poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Czy proszenie o pomoc dla chorego na forum jest niewłaściwe?  (Przeczytany 59106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PRZYJACIEL

• Gość
Odp: Czy proszenie o pomoc dla chorego na forum jest niewłaściwe?
« Odpowiedź #75 dnia: 09 Paź 2012, 16:47:13 »
Pewnie ze niema takiego obowiazku ,co ty taka agrecha tryskasz? az do ciebie nie podobne,a czy ja napisałam w swoim poscie ze cisza jest w sprawie Łukaszka?fakt moze by było bardziej zrozumiałe jakbym napisała biedne malenstwa ,a nie w liczbie pojedynczej.chodzi oto ze apel Małej Czarnej jest tak szczerze mowic bez echa .,,czy pomagamy chorym polskim dzieciom ?,,

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #76 dnia: 09 Paź 2012, 17:04:10 »
Pewnie ze niema takiego obowiazku ,co ty taka agrecha tryskasz? az do ciebie nie podobne,a czy ja napisałam w swoim poscie ze cisza jest w sprawie Łukaszka?fakt moze by było bardziej zrozumiałe jakbym napisała biedne malenstwa ,a nie w liczbie pojedynczej.chodzi oto ze apel Małej Czarnej jest tak szczerze mowic bez echa .,,czy pomagamy chorym polskim dzieciom ?,,
ja pomagam jak moge i nie tylko dzieciom jesli to cie uspokoi i nie jestem agresywna tylko hmmm te twoje stwierdzenie mnie normalnie dobilo..normalni ludzie nie chcwala sie czy i jak i komu pomagaja
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 09 Paź 2012, 17:42:14 »
poprawiłam sens swojej wypowiedzi ,czy to juz uspokoiło? ;D nie interesuje mnie komu ty pomagasz ja cie oto nie pytałam ,jak ktos pomaga nie musi obwieszczac tego na forum. miłego popołudnia

jens

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 09 Paź 2012, 17:51:19 »
co ty mowisz...a skad ty mozesz wiedziec czy ktos pomogl czy nie..jesli ktos komus pomaga nie ma obowiazku meldowania tego wszem i wobec...
ale ty bojowa kobita jestes ,na fotce widzac masz tusze to i werwe tez masz.tak reagujesz jak byk na plachte.nie dziwie sie bo w poscie ze spadnie snieg ,nazwałas swoje dzieci BACHORKAMI.gdyby moja zona tak sie wyrazala o naszych dzieciach to niewiem co bym z nia zrobil,niema sie szacunku do wlasnych dzieci a co dopabuse do cudzych.a i jeszcze jak napisalas wyzej,,normalni ludzie sie nie chwala czy i jak pomagaja,, wiec sie nie chwal ,bo pomysle ze nie jestes normalna ,sama sobie zaprzeczasz ,ale te ,,BACHORKI,,to juz tekst stulecia
« Ostatnia zmiana: 09 Paź 2012, 18:26:46 wysłana przez jens »

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #79 dnia: 09 Paź 2012, 18:36:07 »
ale ty bojowa kobita jestes ,na fotce widzac masz tusze to i werwe tez masz.tak reagujesz jak byk na plachte.nie dziwie sie bo w poscie ze spadnie snieg ,nazwałas swoje dzieci BACHORKAMI.gdyby moja zona tak sie wyrazala o naszych dzieciach to niewiem co bym z nia zrobil,niema sie szacunku do wlasnych dzieci a co dopabuse do cudzych.a i jeszcze jak napisalas wyzej,,normalni ludzie sie nie chwala czy i jak pomagaja,, wiec sie nie chwal ,bo pomysle ze nie jestes normalna ,sama sobie zaprzeczasz ,ale te ,,BACHORKI,,to juz tekst stulecia
zamiast cytuj wcisnelam podziekuj moj blad...
poza tym tak nazywam je bachorkami malymi terrorystami itd..no i co  z tego..to sa moje dzieci kocham je i nikomu nic do tego a nazwa bachorki w tym przypadku akurat obrazliwa nie jest..poza tym tumanie co ma moja waga do moich wypowiedzi?nie widze zwiazku..ale ty za to widze jak w kazdym poscie masz cos do powiedzenia..siedzisz i trollujesz tylko..po drugie slyszales powiedzenie " nie kloc sie z debilem bo sprowadzi cie do swojego poziomu i pokona doswiadczeniem" takze koncze z toba dyskusje
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline maggie23

