moze za duzo napisales pod moim adresem. Dla mnie nie ma to znaczenia - to tylko wymoiana zdan.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Paź 2012, 22:54:09 »

roga- no wlasnie---usiluesz byc bardziej dunska niz duny czy o co ci biega?
wg mnie pomylilas sie i powinno byc--przyjechalismy, my, jestesmy, stworzylismy i nie chce mi sie wiecej szukac.....
mam nadzieje ze zrozumiesz moj post......

Nie, nie usiluje byc bardziej dunskim, popostu jestem bardziej dunskim, a twojego slownictwa typu "o co ci biega" to niestety nie znam, ale byc moze moja troche teoretyczna znajomosc j.polskiego odbiega od powszechnie stosowanego :).
Tak na marginesie dodam ze Roga nie musi oznaczac automatycznie plci zenskiej ;)

jens

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Paź 2012, 23:39:06 »
Pod moim adresem niewiele napisales, za wyjatkiem paru bledow. Nie przyjechalem tutaj jak napisales "jak kazdy z nas". poniewaznie przyjechale tutaj z Polski. Ja nie uogolniam, a przyklady wysmiewania sie z Danii/dunczykow mozesz sobie poszukac w wielu watkach i odswiezyc swoja pamiec. Przedlozylem moj punkt widzenia. Nie przepraszaj, ze byc moze za duzo napisales pod moim adresem. Dla mnie nie ma to znaczenia - to tylko wymoiana zdan.
troche galopujesz za daleko ,w moich postach nie znajdziesz wysmiewania sie z dunczykow.to wiec nie pisz ze moge odswiezyc sobie pamiec.nie uzywan okreslenia DUNOL ,POLACZEK ITP....Jak mieszkam tu 17 lat nie nasmiewałem sie nigdy z Danii.nizej  przeczytałem jak napisałes pod adresem piotra1 ze jestes bardziej dunczykiem ,usmialismy sie jak nigdy,masz tez meldunek w południowej Francji to i tez z ciebie troche fancuz,ale polaka w tobie chyba jest faktycznie bardzo mało  ,kiedys jeden polak w pracy powiedział,,ja juz jestem prawie jak dunczyk ,bo płace wysoki podatek jak oni ,ubaw po pachy ,miłej nocki ,ale uwazam ze temat dotyczy bardziej szczytnego celu i kto chce to sie do niego dołaczy ,a tu zaczyna sie wywiazywac utarczka słow ,szkoda nerwow ,powodzenia i dzieki za relacje .
« Ostatnia zmiana: 04 Paź 2012, 23:59:07 wysłana przez jens »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Paź 2012, 11:07:20 »
Nigdzie nie podwazalem szlachetnosci pomocy innym i np. zbieranie srodkowna ten cel. Podkreslilem tylko fakt, ze ta pomoc wynika z niesolidarnosci panstwa (panstwo = jego obywatele) i to wszystko. Jens, bierzesz wsztstko bardzo osobiscie. Nie wiem z czego tak bardzo sie usmialiscie. Z tego ze napisalem, ze jestem bardziej dunczykiem niz polakiem? A dlaczego mialbym byc polakiem. Tylko dlatego, ze rozumie i rozmawiam po polsku?. A co w tym smiesznego. Twoja ilosc lat pobytu w Danii nie ma nic wspolnego z tym kim sie identyfikujesz. Mozna mieszkac w innym kraju 100 lat i nadal poczywac przynaleznosc do kraju pochodzenia a mozna mieszkac okolo 50 lat i czuc najmocniejsza wiez do kraju, w ktorym sie spedzilo nimalze cale swoje zycie. Zycze powodzenia w pomocy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 05 Paź 2012, 11:07:20 »

Formularz na a prawo pobytu dla dziecka

Zaczęty przez kahmaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 23192
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2008, 22:47:55
wysłana przez kahma
Pokłosie nie dla duńczyków

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 52
Wyświetleń: 74025
Ostatnia wiadomość 07 Lip 2013, 01:30:31