poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Czy proszenie o pomoc dla chorego na forum jest niewłaściwe?  (Przeczytany 59147 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PRZYJACIEL

• Gość
Odp: Czy proszenie o pomoc dla chorego na forum jest niewłaściwe?
« Odpowiedź #60 dnia: 07 Paź 2012, 16:35:58 »
Droga przyjaciólko

To nie twoje forum internetowe i nie ty decydujesz co inni mogo/nie moga pisac i gdzie.

To otwarte forum i kazdy moze pisac co mysli, ty tez.

Masz ochote pochwalic sie ze wplacilas kilka groszy dla potrzebujacego dziecka, prosze bardzo wolno ci.

Ale zabraniac innym miec swoje zdanie ? Nie. O tym nie decydujesz.
No szok jak Ty podchodzisz do tego.czy ja pytam Ci sie ile Ty zarabiasz ,ile wydajesz w weekend? to mnie nie interesuje .pragnełam tylko zwrocic uwage ze jens ,roga kłoca sie bez powodu a autor tego watku prosił by odpowiedziec na konkretne pytanie,,czy chcemy pomagac,, a ty swoje .zostaw to mi czy wysłalam pare groszy czy 1000 koron .ja nie przeszłam obojetnie obok prosby .ja nie zbiednieje rodzice tego dziecka nie wzbogaca sie .teroie masz ok .gorzej z praktyka ,faktycznie jest wiecej dyskutujacych niz pomagajacych ,ale to kazdego sprawa z osobna,nie moje forum ,ale jak jest temat to LEPIEJ PISAC NA TEMAT JAK SOBIE POKLIKAC BYLE POKLIKAC .ja na medal nie oczekuje a pomagałam zawsze jak sie pojawił jakis apel potrzebujacego ,a niech kazdy da po te pare groszy i sie uzbiera .pozdrawiam i zycze powodzenia
« Ostatnia zmiana: 07 Paź 2012, 16:47:43 wysłana przez PRZYJACIEL »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Paź 2012, 17:10:07 »
Jens i Roga wymieniaja poglady, dyskutuja. Wolno im.

Autor watku nie pytal czy chcemy pomagac - tytul watku jest: Czy proszenie o pomoc dla chorego na forum jest niewlasciwe? Nie ma tu nic o tym czy ktos chce pomagac. A raczej zaproszenie do dyskusji, wymianie pogladów, zdan, punktów widzenia.

I jeszcze raz - to otwarte forum, kazdy moze pisac i nie ty decydujesz czy to na temat czy nie.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 07 Paź 2012, 17:33:11 »
Jak czytasz ze zrozumieniem to doczytaj sie ze Mała Czarna prosi tez jensa i roge bo dyskusja jest nie na temat .jak masz otwarte forum to dyskutuj ile ci wlezie .głupota i upor ludzki sa bez ograniczenia  .moja dyskusja z toba jest nie na temat . ::) ::) ::)Pomysl kogo interesuje czy ktos czuje sie polakiem czy nie .ludzie litosci koncze z toba te głupia dyskusje bo zaraz bedziemy jak jens i roga.a tu masz to oco prosi Mała Czarna;
Pytanie do WAS forumowiczów : Czy chcemy dziecku pomóc ?

Wierzę że odezwie się wiele osób przejętych losem dziecka !
« Ostatnia zmiana: 02 Paź 2012, 21:27:40 wysłana przez MalaCzarna » Zgłoś do moderatora    Zapisane
czytaj dokladnie .
« Ostatnia zmiana: 07 Paź 2012, 17:49:46 wysłana przez PRZYJACIEL »

Gazeciarz

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 07 Paź 2012, 17:45:41 »
Jezeli naprawde chcesz pomóc

..." jeśli chcesz zrobić cos więcej, niż tylko pomoc wpłacając pieniądze, możesz założyć swoja akcje. Znadź cel charytatywny, określ okazję przy której zbierzesz pieniądze, załóż swoją stronę internetową na Do More i rozpocznij działanie. Okazji może być dużo: przebiegnięcie w maratonie, zgolenie wąsów czy parapetówka. Powiedz znajomym aby Cię dopingowali i przy tej okazji wsparli cel charytatywny. Angażującw zbiórkę swoich znajomych jesteś w stanie zebrać znacznie więcej niż Ci się wydaje. Kliknij w poniższe linki i odkryj świat aktywnego pomagania:  "

http://www.domore.pl/beta/view/p/chcepomoc#scroll

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 07 Paź 2012, 18:08:44 »
Gazeciarz a co ja mam zrobić z tymi dwoma Paniami ,kłócącymi się o bzdety ?
Podrzuć im jakiś link z randkami , niech chłopaki je docenią  ;) 

A pytanie do wszystkich brzmiało :

Czy chcemy pomagać dzieciom i chorym w PL ?