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #80 dnia: 10 Paź 2012, 08:43:01 »
tak czytam Was i czytam, ale w koncu cos napisze, konkretnego, apropo pomocy, aby nie tworzyc nowych watkow. Jestem w trakcie proby zrealizowania marzenia
http://www.mammarzenie.org/marzyciel/8925,8,wyjechac-do-legolandu-i-zobaczyc-jak-produkuja-klocki-lego
zadeklarowalam, ze sfinansuje bilety wstepu - 2 rodzicow, dziecko i opiekun z fundacji, zostal mi jeszcze transport z PL do DK i hotel w DK. Mam tez 2 chlopca (ma maloplytkowosc ostra), ktorego marzeniem jest wyjazd do Legolandu
http://www.mammarzenie.org/marzyciel/7913,15,wyjazd-do-legolandu
kontaktowalam sie z fabryka Lego, zeby zorganizowac mala wycieczke po fabryce, skabusewali mnie do Ønskefonden w DK ale oni zajmuja sie pomoca tylko dzieciom dunskim-rozmawialam juz z nimi.

Moze wiec jesli jest tak wielu ktorzy deklaruja chec pomocy, moze zbierzmy sie i wspolnymi silami sprobojmy spelnic te marzenia? nie trzeba wplacac zadnych pieniedzy na zadne konto, wiem ze niektorzy maja z tym problem bo tak jak niektorzy wspominali-co z nimi sie potem stanie, tego nie jestesmy pewni. Tu sa namacalne potrzeby-bilety do Legolandu, hotel, transport. Moze ktos ma pomysl jak to zalatwic albo znajomosci?? :)

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Paź 2012, 16:33:35 »
Chwalę Twoje zaangażowanie w pomoc chorym ,można to robić na różny sposób np.realizując marzenia dzieci dla których więcej już nic nie można zrobić.  :)

nie trzeba wplacac zadnych pieniedzy na zadne konto, wiem ze niektorzy maja z tym problem bo tak jak niektorzy wspominali-co z nimi sie potem stanie, tego nie jestesmy pewni. Tu sa namacalne potrzeby-bilety do Legolandu, hotel, transport. Moze ktos ma pomysl jak to zalatwic albo znajomosci?? :)

Natomiast z powyższą wypowiedzią nie mogę się zgodzić.  :(  Prawdopodobnie mało wiesz o działalności Fundacji/Stowarzyszeń na rzecz chorych pokazując w negatywnym świetle zbiórkę pieniędzy.

1.Załóżmy matka dowiedziała się o ciężkiej chorobie z badań przesiewowych noworodków.
Pomimo że dziecko nie ma objawów choroby ,mama zapobiegliwie zbiera pieniążki na leczenie dziecka w przyszłości mając subkonto przy Fundacji.

2.Mama Jasia z ostrymi objawami choroby zbiera pieniążki na leczenie .

Darczyńcy widzą 2 zaświadczenia z identyczną diagnozą i taką samą prośbą o pomoc na leczenie.
Jak rozpoznać tych naprawdę potrzebujących i jak sprawdzić co się dzieje z wpłaconymi pieniędzmi?
(O co się tak bardzo niektórzy martwią)

- Poprosić o aktualny stan konta 1% i konta wpłat indywidualnych
- Poprosić o kopie imiennych faktur przedstawiających wydatki za ostatnie 3-6 mies.
(każda Fundacja musi mieć do kontroli)
- W przypadku zbiórki pieniędzy na drogi lek ,sprzęt rehabilitacyjny itp.poprosić o kopie imiennej faktury zakupu
(tak postępuje np.Fundacja Polsat)
- Inna sytuacja jest w wypadku zbierania pieniędzy na operację ratującą życie ,ciągle jednak musi być do wglądu aktualny stan konta.

I już mamy gotowy obraz rzeczywistych potrzeb chorego oraz kontrolę nad wydanymi pieniędzmi.

Ktoś tu się martwił że zjawi nam się tutaj na forum 200 osób  ;)
Po takiej weryfikacji uwierz mi zostanie moooże 2 osoby.

Fundacja dokładnie wie kto z podopiecznych jest w jakiej sytuacji i można przekazać pieniądze właśnie im z prikazem aby wydali pieniądze na najbardziej potrzebujących.
« Ostatnia zmiana: 10 Paź 2012, 17:10:49 wysłana przez MalaCzarna »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 10 Paź 2012, 16:33:35 »

Offline maggie23

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #82 dnia: 10 Paź 2012, 16:47:40 »
gwoli wyjasnienia: uwazam ze wiekszosc fundacji robi wiele dobrego dla dzieci, na ktore zbieraja pieniadze, oczywiscie zdarzaja sie wyjatki ale to juz czesciowo przez naiwnosc ludzka-niedawno byla w Polsce w moim rodzinnym miescie wielka afera bo wlasciciel lokalnego portalu informacyjnego zbieral pieniadze na leki dla ciezko chorego dziecka, chlopca, masa ludzi wplacila pieniadze, zebrano okolo 30tys zl, wszystko rzekomo w porozumieniu z rodzicami chlopca ale jak sie na koncu okazalo, facet nie dal rodzinie ani zlotowki, sprawa trafila do sadu ale w 1 instancji go uniewinnili, nie majac podstaw do postawienia zarzutow itp, nie znam konca tej sprawy ale jesli chodzi o mnie to jesli mialabyl wplacic jakiekolwiek pieniadze to najpierw sprawdzilabym fundacje, poprosila o pokazanie jakichs certyfikatow i potwierdzen jej legalnosci itp. Ja jednak wole pomoc rzeczowa niz pieniezna, ale jej wcale nie neguje. Moja dobra znajoma prowadzi fundacje, gdzie pomaga na wszelkie mozliwe sposoby (min. http://www.panny-mlode.pl/) , wysyla paczki i pomoc do Afryki ale ma tak dobra wspolprace z nimi-prowadzacymi tam osrodek, ze kazdy wydatek potwierdzaja rachunkami, zdjeciami itp kazda wydana zlotowke. Mysle ze krzywdzace jest stwierdzenie, ze zawsze kasa jest zle spozytkowana, mysle ze w wiekszosci przypadkow trafia we wlasciwe rece.
Niestety nie widze wielu, ktorzy ofiaruja pomoc w sprawie o ktorej pisalam powyzej...a szkoda....

Offline pjosiaczek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 6
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #83 dnia: 10 Paź 2012, 18:11:31 »
Witam,
Chyba czas, żebym zabrala głos w tej dyskusji, bo to ja jestem jej powodem. To ja jestem ciocią Łukaszka i to ja prosiłam o pomoc dla niego. Ale w moim pierwszym zapytaniu na forum nie podalam żadnych konkretnych informacji ani o Lukaszku ani o fundacjii. chcialam sie po prostu dowiedziec, czy mozna kwote wplacona na te fundacje odliczyc od podatku. Bo pewnie to bardziej by zachęciło ludzi do wpłacania. Otrzymalam odpowiedź, że nie. Ale wtedy MalaCzarna przejela się cała ta sytuacją i rozpoczełysmy dyskusje. I po tym jak moderator zablokowal ten temat stwierdzilam, że chyba tu na poloniainfo nieczego nie zdzialam. Ale znowu Malaczarna "kopnęla mnie w... kostke" i glupio mi sie zrobilo, że tak Łatwo odpuściłam.
Dla ciekawych wiadomości o Lukaszu...
Właśnie bylam kilka dni w Polsce. na same moje wezwanie na facebooku i opowiesci o Łukaszu udalo sie troszke uzbierac, za co mozna sfinansowac rehabilitacje Lukaszka na jakis czas. A daje ona super efekty. Kiedy ostatnio go trzymałam na rękach, był prawie jak niemowlak, mimo ze mial 4miesiace. W poniedzialek zobaczyłam "dużego" usmiechniętego chłopaka, który już sztywno trrzyma głowkę. A na rehabilitacji był bardzo grzeczny i dzielny, jak zauważył pan który go "ugniatał i wyginał"(pewnie chciał pokazać cioci, jaki jest dzielny)
Dziś cala trojka:mama, tata i Łukasz jadą do Łodzi na badania i okaże się kiedy odbędzie się następna operacja, byc może jeszcze w tym roku.
Powiedziałam też mamie Lukasza o tej dyskusji, jaka rozgożała tutaj i pewnie po powrocie również zabierze głos i poinformuje zainteresowanych jak poszło.
Na koniec chciałam podziękować wszystkich za samo zainteresowanie moją sprawa, jak i innymi sprawami,o ktorych takze tu napisano, bo każda jest równie ważna. Uważam,że jeśli choc jednemu z nas ktos pomoże, to warto było otworzyć tę puszkę pandory.
Pozdrawiam,