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #65 dnia: 07 Paź 2012, 18:27:10 »
Pytanie zadawanie znowu i znowu i znowu...A reakcji jakos nie ma.

http://www.pomoz-dziecku.com/
http://dzieciom.pl/
http://www.pomocdzieciomwiejskim.org/
http://www.fundacja.net/
i setki innych...

Moim zdaniem wiekszosc forumowiczów to dorosli samodzielnie myslacy ludzie.
Jesli maja ochote gdzies komus pomóc na pewno sami znajda jak i komu.

Kazdy zrobi po swojemu, ja na przyklad wole sama wybrac komu i gdzie, nie musze do tego miec akcji i wielkich czerwonych liter na poloniainfo itp itd ale kazdy decyduje sam.

Osobny watek z prosbami o pieniezna pomoc bylby dobrym rozwiazaniem. Mozna byloby spokojnie ustosunkowac sie do prósb, bez ogólnoforumowych dyskusji, wielkich czeronych liter i chyba nastepne to juz tylko flaga polska??  ;)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 07 Paź 2012, 20:30:05 »
:o

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 07 Paź 2012, 20:30:05 »

jens

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 07 Paź 2012, 21:31:59 »
Jens i Roga wymieniaja poglady, dyskutuja. Wolno im.

Autor watku nie pytal czy chcemy pomagac - tytul watku jest: Czy proszenie o pomoc dla chorego na forum jest niewlasciwe? Nie ma tu nic o tym czy ktos chce pomagac. A raczej zaproszenie do dyskusji, wymianie pogladów, zdan, punktów widzenia.

I jeszcze raz - to otwarte forum, kazdy moze pisac i nie ty decydujesz czy to na temat czy nie.
czemu wy nie piszecie na temat ,faktycznie autorka postu zadała konkretne pytanie ,a wy ciagle to samo,ta dała ale ty ciekawa ile? spytaj ja na privat.ty nie bedziesz pomagac bo czerwone litery .ludzie po rozum do głowy .
« Ostatnia zmiana: 07 Paź 2012, 21:54:06 wysłana przez jens »

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 07 Paź 2012, 22:06:11 »
Widzisz Jens miałam zmyć naczynia,ale zerknęłam na forum i achhhh...
Masz rację każdy znajduje coś co mu nie pasuje zamiast powiedzieć konkretnie TAK albo NIE.

Polacy niechętnie podchodzą do pomocy chorym ,trzeba ich uczyć,zachęcać,robić zbiórki przy okazji imprez itd.

1.Robiliśmy wielką akcję m.in.internetową na 2 tys/ludzi zaglądających na stronkę w internecie ,losem dzieci zainteresowało się 20 a w przypływach uczuć do 50 osób .
(Akcję prowadziły doświadczone osoby.)

2.Zbieraliśmy pieniądze pod kościołami dla ciężko chorej dziewczyny ,
potrzebowała 90 tys.euro na operację(nie ,nie pomyliłam się pisząc sumę)  .
Ogłoszone przez księży niedzielę wcześniej ,pokazane ludziom wcześniej wszystkie dokumenty.
Zgadnijcie po ile ludzie wrzucali do puszek ? Po 2-5 zł, a potem wsiadali do pięknych samochodów i odjeżdżali.
Dwa - pięć złotych zadowoliło ich sumienie .

3.Ile tutaj osób zajrzało na zdjęcia naszego maluszka ? 9-10 osób!
A przecież są tutaj matki mające małe dzieci, rodzice mający chore dzieci ,ludzie których dotknęło nieszczęście w życiu i tak mogę wymieniać ...a mimo to serca mają niewzruszone?

Niektórzy być może spotkali się z tematem pomocy chorym po raz pierwszy , inni nie dojrzali do tego...iiii mieli by zareagować na linki chorych dzieci ? Nie wierzę !

Inne Polonie jakoś przewałkowały ten temat ,nie pamiętam gdzie ale któryś ambasador włączył się do akcji zbierania pieniedzy na chore dzieci w PL.
W którejś Fundacji opowiadano mi że dostali używany sprzęt medyczny m.in.butle tlenowe dla podopiecznych  od chorych zza granicy ,którzy już nie potrzebowali a pomyśleli o Polskich chorych.     

To prawda są osoby o wielkich sercach ,zostają sponsorami ,fundują drogie operacje itd.

Anikrey napisała pięknie o uczuciach darczyńcy  ,tego wszystkim życzę

"ja mam poczucie i przyznam satysfakcję , że coś dla kogoś robię dobrego a, ten ktoś (mam nadzieje) ma poczucie , że nie jest sam, że są ludzie którym zależy mimo , że nieznajomi "
« Ostatnia zmiana: 07 Paź 2012, 22:21:25 wysłana przez MalaCzarna »

jens

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 07 Paź 2012, 22:25:48 »
no tak juz jest ta wysłała ta nie ,co kogo ,konkretnie powinno byc .ja wysłałem 500 koronpisze to na czerwono zeby tym razem na mnie nie było ataku ze wysłałem i kogos tam z ciekawosci zjada bo niewie ile. niech kazdy da troszke .ale nikogo nie zmusisz .jak bedzie to konto na takie potrzeby to ja bede dawał.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #70 dnia: 08 Paź 2012, 02:37:37 »
To jest na przelewy darczyńców, ale nie na utworzenie konta,tak ?