Ania

Offline pjosiaczek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #84 dnia: 10 Paź 2012, 18:37:08 »
Wlasnie dostałam wiadomość od mamy Łukaszka, która przeczytała całą dyskusję.
cytuję całą wiadomość:
"dzis dzwoniłam do szpitala. Powiedzieli,że nas nie przyjmą. Dopabuse po telefonie do lekarki sie zmieniło, ale jedziemy i nie wiemy na ile bo nie ma miejsc na badanie. A tym ludziom napisz ode mnie, ze zycze im zeby nigdy nie musieli być w takiej sytuacji, a jak nie wierza fundacji to niech kupią paczkę pieluch i mi przeslą. temat fundacji sie skończy, a pieluch nie przepiję"

gorzki trochę ten sms, ale chyba prawdziwy. Nie potrzeba nam tu kłótni, tylko pomocy Lukaszowi i innym.

Jutro również Weronika(mama) zadzwoni do fundacji i się dowie czy i ile pieniędzy wplynęło na konto. Dodam,że fundacja ta dziala na zasadzie zwrotu kosztów zaprzedstawione faktury czy rachunki.

Offline maggie23

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Paź 2012, 19:05:44 »
Nie wiem czy wiem malo czy dużo o fundacjach, pisząc o pieniądzach miałam na myśli akcje typu pan Kowalski zbiera na Szymona  a nie działalność prawdziwych fundacji. Sama mam niepełnosprawne dziecko i  wiem, ze w Polsce sama musiałabym zakładać fundacje do pomocy dziecku bo w PL nie dostaje się nic, za wszystko trzeba zapłacić z własnej kieszeni. Tutaj mam doplaty do wszystkiego co mozliwe, wszelki potrzebny specjalistyczny sprżet, specjalne przedszkole, wszelkie rehabilitacje, wlacznie z hipoterapia, basenem, itp. Bedac na urlopie w Polsce bylismy u lekarza na bilansie aby sprawdzic czy starsza corka dobrze sie rozwija i lekarka powiedziala mi, znajac nasza sytuacje, zebysmy uciekali stad jak najdalej i nigdy nie wracali. Smutne ale prawdziwe. Dlatego podziwiam rodziców i wiem ze sama zrobiłbym to samo i szukała pomocy wszędzie! Apropo tematu, nie mam nic przeciwko szukania pomocy na forum, absolutnie. Popieram w 100%!

Chwalę Twoje zaangażowanie w pomoc chorym ,można to robić na różny sposób np.realizując marzenia dzieci dla których więcej już nic nie można zrobić.  :)

Natomiast z powyższą wypowiedzią nie mogę się zgodzić.  :(  Prawdopodobnie mało wiesz o działalności Fundacji/Stowarzyszeń na rzecz chorych pokazując w negatywnym świetle zbiórkę pieniędzy.

1.Załóżmy matka dowiedziała się o ciężkiej chorobie z badań przesiewowych noworodków.
Pomimo że dziecko nie ma objawów choroby ,mama zapobiegliwie zbiera pieniążki na leczenie dziecka w przyszłości mając subkonto przy Fundacji.

Darczyńcy widzą 2 zaświadczenia z identyczną diagnozą i taką samą prośbą o pomoc na leczenie.
Jak rozpoznać tych naprawdę potrzebujących i jak sprawdzić co się dzieje z wpłaconymi pieniędzmi?

- Poprosić o kopie imiennych faktur przedstawiających wydatki za ostatnie 3-6 mies.
- W przypadku zbiórki pieniędzy na drogi lek ,sprzęt rehabilitacyjny itp.poprosić o kopie imiennej faktury zakupu
- Inna sytuacja jest w wypadku zbierania pieniędzy na operację ratującą życie ,ciągle jednak musi być do wglądu aktualny stan konta.

I już mamy gotowy obraz rzeczywistych potrzeb chorego oraz kontrolę nad wydanymi pieniędzmi.

Fundacja dokładnie wie kto z podopiecznych jest w jakiej sytuacji i można przekazać pieniądze właśnie im z prikazem aby wydali pieniądze na najbardziej potrzebujących.

Offline maggie23

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #86 dnia: 10 Paź 2012, 19:38:31 »
 a i 2 strona medalu- ta sama znajoma, ktora prowadzi fundacje majaprzyszlosc.pl opowiadala mi ze 5 lat temu zakonczyla wspolprace z innymi siostrami, ktore prowadzily osrodek w Afryce i ona zbierala pieniadze od darczyncow aby pomoc dzieciom, zbudowac im szkole, kupic jedzenie czy ubrania, szczepionki itp. Przez 3 lata ich wspolpracy czesc z tych pieniedzy siostry "pozytkowaly" na budowe nowego oltarza czy rekolekcje w kosciele. Jak tylko znajoma sie o tym dowiedziala, zerwala z nimi wspolprace. Troche nie na temat, no ale tak tez bywa. Nie ma to jednak nic wspolnego ze zdesperowanymi rodzicami, poszukujacymi pomocy dla swoich dzieci-jakbym miala wiecej to podzieliabym sie z kazdym z nich, rozumiem ich i strasznie wspolczuje, ciesze sie ze moja corka ma tu tak dobra opieke, ze nie musze organizowac funduszy. Zycze zdrowka maluszkowi !!!

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 10 Paź 2012, 20:49:15 »
w Polsce sama musiałabym zakładać fundacje do pomocy dziecku bo w PL nie dostaje się nic,

Nie założyłabyś żadnej Fundacji na swoje dziecko!
Założenie Fundacji to dłuugi proces ok.1-2 lat .Trzeba mieć wkład własny .Znajomy 15 lat temu miał 8 tys.zł + koszty sądowe+ cała sprawa papierkowa , powolanie zarządu , ustalenie statutu zgodnie z obowiązującym prawem(na którym trzeba się znać ) + opłaty za księgową itd itp.

Zapaleńcy którzy założyli Fundacje zrobili to sami, kosztem swoim i swoich rodzin, a WY możecie za friko ze wszystkiego korzystać zakładając subkonto (gratis) i od czasu do czasu rączkę wyciągnąć po kasiorkę. ;) :D
to tyle ...

A potem co niektórzy psy powieszają ...  :(

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
« Odpowiedź #88 dnia: 10 Paź 2012, 21:20:17 »
 ;D ;D
The Phantom of the Opera z 1990' mój ulubiony fragment od 2.30

;D ;D może wkoncu jakis sie znajdzie fantasta co te dziewice uspokoi  :D
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

Offline pjosiaczek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #89 dnia: 11 Paź 2012, 21:54:37 »
Jesteśmy już w szpitalu. Łukasz znosi to niewiarygodnie dobrze, ale dopabuse jutro zaczną się badania, wkłucia, głodówka przed badaniami.

dzięki Wam, będzie nas stać na dalszą rehabilitację i leki
dziekujemy

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 11 Paź 2012, 21:54:37 »

Formularz na a prawo pobytu dla dziecka

Zaczęty przez kahmaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 24114
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2008, 22:47:55
wysłana przez kahma
Pokłosie nie dla duńczyków

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 52
Wyświetleń: 81361
Ostatnia wiadomość 07 Lip 2013, 01:30:31