Podalem jedynie jeden z przykladow "firm" w ktorych mozna zalozyc konto do wplacania kwot przez darczyncow. Wplaty dokonywane przez darczyncow emailem, Visa-Dankort, i inne wykazane na stronie tej firmy sa administrowane bezplatnie. Oczywiscie zawsze nalezy zapoznac sie bardzo szczegolowo z Regulaminem (Betingelser) przed podjeciem decyzji czy nie ma jakichs kruczkow. Mozna tez pomyslec o zlozeniu "Forening" i wplacac skladke na okreslony cel, ale na to za malo czasu (formalnosci, status, wybor osob reprezentujacych; przewodniczacy, zastepca itp.)

Jezeli chodzi o szerzej pojeta pomoc dla chorych dzieci w Polsce, to mysle, ze nalezaloby zapytac "wlasciciela" poloniainfo.dk czy jako firma, bo na pewno dzialalnosc jest zarejstrowana, bylby zainteresowany aby zalozyc konto w celu wplacania srodkow na prowadzona np. zbiorke srodkow pienieznych na chore dzieci w Polsce. Widze oglaszajace sie firmy na forum jako potencjalnych darczyncow. Kampania taka powinna byc dwujezyczna. Osobiscie przychylam sie do jednego z postow, gdzie napisanego postu, ze kazdy powinien sam decydowac na jaki cel i w jaki sposob chce sie przyczynic do pomocy. Oczywiscie rozumie doskonale aktualna potrzebe konkretnego dziecka i szlachetne pobudki osob ktore chca sie tym zajac. Sadze jednak, ze (w przyszlosci) pomoc w szerszym tego slowa pojeciu, to znaczy nie skoncentrowana na jednym konkretnym dziecku jest bardziej sluszna, np. przekazywanie zebranych srodkow dalej do Fundacji, ktore maja podobny okreslony juz konkretny cel pomocy. A moze zalozyc "Forening", skladajacy sie z czlonkow, ktorzy chca placic skladke na dzialalnosc, ktorej celem bylaby pomoc dzieciom. Nalezaloby sprawdzic taka mozliwosc. O ile wiem, komuny doplacaja do dzialalnosci Foreninger w zaleznosci od ilosci czlonkow (utrata animowosci). Ale czy taka "dzialalnosc" zostalaby zatwierdzona? 

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 08 Paź 2012, 16:33:59 »
Roga jeszcze raz dziękuję za pomoc i podpowiedzi.  :)
Natomiast nie ma sensu nic zaczynać dopóki forumowicze nie zdeklarują się czynnie wspierać działalności na rzecz chorych w PL . Jeśli to będą 3-4 osoby poradzimy sobie sami ,gdyby to miało być 50 osób wówczas warto podjąć się działań.

Czemu forumowicze nie zabierają głosu w sprawie pomocy chorym polskim dzieciom , nie wiem ... :'(  :'( :'(

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #72 dnia: 08 Paź 2012, 20:06:23 »
Jezeli naprawde chcesz pomóc

..." jeśli chcesz zrobić cos więcej, niż tylko pomoc wpłacając pieniądze, możesz założyć swoja akcje. Znadź cel charytatywny, określ okazję przy której zbierzesz pieniądze, załóż swoją stronę internetową na Do More i rozpocznij działanie. Okazji może być dużo: przebiegnięcie w maratonie, zgolenie wąsów czy parapetówka. Powiedz znajomym aby Cię dopingowali i przy tej okazji wsparli cel charytatywny. Angażującw zbiórkę swoich znajomych jesteś w stanie zebrać znacznie więcej niż Ci się wydaje. Kliknij w poniższe linki i odkryj świat aktywnego pomagania:  "

http://www.domore.pl/beta/view/p/chcepomoc#scroll

dzieki za stronke...

Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 09 Paź 2012, 15:11:34 »
i szkoda ze nadal cisza .BIEDNI RODZICE ,BIEDNE MALENSTWO. :'(

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #74 dnia: 09 Paź 2012, 15:49:11 »
i szkoda ze nadal cisza .BIEDNI RODZICE ,BIEDNE MALENSTWO. :'(

co ty mowisz...a skad ty mozesz wiedziec czy ktos pomogl czy nie..jesli ktos komus pomaga nie ma obowiazku meldowania tego wszem i wobec...
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 09 Paź 2012, 15:49:11 »

Formularz na a prawo pobytu dla dziecka

Zaczęty przez kahmaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 24149
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2008, 22:47:55
wysłana przez kahma
Pokłosie nie dla duńczyków

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 52
Wyświetleń: 81609
Ostatnia wiadomość 07 Lip 2013, 01:30:31